Колко бързо може да забременеете? Благоприятни дни

Как да Бременни Бързо

Почти всяка жена мечтае за детето си – някой преди, някой по-късно. И това е съвсем нормално – инстинктът на покорението се полага в хората от самото естество, както и от инстинкта на майката. Много редки жена е в състояние да живеят пълноценен, интересен и богат живот, без първо да се усмихне на децата, първо зъб, първо да бърбори и първи стъпки без огромни лъкове на първи септември и първата, без любовта на детето си.

И когато една жена реши, че е време, тя, разбира се, мисли за това колко бързо може да забременее. В края на краищата всички знаем как искате бързо да постигнете желания резултат, след като се вземе почти най-важното решение в живота. Много често лекарите – гинеколози чуват въпроса как да забременеят за първи път. В крайна сметка, това не винаги работи, въпреки голямото желание на родителите.

За да се разбере кои дни е възможно да забременеете, жената трябва да има точна представа за това как работи женската репродуктивна система и как протича процесът на зачеването. Това е точно това, което ще бъде обсъдено в тази статия – как да забременеете със сигурност. Освен това, в допълнение към това ще бъде засегната темата за някои отклонения от нормалното функциониране на женската репродуктивна система, която може да предотврати бременността от първия път.

Какво представлява концепцията?

Органите на репродуктивната система на жената непрекъснато се адаптират към новите условия, докато прогресира менструалния цикъл. Слъзната мембрана на матката започва да набъбва, като се подготвя да абсорбира оплодено яйце. Маточната шийка се разрежда и се отпуска, така че сперматозоидите могат свободно да проникнат вътре.

Първо, нека да поговорим за това какво представлява самата концепция. Концепцията е много, много сложен процес, чиято същност може да бъде идентифицирана на три основни етапа:

 • овулация

След определен интервал от менструалния цикъл яйцето достига степен на пълна зрялост. След това, зрялото яйце е напълно готово за процеса на торене и напуска яйчника. Това се нарича първата фаза на зачеването.

 • оплождане

След като зрялата яйцеклетка напусне яйчника, започва най-благоприятният период за зачеване. Ако жизнеспособното сперма влиза в гениталиите – тя прониква през яйцеклетката вътре в нея. По време на сексуален контакт около 50 милиона сперматозоиди навлизат в женските гениталии. Някои от тях умират под влиянието на микрофлората на влагалището на жената. Останалите ще проникнат във фалопиевите тръби – приблизително 2000 сперматозоиди.

След края на “пътуването” само около двеста от най-жизнеспособните сперматозоиди стигат до яйцето. След това сперматозоите чакат известно време, докато яйцето се освободи от фоликула. И само една от милионите сперматозоиди може да проникне в яйцето и да го оплоди, като правило целта достига най-здравословното и жизнеспособното.

 • Разделяне на ооцитите

В този случай, ако оплождането мина добре, но също така и яйцето и спермата нямам аномалия, яйцето започва процесът на разделяне и движение на фалопиевите тръби към матката.

За да може този процес да продължи без усложнения, условията в женското тяло трябва да бъдат благоприятни. За да се създадат такива условия, трябва да се спазват редица фактори. Например, по време на овулацията фоликулът (яйце, което не достига желаната степен на зрялост) се стимулира от специален хормон, отговорен за образуването на хипофизната жлеза. За да се предотврати настъпването на нарушение на нормалния хормонален фон на организма, една жена трябва редовно да премине превантивен преглед с лекар, ендокринолог, особено ако планира да стане майка в бъдеще.

В допълнение, здрави хормон ендокринната система на жените, който се намира в репродуктивна възраст, до степен, че как процеса на съзряване на овоцити започва енергично до получаване на специален хормон, наречен лутеинизиращ. Този хормон е изключително необходим за нормалния процес на торене – без него фоликулът не се разкъсва, за да се освободи навън зрялата яйцеклетка. Този процес се нарича овулация, която се появява приблизително в средата на менструалния цикъл – заслужава да се обмисли, когато решавате кога да забременеете.

