Правилата на интервюто

правилно интервюиране

Съдържание:

  • Общуване с работодателя по телефона
  • Подготвителен етап
  • В интервюто

В устройството в приличната организация във всеки случай е необходимо да се премине последната кулминационна фаза на устройството на интервю за работа. Интервю с бъдещ работодател е доста трудна процедура за служителя, което може да предизвика стрес дори и между опитни кандидати. Необходимо е ясно да знаете как да се държите по време на разговор с работодателя, какво не може да бъде направено, какво да не казвате, как правилно да отговаряте на въпроси.

Така че, как правилно да преминем интервюто? И най-важното: как да го направите така, че да сте наети, избирайки от много конкуренти? За да приемете интервю, трябва да знаете няколко правила.

комуникация с работодателя по телефона
Връщане към съдържанието

Общуване с работодателя по телефона

Общуването по телефона с работодателя е първият етап от работата на устройството, където можете да се отличите и да впечатлите. Няма значение кой ще води разговора, секретар или самият работодател, но ако успеете да се оправите, със сигурност ще бъде забелязано. Ако разговорът се проведе от секретаря, в този случай той ще ви разкаже за лидера.

Докато говорите по телефона за работата, на която сте поканени, трябва да знаете няколко правила, как да се държите и какви въпроси да зададете.

Необходимо е да изясните в коя позиция искате да бъдете поканени и да зададете всички въпроси, които ви интересуват за тази публикация. Не се колебайте да попитате. Интересът към предложената работа със сигурност ще заинтересува обаждащия се. Това ще покаже, че не ви е грижа къде да работите. Ако от самото начало на разговора разбрахте, че позицията, към която сте поканени, не е подходяща за вас, съобщете я учтиво, като давате сериозни аргументи.

По време на такъв разговор много кандидати стават нервни и в крайна сметка забравят да поискат организацията, която се обажда. Трябва да имате лист и химикалка с вас, където можете да напишете името на организацията, името и името на човека, с когото говорите, както и телефонния номер, където можете да се обадите, ако е необходимо.

Попитайте човек, който ще проведе интервю с вас. Правилният тон ще бъде адресиран по име и патронимик, така че ги познайте предварително.

Попитайте какъв е точният адрес и местоположение на организацията, където ви канят. Уверете се, че времето, определено за интервюто, е удобно за вас, други неща няма да се намесват. Моля, имайте предвид, че интервюто може да отнеме много време, така че планирайте деня предварително. Да кажем, че в този ден сте поканени на други интервюта, съответно изберете време, като се фокусирате върху предишните, с интервал от два или три часа. трябва да разберете, че разговорът не е непосредствен, защото работодателят ще се интересува от вашите професионални умения и професионален опит.

когато се подготвяте за интервюто, изучете информацията за компанията
Връщане към съдържанието

Подготвителен етап

След като се установи времето за интервю, можете да пристъпите към подготовката му. Какво е необходимо за това? Обърнете внимание на събирането на необходимите документи, които могат да представляват интерес за работодателя. Необходимо е да имате паспорт, резюме (за предпочитане в две екземпляра), диплома с линейка (ако има такава), различни сертификати, сертификати и т.н., като цяло, всичко, свързано с предлаганата ви работа.

Препоръчително е предварително да проучите информацията за организацията, за която ще се занимавате. Тази информация можете да намерите във всички медийни източници, например на уебсайта на компанията, във вестници, списания и др. Не пренебрегвайте историята на организацията, разберете как тя се развива, нейните дейности, постижения и имената на звената. Ако разполагате с такава информация, в интервю с наемател можете да покажете себе си като заинтересовано лице, да покажете вашите сериозни намерения. Познаването на подробната информация за организацията е полезно и подходящо за кандидата. И дори ако кандидатурата ви бъде отхвърлена в края на интервюто, вие все пак разширявате своя хоризонт на знанието.

Не забравяйте да насрочите графика за деня напред. Никой работодател не приема закъснения, особено за интервю. трябва ясно да знаете кой транспорт ще стигнете до мястото, колко време ще отнеме и кога трябва да излезете, за да пристигнете навреме. Можете дори да стигнете до мястото, където интервюто ще се проведе предварително, за да сте сигурни, че няма да закъснеете и не останете в търсене на сграда.

Преди това трябва да сте подготвени за някои въпроси на работодателя, които във всеки случай ще звучат по време на вашия разговор с него. Абсолютно всички работодатели ще се интересуват от въпроса за предишното ви работно място, защо си тръгнал оттам, независимо дали работите сега или къде. Отговорът на въпроса е по-добре да се мисли предварително. Важно е да знаете, че отговорът като “Не ми харесваше персонала” може да изплаши работодателя, който ще заключи, че не знаете как да се опознаете с хората.

Често работодателите се интересуват от причината, поради която компанията им проявява интерес и защо искате да работите там. В отговор на това е целесъобразно да донесете толкова много заслуги (с които сте чели, да изучавате информация за организацията), да изразявате желанието си да популяризирате дейността на компанията и да популяризирате нейното просперитет.

Препоръчително е предварително да определите колко полза може да донесе вашата конкретна дейност като служител за тази организация. Отговорът на този въпрос трябва да бъде ясно известен, да направи незаличимо впечатление за работодателя, да покаже безразличието си към дейностите на организацията, като по този начин го заинтересува.

на интервю честен отговор на въпросите

Честно отговаряйте на въпросите

Трябва да можете да отговорите на въпроса за собствените си заслуги и недостатъци като служител. Ще бъде правилно да изброите още недостатъци, за да се докажете като самокритичен човек. Това ще ви повиши в очите на събеседника. Но си струва да помните, че вашите грешки не трябва да бъдат много сериозни, иначе ще изплашите кандидата. Основната задача тук е да покажете, че можете да коригирате грешките си и сте го направили.

