Koje komplikacije nakon pobačaja mogu stati u čekanje za ženom?

vrste pobačaja

Nažalost, trudnoća ne dolazi uvijek kada je to stvarno poželjno i potrebno. Naravno, žena mora vrlo pažljivo razmisliti o svim mogućim mogućnostima prije donošenja odluke. Međutim, postoje slučajevi kada postoji samo jedan izlaz: pobačaj. Ako ste donijeli tu odluku, trebate točno znati kakve su pobačaji.

Osim toga, morate imati jasnu predodžbu o tome koje komplikacije mogu biti nakon pobačaja. Jao, vrlo velik broj žena nema apsolutno pojma je li abortus opasan. Za njih, ploča je nevin kirurški zahvat, poput uklanjanja zuba ili otvaranja apscesa. Zbog toga se neke žene neodgovorno pitaju o pitanju kontracepcije, vjerujući da u abortusu nema ništa strašno.

Međutim, ginekolozi koji reagiraju na pitanje o tome jesu li pobačaji opasni, vrlo su kategorični: gotovo da niti jedan abortus ne ide bez komplikacija. Komplikacije mogu biti izgovorene i skrivene. U slučaju skrivenih komplikacija s posljedicama, žena se može suočiti čak i nekoliko godina nakon pobačaja.

Ako žena pristupi pitanju pobačaja sa svim ozbiljnošću i poduzima sve potrebne radnje, može malo smanjiti rizik od komplikacija nakon pobačaja. Najvažnije je imati na umu činjenica da je manje trudnoće, a manje zla pobačaja za žensko tijelo. Zato se s odlukom ne biste trebali privući do posljednjeg.

Možete imati pobačaj u ginekološkom odjelu zdravstvene ustanove na mjestu registracije ili u medicinskim centrima specijaliziranima za pobačaj. Zapamtite da medicinska ustanova nužno mora imati licencu za ovu vrstu aktivnosti. Prije pobačaja morate vidjeti liječnika ginekologa koji će točno odrediti trajanje trudnoće, procijeniti vaše cjelokupno zdravlje i na temelju prikupljenih podataka dati će smjer upravo vrsti pobačaja koji će donijeti najmanje štetu vašem tijelu.

Osim toga, prije nego što imate pobačaj, morate proći niz laboratorijskih testova. S vama bi trebali imati sljedeće testove: standardni ginekološki nalaz, rezultate krvnog testa za RW i infekciju HIV-om.

Koje su vrste pobačaja?

Za nekoliko desetljeća, samo jedna vrsta pobačaja bila je dostupna ženama – kirurško struganje šupljine maternice radi uklanjanja embrija od nje. U naše dane, izbor metoda za abortiranje žene nešto je veći. Sljedeće su vrste pobačaja dostupne suvremenoj ženi:

 • Medicinski pobačaj je abortus, u kojem nema kirurške intervencije u ženskom tijelu. Žena uzima lijek koji vodi do pobačaja. Unatoč činjenici da ova metoda na prvi pogled izgleda apsolutno sigurno, morate saznati od svog liječnika koliko je opasan medicinski pobačaj trebao biti potpuno naoružan. Uostalom, s potrebnim informacijama, možete pratiti stanje vašeg tijela, stoga ne propustite moguće komplikacije nakon medicinskog pobačaja i moći ćete poduzeti mjere. Malo su niže informacije o tome kako zla medicinskog pobačaja može biti uzrokovana zdravlju žena.
 • Vacuum pobačaj ili, kako se zove, mini-abortus. Mnoge žene zabrinute su je li mini pobačaj opasan. Da bi vam odgovorili, morate imati ideju o tome što je to. Ova vrsta pobačaja se vrši bez širenja cerviksa s posebnim vakuumskim aspiratorom, što znatno smanjuje komplikacije nakon mini-abortusa. Posebna sonda umetnuta je u šupljinu maternice koja je povezana s pumpom. Fetalni jaje jednostavno se ispušta iz utorne šupljine. U nastavku ćemo također govoriti o mogućim komplikacijama nakon mini pobačaja.
 • Kirurško struganje šupljine maternice. Šteta pobačaja, provedena na ovaj način, iznimno je visoka. Bit ovog pobačaja je kako slijedi: maternica se širi posebnim alatima, nakon čega mu se zidovi strugaju kirurškim instrumentom za uklanjanje fetusa. Koliko je opasno pobačaj ove vrste, rekao je malo niži.