След овулацията, яйцето се придвижва до страната на фалопиевата тръба, през която влиза в маточната кухина. Яйцето запазва своята жизнеспособност и способност да се оплоди за около един ден, не повече. В случай, че по това време не се извършва оплождане, яйцето се убива и изважда от матката по време на менструацията, заедно с ексфолираната лигавица.

Въпреки това, когато говорим за периода, в който може да забременеете, не трябва да забравяте за сперматозоидите. Влизайки в сексуалния път на жена със сексуален акт, спермата не умира незабавно. Той запазва способността си да оплоди яйце в рамките на 72 часа след момента на еякулацията. Чрез прости математически изчисления можете да изчислите, че периодът, в който може да забременеете, е около 4 дни – помислете за това, ако се интересувате от това, как бързо можете да забременеете.

Тази особеност на женското тяло трябва да се има предвид от тази жена, която търси начини за забременяване бързо. Въпреки това, ако се надявате, че имате възможност да забременеете в средата на цикъла, вземете под внимание някои корекции, които могат значително да повлияят на стандартния календар на менструалния цикъл и способността за забременяване в дадена жена. Не забравяйте да имате това предвид:

 • Количество зародишни клетки

Жената, която много иска да стане майка колкото е възможно по-скоро, трябва да има предвид факта, че често по време на овулацията не само яйцето е узряло, а две или повече. И не винаги съзряването им настъпва в същия ден – като правило това се случва в рамките на 3-4 дни. Така броят на дните, в които има най-голям шанс за забременяване, се увеличава с 4 дни.

 • Време на овулация

В допълнение към факта, че понякога не само едно яйце узрява, но няколко яйца, не можем да не споменем, че много често овулацията не може да се случи точно в средата на цикъла. Процесът на овулация може да бъде изместен в продължение на няколко дни в една или друга посока. Следователно, диапазонът от дни, благоприятни за зачеването, се увеличава още повече – до 5 дни в двете посоки – преди и след овулацията.

Понякога, под влияние на различни фактори при жените е нарушение на менструалния цикъл, в който да се изчисли времето на овулацията е много трудно, защото това се случва всеки път – по различни начини – понякога в началото на менструалния цикъл, а понякога и в края. Особено често този феномен се наблюдава при младите, преди това не раждали момичета. Най-често тези нарушения са в резултат на хормоналната недостатъчност в женското тяло, и по-възрастни жени нарушения в менструалния цикъл могат да бъдат причинени от дори психологически фактори – хронична умора и силен стрес.

 • Наличие на жена с някакви гинекологични заболявания

За съжаление има голям брой различни гинекологични заболявания. Те включват различни тумори – както доброкачествени, така и злокачествени и дори сексуално предавани. И не всички от тях се проявяват по никакъв начин, изтичащи напълно безсимптомни. Една жена може да не почувства никакви симптоми на болестта: няма патологичен вагинален разряд, без болка в корема, без кървене или дори видимо нарушение на менструалния цикъл. Единственият възможен начин да разберете дали една жена има репродуктивни проблеми е да проверите гинеколог и да извършите необходимите лабораторни изследвания.

Ето защо е толкова важно да преминете превантивните прегледи навреме в гинеколог-лекаря. Ако болестта се открие в случай, че жената иска медицинска помощ за това, че тя не може да забременее, болестта ще бъде в пренебрегвана форма. И лечението му отнема много повече сила, време и пари, отколкото ако болестта беше открита в самото начало. В случай че едно момиче планира да има деца в бъдеще, трябва редовно да посещава лекар – гинеколог. Препоръчителната честота на посещенията при лекар – гинеколог – най-малко два пъти годишно.

Време за концепция

Както вече бе споменато по-горе, въпросът за това как бързо да се зачене дете се безпокои много жени. За да зачене дете от първия път, най-оптимално е да използвате календара на овулацията. Но отново привлечете вниманието си – този метод е ефективен само ако женския менструален цикъл е стабилен и редовен.

Както бе споменато по-горе, на сперматозоидите запазват своята активност и жизненост само за два дни, а в този случай, ако яйцето по време на този период от време не разполага с време, за да узреят, те умират. Ето защо, когато говорим за кои дни е по-добре да забременеете, лекарите наричат ​​деня на овулацията плюс пет дни в двете посоки.

