Страх от раждане: как да се отървете от нея?

страх от раждане

Съдържание:

 • Физиологичното значение на раждането
 • Източници на страх
 • Нагласяваме положителна вълна

Много жени, страхуващи се от болка по време на раждането, се страхуват да забременеят или изобщо да откажат да имат деца. Този страх, дори повече от който и да е друг, може да парализира нежната девическа душа. В същото време е много трудно да се успокоиш с мисълта, че всички те раждат и аз ще раждам. Ето защо въпросът как да се преодолее страхът от раждането е един от най-важните и се обсъжда във всяко обучение за раждане. Не сме го предали и от нашето внимание.

Физиологичното значение на раждането

Преди да се отговори на въпроса как да се преодолее страхът от раждането, е необходимо да се разбере и разбере физиологичното значение и принципите на хода на труда. Появата на детето в светлината е нормален процес, който има определена периодизация. Всеки от тези периоди приближава жената до посрещането на бебето – това трябва да се запомни в най-трудните моменти.

Първият етап е отварянето на шийката на матката. Започва с изглаждането – това е структурна промяна, необходима за правилното протичане на труда. Началото на раждането е показано чрез редовни контракции (редовен интервал, постепенно увеличаване на интензивността на свиване), които допринасят за отварянето на шийката на матката и напредъка на настоящата част от главата. Основният мотив за жените в този период е икономиката на силите. Ако борбата все още е слаба, най-добре е да спите и да получите енергия. Много важно по време на битката е усещането за вътрешна топлина – може да се създаде с помощта на горещ чай, вино (да, можете да пропуснете чаша или друго!) Или нещо вкусно. Можете също да легнете в гореща вана, ако не можете да спите.

Постепенно изглаждането на шийката на матката преминава през периода на активна раждаемост, а жената по принцип оценява този преход като по-трудно и неприятно субективно. Болката се усилва, защото Контракциите стават по-чести и интензивни. Това се дължи на факта, че шията ви се разтяга все повече и повече (точно като вашите мускули по време на стречинг упражнения – това е болезнено, но не критично и достатъчно поносимо). За да улесните състоянието си, можете да:

 • Отпуснете се. По време на директното свиване жената може да има неволно желание да се напрегне – това се дължи на опита на болката. Но тя я укрепва, а отпускането, напротив, намалява. Ето защо, опитайте се, като вътрешно да “пуснете” стомаха си.
 • Правилно е да дишаш. Това помага да се отпуснете и да приемате кислород в тялото си (и сега е много необходимо за вас и за бебето). В началото и края на състезанието, поемете дълбоко дъх, а при пиковия интензитет се опитвайте да дишате два пъти по-бавно, както обикновено.
 • Вземете правилната стойка. Най-физиологичните са вертикалните поза (стоящи с опора на съпруга или фотьойл, клекнати и т.н. …), но понякога може да не е точно за вас. Затова, за да облекчите състоянието си, преместете се и се опитайте да намерите правилната поза. Оказва се, че по време на битката жената извършва невероятно странни движения.
 • Преместете повече. На първо място, той ще ви отвлече от злато (и те може да продължи за дълго време – до такава степен, че дори можете да се отегчите), и второ, защото наистина е по-лесно за носене на борбата: вие сте в изправено положение, а това улеснява откриването на врата матката.

Като цяло, периодът на пристъпи може да бъде усетен удобно у дома: никой няма да ви дръпне там, да погледне отново или да стимулира. Можете да направите бизнес или просто да се отпуснете, което, разбира се, ще ви помогне да се успокоите и да се отпуснете. Също така можете да прекарате този път със семейството и приятелите си, което също е важен фактор за мир и комфорт. За времето е по-добре да не мислите: ако броите минути и очаквате, че скоро всичко ще свърши, реалността може леко да заблуди вашите очаквания, което ще бъде допълнителен стрес. Така че настройвай философски начин и не гледай часовника. Но до края на активния труд е по-добре да дойдете в болницата в края на краищата.