Koliko je opasno pobačaj?

komplikacija nakon pobačaja

Mnogo žena koje odlučuju o pobačaju pitaju se o tome kakve posljedice nakon pobačaja mogu očekivati. Nije za ništa da postoji jedna poslovica “upozorena – to znači naoružani”. Međutim, na žalost, ponekad je ženi vrlo teško pronaći pravu informaciju o tome je li opasno imati pobačaj. Podupiratelji pobačaja kažu da je pobačaj apsolutno siguran postupak. Protivnici, kao odgovor na pitanje o tome kako opasan pobačaj počinju opisivati ​​značajno pretjerane posljedice.

Štetu koju donosi medicinski pobačaj sastoji se od sljedećeg: pri uzimanju lijeka koji prekida trudnoću, moguće su hormonske smetnje. Upravo je to odgovor na pitanje što su svi isti medicinski pobačaji opasni. Hormonski poremećaji, zauzvrat, mogu uzrokovati takve posljedice nakon tabletnog pobačaja, kao što su:

 • Nastavak razvoja trudnoće. U slučaju da je lijek lijeka pogrešno izračunao, trudnoća će napredovati. Ovo je najčešća komplikacija nakon medicinskog pobačaja.
 • Još jedna nesretna posljedica nakon tabletiranog pobačaja je pojava krvarenja maternice, koja zahtijeva neposrednu kiruršku intervenciju liječnika, s ciljem struganja šupljine maternice.
 • Budite spremni za činjenicu da ste svibanj doživjeti tešku mučninu ili čak povraćanje. Ovi su fenomeni samo posljedice nakon medicinskog pobačaja. Pojavljuju se kao posljedica snažne promjene hormonskog podrijetla.
 • Druga posljedica nakon medicinskog pobačaja može biti teška bol u trbuhu. Medicinski pobačaj uzrokuje pobačaj i kao posljedicu teške kontrakcije maternice, koje uzrokuju bolne senzacije.
 • Povišeni krvni tlak, kao i alergijske reakcije, također se odnosi na negativne posljedice nakon tabletiranog pobačaja.
 • Protivnici pobačaja na pitanje da li su medicinski pobačaji opasni, navode slučajeve kada je nakon sličnog pobačaja žena imala problema s hormonskom pozadinom. Mogu se pojaviti problemi s menstruacijskim ciklusom, naknadnim trudnoćama.

Kao što je već jasno, nemoguće je jednoznačno reći je li medicinski pobačaj opasan. Sve ovisi o specifičnom slučaju i svojstvima ženskog tijela.

Ova tvrdnja vrijedi i za vakuum abortusa. Ne može se nedvosmisleno odgovoriti je li mini pobačaj opasan. Naravno, mnogo ovisi o kvalifikaciji i stupnju profesionalnosti liječnika – ginekologa koji proizvodi pobačaj. Ali ne zaboravite da je svaka žena apsolutno jedinstvena i da je predvidjeti reakciju njezina tijela na pobačaj gotovo je nemoguće.

Žena koja je sama odabrala sličan tip prestanka trudnoće, zabrinuta je li opasno pobačaj vakuumom. Zapravo, ova vrsta pobačaja, naravno, može uzrokovati određene komplikacije, ali njihov je postotak mnogo niži od kirurškog pobačaja struganjem šupljine maternice. Sljedeće su najčešće komplikacije:

 • Nepotpuni pobačaj. U ovom slučaju, dio fetusa ostaje unutar šupljine maternice, što rezultira upalnim procesom nazvanim endometritis. U tom slučaju, potrebno je strugati šupljinu maternice kako bi uklonili ostatke fetusa.
 • Snažna bol u donjem dijelu trbuha. Kada se pojave, treba obaviti ultrazvuk radi isključivanja endometritisa. Ako endometritis nije pronađen, najvjerojatnije, bolne senzacije uzrokuju intenzivne kontrakcije maternice. U tom slučaju, možete ublažiti stanje pomoću antispazmika.
 • Pneumoembolizam je najstrašnija stvar koja može biti, posljedica nakon pobačaja aspiracijom. U slučaju da se u šupljini maternice ne stvori negativna, a pozitivni tlak, zrak može dovesti do začepljenja krvnih žila. Međutim, ova komplikacija je izuzetno rijetka. Osim toga, u posljednjih nekoliko godina sve više i više rasprostranjen je primanje više moderne opreme koja tehnički isključuje mogućnost takve situacije.
 • Oštećenje maternice. Pojavljuje se kao posljedica prevelike penetracije sonde za mjerenje dubine utorne šupljine. U pravilu, govori o izuzetno niskoj kvalifikaciji liječnika – ginekologa.

