Kako se riješiti ljutnje i razdražljivosti

kako se riješiti gnjeva

Gnjev je jedna od najvažnijih osjećaja, i to se percipira kao nešto negativno, nešto što šteti i uništava vaš život. Svatko od nas, barem jednom u životu, bio je posramljen i kriv što ga nije mogao ograničiti na vrijeme pred voljenom osobom ili poštovanom osobom. Ponekad je čak izazvao i prekid u odnosima. Stoga je traženje rješenja, kako se riješiti ljutnje, odnosi na gotovo svaku osobu.

Nije tako lako zadržati ljutnju. Poput svih ostalih jakih emocija, nastaje spontano i slabo je podložna svjesnoj kontroli. Ne smijemo zaboraviti da suzdržavanje gnjeva nije uvijek razumno i korisno, jer vam ne dopušta izraziti svoje osjećaje i ukloniti prepreke koje ometaju postizanje ciljeva. Osim toga, redovito ograničavanje ljutnje dovodi do patološke aktivacije autonomnog živčanog sustava, što može biti uzrok nekih bolesti. Dakle, s ljutnjom se ne treba boriti, bolje je naučiti kako ga ispravno koristiti i kontrolirati.

Što je gnjev?

Da biste se riješili ljutnje, trebate znati kakav je osjećaj.

Gnjev je negativna emocija usmjerena protiv nepravde koja se doživljava i prati želja da ga eliminira. Gnjev, možete osjetiti kako “upali krv”, “gori” lice i mišiće naprezanje. Ponekad je poput vulkana ili uragana. Osjećate fizičku snagu koja vas potiče da napadnete počinitelja. U tebi ima toliko energije da se ponekad čini da ćete eksplodirati ako ne udarite nekoga. Iz ove energije osjećate se hrabro i hrabro.

Stoga je osnovno značenje pojave ljutnje povećanje fizičke snage u borbi protiv prepreka i opasnosti. Tijekom svog postojanja, čovječanstvo se više puta suočavalo s različitim prijetnjama, a uglavnom zahvaljujući gnjevu, uspio ih je prevladati. No, s razvojem civilizacije, društvo je stvorilo cijele institucije koje osiguravaju sigurnost ljudskog života, pa se potreba za ljutnjom postupno smanjuje.

Suvremeni čovjek je još uvijek sklon srdžbi i bijesa, ali njihovo očitovanje sa stajališta zakona i morala gotovo je uvijek osuđeno (osim slučajeva zaštite sebe i voljenih). Stoga neki ljudi sada smatraju da ljutnja predstavlja prepreku negoli pozitivan element ponašanja, a njihova je mozga zaglađena na pitanje kako se zauvijek osloboditi ljutnje.

Međutim, sa stajališta psihologije, potpuno isključivanje i suzbijanje ljutnje je nerazumno, jer je bijes dio ljudske prirode. Osoba ga mora moći koristiti za svoje dobro. Možda se rijetko nalazimo u stvarnoj fizičkoj prijetnji (iako ponekad radimo i ne bismo htjeli izgubiti bijes u njemu!). Ali sve više i više puta smo suočeni s potrebom da se zaštitimo od psiholoških pritisaka. U takvim situacijama, sposobnost korištenja umjerene i kontrolirane bijesa će biti vrlo korisna i pomoći će vam u obrani vaših prava.

Uostalom, ako netko izvrši moralni ili psihički pritisak na vas, mora mu se dati čvrsti i odlučujući odbijanje, a osnova za to odbijanje može biti umjerena ljutnja. Vaš bijes će biti koristan ne samo vama nego i osobi koja, krši društvene norme, stavlja vas u opasnost ili nekoga drugoga.

To ne znači da je potrebno odbiti svaku osobu iu bilo kojoj situaciji. Nakon što je neprijateljstvo i agresivnost normu svog života, možete se suočiti s patnjama. Međutim, njihova odsutnost uopće ne znači sretan život – naprotiv. Stoga je vrlo važno naučiti kako kontrolirati vaš bijes.

Uzroci bijesa

Mogu biti mase, i kako bi razumjeli kako se riješiti razdražljivosti i bijesa, potrebno je razumjeti uzroke koji ih uzrokuju. Psiholozi opisuju četiri glavne skupine uzroka bijesa:

 1. Ograničenje slobode – fizički ili psihički. Primjer ograničenja tjelesne slobode može biti plač i bijes bebe, kada majka drži ruke i ne dopušta razgovoru. U većem broju odraslih osoba govor je najčešće o psihološkoj neslobodnosti – na primjer, o nekim pravilima, ograničenjima ili konvencijama.
 2. Prisutnost prepreka u postizanju cilja. Kada nešto poduzmete i iznenada postoji prepreka između vas i cilja, prije svega se ljutite, nakon čega ga pokušate prevladati. Na primjer, ako ste poslali dokumente službenoj osobi, a on sjedi i pije čaj, doživjet ćete bijes i pokušati predati dokumente njemu, bez obzira na sve.
 3. Psihološki razlozi. To mogu biti misli o pogreškama, uvredama, nepravdi, uvredama. Osoba može biti ljut na druge ljude ako smatra da je to uzrok njegovih nesreća, kao i okolnosti ili nežive stvari. Na primjer, osoba koja ima ozbiljnu bolest, ljuti se sudbini koja mu “nagrađuje”.
 4. Vrlo neugodna senzacija – jaka hladnoća, glad, bol, prljavština, općenito, bilo kakvu nelagodu. Na primjer, ako ste cijeli dan gladili, ne bi bilo iznenađujuće kada se iznenada postane ljut na vašu obitelj.