Бъдете готови да докладвате за неуспехите си в професионалните дейности, както и за постиженията като специалисти.

Отговорете на въпросите възможно най-честно, защото рано или късно ще се появят лъжи. Често работодателят незабавно вижда лъжа поради опита си да проведе интервюта и примера на много хора, с които трябваше да говори. Никога не бъдете отрицателни за миналото си колеги и лидери. Достатъчно е да се каже, че няма възможност за професионално и кариерно израстване в миналото, нередовни заплати, неудобни графици за работа, неудобно местоположение.

Ясното знание за това, което прави организацията, ще ви помогне да впечатлите събеседника, да уточните защо се интересуват от вашата компания и какво можете да направите за него. Подобни знания само ще увеличат шансовете ви да бъдат приети за тази работа.

Имате право да поискате от работодателя всички въпроси, които ви интересуват. Подгответе ги предварително, формулирайте ги в правилната форма. По този начин ще се докажете от най-добрата страна, покажете интереса си.

Трябва да се обърне голямо внимание на външния му вид. Старата руска поговорка казва: “Те се срещат на дрехи, но виждат в ума”. И наистина е така. Вече първото впечатление от вас трябва да бъде максимално благоприятно. Като вземете дрехите за интервюто, помислете за поста, на който сте поканени. Не за всеки пост е строг бизнес дела. Дрехите ви трябва да изглеждат чисти, ноктите и косата се подстригват, полираните обувки. Тези малки правила за външен вид задължително ще направят приятно впечатление на вашия събеседник.

Поздравете всички интервюиращи при интервюиране
Връщане към съдържанието

В интервюто

Какво трябва да запомните, докато преминавате през интервюто? Как да се държим правилно?

Ако е възможно, опитайте се да дойдете за интервю малко преди определеното време. Ще бъде много по-добре, ако трябва да изчакате 15 минути, вместо събеседникът да ви изчака поне половин минута. Забавено за интервю, дори и причината за това да е значителна, в очите на работодателя ще изтрие кандидатурата Ви за предложената позиция с 99%. Това не означава, че при форсмажорни обстоятелства нямате право да закъснявате. Не забравяйте да се обадите на телефонния номер, който сте научили предварително, извинете се и попитайте дали има възможност да отложи срещата за по-късен етап или на следващия ден.

Понякога има ситуации, при които служителят променя решението си да се установи в организацията, на която е поканен. В този случай е необходимо да се обадите на работодателя, да му кажете причината, поради която сте променили решението си да отидете на интервюто, да се извините, че сте нарушили плановете му и също да благодарите за комуникацията. Нека последният ви разговор остави добро виждане за вас.

Ако все пак решите да отидете на интервю, когато влезете в офиса на организацията, не забравяйте да поздравите и съобщите, че сте дошли за интервю. Ако не сте дошли директно в офиса на фирмата, а в бизнес центъра, трябва ясно и правилно да знаете името на организацията, до която сте стигнали, за да се обадите на вратаря и да ви информира за пристигането ви.

Изключете мобилния си телефон, отстранете всичко, което може да ви смути. Имайте достатъчно търпение, покажете доброта от самото начало.

Когато влезете в офиса, не забравяйте да поздравите, да се усмихвате и да адресирате по име и патроним на този, който ще проведе разговор с вас. Ако това лице няма карта с име и патроним, попитайте как можете да го адресирате. Искайки предварително да уговорите събеседника, кажете ми колко сте доволни от поканата към тяхната компания, как бихте искали да работите тук. Рекрутиращият винаги е удоволствие да чуе, когато компанията му реагира добре.

След поканата седнете на предложеното място по такъв начин, че лицето ви да е ясно видимо за събеседника. Не прекосявайте краката си, не се разпадайте на стола, не затягайте ръцете си. Бъдете спокойни и професионални.

Бъдете внимателни

Колкото е възможно по-внимателно, изслушайте въпросите, които ви питат. Ако въпросът е неразбираем за вас, можете да попитате събеседника, но трябва да бъдете внимателни, защото задаването на всеки въпрос ще бъде индикатор за лош вкус. Отговорете на въпросите просто като ги слушате. Отговорите трябва да са кратки, подходящи, да не изливат много вода, 2-3 минути да отговорят – това е достатъчно. Опитайте се да избегнете отговорите “да” и “не”, в противен случай работодателят ще реши, че не знаете как да оправдаете отговора си, обяснете вашата гледна точка.

Дори и с наличното резюме, събеседникът може да ви помоли да разкажете за себе си. Не влизайте в подробности, кажете цялата си биография. добре е да разберете, че вашият живот е малко вероятно да бъде от интерес за работодателя, вашите професионални умения, професионален опит, постижения в трудовата дейност са важни за него.

Ако имате въпроси по време на разговора – не се колебайте да ги попитате. Ако се интересувате много от въпроса за професионалния растеж, не забравяйте да го попитате правилно. трябва да разберете, че не всички позиции означават кариерно развитие. Преди да зададете този въпрос, Вие сами трябва да дадете подробен отговор за вашите умения и едва тогава събеседникът ще направи изводи за вас.

Покажете интерес към съществуващите програми за обучение и курсове за напреднали. Така ще се окажете като целенасочен човек, който ще повиши още повече кандидатурата ви в очите на събеседника.

Искрена усмивка, подходящ добър и ненатрапчив хумор, а след това никой няма да помни вашите малки пропуски. Усмивката ти е индикатор за спокойствието и самочувствието ти.

След като приключи интервюто, не забравяйте да благодарите на наемателя за разговора, въпреки окончателното решение, което ще вземе. Успех и успех в устройството за работа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − 31 =