Uterin blødning. Årsager til sygdommen

livmoderblødning

Uterin blødning er en af ​​de vigtigste farer, der venter på en kvinde. Og for at møde dem er der en sandsynlighed hos kvinder af absolut alder. Men observation af læger, – gynækologer og tørre medicinske statistikker viser, at den mest sandsynlige til at udvikle blødning fra livmoderen er de piger, der er i deres teenageår eller kvinder, som nu – om at starte overgangsalderen.

Læger – gynækologer en flot og langstrømmende livmoderblødning er defineret af et begreb som “menorrhagia”. Før du taler om, hvad der er de typer af livmoderblødning, og om årsagerne der forårsager dem, er det nødvendigt at forstå, hvad der anses for at være normen, og hvad der stadig er en patologi.

Som du ved, efter pubertets begyndelse og lige op til overgangsalderen, har en kvinde månedlig menstruation ledsaget af frigivelse af blod fra vagina. En sådan blødning opstår som et resultat af, at den indvendige foring af livmoderen, kaldet endometrium, månedligt, på visse dage i menstruationscyklus, eksfolierer, endometrium fartøjer briste. Som følge af kombinationen af ​​alle disse faktorer forekommer menstruationsblødning.

Begyndelsen af ​​menstruation sker som regel hver 23. til 34 dage afhængigt af hver kvindes menstruationscyklus. Menstruationen fortsætter i gennemsnit fra tre til syv dage. Som regel er det gennemsnitlige blodtab per dag med normal menstruation ikke mere end 40 ml. Men meget afhænger af de enkelte karakteristika hos hver enkelt kvindes organisme. Nogle kvinder er “heldige” mindre end andre – deres menstruation kan være specielt lang, og mest ubehageligt, rigeligt – blodtab kan overstige 80 ml. pr. dag.

Det er selvfølgelig næsten umuligt at måle blodtab. Derfor har lægerne – gynækologerne udviklet en ret simpel test, at enhver kvinde nemt kan udføre helt uafhængigt. For at gøre dette, behøver hun bare at se panden eller pakningen. I tilfælde af at de bliver grundigt gennemblødt med blod på mindre end en time, skal en kvinde advares og søge hjælp fra en gynækolog.

Typisk forekommer en lignende blødningsintensitet netop med livmoderblødning eller for rigelig menstruation, hvilket også er en alvorlig nok patologi, der kræver øjeblikkelig medicinsk intervention. En kvinde bør under ingen omstændigheder ignorere sådanne fænomener, fordi de kan forårsage ret alvorlige negative konsekvenser for den kvindelige krop.

Der er også en speciel test, der er designet til at hjælpe en kvinde med at vurdere sin virkelige tilstand. En kvinde skal konsultere en læge hvis:

 • Pakningen eller tamponen er fuldstændigt gennemblødt på mindre end en time, som følge heraf må kvinden bruge et meget større antal pakninger end normalt.
 • Kvinden er nødt til at vågne op gentagne gange i midten af ​​natten for at erstatte pakningen.
 • Under menstruationen er der et stort antal blodpropper i sekretionerne.
 • Som et resultat af menstruation er en kvinde i et stykke tid næsten helt “droped” ud af hendes sædvanlige livsstil – hun kan ikke gå på arbejde, gøre hendes sædvanlige husholdningsarbejde, og det meste skal hun bruge sig i seng.
 • En kvinde føles ikke bare træt, men virkelig udmattet og svag.
 • Ved undersøgelse af en generel blodprøve diagnostiserer en kvinde jernmangelanæmi, for hvis forekomst der ikke er andre grunde.
 • Under menstruationen oplever en kvinde hele tiden intens smerte i taljen og underlivet.

Jo flere spørgsmål en kvinde gav et positivt svar på, jo hurtigere har hun brug for at søge hjælp fra en gynækolog.

Årsager til livmoderblødning

Det er dog mærkeligt, at årsagerne til særlig rigelig menstruation ikke er kendt for gynækologer indtil nu. Derfor kaldes lignende menstruation i gynækologi dysfunktionel livmoderblødning. Men ud over lignende menstruation er der et ret stort antal livmoderblødninger, hvis årsager er kendt for visse. Så lignende grunde kan være:

 • Overtrædelse af den hormonelle baggrund af den kvindelige krop

I tilfælde af at en kvinde har en hormonel baggrund i en normal tilstand, observeres en optimal balance mellem sådanne kvindelige hormoner som østrogen og progesteron. Og det er takket være dette, at menstruationen starter i tide, og blodtab hos dem er minimal.

Det er takket være disse ovennævnte hormoner, at der er en naturlig månedlig ændring af livmoderhindehinden – opbygning og efterfølgende skrælning af endometrium. Og i tilfælde af, at der i kvindens krop er hormonel ubalance, vokser endometriumet stærkt. Ja, og hans afvisning er unaturligt, ikke på samme tid, men i en vis tid. Som et resultat begynder livmoderblødning.

Det er denne hormonelle ubalance, der fører til hyppig livmoderblødning hos unge piger og kvinder, der er ved at starte overgangsalderen. Risikoen for at udvikle en sådan livmoderblødning i løbet af de første og et halvt år efter begyndelsen af ​​teenagepigens menstruationscyklus er den højeste. Dette forklares simpelthen: i teenagere er hormonet af en teenagepige endnu ikke tilstrækkeligt indstillet, da det kun “tænder” organismens generelle arbejde. Og hos kvinder, der venter på overgangsalderen, stopper hormonsystemet, tværtimod, dets fulde funktion. I begge tilfælde opstår der en meget stærk hormonel ubalance, der ofte kan medføre risiko for livmoderblødning.

