Човешки хорион гонадотропин – какво е това?

hCG анализ при бременност

Съдържание:

  • Какво представлява hCG или човешки хорион гонадотропин?
  • Повишеният hCG може да показва следните патологии

HCG – хормон, секретиран от залепващи след прикрепване на оплодената яйцеклетка към стената на матката. Ниското ниво на hCG с мъртва бременност е критерий за патологията на бременността.

резултатите от hGh с твърда бременност
Връщане към съдържанието

Какво представлява hCG или човешки хорион гонадотропин?

В тялото на една жена, този хормон се развива активно изключително през радостното време на бременността. Но, разбира се, има отделни случаи, в които могат да се появят повишени нива на ЧХГ не само при жените, очаква добавянето, но и хора, които развиват някакъв рак в тялото или на предписаните лекарства, съдържащи ЧХГ.

Ако бременността прогресира, а именно на плода се развива нормално, растежа на производството на ЧХГ всеки два дни ще се увеличи своя връх настъпва при 7-11 седмици и след това бавно се намалява, докато останалите почти непроменена през втората половина на бременността. Първо, този гонадотропин освобождава ново оплодено яйце, по-точно външната му мембрана (хорион) и впоследствие самата плацента. Растежът на hCG може да се види още от втората седмица на бременността. Ето защо, след като дадете този анализ, лекарите могат да преценят нормалното му развитие или изоставане. На 14-18 седмици, резултатите от този анализ могат да сигнализират за развитието на определена патология. С назначаването на тази процедура лекарят просто се презастрахова, така че не се паникьосвайте.

Между другото, обичайните тестове за бременност, които се продават във всяка аптека, също се основават на откриването на hCG. Само методът на тяхната работа е представен малко по-различно, а именно при откриването на гонадотропин не чрез кръв, а чрез урината. Ако има оплодена яйцеклетка, концентрацията на този хормон ще бъде наполовина по-ниска от тази в нормалното състояние на жената. Разбира се, точността на този метод за определяне на бременността не може да бъде сравнена с лабораторните тестове, но все пак, често не е надеждна информация. Ако бременността се понижи или не, тестът няма да покаже желаните две ленти, защото в урината няма да има съдържание на гонадотропин.

При регресиране (замразена) бременност означава прекратяване на растежа и развитието на детето. Основите на тази патология са съвсем различни, но най-вече това са аномалии на феталното развитие. Аномалия на развитието на плода е набор от отклонения от нормалната структура на организма, които възникват по време на интраутеринно или по-рядко следродилно развитие.

Физиологията на всяка жена е такава, че лошият качествен генетичен материал е елиминиран от самата природа. Този фактор обяснява, че друг вид фетална мутация води до смъртта му. Все пак може да възникне такава патология, ако при жената има имунни или хормонални смущения, се наблюдава развитие на хронични, инфекциозни заболявания. Например, рубеола, варицела, грипния вирус и др. Стресът, пушенето, алкохолът, излагането на външни фактори (топлина, студ), упражненията могат да повлияят и на затихването на плода.

Ако една жена не развие бременност, т.е. плодът е мъртъв, количеството на hCG в кръвта и урината бързо намалява. Определете нивото и растежа на гонадотропина, като поставите кръвен тест. Ако динамиката на хормоните е на място или има бавно увеличение, тогава най-вероятно това е признак на аборт или неговата заплаха. Но спадът на ЧХГ е възможно най-бавно развитие на детето, или ако оригиналът е монтирано неправилно гестационна възраст, така че за пълно потвърждаване на диагнозата трябва да направи САЩ, където от решаващо значение определение е наличието или липсата на сърдечна дейност. Има случаи, при които hCG в умъртвената бременност се увеличава, въпреки че други признаци вече са изчезнали.

Най-често, бременност замръзва на първоначалните условия на развитие, но зародишът може да бъде убит и за по-дълъг период от време. В този случай, hCG намалява доста бавно, тъй като разпадането му отнема време.

Така че, разбрахме какво е hCG и в какви случаи е възможно прекратяването на бременността. Сега нека разгледаме нормалните параметри на гонадотропиновия анализ.

Таблица на растежа на hCG при бременни жени:

път

Ниво на hCG, md / ml

1 – 2 седмици 25 – 156
2 – 3 седмици 101 – 4870
3 – 4 седмици 1110 – 31500
4 – 5 седмици 2560 – 82300
5 – 6 седмици 23100 – 151000
6 – 7 седмици 27300 – 233000
7 – 11 седмици 20900 – 291000
11 – 16 седмици 6140-103000
16 – 21 седмица 4720 – 80100
21 – 39 седмици 2700 – 7810

Понякога това се случва, че ръстът на тези хормони над нормата, но не само да оцелее, защото може би това е знак за многоплодна бременност: ЧХГ обикновено се увеличава пропорционално на броя на ембрионите, които са прикрепени към стената на матката.

анализ на hGH при застояла бременност
Връщане към съдържанието

Повишеният hCG може да показва следните патологии

  • токсикоза;
  • прееклампсия;
  • аномалии за развитие на фетуса, синдром на Даун;
  • бременност преизпълнение.

Или, например, ако една жена има диабет, приема синтетични гестагени.

Все още има специална патология, тя се нарича anembrioniya – е специален случай на избледняване на бременността, когато утробата е жив яйцеклетка, но няма ембрион. И това яйце произвежда ЧХГ живите клетки, но ръстът на тези хормони няма да отговарят на стандартите.

При наличието на тази патология една жена се чувства по същия начин като бременна жена, тя може да има токсикоза и дори е възможно растежът на корема. Но все пак в този случай точната диагноза ще бъде направена от лекар само след преминаване на ултразвук.

По принцип е ясно, че за лечение на анализ на гонадотропин не е необходимо да се правят заключения, а още по-добре да си поставите диагноза. Той е само един от фактите, които трябва да се вземат предвид при сегашната ситуация, така че нека лекарят да изрази най-доброто мнение.

Така че, тази статия описва какво е hCG и замразена бременност, признаци на избледняване на феталното развитие. Не забравяйте да се направи здрава и силна бебе, или бебето, се опитват да водят здравословен начин на живот и не забравяйте да се хранят правилно и полезно, често излизат навън и да диша чист въздух. Успех и най-доброто!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1