Rani znakovi trudnoće

znakove rane trudnoće

sadržaj:

  • Povećani umor i pospanost
  • Promjena preferencija okusa
  • Osjetljivost na mirise
  • Mučnina i povraćanje
  • Promjena mliječnih žlijezda
  • mokrenje
  • Pomanjkanje daha
  • zaključak

Želite li znati jeste li trudni? Test trudnoće je najsigurniji način za sigurno saznanje. Ali ponekad znatiželja gazi kada je prerano dobiti točne rezultate s testom. Nije važno – ako ste dovoljno privrženi, možete primijetiti neke neizravne znakove trudnoće u ranoj fazi.

Naravno, ne treba reći odsutnost druge menstruacije – to je prilično očigledan znak trudnoće. Iako ne smijemo zaboraviti da u nekim slučajevima, kršenje menstrualnog ciklusa može biti uzrokovano drugim uzrocima – na primjer, problemima s hormonskom pozadinom žene.

Stoga, da bi se test ne ozlijedio. I idealno, općenito vrijedi posjetiti liječnika – on ili potvrdi trudnoću ili dijagnosticira razlog kašnjenja u menstruaciji. Ali prijeđimo na temu našeg razgovora – prvi simptomi trudnoće.

Povećani umor i pospanost

Ako govorimo o najranijim znakovima trudnoće, ne možemo ne spomenuti umor. Ako je žena trudna, jedan od prvih simptoma će biti stalni umor koji se pojavljuje bez ikakvog razloga. Žena se može probuditi i odmah osjetiti kvar.

Ako to niste primijetili prije, trebali biste biti oprezni. I još više, nije potrebno uzeti bilo kakvu energiju – to može naškoditi budućem djetetu. Pokušajte se odmoriti što je moguće više dok ne saznate sigurno ako ste trudni. Ali čak i ako to nije stvar trudnoće, vrijedno je vidjeti liječnika – sindrom kroničnog umora na kraju neće dovesti do ništa dobro.

A u nekim slučajevima, buduća mama ima vrlo snažnu pospanost. Najvažniji san žene u ovom razdoblju je omiljeni jastuk. I nema jastuka – nije važno, možete stajati i spavati – ako se nitko ne dotakne. Takav fenomen može biti sam ili u kombinaciji s povećanim umorom.

Ne pokušavajte prevladati pospanost s kavom i ostalim kofeiniranim napicima. Kofein je opasan za fetus – to je znanstveno dokazana činjenica. Najbolje što možete učiniti jest spavati koliko god to vrijeme dopušta. Pa, ako trudnoća nije potvrđena, liječnik će i dalje morati ići – pospanost može biti jedna od manifestacija sindroma kroničnog umora ili neke druge bolesti.

rana trudnoća

Promjena preferencija okusa

Ako vam otvoreni hladnjak stresi i ne možete proći lokalni kineski restoran bez mučnine, vjerojatno ćete biti trudni. Mnoge žene zapažaju da je tako snažna averzija prema hrani jedan od prvih pouzdanih znakova trudnoće najranije.

Liječnici vjeruju da takva averzija prema hrani može biti uzrokovana povećanjem razine hCG – hormona trudnoće. Usput, to je ovaj hormon koji vam omogućuje određivanje prisutnosti trudnoće u testu. Međutim, taj isti hormon, koji ga odvraća od jednog proizvoda, može probuditi požarnu ljubav prema drugima. Čak i ako nisi to prije podnosio.

Naravno, kiseli krastavci – najveći klasik žanra, koji je postao od klera grada. Ali ako pitate žene koje imaju djecu, više od 80% će se sjetiti niti jedan slučaj kad su nepodnošljivo su htjeli nešto neočekivano – lubenicu u siječnju, pržena riba, sladoled u tri sata ili pinjolima u pet ujutro. I vrlo su mnogi od njih, kao što su „hirovima” počela i prije propustila razdoblje – vrsta najranijih znakova trudnoće.

Osjetljivost na mirise

Osjećaj mirisa buduće majke također često prolazi kroz globalne promjene. Mirisi koji su bili nikad ugodno (npr dim cigarete), pa čak i oni koji su uživali (poput kolonjske vaš partner) može uzrokovati jaku mučninu i gađenje.

Za neke žene – posebno one koji već imaju djecu – ta osjetljivost na mirise omogućuje prepoznavanje trudnoće. To se vjerojatno događa i zbog povećanja razine hormona. Nažalost, zapravo ne možete ništa učiniti, osim ako ne možete izbjeći neugodne mirise.