 • Skjoldbruskkirtel sygdomme

En anden faktor, der øger risikoen for udvikling af livmoderblødning, er en krænkelse af, at skjoldbruskkirtlen fungerer korrekt. Årsagerne til sådanne lidelser kan blive sådanne sygdomme som hypertyreose og hypothyroidisme.

 • Sygdomme i kredsløbssystemet

Sommetider læger – gynækologer konfronteres med sager, hvor de største syndere i forekomsten af ​​blødning fra livmoderen er forskellige blodsygdomme, ledsaget af et signifikant fald i niveauet af blodplader i blodet. Blodplader er nødvendige for at stoppe blødning, herunder livmoderblødning.

 • Livmoderens myoma

I tilfælde af at livmoderblødningen skyldes en kvindes uterine myom, er ikke en kvindes menstruation langt mere rigelig og langvarig. Den stærkeste livmoderblødning forekommer i subkutisk – indre myom i livmoderen. I sådanne tilfælde gør medicin ikke noget godt. For at lette en kvindes tilstand vises hun kirurgisk indgreb, hvis formål er fjernelse af livmoderfibre.

 • adenomyose

Med denne sygdom opstår følgende: En fusion af de indre og muskulære lag af livmoderen opstår. På grund af dette øges området af livmoderens menstruationsoverflade kraftigt. Men livmoderens kontraktile kapacitet forværres markant. Menstruation i en kvinde bliver ekstremt lang, rigelig og smertefuld.

 • polypper

Ganske ofte årsagen til voldsom smertefuld menstruation, samt udviklingen af ​​acyklisk uterusblødning. Som regel observeres lignende livmoderpolypper oftest hos kvinder af reproduktiv alder. For at fjerne dem, har en kvinde brug for kirurgisk indgreb – krumning af livmoderhulen.

 • Kompliceret graviditetskursus

Hvor trist ikke at tale om det, men ganske ofte årsag til blødning fra livmoderen er en komplikation af graviditeten – en abort tidligt i graviditeten eller graviditet uden for livmoderen, eller helt for tidlig løsning af moderkagen. I disse tilfælde skal en kvinde søge om lægehjælp så hurtigt som muligt til nærmeste lægeinstitution, hvor der er læge gynækolog eller ringe til ambulancebrigade.

 • Onkologiske sygdomme i kønsorganer

Kræft som maligne æggestokke, livmoderhals- og livmoderlegemer fører også ofte til udvikling af tilstrækkelig stærk livmoderblødning. I sådanne tilfælde kan omkostningerne ved forsinkelse være livet for en kvinde.

 • Intrauterin præventionsmidler

Forekomsten af ​​livmoderblødning kan være en af ​​bivirkningerne ved brugen af ​​sådan ikke-hormonal intrauterin blødning som lUD. Og desuden, hvis en kvinde, der bruger et sådant antikonceptionsmiddel, tager stoffer som aspirin og andre antikoagulantia, øges risikoen for at udvikle livmoderblødning til tider.

livmoderblødning

Besøg gynækologen

I tilfælde af at en kvinde har bemærket, at hendes menstruation er blevet yderst smertefuld, langvarig eller for rigelig, bør hun hurtigst muligt søge hjælp fra en gynækolog. Hvis en kvinde har en særlig kalender, hvor hun noterer alle funktioner i sin menstruationscyklus – begyndelsen, slutningen, overfloden – det skal tages med hende.

Sådan information vil i høj grad hjælpe lægen med et så afgørende spørgsmål som diagnosen af ​​lidelsen og valget af den optimale behandlingstaktik. Lægen vil udføre en klassisk gynækologisk undersøgelse, tag en vatpind fra livmodernes hals. Typisk udpeger lægen en kvinde flere yderligere undersøgelser, herunder ultralyd i livmoderhulen. Ultralyd kan eliminere eller bekræfte tilstedeværelsen af ​​visse gynækologiske sygdomme.

I tilfælde hvor en kvinde lider af livmoderblødning, vil lægen ordinere en blodprøve. Resultaterne af en generel blodprøve kan hjælpe med at afgøre, om der er en inflammatorisk proces i en kvindes krop, og også om jernmangelanæmi har udviklet sig som følge af regelmæssigt blodtab.

Derudover vil der blive udført en blodprøve, der tager sigte på at studere den syge kvindes hormonelle baggrund. Som allerede nævnt ovenfor bliver hormonforstyrrelser ofte skyldige i udviklingen af ​​livmoderblødning. Det er på grundlag af dataene fra en sådan undersøgelse af blod, som en læge vil udpege en kvinde til at studere.

I nogle tilfælde kan en læge for en præcis diagnose af årsagen til udviklingen af ​​livmoderblødning ordinere en særlig diagnostisk skrabning af livmoderhulen til en kvinde. Det er på den betingelse, hvor kvindens endometrium er placeret, at den behandling, som lægen vælger, afhænger. Endomet vil undersøgelsen af ​​endometrium bestemt afgøre, om en kvinde har ondartede neoplasmer i livmoderhulen. Og derudover er sådan skrabning meget ofte et glimrende terapeutisk værktøj. Og efter det forlader livmoderblødningen permanent kvinden.

Denne artikel beskriver ikke metoderne til behandling af livmoderblødninger, af en række ret forståelige grunde: Årsagerne til, at livmoderblødning kan være meget anderledes. Og den behandling, der vil betydeligt lette tilstanden hos en kvinde, kan skade en anden. Den vigtigste opgave for en kvinde er at henvende sig til en læge og gynækolog rettidigt. Og resten er lægen pleje.

Vi anbefaler at læse: opstart af overgangsalderen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 2 =