Мъжките полови клетки могат да поддържат активността си в продължение на два дни. Ако яйцето по време на този период не премине овулация, тогава зачеването няма да се случи и те ще умрат. Следователно е ясно, че най-благоприятният ден за концепция за деца е периодът на овулация с малки отклонения в едната и другата страна.

Въпреки това, както вече беше споменато по-горе, често при жените менструалният цикъл е изключително неправилен. Какво трябва да направи в този случай? Как да забременеете с нередовна менструация? Най-оптималната опция е да се изчисли времето за овулация, базирано на базовата температурна диаграма.

Жените питат дали е възможно да забременеете след овулация. Както стана ясно от горното, точно след овулацията можете да зачетете дете. За да се получи бременност, сексуалният контакт при двойки трябва да бъде в най-благоприятните дни за това. Оплождането е възможно само ако има жена в яйчника на зряло яйце. Вероятността да забременеете по време на овулацията, при условие, че и двамата партньори са напълно здрави, достига 90%. В женското тяло средно 5 дни на месец е изключително благоприятно за оплождането на яйцето. Най-оптималният ден за концепция за бебето е точно денят на овулацията. Въпреки това, вероятността да забременее след овулация през първите часове също е доста висока.

Базова температура

Въпреки факта, че изглежда, няма толкова много такива дни, но знаейки ги, не е трудно да се изчисли кои дни е по-лесно да забременеете. За да направите това, трябва само две неща:

 • Пръчка и писалка.
 • Термометър, за предпочитане електронен, но в отсъствието му ще работи и обикновен живачен термометър.

Опишете дните от месеца в тефтера си. Маркирайте първия и последния ден от цикъла си. Ако следвате пътя на най-малкото съпротивление, можете да продължите по следния начин – да разчитате на какъв ден попада в средата на вашия цикъл. Така например, ако цикълът за жена е 28 дни, овулацията пада на 14-15 дни. Въпреки това, трябва да се помни, че този метод е подходящ само за тези жени, които имат стабилен цикъл в продължение на поне шест месеца.

Ако вашият цикъл варира в продължение на поне няколко дни, такова изчисление на дните на овулация няма да доведе до успех, тъй като овулацията може да се появи в някой от дните на менструалния цикъл. Но в този случай винаги има още един физиологичен метод за изчисляване в кой ден ще имате процес на овулация. Това е за този метод и ще ви е необходим термометър, с който ще определите базовата температура.

Базовата температура е телесната температура в ректума на жената. Много е важно да се определи температурата на деня на овулацията не в подмишницата, а основна. Необходимо е да се знае ясно за промените, които се случват в женската полова система в даден период от менструалния си цикъл, под влиянието върху него на различни хормони. То се осъществява чрез измерване на базалната температура просто с висока точност деня, в който процеса на овулация, за да прецени дали женските яйчници произвеждат хормон прогестерон, което е задължително, за да се гарантира, че тялото е приготвил ендометриума за възможно имплантирането на яйцеклетката.

Лекарите на гинеколозите съветват жената да промени основната температура в следните случаи:

 • Ако жената иска да забременее колкото е възможно по-скоро

Поради факта, че чрез измерване на базалната температура жена с почти абсолютна точност да зададете деня на овулацията, вероятността от бременност по време на полов акт в по-висока от 98% в деня, при условие, че двете страни не разполагат с никакви сериозни здравословни проблеми. И ако двойката не иска възможно най-скоро, за да зачене дете, то е измерването на базалната температура на тялото, за да се идентифицират овулацията дни.

 • Невъзможност да забременеете в рамките на една или повече години

В случай, че двойката няма никакви отклонения в здравословното състояние, но въпреки това бременността не се случи, лекарят може да предложи на двойката няколко месеца да измери и внимателно да запише резултатите в тетрадката. Въз основа на тези данни, лекарят ще може да анализира хода на менструалния цикъл при жена и да идентифицира аномалиите, ако има такива.

 • Подозрение за наличието в тялото на женските хормонални разстройства

Точната схема на основната температура може значително да изясни ситуацията с това как са нещата с женския хормонален фон и да предпише, ако е необходимо, коригиращо лечение.

