Подготовка за бременност: правила за мъжете и жените

правилна подготовка за бременност

Съдържание:

 • Правила за жени в подготовката за бременност
 • Общи правила за жените и мъжете

Решението да се роди дете е много важен етап в живота на всяка двойка.

Ето защо, когато планирате бременност, е много важно да спазвате определени правила, спазването на които ще помогне за забременяването, раждането и раждането на здраво дете. Освен това тя ще помогне на една жена да подготви тялото си за бременност. В наше време един абсолютно здрав човек е голяма рядкост. Следователно подготовката за концепцията за детето трябва да започне най-малко 3-4 месеца преди желания срок на зачеването, а най-добре – за годината.

посещение на зъболекаря
Връщане към съдържанието

Правила за жени в подготовката за бременност

В идеалния случай и двамата съпрузи трябва да се подготвят за зачатие, а не само една жена, в края на краищата, както от съпруга, така и от съпругата, също зависи от това колко здраво дете впоследствие ражда жена. Нека да започнем с правилата относно жените и след това да видим какви правила са общи за двамата съпрузи.

 • Преустановяване на повишената физическа активност

И това включва не само забрана за вдигане на тежести, но и за прекалено активни, мощни и контактни спортове (бодибилдинг, бокс, борба и т.н.). Ако не можете да живеете без спорт, плуване, фитнес, пилатес, йога, то спортните, които са гладки, релаксиращи, меки, са перфектни.

 • Организирайте режима на деня

Много е важно да се организира режимът на деня по такъв начин, че да има баланс между товари и почивка. Дори и да сте свикнали да гледате филми до полунощ, внимавайте да си лягате (от 20:00 до 21:00 часа) навреме и да станете (не по-късно от 9:00 часа).

 • Осигурете адекватно хранене

Храненето е важен момент за жена, която планира бременност. Затова се уверете, че тя е разнообразна, а продуктите – колкото е възможно по-екологично. Не злоупотребявайте с кафе.

 • Консултирайте се с Вашия лекар

Ако имате хронично заболяване (например, диабет, хипертония, заболявания на ендокринната система, разширени вени, проблеми със сърдечно-съдовата апарат и така нататък. Г.), не забравяйте да кажете на Вашия гинеколог да знаете възможния сценарий на по-нататъшното бременност , Лекарят ще Ви даде съвети относно предпазните мерки, така че да няма усложнения.

 • Проверете при терапевт

Дори и да се чувствате добре, нямате сериозни заболявания, все пак трябва да преминете превантивен преглед с терапевта. Той ще ви изпрати за тестове, флуорография – ще ги предаде. Във всеки случай е по-добре да знаете, че всичко е наред, отколкото в най-решаващия момент случайно да научите за някакво отклонение в здравето.

 • Не се самолекувайте

Дори преди бременността, опитайте да не приемате лекарства, без да предписвате лекар. Никой не е имунизиран срещу заболявания – в този случай се консултирайте с терапевт или гинеколог. Не забравяйте да кажете на терапевта, че планирате бременност.

 • Посетете зъболекаря

Вероятно знаете, че бременността засяга състоянието на зъбите. Ето защо, погрижете се предварително, за да предотвратите възможни последици, и да вземете преглед при зъболекаря. Ако има кариес и дупки, лекарят ще ги запечата, а след това ще предотврати унищожаването на зъба. Не забравяйте, че по време на бременност вече няма да можете да започнете стоматологично лечение.

кръводаряване за тестове
Връщане към съдържанието

Общи правила за жените и мъжете

Важно е, че в планирането и подготовката на детето да си представим човек е съюзник на жените, защото тя е и много зависи от това как ще се развива плода и колко здрави, след като бебето се роди. Съществуват няколко правила, общи за мъжете и жените, които трябва да се спазват.

 • Пренебрегване на лоши навици

След решението за подготовка за зачеване и завършване на периода на кърмене една жена трябва да се раздели с всички лоши навици. Това предполага, на първо място, изключването на цигари и алкохол. Човек трябва да изостави лоши навици до зачатието, но не по-късно от три месеца преди него.

 • Отпуснете се от сауната, ваната, хидромасажната вана

За женското тяло е вредно. В ситуация с човек, високите температури влияят върху качеството на сперматозоидите.

 • Предайте тестовете за инфекция

Дори и да не се притеснява спестите неприятни симптоми, не забравяйте да предаде анализи на полови инфекции, тъй като може да доведе до безплодие или невъзможност да се родя, а дори и най-отрицателно въздействие върху вътреутробно развитие на плода. Ако се открие инфекцията, ще трябва да се подложите на лечение.

 • Напълнете тялото с фолиева киселина

Това е важен елемент, необходим за нормалното развитие на плода. Вземете я на жена редовно до 12-та седмица от бременността, мъжът – до момента, в който възниква концепцията. Това е особено важно, ако един от съпрузите вече има деца с патология на вътрематочно развитие.

 • Отменете контрацепцията

След като приключите с предишните неща, е време да отмените всички контрацептивни методи, които използвате вие ​​и вашият съпруг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 5