Personlighedskrise: hvordan man genkender og oplever det?

personlighedskrise

Livsstien er en kompliceret ting. Han er fyldt med succeser, fejl og uventede sving. Og der er stor sandsynlighed for, at når du rejser langs denne vej, bliver din “medrejsende” en personlighedskrise. Nu læser du om dette, forestiller du ham sikkert som et stort monster, som ikke kan ignoreres og ikke overvindes. Men husk de store Friedrich Nietzsches ord: “Hvad der ikke dræber os gør os stærkere.” Det viser sig, at din krise kan være til nytte for dig!

Men hvordan og hvad spørger du? Vi vil tale om dette.

Hvad er en krise?

En krise er et sammenstød mellem det gamle og det nye, mellem det velkendte fortid og den mulige fremtid, mellem hvem du er nu og hvem du kunne være. Hvad der plejede at være godt og effektivt er mere end det. De fastsatte mål opnås ikke med de gamle midler, men der er stadig ingen nye. Meget ofte i en krise er der manifestationer af skjulte konflikter og uoverensstemmelser.

Personlighedens psykologiske kriser er forskellige, idet der under sådanne forhold er en person placeret – han kan ikke længere opføre sig på den gamle måde, men hans opførsel giver ikke længere de resultater, der er nødvendige for ham. Derfor er du ofte i en krise, når du kommer ind i en krise, og forsøger at finde en vej ud af det. Men der er ingen vej ud …

Krisen er også oplevet af mange mennesker som en periode med angst, frygt, usikkerhed, undertiden tomhed, livløs meningsløshed, stopper på vejen – hver eneste person kommer op med sin egen metafor. Det er, hvad forskellige mennesker fejrer, taler om deres oplevelser og følelser under en krise:

 • “Jeg frøs tilsyneladende alene i nogle rum og flyttede ikke.”
 • “Ingen var omkring, og der var en følelse af, at ingen ville hjælpe mig, og hele verden faldt fra hinanden.”
 • “Jeg følte rysten, svaghed, tyngde, spænding og stivhed.”
 • “Det var som at dykke – det omfavnede mig hele, og jeg kunne ikke skjule ham overalt.”
 • “Jeg syntes at være i en gennemsigtig ballon, og en usynlig film skilt mig fra andre mennesker.”
 • “Jeg ville virkelig have en anden til at hjælpe mig.”
 • “Jeg ønskede ikke noget, slet ingenting!”.
 • “Det forekom mig, at hele verden syntes at være låst omkring mig og ved at forkæle mig.”
 • “Jeg var udmattet, og jeg havde ikke nok styrke til noget.”
 • “Mit liv tilhørte ikke længere mig, jeg var ikke længere dens” forfatter “.
 • “Tid inde i mig syntes at stoppe, men der skete noget udenfor og sker …”.
 • “Jeg ønskede så hurtigt som muligt at finde en vej ud af dette uigennemtrængelige mørke.”

Alt dette handler om ham om den psykologiske krise. Separat betyder ikke hver kvindes ord noget og kan betyde noget, men sammen udgør de et billede af en personlig krise. Enig, billedet er tungt og ubehageligt. Alligevel er det ikke tilfældigt, at denne tilstand er en af ​​de hyppigste årsager til at vende sig til en psykolog.

kriser i udviklingen af ​​personlighed

Hvad er kriserne?

Der er mange af dem. Faktisk er kriser i personlighedsudviklingen af ​​tre typer: alderskrise, situationskrise og direkte personlig. Som regel, når folk siger: “Jeg har en krise!”, Så taler vi om den tredje mulighed. Men vi vil overveje alt – at vide hvornår man skal vente og vinde og tålmodighed, og hvornår – at spørge råd fra veninder eller at søge vej ud i litterære kilder.

Så alder kriser. Dette er faktisk livets norm. De er næsten hver person, og i stort set det samme format. En alderskrise er, når en person allerede ønsker noget, men miljøet giver det ikke til ham endnu. Der er mange sådanne kriser, og de opstår næsten fra barndommen. Børns kriser er ved udgangen af ​​det første år, om tre år, om syv år og gennem ungdomsårene. De er alle relateret til barnets selvstændighed og nye færdigheder. For eksempel vil barnet allerede på tre år klæde sig selv, men hans mor tillader det ikke endnu, fordi det tager for meget tid. Og barnet begynder at bore. I denne situation har moderen brug for at tage barnet til modenhed og specifikt skære det tidspunkt, hvor barnet skal klæde sig selv – ellers vil han aldrig lære at gøre det, og hans opvækst vil stoppe.

