Как да се отървете от изпотяване под мишниците?

как да се отървете от изпотяване под мишниците

Съдържание:

 • Лечение на прекомерно изпотяване
 • Народни средства за лечение на хиперхидроза

Един от най-популярните въпроси е въпросът как да се отървете от изпотяване на подмишниците. И това е съвсем естествено – едва ли някой се радва на мокри подбедрици, петна по дрехите и много неприятна миризма. Прекомерно силното изпотяване не само дразни хората – това може значително да намали качеството на живот. И в особено тежки случаи и изобщо водят до развитие на сериозни психологически проблеми – човек се затваря, спира да говори с хората.

Интензивността на изпотяване при всички хора е различна. Освен това – дори при един човек интензивността на изпотяване може да варира в зависимост от редица фактори. И има много фактори като механични, химически процеси, влиянието на външни фактори. Нека да разгледаме по-отблизо най-основните от тях:

 • Нарушаване на централната нервна система

Една от най-честите причини за повишено изпотяване – това е нарушение на нормалното функциониране на централната нервна система. И не става дума само за сериозни нарушения. Достатъчно е просто да се развълнува – например, да бъдем много нервни – в резултат на това имаме. Или по-скоро, мокри петна в подмишниците.

 • Прекъсване на ендокринната система

С увеличено изпотяване на подмишниците често се сблъскват хора, страдащи от заболявания на ендокринната система. В края на краищата, без изключение, тези заболявания се придружават от промяна в хормоналния фон.

 • Юношество и менопауза, бременност

Същата промяна в хормоналния фон обяснява прекомерното изпотяване при юноши, бременни жени и жени в менопауза. Те са много по-склонни от други да страдат от влажни подмишниците.

 • Температура на въздуха

В случай, че температурата на въздуха е достатъчно висока, изпотяване на подмишниците на което и да е лице е почти гарантирано. И това е съвсем естествено, защото потенето не е нищо повече от процес на терморегулация на тялото. В този процес няма патология, като по този начин се елиминира възможността от прегряване.

как да се отървете от изпотяване на подмишниците у дома

Лечение на прекомерно изпотяване

Много хора, изправени пред такъв проблем като прекомерно изпотяване на подмишниците, прибягнаха до използването на дезодоранти. По този начин обаче няма да можете да разрешите проблема. Ти просто маскирай миризмата и прекомерното изпотяване няма да изчезне никъде.

Ето защо първо поискайте помощ от лекар. Лекарят ще Ви прегледа, ако е необходимо, ще Ви предпише тест и ще изберете подходящо и ефективно лечение. В същия случай, ако няма заболявания и повишено изпотяване е само вашето физиологично свойство, можете да опитате описаните по-долу методи за лечение.

 • Паста Теймурова

Към днешна дата един от най-ефективните и доказани средства, нормализиращ изпотяване, е старата добра Teimurov паста. Можете да го купите без лекарско предписание във всяка аптека. Това се прави по следния начин. Внимателно отстранете космите от кожата в областта на аксилата, направете душ и избършете кожата с кърпа.

След като напълно изсъхне, нанесете върху него дебел слой от Teymurov паста и я оставяйте, докато не изсъхне напълно. Обикновено това отнема около 20 минути. След това обилно измийте кожата с много течаща вода. Такава процедура трябва да се прави веднъж на ден, в продължение на пет дни. Повечето хора, които са опитали този инструмент за себе си, твърдят, че изпотяването изчезва за около шест месеца.

Лечението е абсолютно безопасно и може да се използва за лечение на всяко лице без изключение. Единственото нещо, което си струва да се обърне внимание, е, че в много редки случаи може да възникне кожно дразнене. Следователно, преди първото приложение е необходимо да се направи тест – нанесете малко количество Teymurov паста върху малък пластир кожа. След 15 минути оценявайте реакцията на тялото – в случай, че няма сърбеж и зачервяване на кожата, можете да започнете лечението безопасно.

 • Formagel

Ако изпотяването не е много силно, можете да опитате лечение с формогал. Formagel нормализира дейността на потните жлези, има бактерицидно действие. Това лекарство може да се закупи и в аптека без лекарско предписание. Нанесете го върху предварително почистената кожа в областта на подножието, два пъти на ден. Нанесете тънък слой гел, оставете за около 10 минути, след това изплакнете обилно с много течаща вода.

Единственият недостатък на този гел е, че изсушава кожата много. Следователно, след процедурата, прилагайте върху кожата всеки овлажняващ крем – например бебе. Продължителността на курса на лечение е не повече от три дни.

 • Ботокс инжекция

Ако изпотяването е изключително силно, можете да прибягвате до по-радикални начини. И едно от тези средства е инжектирането на Botox. Ботокс, подкожно, блокира предаването на нервни импулси от мозъка до потните жлези. И затова потенето е почти напълно потиснато, макар и само за известно време.

