Izračunavanje dana ovulacije

izračunavanje dana ovulacije

sadržaj:

 • Metode za izračunavanje ovulacije
 • Izračunajte dan ovulacije pomoću kalkulatora
 • Znati govor tijela
 • Mjerenje bazalne tjelesne temperature
 • Testovi ljekarni

Ovulacija je dan kada je oplodnja moguće, kao zreli ovum ostavlja jajnika i spreman je za susret s spermom. Život jaja traje samo 24 sata, toliko vremena se troši za njegovu oplodnju.
Natrag na sadržaj

Metode za izračunavanje ovulacije

Zato mnogi parovi koji planiraju trudnoću ili, obrnuto, žele izbjeći nju, pokušajte izračunati dan ovulacije.

No, ispravno se ispostavlja ne uvijek i nije uopće jer mnogi čimbenici utječu na organizam. Zbog toga može doći do neravnoteže, odnosno menstruacijskog ciklusa, sl. Raznih bolesti, itd. Ipak, postoje načini kojima možete izračunati dan ovulacije, poštujući određena pravila.

načine za izračunavanje ovulacije
Natrag na sadržaj

Izračunajte dan ovulacije pomoću kalkulatora

Ova metoda je učinkovita samo ako žena ima redoviti menstrualni ciklus, ako ne, onda se informacije ne mogu smatrati točnim, osobito ako se dan ovulacije računa s ciljem sprječavanja trudnoće. Možete ga koristiti kao on-line kalkulator, prikazan na različitim ženskim web stranicama, i za samooblikovanje. Ako se možete povezati s internetom, sve je puno lakše. U online kalkulatoru trebate unijeti potrebne podatke, a program će sami izračunati sve.

Ako imate želju da sami izračunate i saznate kako funkcionira ova metoda, to je učinjeno na sljedeći način. Potrebno je znati datum početka sljedećeg menstruacije, 12 od njega se oduzmi, a potom još 4. U intervalima između primljenih dana dolazi do ovulacije. Na primjer, sljedeća menstruacija treba biti 19. prosinca pa je 19-12 = 7, 7-4 = 3, stoga je početak ovulacije moguć od 3. prosinca do 7. prosinca.
Natrag na sadržaj

Znati govor tijela

Naravno, to ne može biti precizan pokazatelj, jer ne znaju sve djevojke o svim manifestacijama njihovog tijela, ali postoje i takve osjetljive djevojke koje dan ovulacije mogu odrediti znakovima koje tijelo daje.

 • bol u trbuhu – mogu se pojaviti uopće, su mnogo više vjerojatno ovulaciju bezbolan, ali imajte na umu, tu su povlačenjem bol, može donijeti blagu nelagodu, ali to ne bi trebalo biti dosadno ili teške rezanje bol, ako se stalno treba vidjeti liječnika;
 • raspodjela – moguće je odrediti ovulaciju za “sirovo bijelo jaje”, tj. za izlučivanje, koja ga jako sliči. Vrlo je važno točno promatrati kako izgledaju. Nakon završetka menstruacije, nema sluzi, onda se postupno pojavljuje, na kraju postaje ljepljiva, kremasta, zatim vodena. Ove izlučevine postaju viskoznije i guste u vrijeme najveće plodnosti. Stariji žena postaje, manje dana dobiva takvu sluz;
 • položaj maternice – prije početka istraživanja, operite ruke. Maternica ima tendenciju da se razlikuju u veličini, naime, u danima ovulacije otvoren, mekana, podigao, vlažne, na obične dane se nalazi ispod dodir je više suha i čvrsta.

Dakle, promatranje promjena u tijelu, moguće je odrediti ne samo početak ovulacije, ali i vidjeti kako cijelo tijelo, što znači da u slučaju povrede njegova rada, od vas će biti u mogućnosti to otkriti na vrijeme i posavjetovati se s liječnikom kako bi se uklonili bolesti.

mjerenje osnovne tjelesne temperature
Natrag na sadržaj

Mjerenje bazalne tjelesne temperature

Ova metoda je preporučljiva od strane mnogih djevojaka i žena, preporučuje ih liječnik, budući da je ekonomičan, jedan od onih koji je točan, može se samostalno koristiti kod kuće. To je moguće zbog činjenice da temperatura tijela pod utjecajem rada hormona može smanjiti ili povećati. Stoga mjerenje bazalne temperature pokazuje rad ženskog tijela, pojavu ovulacije, odsutnost ili početak trudnoće.

