Bol i težina u abdomenu tijekom trudnoće

bol u trudnoći

sadržaj:

 • Fiziološke promjene u razdoblju trudnoće
 • Zašto trbuh nosi tijekom trudnoće?
 • Što učiniti kako bi se smanjila bol u donjem dijelu trbuha
 • Sredstva za ublažavanje boli u trbuhu tijekom trudnoće
 • Kada bol u trudnoći u donjem dijelu trbuha postaje opasna?
 • Umjesto nadopuna

Vrijeme trudnoće ključno je razdoblje u životu majke i djeteta.

Zdravlje žene, njezino mentalno stanje, temelj je zdravlja i psihe budućnosti djeteta.

Zato je tako važno obratiti pozornost na sve osjećaje, bol ili težinu. Osjećaj nelagode, kada boli ili povlači donji trbuh, tijekom trudnoće događa se u mnogim ženama vrlo često. Ponekad bol može biti signal o patologiji razvoja trudnoće. Bol u abdomenu tijekom trudnoće može govoriti o hipertenziji maternice i prijetnji pobačaja. Koliko su opasni za zdravlje nerođenog djeteta bolovi u donjem dijelu trbuha tijekom trudnoće? I što učiniti kada se pojavljuju bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima ili kolika?
Natrag na sadržaj

Fiziološke promjene u razdoblju trudnoće

Osjećaji boli su znak pretjeranog izlaganja. Početak trudnoće u tijelu stimulira hormonske promjene, zbog čega se maternica i žlijezde mliječne žlijezde počinju gubiti. Volumen rotirajuće krvi raste, njegova se kemijska mješavina mijenja, a puls postaje sve brži. Mreža krvnih žila proširuje se u donjem dijelu trbuha i prsima. Ligamenti i trbušni mišići pripremljeni su za opterećenje, omekšavaju se u prvim tjednima trudnoće, a zatim se, kako se trbuh raste, protežu i zgušnjavaju. Organi mali zdjelice kretati se i stisnuti. Zbog toga, buduća majka mora uzeti hranu u malim količinama. Peristaltika crijeva je teška, dolazi do konstipacije i kolike.

Najaktivnije restrukturiranje događa se u prvih 16 tjedana trudnoće. Može biti slabost: pospanost, znojenje, mučnina ili žgaravica, bolovi u donjem dijelu trbuha, stomak i zatvor. Gotovo svaka žena tijekom trudnoće izvlači donji trbuh. U trudnoći ima periodično kratkih blagih bolova u trbuhu. Fiziološke promjene u tijelu žene tijekom trudnoće povezane su s rastom djeteta, normalne su i prirodne.

uzrokuje trbušne bolove u trudnoći
Natrag na sadržaj

Zašto trbuh nosi tijekom trudnoće?

Uzroci pojave boli tijekom trudnoće obično su podijeljeni na opstetrične i ne-opstetrije. Bolesti u donjem dijelu abdomena su patologije koje uzrokuju pobačaj ili abrupciju placente. Dugotrajna poroda bol svi ostali su: grčevi u donjem dijelu trbuha, bol, zatvor i nadutost, bol od uganuća, glavobolja osjećaj trbušne mišiće, blaga bol u međice i donji dio trbuha od razlika zdjelice. Znajući uzroke koji uzrokuju nelagodu, pomoći će razumjeti ako trbuh boli tijekom trudnoće zbog promjene fiziologije ili preopterećenja.