Større interesse for os er aldersrelaterede kriser i voksenalderen. Den første sådan krise er 17-18 år. I løbet af denne periode finder det første møde med voksenalderen sted. En person begynder selvbestemmelse og søger sit sted i verden. Den anden krise forekommer i intervallet fra 30 til 40 år – den såkaldte midtlivskrise. En person ser sig om sit liv og svarer på sig selv selv: Har jeg gjort alt, hvad jeg ønskede? Den næste krise – før pensionering – sker i 50-60 år og er forbundet med pensionering og omstillingen af ​​en dynamisk livsstil til en mere fredelig. Og den sidste alderskrise er krisen i slutningen af ​​livet – alt sker i forskellige aldre. Det er forbundet med en generel vurdering af et levetid – positivt eller negativt.

En anden form for psykologisk krise er situationelle kriser. De har deres egen grund velbegrebet af manden. For eksempel vil jeg have en mandrig, venlig, omsorgsfuld, intelligent og munter – generelt og spise fisk og klatre i fyrretræet. Men alt sammen er det umuligt, og kvinden er en på en med denne “det er umuligt”. Eller for eksempel vil du have tid til at bygge en karriere, og ilden er ideel til at skabe, og tid og energi er ikke nok til alt. Alle disse “døde ender” er helt gennemsigtige. Alt du behøver er at prioritere, vende rundt og komme ud af denne fælde. Nå, det kan være en lille opstart, men det er helt muligt at leve med det.

Og den sidste type er personlige kriser. De skelnes af kompleksiteten og forvirringen af ​​oplevelser, det er fra dem, at du finder det så svært at finde vej ud. De kan have helt forskellige grunde. Vi ved alle om kriserne i forbindelse med triste begivenheder: sorg, tab, ensomhed, en følelse af meningsløshed. Men få ved, at kriseoplevelser kan skyldes noget, der i det væsentlige er glædeligt – et barns fødsel, et bryllup eller en efterlængt stigning. Resultatet er altid det samme: personen føler, at noget er ændret indeni, og i dag kan han ikke længere leve som han levede i går. Han bliver anderledes. Disse kriser vil blive diskuteret yderligere.

Hvad venter på dig: Erfaringer

Gudskelov, udvikler individets krise gradvist, for ingen kan modstå et så pludseligt fald i tyngdekraften. Der er en række faser, som en person går igennem, og du kan glæde dig – krisen slutter altid i en vej ud. Bare for alle er dette din egen måde. En stærk og sund person kan altid finde en løsning, der passer til hende. Men du er sådan en person?

Så stadierne for at opleve krisen:

 1. Trin af nedsænkning. Som regel er krisen i begyndelsen af ​​krisen forstyrret af ubehagelige fornemmelser i kroppen. Men du forstår stadig ikke, at du har en personlig krise – du føler dig bare dårlig. Du er spændt og begrænset, oplever en følelse af svaghed og tunghed. Fordi noget skal gøres, gør du, men disse bevægelser er meget kræsen og meningsløse.

  Dine tanker er som viskøs grød, og du taster uendeligt på den. Når du tænker på en ting, trækker det straks ud af din hukommelse en endnu mere ubehagelig tanke. Du er sårbar og er ikke beskyttet mod disse og andre ubehagelige følelser. Det ligner et stort sort hul, og du falder ind i det. Dette er den første fase af krisen.

 2. Stage deadlock. Han ledsages af en følelse af ensomhed og mangel på støtte. Du er nedsænket i tanker og endeløs introspektion – redegør for begivenhederne, still dig selv spørgsmål om årsagerne til krisen og kan ikke finde svar. Men dine tanker og følelser er ikke længere forbundet med en ubehagelig klump – de bliver mere og mere oplevet af dig individuelt.

  Din fortid hjælper ikke længere, du er bange for at være “her og nu”, og du begynder gradvist at bygge forudsigelser for fremtiden. Følelsen af ​​udmattelse og mangel på magt gennemsyrer dig. Du forstår, at udenhjælp ikke kommer, og du vokser mere og mere ivrig efter at finde en vej ud af dette dødfald. Men du kan ikke undslippe fra disse følelser – de skal nødvendigvis opleves, og for første gang er der lys ved enden af ​​tunnelen.