Тогава следва периодът на преход към родовия канал. Главата на бебето пада и той започва да се подготвя за раждане. Задачата на този период е да се отвори шийката на матката от седем до осем сантиметра (до която се стигна до активните битки) до диаметъра на главата на детето. Усещанията са много болезнени – изглежда, че една жена избухва отвътре, в комбинация с много силна, предполагаемо предменструална болка. Но тази болка означава, че почти целият път е преминал, остава малко работа – и ето, среща с вашето дете!

Следващият период е периодът на експулсиране на плода. Много жени се страхуват от това, защото във филм в такива моменти една жена изглежда най-лошото. Но не забравяйте, че това е най-краткия период от време – от един час до два primiparous и от пет минути до един час за втори и следващ раждането и обикновено е придружено от променено състояние на съзнанието. По време на труда, труда изисква от вас не само търпение, но и огромно усилие. Именно поради това раждането се нарича твърда физическа работа. Жената трябва да избута и колкото е възможно и по-правилно – тогава ефективността се увеличава и времето се съкращава. И накрая се появява главата на бебето и това е моментът на най-високото щастие в живота на някоя жена!

как да се преодолее страхът от раждането

Източници на страх

Една жена никога не се страхува от раждането като такова: въпросът как да се преодолее страхът от раждането я измъчва само в случаите, когато страхът има някаква по-дълбока или дори скрита причина. И дори когато в ума й възниква страх, жената (особено бременна и утежнена с хормони) има наклон да я надуе и преувеличи до огромни размери. Следователно в бъдеще страхът й се появява пред нея под формата на огромно чудовище, с което не е толкова лесно да се справя. Поради това е по-добре да го прихванете в самото начало. Така че, ние Ви предлагаме списък с най-честите причини за страх от раждане.

 1. болка

  Със сигурност сте видяли в интернет думите, че по време на раждането жена чувства болка до 57 дел (единица болка), което прилича на едновременно счупване на двадесет кости. Възможно е това да е така, но в действителност всичко не е толкова лошо. Организмът на жената е максимално приспособен към тази болка, защото жените раждат деца от хиляди години, когато не се наблюдават анестетици. Възможно е да се определи предварително колко болка ще изпитате, колкото е възможно и да се опита да се отърве от него: има много ефективни методи за естествено облекчаване на болката, както и епидурална анестезия в случай на авария. Всяка жена има свой собствен праг на чувствителност. Ако това е ниско, няма да почувствате никаква болка и може би дори да се насладите. Ако чувствителността е висока, е много важно да вземете правилната поза по време на раждането, да дишате правилно и, най-важното, не се страхувайте!

 2. напрежение

  Номер номер две в списъка на най-често срещаните женски страхове. Човек е подреден така, че в ситуация на несигурност той се тревожи. Но първото раждане – това е неизвестното: не знаете какво ще се случи, как ще се случи и какво ще почувствате. Съответно най-доброто оръжие за борба с този страх е знанието. Опитайте се да научите колкото е възможно повече за това, което е пред вас – и може би страхът ви ще премине сам.

 3. Отрицателен опит

  Понякога страхът от второто (или последващо) раждане се дължи на присъствието в миналото на опит от отрицателни преживявания, свързани с раждането. Това може да е памет на зъл и некомпетентен лекар, усложнения в миналите раждания, проблеми с детето или нещо друго – няма значение. Важно е как да се подготвите за нови и затова е необходимо да анализирате трудностите, които сте срещнали в предишните поколения: с какво или с кого са свързани? Каква е вероятността от повторяването им този път? Какво можете да направите, за да предотвратите неприятности? В случай, че страхът все още ви парализира, ще бъде полезно да помогнете на психолога, който ще ви помогне да се отделите от психотрамусната ситуация.