Popis razloga koji mogu uzrokovati pojavu bolova tijekom trudnoće je sljedeći:

 1. Istezanje mišića ligamenata. U prvim tjednima, povlačenje trbuha tijekom trudnoće može biti iz stresa okruglih ligamenata smještenih na stranama maternice. Bol u prvim tjednima trudnoće dolazi kod žena s fiziološkim rasporedom uterusa. Maternica se kreće da zauzme položaj usred malih zdjelica. Primjećeno je da su bolovi u donjem dijelu abdomena tijekom trudnoće češći kod onih žena koje su prethodno imale bolne periode.
 2. Povećanje pokretljivosti zdjeličnih zglobova kostiju uzrokuje bol u donjem dijelu trbuha u kasnim razdobljima, a može se pojaviti “patka”.
 3. Periodične kontrakcije maternice, osjećale su se kao kompresija, napetost ili težina u donjem dijelu trbuha. Osjećaj, kada se u prvim tjednima trudnoće trgne želudac, govori o pojavi napetosti mišića, koje liječnici zovu stanje porasta tonusa maternice. Promatra se u posljednjem tromjesečju trudnoće i povećava se s pristupom u posljednjem mjesecu.
 4. Fizičko preopterećenje: prekomjerno podizanje utega, trčanje. U posljednjem tromjesečju trudnoće nevažećih vježbe izazvati osjećaj kada povlačenjem donjeg trbuha, ojačati tonus maternice i izazvati prerano rođenih.
 5. Neuropsihijatrijski poremećaji i iskustva. Često odgovor na pitanje “Zašto bol u želucu?” Je li situacija vlastite neadekvatne destruktivne reakcije na iritantnu situaciju. Tijekom trudnoće, snažna negativna iskustva uzrokuju napetost mišića, ton i pojavu bolova u donjem dijelu trbuha. Najbolji načini suočavanja sa situacijom su samokontrola i psihološka samo-korekcija. Ako je potrebno, možete zatražiti pomoć kvalificiranog psihologa.
 6. Poremećaji probavnog trakta. Kompresija crijeva (osobito u kasnijim fazama) i slabljenja probavnih aktivnosti stvaranje nadutosti, kolike, zatvor, što uzrokuje crijevne bol u donjem dijelu trbuha.
 7. Ginekološke bolesti (na primjer, cista jajnika) također mogu uzrokovati bolove u abdomenu tijekom trudnoće. U takvim slučajevima potrebni su vam medicinski savjeti.
 8. Bolesti ne-ginekološke ženskog sustava (upala slijepog crijeva, pankreatitis, crijevna opstrukcija), su uzrok boli u donjem dijelu trbuha i zahtijevaju hitan pregled i kirurški konzultacije.

Najčešće tijekom trudnoće, povlačenjem, gutljajima, bolovima na početku (prvi i drugi mjesec) i na kraju (osmi i deveti, prenatalni). Prošireni abdomen tijekom trudnoće postaje zamjetno težak tek nakon sedmog mjeseca. Usred trudnoće (od trećeg do sedmog mjeseca) osjećaji žene stabiliziraju, postaju udobni i prihvatljivi. Ako sumnjate u uzrok boli, ne možete odlučiti zašto ste neugodni, posavjetujte se s liječnikom.