Много жени се интересуват от начина, по който работи основния метод за измерване на температурата. Както вече знаете, менструалният цикъл е разделен на два цикъла. В първата фаза на менструалния цикъл телесната температура е с порядък по-ниска, отколкото във втората фаза. Това се обяснява с факта, че във втората половина на фазата, веднага след възникването на овулация, хормонът прогестерон започва да се произвежда в тялото на жената в подобрен режим. Това е производството на този хормон, което предизвиква повишаване на телесната температура с средно половин градус по Целзий.

Максималната температура се достига в деня на овулацията. Но за да разберете коя е температурата за Вас е максималният, имате нужда от първия месец само за да измерите базовата температура и да я сложите в бележника. В края на цикъла свържете температурните стойности с помощта на линии и лесно можете да определите максималната стойност. И следващия месец вече ще знаете точно каква температура на тялото ви показва, че е имало овулация.

как да забременеете за първи път

Правилно измерване на температурата

Обърнете внимание – за да се определи надеждно денят на овулацията, е необходимо да се измери основната ректална температура. Само в ректума е възможно да се измери истинската температура на тялото без влияние от външни фактори – температура на околната среда, физическо натоварване и т.н. Базовата температура се измерва в строго определено време, когато жената е в покой. Тази температура ще бъде вярна, основна. Следователно името му е основната температура.

Предвид базовата температура, за да се постигнат точни резултати, една жена трябва да спазва няколко прости, но много важни правила. Преди да си легнете, подгответе термометър – сутринта трябва да го вземете, да протегне ръка, но да не излиза от леглото. Не е нужно да правите най-малкото физическо усилие. След това поставете термометъра в аналния отвор приблизително до 5 сантиметра и измерете температурата в продължение на 10 минути с живачен термометър и около минута за електронен термометър.

Когато изваждате термометъра, внимавайте да не докосвате ръцете на неговата живачна част. Топлината на ръцете може да промени четенето на термометъра. Но в края на краищата, как си спомняте? Разликата в температурата е само една десета от една степен, поради което точните измервания са толкова важни. Не разчитайте на паметта си – винаги поставяйте показанията в тефтера си. Знаейки всички тези нюанси, всяка жена ще знае как да брои, когато забременеете.

В същия случай, ако цикълът е много нередовен и жената спешно не забременява, тя трябва да потърси помощ от гинеколог. Съвременните методи ви позволяват да установите процеса на овулация с точност до един ден. Това се прави без никакви затруднения въз основа на лабораторно изследване на съдържанието, което се взема от шийката на матката – този метод е идеален за тези, които се притесняват да забременеят с неправилен цикъл.

В допълнение, през последните години в аптеките за свободна продажба можете да закупите тест за определението за овулация. Това изпитване е доста лесно – всяка жена ще се справи с тази задача. Принципът на този тест е същият като теста за бременност. И неговите недостатъци са доста високи разходи и необходимостта от закупуването им всеки ден.

Говорейки за това какво трябва да се направи, за да забременееш, не е възможно да не напомниш на жената за необходимостта от предварителна консултация с гинеколог. За да може бременността да продължи успешно и бебето и майката да се чувстват добре, бъдещата майка трябва да бъде здрава. Некомплектованото изследване, извършено в навечерието на планираната бременност, ще помогне да се открият възможни отклонения в състоянието на здравето на жената и да се започне своевременно лечение на заболяването, което може да предотврати настъпването или нормалното протичане на бременността.

В края на краищата, вероятността да забременеете от първия път е висока само при напълно здрави жени. Ако имате някакви заболявания, трябва да се лекувате. Освен посещението на лекар, има още нещо, което трябва да бъде направено, за да забременеете. Има няколко прости правила, които всяка жена, която планира да стане майка, трябва да спазва:

 • Опитайте се да се отървете от такива лоши навици като пушенето възможно най-бързо, да използвате дори ниско алкохолни напитки, както и кофеинови напитки.
 • Водете здравословен начин на живот: повече сън, ходете на чист въздух.

