Smanjenje maternice nakon poroda i trudnoće

maternica nakon porođaja

Tijekom trudnoće u tijelu žene postoje brojne promjene potrebne da žena može nositi dijete. I nakon rođenja, ti se organi postupno vraćaju u normalu. I, naravno, maternica podliježe većini promjena. I komplikacije se događaju češće – maternica nakon nekog drugog ponekad dolazi u formu daleko odjednom.

To je upravo ono što će se raspravljati u ovom članku. Međutim, kako bi dobili potpunu sliku o tome što se događa u maternicu nakon porođaja, a što komplikacija može zarobiti postnatalnom razdoblju, neophodno je da znam točno kako se mijenja tijekom poroda. Zatim, i razumjeti sve će biti puno lakše, a time i na vrijeme primijetiti problem.

Što je maternica?

Za početak, osvježimo svoje znanje o tome što je uterus. Liječnici nazivaju maternicom šuplji mišićni organ ženskog reproduktivnog sustava. Maternica je jedinstven u svom tijelu – u svom razvoju fetusa, zbog toga što je veličina maternice tijekom trudnoće povećava deset puta, vraća se nakon porođaja u svoj prvobitni položaj.

Maternica se sastoji od dva glavna dijela – tijela samog maternice, koja se nalazi u maloj zdjelici i cerviksu. Tijelo i cerviks maternice su međusobno podijeljeni među tkivom, tzv. Isthmom. Uterus je kruškoliki, smjesten je dolje. I najviša točka maternice naziva se dno maternice.

Zidovi maternice se sastoje od tri različita sloja:

 • Vanjski sloj maternice je perimetar, koji se također naziva seroza.
 • Unutarnji sloj maternice je endometrija.

Sluznica maternice mijenja strukturu ovisno o fazi u kojoj se nalazi menstrualni ciklus. Ako je došlo do oplodnje, endometrij postaje labav da oplođenog jajašca može se ugrađuju u njega bez puno poteškoća. I hranjive tvari i kisik u početku, dok se ne formira i nije počeo pravilno funkcionirati posteljicu, a opskrbljuje jajne stanice endometrija. Ako ne dolazi do trudnoće, sluznice maternice (sluznice maternice) je odvojen od zidova i uklonjen iz maternice s menstrualnim sekreta.

 • I konačno, srednji, srednji sloj maternice je miometrij.

Myometrium je glavni dio tijela maternice, a to je ono što dopušta maternici da raste toliko u veličini tijekom trudnoće djeteta. Tijekom tog razdoblja, u ovom maternicom, glavna masa promjena, na ovaj ili onaj način povezana s tijekom trudnoće.

Za maternice može se povećati kao dijete raste, mišićne stanice – stanice mišića početi aktivno udio, stvarajući, mišićnih vlakana. Osim toga, rast maternice je također osiguran zadebljanjem i produljenjem mišićnih vlakana. Usput, to se već u većoj mjeri događa tijekom prve polovice trudnoće.

U normalnom ženskog reproduktivnog dobi maternice ima duljinu od oko 8 cm, a debljina – od oko 5. Ako je žena nikada nije rađala, njegova težina maternice je oko 50 grama, a već rodila – oko 100 centimetara. Na kraju Povećava se veličina trudnoća maternice vrlo snažno – na dužini postaje oko 38 centimetara, a njegova težina bez membrane i djece – oko 1200 grama. U istom slučaju, ako buduća majka ima polihidramnoze, ili je trudnoća višestruka, težina maternice može biti još više – do 1500 – 1800 grama.

Maternica počinje povećavati približno 6 tjedana trudnoće – to odgovara drugom tjednu kašnjenja u početku menstruacije. I prvi put se maternica postupno povećava – u početku se povećava anteroposteriorna veličina, a zatim, nakon kratkog vremena – i poprečno.

U prvim tjednima trudnoće s palpiranjem, liječnik određuje asimetriju maternice – jedan od njegovih kutova proteže se više od drugih. Ovo izbočenje objašnjava činjenicom da je na ovom mjestu fetično jaje, koje se brzo povećava. Doslovno za nekoliko tjedana fetalni jaje će postati dovoljno velik da popuni cijelu šupljinu maternice, što će dobiti simetrični oblik.