Četiri glavna razloga, u suštini, svode se na jedno – kršenje našeg ega. Razne prepreke sprečavaju nas da postignemo svoje ciljeve i zadovoljavamo naše potrebe, što je zapravo ista stvar. Ovdje leži ključ za kontrolu vašeg bijesa.

kako se riješiti razdražljivosti i ljutnje

Praktični savjeti za upravljanje gnjevom

U pravilu, pojavljuje bijes, radimo nešto jedno od sljedećeg: pokušavajući se sabrati i da dobije kontrolu nad situacijom, na bilo koji način napada temu i uzrok ljutnje ili bi bilo iracionalno djelovanje.

Češće nego ne, naći ćete se u situacijama u kojima se vaš bijes ne može prikazati, zbog čega će psihološko savjetovanje za samoregulaciju pomoći. To je osobito istinito ako imate nekontrolirane eksplozije ljutnje – kako ih se riješiti?

 • Što je najvažnije – shvatite što vas tjera na ljutnju. Ako mislite da je neka osoba kriva za vaše nesreće, pokušajte procijeniti je li učinio sve što je mogao učiniti kako bi spriječio da se ta situacija događa? U većini slučajeva, iskren odgovor je da. I ako ne, pitajte ga. Možda ne želi, a ovo je njegovo pravo, onda možete pričekati ili pokušati ne imati više posla s tom osobom.
 • Biti ljut na neke okolnosti je smiješan, jer ne postoji objektivno. Mehanizam je jednostavan: umjesto sebe, obraćate svoju ljutnju prema nekome ili drugom. Pokušajte se ne ljutiti, ali pažljivo razmisliti – što možete učiniti kako biste poboljšali situaciju i postigli željeni cilj? Pogledajte problem iz različitih kutova, i najvjerojatnije će biti rješenje.
 • Ponekad se naljemo na nešto ili nekoga, kad nam se čini da smo nešto drugačije. Na primjer, mislimo da je osoba glupa, a vaza je smiješna i to nas čini ljutima. Najčešće razlog gnjeva leži u činjenici da ne dopuštamo sebi ili drugima da budu takvi – glupi ili smiješni. Prema tome, ključ za upravljanje ljutnjom ovdje je puna svjesnost o tome što vas tjera na ljutnju, i mentalno rješenje objekta bijesa da bude ono što jest.
 • Usredotočite se na rješavanje problema, a ne na pronalaženje krivnje. Opišite problem sa sebe sa svih strana, izradite detaljan akcijski plan i povremeno provjerite koji je napredak u njegovoj provedbi. Pokušajte se usredotočiti na um i logiku, a ne na osjećaje bijesa i iritacije.
 • Ako želite izraziti ljutnju na izvor ili objekt bijesa, onda je izričito izrazite i u biti. Nemojte tkati prošlosti i priče drugih ljudi. Sjetite se da ste stidljivi za njegovo djelo. Tek tada agresija ima priliku ostati korisna i konstruktivna, a ne izazvati odmazdujući bijes.
 • Koristite humor. Ipak, Sigmund Freud je rekao da je humor društveno prihvatljiv kanalizator agresije. Jednostavno rečeno, iskusite bijes, pokušajte se šaliti – čak i ako je otrovna i sarkazam – i vidjet ćete kako se vaš bijes smanjuje.
 • Saznajte kako se opustite. Morate naučiti kontrolirati disanje – mora biti duboka i spora. Kako bi se poboljšala opuštanje pomoću vizualizacije – lijep i miran način – i tekstova ( „mi je lice opušteno, moje ruke su opušteni, moje tijelo opušteno, moje noge opustiti” Fokus na unutarnje osjećaje. – Kao što baca pogled iz vašeg tijela.
 • “Brisati” ljutnju iz mišića. Pazite na sebe – ono što mišići naporni ste kada ste ljuti. Ako osjećate mišićne stezaljke, pokušajte ih “rastopiti”, kao da mikroskopski trzaju te mišiće. Na ovaj način, oslobodit ćete se napetosti i otpustite pritegnutu energiju.
 • Izrazite svoj bijes u svemiru. Ponekad se događa da se gnjev skuplja i akumulira, a nema detente. U tom se slučaju mora provesti. Možete ići negdje daleko i vikati glasno. Sport će također biti učinkovit, pogotovo ako uključuje agresiju, primjerice kickboxing ili boksački obuka. Ako vas netko dotakne određena osoba, ali nema načina da to kaže – napišite pismo, pročitajte ga i spalite.

To su jednostavni odgovori na pitanje kako se riješiti ljutnje. Pokušajte provesti neke od ovih jednostavnih preporuka i vidjet ćete kako će se neznatno smanjiti količina ljutnje u vašem životu.

Savjetujemo vam da pročitate: Iritabilnost i njezini uzroci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 − = 61