Ali postoji i suprotno – žena počinje primijetiti da joj se sviđa ovaj ili onaj miris. I najčešće to očito nije parfem – ponekad miriše od gume, ponekad i mokrih žbuka, deterdženata ili čak ispušnih plinova. Međutim, treba napomenuti da se ponekad to može primijetiti s anemijom nedostatka željeza. Stoga, bez obzira na prisutnost trudnoće, obratite se liječniku.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje – osobito ako se nastave nekoliko dana za redom – može biti jedan od prvih znakova da ste trudni. A ako se mučnina svakodnevno pogorša, nemojte se žuriti da se uplašite te simptome – kažu samo da je zapravo trudnoća i da se pravilno razvija. Naravno, ako niste uspjeli otrovati.

Naravno, malo je vjerojatno mučnina, a još više povraćanje. Ali nemojte se uzrujati – prvo, uskoro će nestati. I drugo, možete pokušati smanjiti mučninu. I ponekad potpuno eliminirana.

Ključna točka je frakcijska hrana – vaš zadatak je ovo: važno je ne dopustiti da vam želudac bude previše prazan. Ali nemojte prejedati – često uzimate hranu, ali u malim količinama. Osim toga, nije neophodno jesti nešto odmah nakon buđenja, iako ne izlazi iz kreveta.

Stavite u večer pored kreveta malo sira ili kreker – slična jednostavna mjera će vam pomoći smanjiti napadaji mučnine na minimum. Voda s limunom i / ili slatkišem bombona može se nositi s mučninom. Ali nemojte zamijeniti bombon sa žvakaćem gumom – postići ćete suprotan rezultat. Ako je mučnina previsoka, obratite se svom liječniku.

Unatoč činjenici da su uobičajene mučnine i povraćanje tijekom trudnoće, u rijetkim slučajevima potrebno je intenzivno liječenje. Inače, trudna majka može biti iscrpljena i dehidrirana, a to neće biti najbolji način za buduće dijete.

Promjena mliječnih žlijezda

U mnogim ženama, prvi znakovi trudnoće izravno su povezani s grudima. Neki od njih uočavaju preveliku osjetljivost dojke, posebno bradavice. A neke – također povećana bol prilikom dodirivanja ili uklanjanja grudnjaka, ako je prsa dovoljno velika.

Usput, oko veličina – u trudnoći, čak i po najranijim uvjetima, povećava se dojena, u ovom ili onom stupnju. Naravno, na samom početku trudnoće grudi se ne povećavaju, ali žena u pravilu uvijek primjećuje te promjene. Ali nemojte zaboraviti da se takvi simptomi često javljaju prije većih mjeseci.

rani znakovi trudnoće

mokrenje

Općenito se vjeruje da je česte mokrenje tipično za dugo razdoblje trudnoće. Ali nije bilo ovdje! U početku trudnoće maternica aktivno raste i snažno se utiskuje na mjehur, uzrokujući želju uriniranja češće nego obično. Zbog toga se česti mokrenje sigurno pripisuje popisu, koji uzima u obzir prve simptome trudnoće.

Nema načina da to izbjegnete. Ali ako prijeđete u WC, prije nego što odete u krevet, spavate mnogo mirnije. Da bi se smanjila količina tekućeg pijenja ne vrijedi – nema smisla u tome. U svakom slučaju, barem jednom morate ići na toalet.

Pomanjkanje daha

Neke žene smatraju da se dispneja javlja kada fetus već bude dovoljno velik. Međutim, to nije tako – ponekad se dispneja može pojaviti u prvim danima trudnoće. To je zato što vam je potreban dodatni kisik zbog rastućeg zametka.

Ipak, ne treba uzeti u obzir da je otežano disanje jedan od “normalnih” znakova trudnoće. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate bilo što od sljedećeg:

Imate iznenadni nedostatak daha, koji nije povezan s fizičkim poteškoćama.
Disanje je bolno.
Dyspna je mnogo jača kada lažeš.
Ovo može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

zaključak

Naravno, svi ti znakovi, koji se često pojavljuju u ranim fazama trudnoće, same po sebi ne mogu poslužiti kao dokaz trudnoće. Štoviše – ponekad svi ti prvi simptomi trudnoće nisu ništa više od najčešćeg predmenstrualnog sindroma. Ali mogu vas natjerati da vam prignete uši. A ako nakon tih znakova imate odgodu, odmah možete napraviti test trudnoće ili donirati krv.

Usput, ako ste imali prve simptome trudnoće, a mjesečne su bile neuobičajene – previše obilne ili previše rijetke, predugo ili prekratko, također ćete moći napraviti test trudnoće. Ponekad postoji takav.

Savjetujemo vam da pročitate: Razlozi zbog kojih se trudnoća blijedi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 5 =