Do kraja osmog tjedna trudnoće, veličina maternice se udvostručava, a tek dva tjedna kasnije – tri puta. Do kraja prvog tromjesečja – u 12 tjedana trudnoće, uterus se povećava četiri puta i izlazi iz male zdjelice, iznad gornjeg ruba stidnog zgloba.

Ispitivanje veličine maternice

Da bi liječnik utvrdio je li trudnoća u pravu, liječnik mora procijeniti položaj maternice, njegovu veličinu i gustoću. Zbog toga je potrebna dvodijelna studija maternice. Za to, liječnik umetne srednji i indeksni prst desne ruke u žensku vaginu. I lijevom rukom liječnik vrlo nježno i nježno pritišće prednji zid abdomena. Približavajući se prstima obje ruke, liječnik će osjetiti tijelo maternice, određujući njegove anatomske osobine.

Međutim, imajte na umu da je ova metoda određivanja veličine maternice relevantna samo u prvih dvanaest tjedana trudnoće. Nakon toga, uterus nadilazi donji rub malih zdjelica, tako da ga liječnik može osjetiti kroz abdominalni zid. Od tog vremenskog intervala, liječnik počinje mjeriti opseg abdomena i visinu stanja fundusa maternice. Ovaj je termin skraćeno kao “VMD”.

Kako bi izmjerili AMD i abdominalni opseg, liječnik će trebati ili tahometar ili barem običnu centimetarsku vrpcu. Prije studije, trudnica bi trebala posjetiti toalet i isprazniti mjehur. Tijekom svih tih mjerenja, žena bi trebala ležati na leđima.

Da bi se procijenio tijek trudnoće i razvoja fetusa, liječnici uspoređuju rezultate s utvrđenim i općeprihvaćenim standardima. Međutim, imajte na umu da kao da je, ali to je samo prosječne podatke, tako da u svakom slučaju liječnik u procjeni stanja maternice sigurno će uzeti u obzir individualne karakteristike svake žene – svoje tijelo, za vrijeme trudnoće i još mnogo toga.

Ipak, prosječni podaci i dalje postoje i treba ih uzeti u obzir – odstupanje od više od pet centimetara predstavlja uzrok ozbiljne zabrinutosti:

 • 16 tjedana trudnoće – VDM je oko 6 do 7 centimetara.
 • 20 tjedana trudnoće – VDM je oko 12 – 13 centimetara.
 • 24 tjedna trudnoće – VDM je oko 22 do 23 centimetra.
 • 28 tjedana trudnoće – AMD je oko 25 do 27 centimetara.
 • 32 tjedna trudnoće – AMD je oko 30 centimetara.
 • 36 tjedana trudnoće – AMD je oko 33 centimetara.
 • 38 – 40 tjedana trudnoće, maternica je značajno smanjena, a AMD je oko 28 centimetara.

Kao što je već gore spomenuto, visina stanja dna maternice nije konstantna. Na njega može utjecati broj amnionske tekućine, broj fetusa koji se trebaju roditi – maternica se više rasteže, što znači da će visina fundusa maternice biti veća nego u normalnoj trudnoći. Ne manje važno je prezentacija fetusa – ako je poprečna ili kosa, onda će AMD biti manji nego obično.

Zato liječnici – ginekolozi gotovo nikada ne određuju trajanje trudnoće zbog visine stanja maternice. Stoga se uzimaju u obzir činjenice kao što su početak djetetovog kretanja, datum posljednjeg menstruacije i rezultati ultrazvuka pregleda fetusa.

kontrakcija maternice nakon porođaja

Povećana veličina maternice

U tom slučaju, ako je trudnoća nastavlja normalno, žena gotovo ne osjeća povećanje veličine maternice, jer se događa postupno. Međutim, na početku trudnoće, žena može osjećati prilično čudne senzacije u donjem dijelu trbuha – to je zbog činjenice da je struktura ligamenta maternice počinje brzo mijenjaju, omekšati.