 3. Fase af bruddet. På baggrund af fuldstændig moralsk forfald begynder du at tage dig ud af krisens rum. I første omgang manifesterer denne produktion sig bogstaveligt – du gemmer dig under tæppet og holder dig af med alt – og så psykologisk. Som om der er “dig” og “du er i en krise. Din bevidsthed er befriet fra gamle inaktive tanker og holdninger. Kriseoplevelser bliver mindre og mindre besøgt af dig, og altid enkeltstående. Der er en omstrukturering af personligheden, og der er en beredskab til en ny oplevelse.

  Verden omkring dig ser ud til at genåbne, og du er i harmoni med det. Du er fri og føler lys i din krop. Du er ikke tilbage med en tørst efter nye fornemmelser og indtryk – nogle gange vil du endda afbryde og starte på en rejse. Du har endelig dine ønsker, og du føler styrken og evnen til at møde dem. Følelsen af ​​lykke forlader dig ikke, og du kan endelig sige til dig selv: “Jeg gjorde det! Jeg oplevede en personlig krise! “

Desværre slutter krisen ikke altid så strålende – nogle gange sker det omvendt. Psykologer tillader neuropsykiske og psykosomatiske lidelser, selvmord, tilbagetrækning fra samfundet, posttraumatisk stress, forskellige forbrydelser, alkohol eller andre afhængigheder mv til de dårlige muligheder for udvikling af begivenheder …

Som vi ser, tester krisen ikke kun personligheden for styrke – det kan også ødelægge det.

psykiske kriser af personlighed

Hvordan man overlever krisen?

Efter at have læst alt, hvad der er skrevet, skal du have været forfærdet over tanken om, hvad du bliver nødt til at udholde. Men bekymre dig ikke for meget. Personlighedskrise kan ikke overvinde alle, og hvis det sker med dig – vær glad, for det betyder et meget højt niveau af mental udvikling. Nå, hvis ikke – så jo mere glæde, fordi vi allerede har bemærket, at dette er et af de vanskeligste og ubehagelige forhold i livet.

Til den dybeste beklagelse kan vejen ud af krisen ikke undgås eller fremskyndes. Husk – du er nødt til at overleve krisen, og først da vil der være mulighed for at afslutte. “Og hvad kan du ikke være anderledes? Sandsynligvis er der noget magisk psykologisk middel? “- med håb, du vil spørge. Og vi bliver nødt til at forstyrre jer: “Nej, det eksisterer ikke.” Der er virkelig ingen magiske midler. Men der er din personlighed og dine egne ressourcer. De blev brugt af Gud selv.

Det skal siges, at der faktisk er to måder ud af krisen. Den første er at reagere på skæbnen af ​​skæbnen og, efter at have taget den, hopper i usikkerhed og forsøger at ændre sig. Men vi glemmer den anden mulighed – vælger sikkerhed og ønsket om at bevare den eksisterende ordre, du stopper og går ikke for at ændre. Ja, dette fjerner alarmen. Men det er angst altid ledsaget af personlig vækst, og manglen på forandring begrænser det, og til tider ødelægger du endda dig. Vi håber at du åndede ud og valgte den første mulighed. Ellers kan du ikke læse videre.

Så, hvordan du lettere leve krise?

