Manifestacija i liječenje cervikalne erozije

uzroci cervikalne erozije

sadržaj:

 • Erozija: koja je bolest
 • Erozija: uzroci
 • Erozija cerviksa: simptomi
 • Erozija: liječiti ili ne
 • Diatemokoagulacija: suština i posljedice metode
 • Posljedice diathemokoagulacije
 • Nakon postupka

Žene s dijagnozom erozije cerviksa nisu u žurbi da liječe ovu bolest, ili mnogo gore, bave se samozavaravanjem. Obje su opcije opasne za zdravlje žena, a ponekad i za svoj život. Treba napomenuti da je najstariji i najpouzdaniji način liječenja erozije diatermoagulacija cerviksa.
Natrag na sadržaj

Erozija: koja je bolest

Statistike pokazuju da svaka druga žena dijagnosticira “eroziju” barem jednom u životu, a njezina maternica i maternica pate od toga. U medicinskom rječniku ovaj izraz znači nedostatak u sluznici cerviksa. Čini se da je sve vrlo jednostavno. Ali, na veliko žaljenje, to se čini tako. Ovaj kvar pogađa živce mnogih dama i zahtijeva pažljivi tretman.

Ako ste s dijagnozom kongenitalne erozije (što je prilično rijetko), bili ste sretni. U ovom slučaju, ranjiva i nježna tkiva vagine zbog hormonalnih poremećaja “počela su se pogoršavati” na cerviksu. Ova bolest po sebi prolazi nakon porođaja ili bilo kojeg drugog hormonskog izbijanja. No, čak i tako, kongenitalna erozija zahtijeva promatranje od strane stručnjaka.

I dalje postoji istinska erozija (pojavljuje se rana na epitelu), koja se također pojavljuje rijetko. Ova rana liječi obično bez intervencija, za 2-3 tjedna.

Ali najčešći je pseudo ili lažna erozija. Čini se točno kao prirođena, ali ne izliječi samostalno. Nagnječno tkivo vagine, koje prirodi nije darovano zaštitnim funkcijama, pogoduje lošem utjecaju agresivnog okruženja i infekcija. Sve ovo može završiti vrlo loše. U ovom slučaju, naravno, potrebno je liječiti cerviks.

na pregledu kod ginekologa
Natrag na sadržaj

Erozija: uzroci

Prema istraživanju, nitko ne može točno odrediti što uzrokuje ovaj cervikalni poremećaj tkiva, postoji samo približan popis uzroka njegove pojave.

Prvo, erozija može izazvati hormonske poremećaje. To je upravo ono što se događa kod djevojčica od 13 godina. Promjene dobi, hormonska formacija mogu uzrokovati pojavu erozije.

Drugi je razlog rano započinjanje spolnih odnosa sa ženskim predstavnicima. Za neželjenu infekciju sluznice cerviksa, čak i najopasnija infekcija, može biti vrlo štetna i gotovo u 100% slučajeva dovodi do erozije. Infekcije se pogoršavaju posebno u pozadini slabog imunološkog sustava, pa se morate nositi s lancem bolesti.

Treći uzrok su upalni procesi ženske seksualne sfere. Zato se obično liječenje erozije počinje liječenjem postojećih upala.

Četvrti razlog je mehanička oštećenja. To znači abortus, porod, a ponekad i samo ozljede primljene tijekom seksa. Zbog pojave pukotina ili suza u cervikalnom tkivu pojavljuje se erozija.
Natrag na sadržaj

Erozija cerviksa: simptomi

Mnogo postojećih bolesti manifestira se boli. Za mnoge, bol je poticaj koji uzrokuje osobu da ode liječnicima. Erozija obično prolazi bezbolno. Prilično je teško dijagnosticirati bilo kojim simptomima, jer mogu pratiti mnoge druge bolesti. Ginekolog može dijagnosticirati eroziju samo kada se ispituje. No ipak postoje simptomi koji ponekad prate ovu bolest.

Dakle, bilo koji iscjedak s mješavinom krvi, posebno onih koji se pojavljuju nakon spolnog odnosa – najsigurniji je znak erozije. Takve sekrete mogu također biti znakovi prekanceroznog stanja organa (seksualno) ili poremećaja rane trudnoće, pa se takvim manifestacijama treba žuriti liječniku. Češće nego ne, žene koje imaju eroziju, osjećaju se sasvim zdrave, ali još uvijek povremeno pokazuju bol u crkvi u donjem dijelu trbuha, bol tijekom odnosa, obilni iscjedak. Simptomi se također mogu pripisati neuspjehu menstruacijskog ciklusa.