uzi u trudnoći
Natrag na sadržaj

Što učiniti kako bi se smanjila bol u donjem dijelu trbuha

 • Dijeta bi trebala osigurati probavni sustav. Obavezan za rad crijevne pokretljivosti je povrće i voće, matice. Proizvodi od kiselog mlijeka pružit će potrebnu mikroflora i enzime za probavu hrane, sprečavaju nastanak kolike. Dovoljna upotreba tekućine (ne prekomjerna i nije mršava) održava potrebnu ravnotežu vode. Potrebno je znati da nedostatak i ograničenje vode za piće inicira u tijelu procese skladištenja tekućine i naknadne otekline. Potrebno je ograničiti masti, karcinogene, kavu, muffine i slatkiše. Jednostavnije i prirodnije će biti dijeta buduće majke, bolje za svoje zdravlje i zdravlje rastućeg djeteta.
 • Dostupne tjelesne aktivnosti, gimnastika i posebne vježbe za istezanje mišića perineuma i ligamenta. Zašto je važno obaviti gimnastiku i pripremiti tijelo za isporuku s posebnim vježbama? Budući da trudnoća nije bolest, to je normalno fiziološko stanje ženskog tijela. Stoga, prosječno fizičko opterećenje nije to poželjno, potrebno je. Na vježbe koje pomažu u pripremi tijela za porođaj, uključuju različite prostore, padine, leptire, ribe:
 1. Ustati na koljenima, premjestiti koljena na širinu ramena i sjediti sa stražnjicama između njih. Ova poza proteže se na prepone perineuma. Ako vam to dopušta stanje tijela, lagano ćete leći na leđima – ovo se mjesto zove “riba”.
 2. Leptir. Sjedeći na podu (na sagu), savijte se na koljenima i podignite noge do pete. Peta se jedni drugima i koljena pokušavaju spustiti na pod. Pavao je poput “sjedi na turskom”.
 3. Opuštanje i kontrakcija mišića perineuma pomoći će kada mišići budu bolji. Saznajte kako upravljati prepone pomoći će takvoj vježbi. To je učinjeno kao da želite ići na zahod (“na mali način”) i držati se od njega, podnijeti. U tom slučaju mišići perineuma su napete. Održavajte napetost 10 sekundi i opustite perineum. Posebno je važno napraviti ovu vježbu tijekom pripreme za porođaj.
 • Šetnje i dostupna noga opterećenja stimuliraju protok krvi, poboljšavaju opskrbu kisikom svim organima majke i posteljice. Istodobno se ubrzava proces uklanjanja toksina. Utvrđeno je da se većina bolnih prsiješaka ligamenata javljaju kod žena neaktivnih, vodeći neaktivni način života. Kako bi se spriječilo stanje kada mišići nogu, pješačka opterećenja bi trebala biti dnevno.
 • Izbjegavajte negativna iskustva. Pokušajte smanjiti ili ukloniti psihološke komplekse. Zašto je tako važno pratiti svoja iskustva i emocije? Ljudsko tijelo je integralna struktura, koja se sastoji od fizičke materije i informacija. Sve emocije i misli ogledaju se u tjelesnim senzacijama. Strah, ljutnja, ljutnja, iritacija, ljutnja i zavist uzrok grča, kontrakcije mišića bilo tijela, ruku, nogu, lica, i, naravno, za vrijeme trudnoće, zdjelice i trbušne mišiće. Kompresija i prekomjerni poremećaj mišića u donjem dijelu trbuha stisnu krvne žile cirkulacijskog sustava, dajući bebu hranu i kisik. Kao rezultat emocija moje majke dijete dobiva fiziološki udar u obliku produženog gladovanja kisika.

Natrag na sadržaj

Sredstva za ublažavanje boli u trbuhu tijekom trudnoće

Ako shvatite da je bol u trbuhu nisu ojačani i ne-časopis, zbog fizioloških promjena u vašem tijelu, možete se prijaviti neki od alata kako bi ih mirno:

 • Topla kupka pomoći će vam da se opustite i oslobodite napetosti od mišića.
 • Odmaranje, opuštanje, ležajni položaj.
 • Bandage – smanjuje istezanje trbušnih mišića i smanjuje bol.

Natrag na sadržaj

Kada bol u trudnoći u donjem dijelu trbuha postaje opasna?

Potrebno je znati da je jak intenzitet bolova ispod i periodicnost njihova osjećaja od velike važnosti. Osjećaj težine pri povlačenju donjeg trbuha, koji se pojačava i raste u očiglednu bol u donjem dijelu trbuha, treba upozoriti. Možda postoji bol u lumbalnoj regiji, oko boli i povlačenja senzacija u području zdjelice. Posebno uznemirujući čimbenik će biti pojava periodičnosti u boli ispod. Takvi znakovi često signaliziraju mogući ili već započeti spontani pobačaj ili prerano rođenje. Bol i stomak u trbuhu mogu biti praćeni uočavanjem sluzi. Potrebna je hitna medicinska njega za spašavanje bebe.

Natrag na sadržaj

Umjesto nadopuna

Nemir, bol, kolik, osjećaj težine nisu jednoznačna patologija trudnoće. Nije važno da li je bolesna želuca tijekom trudnoće, da li je nacrtana, ti osjeti prenose i brzo zaboravljena s rođenjem djeteta i pojavu novih radosnim brige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 + = 68