 1. Find support. Ja, ja, du har ikke fortolket. Så meget som du ikke vil fjerne dig selv fra denne verden, vil støtte og sympati være meget hjælpsomme. Selv i en krise forbliver du en person, der har brug for kommunikation, kærlighed og omsorg, så er det ikke bedre at få dem fra en person, der er opmærksom på, hvad der sker? Det kan være en nær ven, din ægtefælle, en fjern familie eller endda en lejlighedsvis person på nogle forum. Det vigtigste – det skal være dejligt for dig og behageligt, og også oprigtigt interesseret i, hvad der sker med dig. Enig at du vil dele med ham det mest intime og vigtige for dig. Det er nødvendigt, at han lyttede til dig og ikke fordømte. Din kommunikation skal være ærlig, og nøglen til dette er et oprigtigt udtryk for følelser.
 2. Start en personlig dagbog. Skriv dernede alt hvad bekymringer er vigtige for dig oplevelser, følelser, kropslige fornemmelser, tanker og holdninger til, hvad der sker, samt de billeder og metaforer, der kommer op i dit hoved. Ved at holde en dagbog kan du bedre forstå, hvad der sker med dig, og også at adskille en oplevelse fra en anden. Gennem disse optegnelser deler du dine oplevelser med andre.
 3. Find den indre støtte. Verden omkring dig kollapser, alt bliver på hovedet, og for at opleve det, skal du finde en ø stabilitet i denne verden af ​​kaos. En sådan ø stabilitet og støtte kan være din tro på verdens retfærdighed, i god vilje og ordentlig organisation. Du er en vigtig del af denne verden, og du kan styre dit liv. Sådanne holdninger gør det muligt for en at opleve fortvivlelse og ensomhed uden at bryde ned, samtidig med at man opretholder troen på fremtiden. Takket være dem får dit liv igen mening, baseret på hele menneskehedens oplevelse.
 4. Overlev alt, hvad der sker med dig. Må ikke løbe væk, indse dine følelser. Adskille dem fra hinanden og udrydde dette desperatkomstkom. Dykke ind i dem – alt dette er en uvurderlig oplevelse, uden hvilken du ikke kan blive, hvad du kan blive. På dette skal du bruge alle dine bestræbelser og ressourcer.
 5. Giv ikke op, vær vedholdende. Især i de øjeblikke, når du vil flyve, flyve til en anden planet eller bare lukke ned. Hold på! Dette er din styrke. Når det er helt dårligt, læn dig på vigtige mennesker for dig og i din dagbog. Af den måde vil det være interessant at genlæse alt, hvad der skete med dig i løbet af denne mørke periode i dit liv.
 6. Vær forberedt på uventede opdagelser. For eksempel, at du ikke er så venlig som du tænkte på dig selv. Eller så er du sommetider så doven til at gøre noget, så du kan miste noget særligt. Det er vigtigt ikke kun at lave disse opdagelser, men at tage dem selv. Efterhånden kommer du til at erkende, at verden ikke er sort og hvid – den har grå og mange farver og mellemtoner. At se dem er at acceptere ting som de er.
 7. Fang rytmen i dit liv. Det er ingen hemmelighed, at vi alle har vores egen eksistensrytme. Under krisen går det tabt, og du skal genoprette det. Der er tre måder, du kan bruge. Først – en sammenføjning naturlige rytmer (flimrende flamme, støjen af ​​rindende vand, regn lyd), den anden – til mekaniske (lyd hjul i toget, uret tikker) og den tredje – er, at der i de rytmer produceret af andre mennesker (rytmisk sang, dans, danser, sange og danser).
 8. Tal med folk der allerede har oplevet en personlig krise. For det første vil det give dig følelsen af ​​at du ikke er alene på denne planet (fordi det ofte ensomhed vi er mest bange), og for det andet, vil andres erfaringer være nyttig med hensyn til åbning af nye midler til oplever krisen. Hver person er unik og tilpasser sig en vanskelig situation og opfinder sig selv. Og pludselig vil hans “egen” være nyttig for dig? For at prøve ikke forstyrrer.
 9. Prøv nye ting. Fortsæt direkte det forrige afsnit! Men alvorligt skal du prøve nye ting, når du er klar til det. Hvis du vælger at hoppe med en faldskærm i en tilstand af dødgang – kan din tilstand blive værre. Lyt til dig selv, og hvis du føler dig inden for de små behov for nye fornemmelser og globale ændringer – glem ikke at tilfredsstille dem.
 10. Husk at krisen er endelig. Nogle gange kan du hoppe på fortvivlelse. Du vil mærke, at enden og kanten ikke er synlige for alle de sorte spabad, der har strammet dig. På disse øjeblikke, glem ikke at slutningen vil være, og det vil være godt. Alt afhænger af dig. Hold dig optimistisk selv i de sværeste øjeblikke.

Dette er alt, hvad du ønskede at vide om krisen hos personen, men var bange for at spørge. Nå, det gjorde de måske ikke, men nu ved du alle. Det vigtigste er at huske, at krisen er oplevet og endelig, og resultatet er din nye, strålende og modne personlighed.

Identitet krise ligner den begyndervanskeligheder: smertefuld, vanskelig, kan du forsøge at lette, men springe denne periode (fx at trække tænder fra tandkødet særlige enhed) kan ikke. Og det er takket være de skårne tænder, som du endelig kan bide og tygge.

Også med personen – efter at have gennemgået krisen får du ny erfaring, måske endda nogle viden og færdigheder. Efter krisen, mange situationer, der syntes svært for dig at blive opfattet som elementære: “Og på grund af det, jeg skulle igennem?!” Generelt, i en global forstand, en krise – det er godt og godt. Så vær ikke bange, gå for det, og du vil lykkes!

Vi anbefaler dig at læse: Typer af personlighed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − 8 =