Još jednom, naglasak treba staviti na potrebu da posjetite ginekologa u slučaju bilo kakvih simptoma. I nemojte se bojati: sve što je dijagnosticirano u ranoj fazi – liječi se!

dijagnoza bolesti
Natrag na sadržaj

Erozija: liječiti ili ne

Ponekad možete čuti kako, nakon dijagnoze “erozije”, bez ikakvog liječenja, sljedeći pregled ne pokazuje nikakve znakove. U ovom slučaju, možda se radi o kongenitalnoj eroziji. Stoga, ne morate pustiti da stvari idu sami i čekaju neku vrstu čuda.

Osim toga, neprimjereno liječenje, samoobrañivanje ili nedostatak liječenja može biti žalosno – erozija se može razviti u maligni tumor ili druge neugodne bolesti.

Jedini slučaj koji može utjecati na nestanak erozije bez liječenja je porođaj (u slučaju da je erozija prirođena). Nakon poroda, tkiva cerviksa i maternice potpuno se obnavljaju. Ali čak i ovdje nema 100% jamstva za liječenje. Za zlostavljane žene, ne preporuča se liječenje kirurškim zahvatom. Za one koji rađaju, postoje mnoge kirurške metode za liječenje erozije. Svaki od njih ima svoje minusa i njegove prednosti, pa naravno trebate odabrati svog liječnika. Diatermoagulacija je najčešća metoda za liječenje erozije.
Natrag na sadržaj

Diatemokoagulacija: suština i posljedice metode

Ova intervencija je najstariji i najpouzdaniji način liječenja cerviksa od erozije. Temelji se na primjeni električne visokofrekventne struje, koja se stvara između dvije elektrode. Prva elektroda ima oblik lopte koja je umetnuta u vaginu. Druga elektroda nalazi se ispod struka. Nakon što se uključe elektrode, stvara se toplina, što dovodi do postupnog taljenja zahvaćenih područja sluznice. Ovaj postupak se provodi pola sata, tijekom kojeg se električna struja više puta hrani nekoliko sekundi. Učinkovitost dijatermoagulacije je više od 75%. Pun oporavak se javlja nakon 2-3 mjeseca.
Natrag na sadržaj

Posljedice diathemokoagulacije

Diatermoagulacija može uzrokovati prilično velik broj komplikacija. Na primjer, nakon utjecaja struje na oštećeno tkivo, ožiljci ostaju, te ožiljci čine uterus kanal suže. To može biti uzrok njegovog raskida tijekom porođaja. Zato se diathemokoagulacija upotrebljava samo za liječenje rađanja žena. Također, provođenje ovog postupka može dovesti do neplodnosti, budući da postoji opasnost od zaraze infekcijom.

Ako je površina rane prevelika, oštećenje je uzrokovano velikim brojem krvnih žila, što uzrokuje krvarenje. Druga posljedica ove operacije je endometrioza. Endometrioza je patološki proces tijekom kojeg izvan koštane maternice raste tkivo, poput endometrija (endometrij je stanični sloj koji usmjerava šupljinu maternice).

ginekološka kirurgija
Natrag na sadržaj

Nakon postupka

Zbog komplikacija i negativnih posljedica koje se javljaju nakon diatermoagulacije, žena se neko vrijeme mora promatrati sa svojim ginekologom. Na primjer, u prvom mjesecu nakon postupka liječnik treba posjetiti dva puta tjedno. Prateći posjeti trebali bi se pojaviti svaka 2 mjeseca tijekom jedne godine. Također se preporučuje čekati s dizanjem utega i seksualnih odnosa.

Obično se propisuje lokalno liječenje rana s antibakterijskim pomastima, koje pomažu u brzom liječenju i održavanju sterilnosti. Žena može imati čist ili krvavi ispust u roku od mjesec dana. Može postojati opća slabost tijela i bol u donjem dijelu leđa.

Diatermoagulacija ima sljedeće kontraindikacije:

 • porođaj u novije vrijeme;
 • trudnoća;
 • prisutnost malignih tumora u maternici;
 • upala u vagini i cerviksu.

Žene koje su već iskusile eroziju diatermokoagulacije, napominju da je ova metoda uklanjanja bolesti vrlo bolna. Mnogi uspoređuju osjećaj boli s kontrakcijama i primjećuju da mjesto gdje elektroda dodiruje osjeti vrućinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 5