 4. Липса на готовност за майчинство

  Понякога влияят и психологическите проблеми. Ако бъдещата майка по принцип не е готова да има дете и подсъзнателно се страхува от това, тялото ще се опита по всеки възможен начин да забави процеса на раждане, правейки го болезнено и дълго. Ето защо основните ви асистенти са вярата в бъдещето и положителните емоции в очакване на раждането на бебето. И тогава всичко ще се окаже!

 5. Страх да изглежда грозен

  О, това е желанието на една жена да остане винаги привлекателна! За съжаление, трудно е да се приложи в процеса на раждане. Изпотяваме се, губим кръв и понякога има смущения като изпразване на пикочния мехур или дебелото черво. За да разберете как да преодолеете страха от раждане в този случай, трябва да стигнете до дъното на своята природа: защо се страхувате да изглеждате грозно? Това може да се дължи на патологично ниско самочувствие, което не ви позволява да се отпуснете за секунда. Или се притеснявате за външния си вид поради факта, че при раждането си ще бъдете съпруг и не искате да го разочаровате. Във всеки случай открийте истинската природа на този страх и работете с него вече.

 6. Страх от умиране

  Този страх има генетични корени: по-рано, когато нивото на развитие на медицината е много по-ниско, смъртността на една жена по време на раждане, от своя страна, е много по-висока. В памет на тези времена някои момичета са ужасени, когато мислят за раждане (особено ако имат такива случаи в семейството си). Ако искате да се преодолее този страх, а след това трябва да се провери качеството на статистиката за какъв процент от смъртността в момента (това е, между другото, много малки – лекари вече са се научили да се преодолеят много сериозни затруднения), поради което инцидент може да се случи – като цяло, Въоръжени със знание, което е известно, че е леко.

  Нагласяваме положителна вълна

  Така че, разбрахме причините за страха. Е, какво да направите сами с това? Как да се преодолее страхът от раждането? Психолозите предлагат на жените много възможности, които допринасят за успокояването и настройването им по положителен начин. Първо, слушайте себе си, а не някой друг – ако ви е по-лесно да се родите, без да знаете нищо за този процес, тогава отидете да раждате и не слушайте приятели, посещаващи курсове за бъдещи майки.

  Ако все още се успокои, когато знаеш какво те очаква, а след това се опита да намери най-много информация за раждането: запишете за лекция за бъдещи майки, говорете с тези, които вече са родили, прочетете съответната литература. Колкото по-различни гледни точки абсорбирате, толкова по-добре. Но опитайте се да се предпазите от негативна информация. Например, ако сте чувствителен, доставка на видео-добре да не гледате – за неподготвен манталитет може би е твърде тежък стрес.

  Научете се да се отпуснете и разсейвате от неприятното. Преодолейте страха можете да помогнете на слухови обучение: няколко пъти на ден, повторете различните жизнеутвърждаващи системи – тези, които харесвате най-добрия. Няма да е излишно и техниката на визуализация. Затворете очи, включете нежна музика и си представете подробности за всичките ви поколения, как да започнете да се бори, всеки от които ще ви отведе до среща с детето, тъй като той се подготвя да напусне навън, тъй като tuzhites и да му помогне и той влиза в света. Периодично се потопете в тази памет и раждането ще стане нещо близко и спокойно за вас.

  Е, най-важното нещо, което може да ви помогне да преодолеете страха от раждането – това е следващата настройка: поколения – това е трудна работа, но да работите, за да помогнете на друг човек да се роди – за детето си. Всъщност вие насърчавате най-голямото чудо на Земята – процесът на раждане. Чувствайки болка, мислете за това колко е трудно и ужасно за него, колко трудно и многообразно е работата му. Дайте на детето положителни емоции – това е първата му среща с реалния свят. Това, както и много други неща в живота, е важно да живеем от самото начало до края, да живеем заедно с бебето. Гарантираме ви, че веднага щом спрете да мислите за себе си и представите бебето си, страхът ще намалее и може би дори напълно ще изчезне.

  Препоръчваме ви да прочетете: Подготовка преди раждане

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 30 = 35