U odvojeno, trebali bismo razgovarati o pobačaju struganjem maternice. Odgovor na pitanje je li abortus ove vrste štetan je nedvosmislen: vrlo je štetan i nosi visok rizik od razvoja teških komplikacija.

Pobačaj curettage je teški biološki udarac tijelu. To može dovesti do dvije vrste komplikacija:

 • Najbliže komplikacije. Najbliže su komplikacije koje se javljaju prvi dan nakon pobačaja.
 • Odložene komplikacije. One komplikacije koje se javljaju između dana i tri godine nakon pobačaja.

Govoreći o tome koliko je opasan pobačaj, ne možete reći o najozbiljnijoj neposrednoj komplikacija, što može dovesti do kobnog ishoda. Postupak uklanjanja embrija iz šupljine maternice struganjem provodi se “slijepo”, praktički na dodir. U tom smislu, vjerojatnost oštećenja cerviksa i tijela maternice je vrlo visoka. Oštećenje cerviksa može rezultirati ožiljcima i kao posljedica toga dovesti do problema s isporukom u kasnijim trudnoćama.

Perforiranje zidova maternice izlaže život žene ozbiljnoj prijetnji, budući da zahtijeva najbržu reakciju liječnika i hitnu kiruršku intervenciju. Ako liječnik ne na vrijeme primijeti perforaciju, dragocjene minute će izgubiti i žena može umrijeti. Ti se problemi odnose na skupinu neposrednih komplikacija.

Nema manje podmukao i zakašnjelih komplikacija. Najčešća komplikacija su različite upale maternice, kao što su metroendometritis, parametritis, salpingitis, pa čak i peritonitis. Takva upala nastaje kao rezultat infekcije tijekom pobačaja. Teški slučajevi mogu razviti sepsu (trovanja krvi), koja zahtijeva hitnu intenzivnu njegu.

Koja je opasnost od prvog pobačaja?

posljedice nakon pobačaja

Najviše je namjerno potrebno pristupiti pitanju pobačaja za one žene koje žele prekinuti prvu trudnoću. U pravilu, posljedice nakon prvog pobačaja su mnogo teže i mogu dovesti do neplodnosti. Ali činjenica da žena trenutačno odlučila prekinuti trudnoću ne znači da neće htjeti imati djecu u budućnosti.

Na žensko pitanje o tome je li prvi pobačaj opasan, doktori uvijek ne odgovaraju objektivno. Ispod je popis najtežih mogućih posljedica nakon prvog pobačaja.

 • Kronične bolesti jajovoda i sam uterus je ono što je prvi pobačaj opasan. Kao rezultat kroničnih bolesti, postoje adhezije jajovoda koje mogu dovesti do sekundarne neplodnosti. Osim toga, šiljci povećavaju rizik od ektopične trudnoće.
 • Govoreći o tome što su prvi pobačaji opasni, nemoguće je ne spomenuti njihov utjecaj na kasnije trudnoće, ako dođu. Ako je cerviks ozlijeđen tijekom pobačaja, to može dovesti do razvoja ishemikocikularne insuficijencije. Kao rezultat, u kasnijim trudnoćama žena se može suočiti s problemom pobačaja ili s preranog rođenja.
 • Pored toga, vrlo često nakon pobačaja, postoje kosti promjene u sluznici maternice. Kao posljedica takvih patoloških promjena, menstrualni ciklus može biti poremećen.

Nakon pobačaja

Da bi barem djelomično smanjili rizik od komplikacija, moraju se poštivati ​​sljedeći jednostavni zahtjevi:

 • Ni u kojem se slučaju ne smije dopustiti seksualna aktivnost prije 4 tjedna nakon pobačaja. Ako poštujete ovo pravilo, moći ćete se zaštititi od mogućih infekcija.
 • Budite sigurni da pravodobno izbacite mjehur. Ako je pretrpan, uterus neće moći ugovoriti s potrebnim intenzitetom.
 • Pažljivo slijedite čistoću genitalije i promijenite donje rublje barem dva puta dnevno.
 • U najmanjoj sumnji da je sve u redu s vašim tijelom, trebali biste odmah potražiti liječničku pomoć.

Također, nakon pobačaja, žena treba konzultirati liječnika za optimalnu metodu kontracepcije.

Skrećemo vašu pozornost na činjenicu da osoblje našeg portala ne ocjenjuje djelovanje žena s moralnog stajališta i ne postavlja nikakve zadatke za agitaciju. Ovaj je članak informativan i ima za cilj informirati publiku o tome jesu li pobačaji štetni.

Savjetujemo čitanje: kako zatrudnjeti ako muž ne želi dijete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 7 =