U istom slučaju, ako se maternica počinje rasti prebrzo – zbog hidramnion ili višestruke trudnoće, ili ako maternicu žene odstupa posteriorno, ili ako maternica žene ima ožiljke maternice (primjerice, carski rez) ili ako žena ima proces prianjanja, često žena počinje osjećati bol, ponekad vrlo jaka.

Često mnoge žene čuju savjet da izdrže ovu bol, navodno zato što je normalno i fiziološko. Međutim, liječnici – ginekolozi savjetuju buduću majku da ne podnese bol, a na prvim manifestacijama njezinog obrata potražiti medicinsku pomoć. Samo liječnik može stvarno procijeniti stanje žene i utvrditi uzrok, što je dovelo do pojave boli. Inače, žena riskira ne obraćajući posebnu pozornost na bol koja signalizira početak spontanog pobačaja – pobačaj.

Strogo govoreći, ni trudnica, koja je već u svakom slučaju rodila, neprihvatljivo je pokušati samostalno dijagnosticirati sebe. Često i najiskusniji liječnik treba vremena i dodatna istraživanja kako bi točno utvrdio točnu dijagnozu. A u slučaju da se žena također pretvara na liječnika za pomoć nepravodobno, onda najdragocjenije vrijeme može nepovratno izgubiti.

Što se događa s maternicom nakon poroda?

Što se događa s maternicom nakon rođenja djeteta? Smanjenje maternice nakon porođaja počinje za nekoliko minuta nakon rođenja djeteta. Neposredno nakon isporuke počinje intenzivna kontrakcija maternice kako bi se odvojila od zida i ostavila potonje. U prvih nekoliko sati nakon rođenja djeteta, visina fundusa maternice je oko dvadeset centimetara. Zatim, maternica će pasti oko jedan centimetar dnevno oko dva tjedna.

U slučaju da je kontrakcija maternice nakon isporuke normalna, indikatori će biti približno sljedeći:

 • Drugi dan nakon rođenja – VDM je oko 14 do 15 centimetara.
 • 4. dan nakon rođenja – VDM je oko 11 centimetara.
 • 6. dan nakon rođenja – VDM je oko 9 centimetara.
 • 8. dan nakon rođenja – AMD je oko 7 centimetara.
 • 10. dan nakon rođenja – AMD je oko 6 centimetara.

Konačno, maternica će vratiti oblik samo do osmog – devetog tjedna nakon porođaja. Međutim, u ovom slučaju potrebno je uzeti u obzir neke pojedinačne čimbenike koji mogu utjecati na ovaj proces: osobitosti trudnoće i porođaja, dojenja djeteta, starosti žene i prisutnosti određenih kroničnih bolesti.

U pravilu, žene starije od 25 godina, ili one koje prvi put rađaju, ili one koje su imale trudnoću s višestrukim rađanjem ili s polihidramnima, maternica može mnogo sporije sporazumjeti. A to znači da ove žene možda trebaju medicinsku intervenciju. Liječnik će pregledati ženu i, ako je potrebno, propisati posebne lijekove i fizioterapiju, što će potaknuti intenzivnije kontrakcije maternice.

Dok je žena u bolnici, liječnik ima sposobnost kontrolirati stopu kontrakcije maternice. Međutim, maternica se smanjuje mnogo duže nego što je žena nakon isporuke u porodničkoj bolnici. Dakle, ovi ili drugi problemi mogu proći nezapaženo. Zato ni u kojem slučaju nije neprihvatljivo ignorirati preventivne posjete ginekologima.

Žena mora podvrći ginekološki pregled dva tjedna i mjesec dana nakon rođenja djeteta. Liječnik će procijeniti stanje ne samo maternice, već i cerviksa. Na veliko žaljenje, cerviks nakon isporuke također može ostaviti mnogo želja. No mlađa će majka morati puno snage i zdravlja brinuti se za najvrjednije, što može biti samo u životu – za mrvice. I u stvari, ako se problem ne uočava pravodobno, rizik razvoja različitih komplikacija, zbog kojih se žena može naći u bolnici, vrlo je visoka.

Savjetujemo vam da pročitate: polihidramnios na kraju trudnoće

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =