Болести на гениталната област на жената и техните симптоми

женските гинекологични заболявания

Съдържание:

 • Гинекологични заболявания и причините за тях
 • Симптоми на гинекологични заболявания
 • Причини и признаци на гинекологични заболявания в три групи

За съжаление, гинекологичните заболявания при жените не са рядък случай в ритъма на съвременния живот. Лошата екология, недохранването и стресът намаляват нашия имунитет, който често е причина за много заболявания на женската сексуална сфера. Съществуват обаче и такива заболявания, които са придобити по наследство.
Връщане към съдържанието

Гинекологични заболявания и причините за тях

Гинекологичните заболявания са заболявания на женската репродуктивна система, проявени чрез различни симптоми и признаци.

Сред тях обаче се наблюдават най-честите симптоми, които се наблюдават при повечето заболявания на гинекологичната сфера.
Гинекологичните проблеми при жените са често срещани. Същевременно броят на жените, страдащи от заболявания на репродуктивните органи, се увеличава значително всяка година. Това се дължи на различни фактори както на вътрешната, така и на външната среда на женското тяло.

Всички причини за гинекологични заболявания се класифицират условно от вътрешни и външни.

Външните фактори включват:

 • често или периодично, но доста силни стрес реакции към външни стимули;
 • Влошаващата се екологична ситуация, която се наблюдава в големите градове;
 • ранното начало на сексуалната активност;
 • Честа промяна на сексуалните партньори;
 • неспазване на хигиенните правила и в резултат на това честото развитие на инфекциозните заболявания;
 • инфекциозни заболявания като риск от симптоми на гинекологично заболяване;
 • неконтролирано и често прилагане на антибиотици.

Вътрешните фактори включват:

 • патология на развитието на женските генитални органи, например, удвояване на вагината или наличие на матката на дванадесетопръстника;
 • лошо разположение на вътрешните гениталии;
 • хормонални заболявания;
 • спонтанни аборти или аборти, при които са направени медицински интервенции, по-специално отстраняване на маточната кухина.

различни причини за гинекологични заболявания

Връщане към съдържанието

Симптоми на гинекологични заболявания

Всички заболявания на гинекологичния профил са разделени на 3 групи по причина, предизвикваща това или онова заболяване. Първата група включва заболявания, свързани с развитието на инфекция в тялото на жената. Втората група включва патологията на ендокринната система и нарушаването на хормоналния фон на женското тяло. Третата група включва заболявания с развитието на хиперпластични или дистрофични промени, туморния процес.

Има симптоми, които се появяват при всяка болест от всяка група.

Симптомите на гинекологичните заболявания са специфични признаци, присъстващи само при заболявания на гениталната област. Те включват:

 • левкорея – ненормално отделяне на белезникав цвят, като правило, тяхната сума зависи от активността на процеса.
 • кървене, което настъпва извън менструацията и те могат да се появят в средата на менструалния цикъл, преди или след него. Хеморагиите са много силни, но са размазани или напълно незначителни. Кървенето може да се появи веднага след полов акт. Всички тези симптоми задължително трябва да станат условие за задължителни посещения при гинеколог;
 • сърбеж или изгаряне в гениталната област. Те могат да се проявяват в различна степен. Усещането за горене е незначително, давайки само малък дискомфорт. И тя може да бъде непоносима и болезнена, когато една жена прави сериозни щети, опитвайки се да премахне сърбежа;
 • неприятни усещания в сексуалното удостоверение или акт, до болка и невъзможност поради това или това да се занимаваш със секс;
 • появата на дискомфорт или болка при уриниране;
 • в резултат на гинекологични заболявания, в някои случаи, на гениталиите жени могат да открият ерозии и язва, което показва наличието на гинекологични заболявания й;
 • друг симптом характеристика на заболявания на гениталиите, са болка в корема, те са най-разнообразен характер, като Първостепенната, теглене или пресоване;
 • в резултат на гинекологични заболявания може да има спонтанен аборт или трето безплодие, многобройни спонтанни аборти.

