Kako prepoznati hemoroide ili polipi?

Pacijenti koji su uznemireni patološkim promjenama u rektumu, često se pitaju što je to – hemoroidi ili polipi? To je zbog činjenice da obje bolesti imaju sličnu simptomatologiju, a samo temeljit pregled stručnjaka omogućit će precizno određivanje bolesti. Nije tajna da s takvim delikatnim problemima pacijenti nisu u žurbi da se posavjetuju s liječnikom, a oni se bave samoobradom, Nisu u stanju razlikovati hemoroide od polipa, onda su svi napori uzaludni. Osim toga, u međuvremenu, bolest će napredovati, i prevladati će postati puno teže.

Obje bolesti, hemoroidi i polipi dugo su asimptomatski, a samo se u fazi egzacerbacije osjećaju. U pravilu, pacijenti se obraćaju specijalistima nakon što primijeti krv, sluz ili gnoj u stolici. Osim toga, odmrzavanje će biti nešto teže, au crijevima će postojati stalni osjećaj nepotpune pražnjenja. Slično tome, isti znakovi bolesti su bol u anusu i neugodni osjećaji u abdomenu. Da biste točno odredili što pacijent pati – hemoroidi ili polipi, potrebno je prvo pregledati analni prolaz palpiranjem i obavljati endoskopiju.

Razlikovanje obilježja bolesti

Da biste saznali kako razlikovati hemoroide od polipa, najprije morate upoznati prirodu porijekla bolesti i njihovih svojstava. Tvorba hemoroida povezana je s ekspanzijom, trombozom i upalom hemorrhoidnih vena u rektumu. Razlog tom fenomenu je stagnacija krvi u posudama malih zdjelica, što se obično događa sa sjedištem ili sjedećim načinom života. Glavni znakovi hemoroida:

  • analni krvarenje;
  • bol u anusu i rektumu;
  • povećanje i propadanje hemoroida;
  • upala u anusu.

S druge strane, polipi se mogu pojaviti u apsolutno bilo kojim šupljim organima – bilo da je gastrointestinalni trakt ili maksilarni sinusi. Kod lezija rektuma, glavno mjesto za lokalizaciju tumora je analni kanal. Polipi se formiraju iz stanica sluznice na unutrašnjoj površini crijeva i pojavljuju se mali tumori. S naprednim stupnjem bolesti, neoplazije mogu pasti iz anusa, zbog čega ih pacijenti često zbunjuju s hemoroidima.

Polipi su benigni oblici koji se pojavljuju zbog proliferacije sluznice unutar crijeva, zatvarajući prolaz. Mogu se pojaviti pojedinačno, ili u malim skupinama, na tankoj stabljici ili “sesije”. Oblik analnih polipa može biti u obliku kruške, gljiva, kugle, ovalne, pa čak i cvjetača cvjetača. Boja tumora obično je ista kao i okolna sluznica, ali također može imati crvenu, crvenu ili crvenu boju. Ovisno o tipu, šupljina polipa može se napuniti različitim tkivima, na primjer:

  1. Vlaknasto tkivo je vezivno tkivo koje se često upali ili ima navirivanje.
  2. Adenomatozni polip je žljezdano tkivo. Bez odgovarajućeg liječenja, ova vrsta tumora raste u malignom.
  3. Blistava neoplazma je mukozno tkivo s baršunastom površinom, koja se sastoji od broja papila sličnih sivi. Ima tendenciju degeneracije u rak.

Važno je napomenuti da se u slučaju višestrukih formacija njihova vrsta može miješati.

Ova bolest nije potpuno razumljiva pa je teško točno naznačiti razlog rasta epitela. Stručnjaci vjeruju da bi to moglo biti zbog čestih zatvor, kronične hemoroida, kolitisa, diskinezije crijeva i drugih bolesti probavnog trakta.

Dijagnoza polipa i hemoroida

Budući da je nemoguće razlikovati hemoroide od polipa sam, potrebno je odmah kontaktirati stručnjaka za ispit. Prva alarmantna zvona za osobu treba biti promjena u stolici, na primjer, produženi zatvor ili proljev. Osim toga, važno je obratiti pažnju na prisutnost sluzi, gnojova ili krvi u stolici. Osjećaji bolova u ranoj fazi hemoroida ili polipa neće se pojaviti, ali postoji svibanj biti neke nelagode. Za točnu dijagnozu Proktolog dodjeljuje pacijentu niz istraživanja, uključujući i endoskopije, sigmoidoskopije, kolonoskopija, barij klistir, kao i histološki i filološki studij tumora.

Ako hemoroidi mogu u mnogim slučajevima biti izliječeni lijekovima, polipi moraju biti kirurški uklonjeni. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji i najnovijim tehnikama, postupak je brz i bezbolan. Preporučljivo je da ne koristite nikakve metode liječenja bez savjetnika liječnika, tk. to može pogoršati situaciju.

Članak daje tvrtku StopGemorroy.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1