Разбира се, този метод на пръв поглед изглежда много привлекателен – само няколко nyxes и влажни подмишници могат да бъдат забравени за дълго време. Въпреки това, лекарите все още не препоръчват прибягване до тази процедура без специални нужди. И не можем да споменем много високата цена на такава процедура – доколкото всеки човек може да си го позволи.

 • Хирургическа интервенция

Освен това има и хирургичен начин за лечение на прекомерно изпотяване. Лекарите унищожават потните жлези, като по този начин изключват възможността от изпотяване. И този метод на лечение на прекомерно изпотяване може да се използва само в най-крайния случай.

как да се отървете от прекомерното изпотяване на подмишниците

Народни средства за лечение на хиперхидроза

Народни средства за лечение на прекомерно изпотяване на подмишниците. Всички те са напълно безопасни. Разбира се, само в случай, че нямате алергична реакция към този или този компонент. Така че, ние предлагаме най-ефективните от тях:

 • Контрастни опаковки

Един от най-простите, но много ефективни средства за лечение на изпотяване на подмишниците у дома е контрастните компреси. За това са ви нужни само кърпи за вода и марля. В един контейнер налейте гореща вода, а в друга – студена. Потопете салфетките първо в гореща вода и нанесете върху областта на подножието около 10 минути. След това – в студена вода. Трябва да има поне четири такива изменения.

Най-добре е да изпълните тази процедура, преди да си легнете. Продължителността на лечението е около 10 дни. В случай, че не искате да бъркате с компреси или просто нямате време, можете да ги замените с контрастен душ. Насочете струята гореща вода в областта на подножието, за около 3 минути. След това направете същото със студена вода. Като цяло тези подходи трябва да бъдат не по-малко от 4. Продължителността на такова лечение трябва да бъде най-малко 7 дни. Между другото, контрастен душ най-положително засяга състоянието на целия организъм без изключение.

 • Компресира се с калиев перманганат

Друго много ефективно лекарство за прекомерно изпотяване е компреси с манган. Първо, подгответе решение – много важно е да го направите правилно. Загрейте половин литър вода, обвийте няколко марля кристали в марля и я поставете във вода – разтворът трябва да получи светъл розов цвят. В никакъв случай не се оставя да се хвърли кристалите на калиев перманганат във водата – ако един от тях се разтваря и пада с компрес върху кожата, химически изгаряния почти неизбежно.

Самото компресиране се извършва по следния начин. Овлажнявайте салфетите в разтвор на калиев перманганат и нанесете върху областта на подножието в продължение на 20 минути. Препоръчително е да изпълните тази процедура точно преди лягане. Изпотяване ще намалее до третия ден и всички лечения трябва да продължат най-малко 14 дни.

 • Солеви компреси

Изпотяване не е много силна и може да се маскира с дезодоранти? И защо? Ние се отърваваме от него у дома с помощта на солев разтвор! Този разтвор се приготвя много просто – разреждайте две таблетки сол в чаша топла вода. В никакъв случай не трябва да правите по-концентрирано решение, в противен случай може да настъпи сериозно дразнене на кожата. Тъй като кожата в подмишниците е много чувствителна.

Почиствайте солната кърпа в солев разтвор, нанесете върху областта на подножието за 10 минути. След това изплакнете кожата обилно с течаща вода. Най-добре е да изпълните тази процедура преди лягане, в продължение на седем дни.

 • Дъбова кора

Изпотяване е много силен? Отърви се от изпотяване с помощта на дъбова кора. За да направите това, подгответе следната маса. В стъклен контейнер поставете три супени лъжици внимателно натрошена дъбова кора, добавете три супени лъжици от всеки естествен мед и разбъркайте добре – трябва да получите хомогенна маса.

Получената маса трябва да се нанесе тънък слой върху предварително почистената кожа в областта на подножието два пъти дневно – сутрин и вечер. Продължителността на такова лечение е най-малко 14 дни. Потенето ще бъде значително намалено до третия ден. Но не прекъсвайте лечението – в противен случай проблемът ще се възобнови много бързо.

 • Отвара от лайка

Компреси с отвара от лайка може също значително да намали интензивността на изпотяване. Бульонът се приготвя по стандартен начин и компресите трябва да се правят веднъж на ден, в продължение на 14 дни.

Знаейки как да се отървете от изпотяване на подмишниците у дома, можете да забравите за дълго време за мокри петна върху дрехите и неприятната миризма. И най-важното е, че имате нужда от свободно време и желание.

Препоръчваме ви да прочетете: Повишено потене на подмишниците

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 72 = 74