Da bi se koristila ova metoda, temperatura treba mjeriti najmanje 3-6 menstrualnih ciklusa. Samo tada će opća slika biti jasna i moguće je dešifrirati primljene podatke. Osim toga, kako biste odredili dan ovulacije uz pomoć bazalne temperature, trebate znati neka pravila, samo pod tim uvjetima sve će biti ispravno:

 • mjeriti temperaturu u isto vrijeme svaki dan ujutro;
 • bazalna temperatura se mjeri nakon mirnog noćnog sna koji traje najmanje 3-6 sati;
 • mjeri se živa toplomjer, ostali smatraju manje osjetljivima i manje točni, za to se uzima jedan termometar i tijekom cijelog vremena mjerenja samo ga upotrebljavaju;
 • temperatura treba mjeriti kroz usta, rektum ili vaginalno, uglavnom mjereno kroz rektum;
 • zaustavljanje izbora na jednoj od opcija mjerenja, držite ga u svako doba;
 • vaginalno termometar mjerenje umetka u sredini temperatura mjerena nakon pet minuta u usnoj šupljini drže termometar pod jezik 3 minute, kroz rektum – podmazati vrh termometrom bebe kreme postupku mjerenja je manje neugodni, drže 5 min;
 • dječja krema, termometar mora biti pripremljen unaprijed od večeri, tako da ujutro možete učiniti sve što je mirno, bez nepotrebnih pokreta;
 • Prije mjerenja nemoguće je ustati, izraditi oštre pokrete, pripremiti termometar tako da je moguće doći do njega sporo kretanjem;
 • nema smisla za mjerenje temperature kod: bolesnih virusnih bolesti, uzimanje kontraceptiva, droga, zabranjene za vrijeme mjerenja temperature, uoči uzimanja alkohola, ušao uoči mjerenja do seksualnog čina;
 • uneseni su podaci u tablicu, nakon čega će se nacrtati raspored na kojemu možete vidjeti je li došlo do pojave ovulacije.

Prilikom mjerenja osnovne temperature obratite pažnju na činjenicu da se nakon svakog sata temperatura ustati svakih sat vremena, a ove brojke ne možete smatrati točnim. Ako se, primjerice, ranije probudili, idite na zahod, a zatim želite ponovno leći, najprije morate izmjeriti temperaturu i tek onda napraviti druge stvari. Bazna temperatura na grafu će biti granica između prve i druge faze ciklusa. Na dan ovulacije, u pravilu, temperatura se smatra najnižom, a nakon što se diže.

Ova pojava je sasvim normalno, jer pod utjecajem hormona progesterona tijelo priprema za početak trudnoće, ako nema oplodnje, a zatim se vraća u normalu, postupno opet pada prije temperaturi menstruacija.

Ova metoda ima svoje prednosti i nedostatke.

prednosti:

 • jeftin način – jedina stvar koju trebate kupiti termometar za mjerenje bazalne temperature;
 • pogodan za žene s nepravilnim menstruacijskim ciklusima;
 • metoda se također može koristiti kasnije kako bi se spriječile neželjene trudnoće (seksualni odnos treba izbjegavati tijekom najplodnijih dana).

Nedostaci metode:

 • neugodnosti – za mjerenje temperature potrebno je svako jutro, a priroda sluznice maternice treba pratiti tijekom dana;
 • ako se iznenada razboliš, svi rezultati će biti uzalud jer bolest, pa čak i promjena klime ili posla može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa koji će preći cijelu sliku za ovaj mjesec;
 • za relativno preciznu definiciju dana ovulacije, praćenje treba biti najmanje 2-3 mjeseca, po mogućnosti šest mjeseci.

testovi ljekarni za ovulaciju

Natrag na sadržaj

Testovi ljekarni

Ovo je dobar način, radeći na načelu mjerenja razine luteinizirajućeg hormona u mokraći. Takva se ispitivanja mogu kupiti bez recepta u bilo kojoj ljekarni. Ali oni su dobar asistent samo ako imate redoviti menstrualni ciklus i nema nedostatka luteinizirajućeg hormona. U drugom slučaju, test može ukazivati ​​da nije bilo ovulacije, iako je doista došlo. Ali s redovitim ciklusom, možete ih koristiti.

Testovi pokazuju pozitivan rezultat već dan prije ovulacije, što daje dodatno vrijeme za planiranje seksualnog života s ciljem moguće koncepcije djeteta. Načelo rada takvih testova temelji se na činjenici da se razina luteinizirajućeg hormona prije ovulacije povećava, pa će uskoro jaje ostaviti jedan od vaših jajnika. U izračunu, ako je druga traka slaba na testu, to također mora biti uzeto u obzir.

Prednosti ove metode su veća preciznost, praktičnost nego kada se mjeri bazalna temperatura i predviđanje ovulacije 6 sati prije njegova početka, što uvelike olakšava vrijeme seksa. Osim toga, ne morate računati svaki dan, samo koristite test usred ciklusa. Kada kupujete, nemojte zaboraviti pogledati datum isteka.

Ali postoje i nedostaci. Ti testovi nisu ekonomična opcija, jer je vrlo skupo, a za jedan ciklus oni će morati potrošiti 20-50 dolara na njih. Ova metoda ne djeluje dobro za žene koje imaju nepravilan menstrualni ciklus. Osim toga, ako uzimate lijekove koji poboljšavaju plodnost, ovulacijski test može pokazati nepouzdani rezultat.

Te su opcije najčešće izračunate ovulaciju. Koji od načina upotrebe, na vama je: da se bavite s planiranjem promjena bazne temperature ili jednostavno kupite test u apoteku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =