Психология на човек от 50 години: как да го разберем?

психологията на мъж през 50-те години

Съдържание:

  • Психология на личността
  • Живот предизвикателства
  • Кризата на средна възраст
  • Отношения с жени

Съвременните мъже стават все по-детски – това е факт. Ето защо много жени все повече избират свои собствени комуникационни партньори на петдесетгодишна възраст. Въпреки това, тяхната психология е коренно различна от нашата, а ако искате връзката да е дълга и дълбока, важно е да разберете това.

Психология на личността

Каква е личността и психологията на човек след петдесетгодишна възраст? Разбира се, такъв човек е възрастен – това е много трудно да се спори с. На тази възраст той вече се е научил да живее в рамките на социалните норми и правила, с изключение на редките маргинализирани хора. Той има оформена представа за това как работи светът. Човек от петдесет години може да направи избор и да носи отговорност за него, и това, разбира се, привлича. В същото време тя е в състояние да създаде условия за неговото развитие, поради което има определен личен и социален статус.

Много зависи от това колко мъж в тази възраст може да работи. Има хора, които се пенсионират рано, а след това промените в техния характер и начин на живот са много тясно свързани с това. Мотивацията към живота, неговата интензивност и пълнота на събитията, човешката дейност – всичко това причинява определени емоции, които вече формират някакъв вид характер. Като правило, на възраст от петдесет години, тя се вгражда в доста твърда и стабилна конструкция.

Някои хора вярват, че в тази възраст върхът на творческата производителност преминава. Въпреки това, това зависи в голяма степен от професията на човек. Разбира се, военни или спортисти на възраст от петдесет – вече дълбоко пенсионери. Но ако човек се занимава с работа в други области като бизнес, мениджмънт, политика, медицина или право, тогава годините му са показател за опит и представяне. Освен това той има повече възможности да извършва скрининг или консултантска работа, както и по-висока способност да организира работата си.

Интелектуалните способности и мисленето на човек от тези години зависят в голяма степен от това колко добре ги развива (същото е вярно и за една фигура, между другото). Ако в по-млада възраст е възможно да се управлява само наследствен късмет, но сега това число няма да работи. Много по-упорит ум е притежание на мъжете, които го зареждат. По-специално, учените имат по-малка вероятност да страдат от болестта на Алцхаймер, отколкото обикновените хора. Разбира се, влияят и обективни фактори като здравословно състояние или екология. Не бива да забравяме и личната гъвкавост и готовност за учене: има хора, които на петдесет години вече се държат като дълбоко стари хора, но има хора, които сърфират и разбират новите технологии по-добре от всеки млад човек.

Ако човек има семейство, в района на петдесет години той се сблъсква с явлението “изоставено гнездо”, когато децата напускат домовете си и напускат независимия си живот. Като правило този етап е криза за семейството, която проявява всички проблемни точки във взаимоотношенията. Голяма част от разводите попадат само в този момент.

Въпреки че обикновено в мъж на петдесет години комуникация в по-голяма степен трябва да се отчита делът на членовете на домакинството или колеги по време на работа. Приятелите като такива с времето се обръщат по-малко внимание – така животът е подреден. В същото време, приятелството присъства, но на по-високо качествено ниво: самата комуникация става все по-важна и ценна и се основава по правило на рационално разбиране един на друг. Например, върху общи интереси или мироглед.

Друга линия на взаимоотношения в живота на един петдесетгодишен мъж е връзката с възрастните родители. В нашите сурови реалности често се оказва, че по това време един от тях вече не е жив. Поради това един човек след петдесет години вече има опит да преживее сериозна загуба, а дори и не. Това обогатява вътрешния свят на човека и го прави по-силен. С живите родители отношенията се формират според вида на взаимопомощта: един възрастен човек ги подкрепя и те, ако здравето позволяват, седят с по-малки деца.

Ако човек по някаква причина няма семейство, това се компенсира от развлечение с приятели. Този ход на събитията обикновено сигнализира за провал на кризата в средата на живота, но по-късно ще говорим за това.

психология на 50-годишен мъж

Живот предизвикателства

Психологията на възрастта казва, че на всеки етап от развитието човек се изправя пред определени задачи, които трябва да реши, за да се премести на следващото ниво. И те не свършват до много старостта. До петдесетгодишна възраст, задачата, която добре известният психолог Ерик Ериксон нарича “креативност-стагнация”, излиза на преден план. Човек, който безопасно преминава през тази криза, показва безразличие към други хора и се стреми да им помогне. Той се интересува от общуването и образоването на младите хора, защото се стреми да изостави хората, които са научили нещо от него.

Ако човек спира в своето развитие, тогава идва стагнация. Тя се проявява във факта, че човек не иска да прави нищо и да разбере. Пасивността и импотентността се преобръщат върху него. Като правило всичко това се проявява в хронични заболявания, които започват да се възприемат като ценност и смисъл на живота, макар и подсъзнателно. Това е единственото нещо, което довежда живота до живот. Така работи човешката психология.

Това е, ако говорим за живота като цяло. По-конкретно, те се проявяват в три основни аспекта:

  • Естествено е, че мъжете след петдесет години престават да възприемат физическата сила като основен индикатор за мъжествеността и платежоспособността. Тя се заменя с приоритета на мъдростта, която е много по-ефективна при намирането на изход от трудни ситуации. И здравето вече не ви позволява да бъдете също толкова издръжливи.
  • За да се преодолее кризисната фаза, човек трябва да развие емоционална гъвкавост, за разлика от емоционалната бедност. С възрастта всеки от нас може да стане почти нечувствителен, защото светът е много жесток, но в живота всичко се случва. Но с това съществува риск от загуба на способността да обичате и да се радвате, така че трябва да останете гъвкави и чувствителни към емоциите.
  • Психическата гъвкавост е важна и за мъжете в петдесетте години, както и емоционална. В тази възраст тя се проявява под формата на готовност за нови преживявания и знания. Ако човек е отворен за информация и факти, се стреми да учи и да научи нещо ново всеки ден, значи той успешно се справя със задачите на този период.

психология на човек след 50 години

Кризата на средна възраст

Психологията на зрялостта поставя този проблем като един от най-важните. И това не е случайно, защото много хора са изправени пред тази криза. Петдесет години е възрастта, в която се изразходва по-голямата част от живота. Има желание да погледнем назад и да видим дали всичко е правилно. За един човек е много важно да се съчетаят младежките мечти с суровата реалност. И ако на двадесет години смяташе, че в този момент ще стане майстор на света, тогава, когато това не се случи, идва психологическа грешка. Особено е силен, ако е пълен с външни постижения, но във вътрешния план всичко остава бедно.

Човек от петдесет години може да започне да “лута”, а още повече, отколкото след трийсет и пет. Отначало му се струва, че е достигнал малка. Това може да сигнализира за неясна вътрешна тревога, атаки срещу членовете на семейството, повишена раздразнителност, желание за развод, промяна на работни места, различни екстравагантни дела. При преследване на младеж, който е починал, човек може да започне да “остарява”: отидете в нощни клубове, разходка с млади хора и дори да си купите мотоциклет.

Но всичко това е погрешен начин. Човекът има избор, който трябва да направи отговорно: да отиде за сън, който не му дава почивка или да се научи да оценява това, което има – нормално семейство, средна заплата, обикновена дача и т.н. … За да направите това правилно, е необходимо да се откажете от гнева и завистта на онези, които живеят по различен начин. Ако успее, тогава кризата е успешно приета. Много е важно в края на краищата да дадем положителна оценка на миналата част от живота, в противен случай всичко, което очаква човек, е копнеж и разочарование.

Отношения с жени

Както вече споменахме, след петдесет години човек изгражда отношения с жените по различен начин. Не е изненадващо, защото багажът на опит и знания не може да остане незабелязан. Разбира се, ако човек има семейство, тогава всичко става повече или по-малко ясно. Съществуващите отношения със съпругата му по това време обикновено са близки и удобни, защото зад него се крие масата на кризи и житейски трудности, които са живели заедно. Разбира се, това не е толкова щастливо за всички и светът знае много примери, когато семейството е само външен вид, зад който стоят раздразнение и гняв.

“Singles” различно общуват с жените. Правилно се счита такова поведение, когато човек на петдесет години може да изгради отношения, които не са толкова тясно свързани със секса. Той започва да разбира и приема стойността на комуникацията като такава. Той се интересува повече от психо-емоционалната близост, отколкото сексуалността. Ето защо интелигентните мъже на 50-годишна възраст с голямо желание да общуват с по-възрастните жени, отколкото с младите красавици.

Такова, за съжаление, не толкова. Все пак, повечето избират пътя на най-малкото съпротивление, което често се свързва със скрити комплекси. Те се притесняват от истинската интимност и избират пътя на сексуалните експлойти. За да докажат собствената си мъжественост, тези хора се срещат с орди от млади момичета. Разбирате, отношението към една жена в този случай е подходящо – снизходително-потребител. Тъй като този ритъм не е естествен за петдесетгодишен организъм, мъжете приемат Виагра или нещо подобно.

Това е психологията на човек в петдесетте му години. Както всяка друга, тази възраст е пълна с изненади, приятни и неприятни. Свържете се с това или не – зависи от вас. Във всеки случай, колкото повече в живота си на комуникация с различни хора, толкова по-интересно и невероятно става.

Съветваме ви да прочетете: Съпругът на средна възраст криза – какво да правя?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 + = 45