Репродуктивна възраст на жената. Какво трябва да знам?

женската репродуктивна възраст

Съдържание:

  • Начало на репродуктивната възраст
  • Здраве на жена в репродуктивна възраст
  • Краят на репродуктивната възраст
  • менопауза

Възпроизводствената възраст е концепция за всеки, който я чува. Но всички знаем ли какво е това? Най-често не – някой чу нещо, но никой не знае. Вероятно е време да премахнете тази празнина, не мислите ли? Днес ще се опитаме да разберем какво точно и какви характеристики има тази най-репродуктивна възраст.

И ние не се занимаваме с общоприетото определение, че репродуктивната възраст е възрастта, при която дадена жена може да роди дете. Това и без никакво обяснение е разбираемо. Но е много по-интересно да се разбере този въпрос по-подробно. Със сигурност ще научите много нови неща за себе си.

Начало на репродуктивната възраст

Повечето хора вярват, че репродуктивната епоха започва с пристигането на първата менструация. Строго погледнато, това наистина е така. Подготовката за този момент обаче започва много по-рано – около 10-11 години, през т.нар. Период на пубертет или по-просто пубертет.

Първият признак за появата на пубертета е почти винаги увеличение на млечните жлези. Веднага щом родителите забележат това, те трябва да разберат, че дъщеря им започва да се превръща от момиче в момиче. Този период е най-благоприятен за разговор с момиче, разказвайки й за предстоящите промени в тялото й, ако не сте го направили преди това.

След това, след известно време, се появява първата растителност – най-напред под мишниците, а след това и по пубиса. Като финал – началото на менструацията. Официалният пубертет се счита за завършен. Това обаче не означава, че едно момиче може да роди дете. Това означава, че физически тя е в състояние да забременее и в повечето случаи да носи детето. Но цената ще бъде твърде висока – здравето на момичето.

Това, строго казано, и не е изненадващо, защото в юношеството самата момиче все още е дете и тялото й не е готово да понесе детето и раждането. Лекарите не се съветват да раждат момиче, което не е навършило 18-19 години. В противен случай има голям риск от усложнения, а понякога и доста сериозни.

Гинеколозите казват, че по-младото момиче забременява, толкова по-голям риск от спонтанен аборт, кървене, и различно, разбира се, една силна токсичност. И децата на такава млада майка често имат здравословни проблеми: те са родени с прекалено ниско телесно тегло, да придобият по-лошо тегло, и адаптиране към условията на околната среда се среща много по-тежки.

Въпреки че е невъзможно да се отпишат индивидуалните характеристики на организма на всяко отделно момиче – някои, които на 14-годишна възраст са в състояние да раждат красиво здраво бебе, като същевременно поддържат здравето си. Но и за психологическия аспект във всеки случай не трябва да се забравя – изключително рядко е, че едно момиченце е психологически готово да стане майка.

Заради справедливостта трябва да се каже, че в някои случаи много млади момичета стават отлични майки. Но въпреки това е необходимо да се говори с тийнейджърката дъщеря за начините на контрацепция. В крайна сметка, детето трябва да остане дете – всичко има своето време. Момичето ще има време да оцени очарованието от безсънни нощи, пелени, газик и други атрибути.

правилната репродуктивна възраст на жената

Здраве на жена в репродуктивна възраст

Здравето на жените – веществото е много деликатно и зависи от много фактори. И преди всичко от общото здравословно състояние на една жена. Всяко хронично заболяване – било то сърдечно-съдова система или други системни заболявания – има много силен ефект върху състоянието на репродуктивната система. Ето защо е толкова важно да наблюдавате здравето си, редовно да се подлагате на медицински преглед и да не се занимавате със самолечение. Няма никакво тривиално заболяване – дори и най-баналното настинка може да повлияе на репродуктивната система на жената.

В допълнение, трябва да знаете, че и здравето на жените до голяма степен зависи момичета феталното развитие на нейното здраве в неонаталния период и детството, да не говорим за тийнейджър. За съжаление, според медицинската статистика само 15-20% от децата се раждат напълно здрави.

И не е изненадващо, че повечето момичета от началото на репродуктивната възраст вече имат някои или други заболявания на репродуктивната система. За да се избегне това, родителите трябва внимателно да наблюдават здравето на момичето и да не пренебрегват съществуването на детски гинеколог.

А възрастната жена трябва да помни, че трябва да посещава гинеколог най-малко два пъти годишно – дори и да не се притеснява. Много от болестите се появяват в латентна форма за много дълго време. И точно такива контролни проверки могат да помогнат навреме да разпознаят болестта и да започнат необходимото лечение.

Краят на репродуктивната възраст

В медицината се счита, че краят на репродуктивната възраст е началото на менопаузата. Всъщност тялото започва да се подготвя за това предварително – след около 40 години започва да избледнява репродуктивната функция. Целият процес се развива в резултат на промени в хормоналния фон на организма.

Способността на естественото забременяване на женското тяло започва да намалява – менструалният цикъл започва да се отклонява, процесът на овулация също се нарушава. Знаете ли, че броят на яйцата в женското тяло е строго определен дори при раждането на момичето? И тези яйца по време на репродуктивната възраст и да узреят. Новите яйца не узряват.

Разбира се, способността за зачеване не изчезва в един ден – дори и в периода на изчезване на репродуктивната функция, една жена все още може да зачене. Не трябва обаче да забравяме, че по-голямата жена, толкова по-голяма е шанса да има бебе с тези или други генетични отклонения.

Ето защо лекарите не препоръчват отлагането на раждането на детето твърде дълго. Разбира се, никой не казва, че след 40-45 години няма шанс да има дете – те също са доста високи. Но и върху тежестта върху тялото на една жена, в никакъв случай не трябва да забравяме – по-възрастната жена, колкото по-тежка е дадена бременност.

репродуктивна възраст

менопауза

Отделно, бих искал да спомена менопаузата, която се случва около 45-50 години, когато яйцата най-накрая престанат да узряват. Така че вероятността за зачеване на детето е изключена. Разбира се, това не се случва в един ден – целият процес от началото на менструалната нередност до пълното му изчезване може да продължи няколко години.

И през този период една жена може да очаква изненада. Или по-скоро, детска изненада, в истинския смисъл на думата. Жената вярва, че менструацията не се дължи на менопаузата, но всъщност тя е бременна! Така че не забравяйте да се предпазите до самия край. И това – за да спрете защитата, е възможно само в случай, че посетите лекаря и предадете необходимите анализи.

Както можете да видите, характеристиките на репродуктивната възраст на жените не са толкова малко. Но ако знаете за тях, със сигурност ще можете да избегнете огромен брой проблеми. Бъдете здрави и красиви на всяка възраст!

Препоръчваме четене: Климакс при жените

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 11 = 12