Бременност по време на менструация

Ако говорим за характеристиките на календарния метод за зачеване, заслужава да се отбележи дали е възможно да забременеете с менструация. Много жени вярват, че през месеците на бременността просто е невъзможно. И след известно време с изненада установява, че дългоочакваното чудо се е случило и чака бебето. Изглежда – просто не е възможно, но всяка жена може да забременее по време на менструацията. Това обаче зависи от индивидуалните характеристики на организма на всяка конкретна жена, така че е невъзможно да се каже недвусмислено каква е вероятността тя да забременее след менструация.

Лекарите – гинеколози обясняват вероятността да забременеят по време на менструацията с два основни фактора, описани по-подробно по-долу:

 • Нарушаване на продължителността на менструалния цикъл

Много често възможността да забременеете в рамките на един месец е обяснена по следния начин: яйцето под въздействието на всякакви причини се узрява по-рано, отколкото трябва във времето за обичайния цикъл. И сперматозоидите са способни да поддържат способността си да оплодят, както вече беше споменато, за два, а понякога и три дни след като се влеят в гениталния тракт на дадена жена. В този случай, ако сексуалният акт е настъпил през последните два дни от месеца, при условие, че жената има менструален цикъл, ситуацията е възможна, когато концепцията възникне след два-три дни след секс. И освен това съществува възможност да забременеете по време на менструация – възможно е да забременеете през период на абсолютно всяка жена, тъй като поне веднъж в живота с неизправност на менструалния цикъл, всеки се сблъсква.

Особено висок шанс да забременеете по време на секс с мъже, които имат продължителна менструация в дълъг и продължителен период от време – 7 – 10 дни. Бременността не може да се случи само през първите три дни, когато във влагалището на жената агресивната среда и разтоварването са толкова силни, че сперматозоите просто не могат да влязат в утробата на жената. Да, и в овула, шансовете за зреене през първите три дни на менструацията са незначителни.

Ако принадлежите към групата жени, чийто менструален цикъл е твърде кратък или нередовен, имайте предвид, че късметът може да се усмихне по всяко време. Не забравяйте обаче, че често цикълът се губи абсолютно неочаквано – и жената открива само когато открие бременността си.

По същите причини лекарите обясняват съществуващата възможност за забременяване след менструация.

 • Овулацията, която е спонтанна

Много по-рядко, но все пак се случва, че причината за бременността с менструация е съзряването на само две яйца в един менструален цикъл, но на различни интервали. Този феномен най-често се среща при млади момичета или жени, които имат сериозни хормонални изблици, които предизвикват узряването на две яйца наведнъж. Също така, гинеколозите смятат, че склонността за едновременно съзряване на две яйца често се наследи от майка до дъщеря.

Бременност преди менструация

Също така, жените много често питат дали е възможно да забременеете преди менструация? Изглежда, че такава възможност просто не съществува, ако следвате знанието за хода на менструалния цикъл. Въпреки това, гинеколозите, в отговор на въпрос за вероятността да забременеят след менструация, отговарят, че шансовете да забременеят няколко дни преди началото на менструацията, макар и да не са високи, но все пак там.

Шансът да забременеете след менструалния период се обяснява със същите фактори като бременността по време на менструацията. Една жена има много силен менструален цикъл и яйцата зреят с малка пауза. В същото време, когато едно яйце заедно със слизестите мембрани на матката се експлантират навън с менструални секрети, второто яйце е в етап на пълно съзряване. По този начин, възможността да забременеете преди менструация остава във всеки случай.

Концепцията и раждането на дете са много важни въпроси, които трябва да се подхождат с най-голяма отговорност и сериозност. Въпреки това, до голяма съжаление, понякога дори тези двойки, които отчаяно искат да имат деца и полагат всички възможни усилия по една или друга причина, все още не могат да забременеят, да не говорим за възможността за забременяване за първи път. Лекарите често не обръщат особено внимание на проблемите на такива двойки, оставяйки ги сами с проблема си.

В една статия с цялото горящо желание е невъзможно напълно да осветлим този въпрос, така че предлагаме да получим още повече информация. Надяваме се, че в този материал ще намерите най-пълните отговори на всички въпроси, които ви интересуват, изложени на език, разбираем и достъпен за обикновените хора. Нашият екип искрено ви пожелава да чуете пожеланата дума “Мама” възможно най-скоро!

Препоръчваме Ви да прочетете: лечение с хормонална недостатъчност

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − 93 =