признаци на гинекологични заболявания

Връщане към съдържанието

Причини и признаци на гинекологични заболявания в три групи

Първата група болести, причинени от различни инфекции, най-често се диагностицира в резултат на следните причини:

 • ППИ са инфекции, предавани по полов път. Специално място сред тях е гонореята, трихомониазата, кандидозата или млечните жлези, хламидиите;
 • заболявания на вирусната етиология, които могат да причинят гениталния херпесен вирус, HIV, цитомегаловирус или човешки папиломавирус;
 • заболявания с гнойно възпалително естество. Често се срещат различни заболявания: колип, ендометрит, аднексит, цервицит, певитопериотонит, вулвит и други заболявания.

Сред причините, причиняващи заболяванията на тази група, се идентифицират специфични микроорганизми, които причиняват ППИ и неспецифични, които включват всички други заболявания. Такива заболявания се предават едновременно сексуално и се появяват в резултат на отделяне на кръвта от други системи и органи.

Симптомите на гинекологични заболявания първата група главно представляват оплаквания от течението, гноен генитален тракт, болка по време на полов акт и уриниране, сърбеж и парене в областта на гениталиите, и възможното наличие на ерозии и язва на женските полови органи.

Развитие на възпалителни процеси допринесе за всяка инфекция, заболяване, аборти, раждане, хипотермия, хирургична манипулация и диагностика характер (кюретаж на матката, наблюдение маточната кухина, хистероскопия, gidrotubatsii, хистеросалпингография и т.н.), неспазване на лична хигиена, прекомерна употреба на антибиотици. Разпространението на инфекцията може също да допринесе за присъствието на вътрематочно устройство (ВМУ).

Когато се използва, рискът от развитие на възпалителни процеси се увеличава 4-5 пъти. Същата собственост, разпространението на инфекцията и неправилното използване на интравагинални тампони.

Втората група гинекологични заболявания, които произтичат от различни нарушения на хормоналния произход или ендокринната система

По принцип, има следните симптоми: нарушения в менструалния цикъл, аменорея или аменорея, намаляване или увеличаване на менструален цикъл може да се окажат недостатъчни или, обратно, може да се появи тежка зацапване е месечно. В допълнение, в резултат на хормонален дисбаланс може да се случи дисфункционално маточно кървене, т.е. месечната при жените са ациклични и нередовно. В резултат на всичко това, жената развива вторично безплодие, което изисква незабавно лечение. Но каквото и да е налице промяна на менструалния цикъл, не забравяйте да се консултирате с гинеколог.

превантивна проверка на гинеколога

Третата група от гинекологични заболявания включва туморни процеси

И не е необходимо тези процеси да са злокачествени. Той включва също и кисти в яйчниците и маточни фиброиди и цервикална промени, като псевдо-ерозия и улцерозен промени. Сред признаците на третата група от заболявания, жените най-често се цитира болка по време на полов акт, или кървене от половите пътища след интимност, кървене, не е свързана с менструация.

Въпреки това, независимо от специфичните симптоми на гинекологични заболявания, има и такива, които имат или дълго време не се прояви или симптоми са толкова неспецифични, че дълъг период от време една жена може да бъде третиран на всички от гинекологични заболявания.
Лечението на заболявания на гинекологичната сфера е сложен и отговорен бизнес. В никакъв случай не е препоръчително да се предприемат самопредменения, тъй като това може да доведе до непредсказуеми резултати и само да усложни настоящата ситуация.

В резултат на неграмотно лечение може да се развие ендометриоза, безплодие или рак.

Всички гинекологични заболявания и техните симптоми изискват ранно сезиране на лекаря с цел установяване на правилна диагноза и предписване на необходимото лечение. Това ще даде възможност да се възстанови генитален функция и да се възползват от интимността само удоволствие, без страх от кървене или болка.
Ето защо трябва да преминете медицински превантивни прегледи от акушер-гинеколог.

Обикновено е достатъчно да минете и да преминете всички необходими тестове 1-2 пъти в годината, в зависимост от наличието на оплаквания и благополучие. Ако жената има гинекологични проблеми, тя трябва да посещава по-често гинеколога по индивидуален начин с него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − 73 =