Цвят на очите и характер

цвят на очите и характера

Съдържание:

  • От гледна точка на науката
  • Цвят на очите и личностни черти
  • Невероятно разнообразие от цветове на очите

Винаги искаме да научим колкото е възможно повече за един човек, просто като го разгледаме, особено ако нашият колега не бърза да разказва за себе си. Обръщаме внимание на много подробности, които могат да го характеризират: как човек е облечен, както казва той, какви жестове той прави. И какво друго може да ни даде някаква информация за това? Мнозина вярват, че цветът на ириса също може да разкаже много за човека, тъй като цветът на очите и характерът все още имат някаква връзка.

От гледна точка на науката

Определено, не само поговорката “очите – огледалото на душата” се появи! През годините психолозите са описали много аспекти на човешкото поведение, основани на очните реакции. Например, ако детето ви от тийнейджърка се отдръпне, отговаряйки на въпроса ви, то той почти сигурно ви казва лъжа. И как да опишем гнева на някого? Казваме: “В очите й избухват искри!” Или “Очите й потъмняха от гняв”. По този начин можем да кажем, че в очите всичките ни емоции се отразяват.

Има още една причина да се каже, че очите са отражение на човешката душа. Цветът на очите ни отразява нашата индивидуалност. Как се получава това? Броят и видът на цветния пигмент в ириса всъщност определя цвета на очите. Има три основни категории цветове: кафяв цвят на очите, синьо и зелено. Най-често срещаните (поради тяхната доминираща природа) са кафявите очи, а след това очите на всички нюанси на синьото и по-рядко очите на зелените нюанси.

Съществуват и други варианти на цвета на очите, които се срещат поради различните комбинации от цветни пигменти, присъстващи в ириса. В допълнение към тези три цвята за очи, ние можем да видим хора с черни очи (обикновено африканци и азиатци), с кафяви (жълто-кафяви), сиви и зелени очи (европейците и техните потомци на други континенти).

С течение на годините тези оцветявания на очите са свързани с личностните черти на техните носители. Възможна връзка между цвета на очите и личностни черти на лицето подканени учени и изследователи да направят някои наблюдения и да се направят изводи. Например, ясно е, че тъмните очи хората са много по-емоционални, и поради неговия темперамент са по-склонни към невротични поведение от леките очи души.

Синьо срещу кафяво

Според изследвания за връзката на цвета на очите и атлетични способности на човека, който извършва преди повече от тридесет години, кафяви очи хора правят голям напредък в спортове, където водеща роля на темпото и синеок успее в “бавен” спортове – като шах или голф. Това се дължи на факта, че тъмните очи реагират много по-бързо в сравнение с хората, които имат ярки очи. Друго изследване, проведено не толкова отдавна, установи, че субекти с тъмни очи са по-чувствителни към зрителни и слухови стимули.

Специалистите разкриха, че хората с леки очи са развили по-добре “мисловна стратегия”; поради което те постигат напредък в дейности, където се изисква планиране и структуриране на времето. И изследванията на американски учени ги накараха да предположат, че съществува пряка връзка между светлия цвят на очите и академичните успехи. Във всеки случай Мария Кюри, два пъти носител на Нобелова награда, очите й бяха сини!

Проучване, проведено през 1998 г. от американски психолози, им позволи да направят изводи за наличието на връзка между способността да се спазват забраните и цвета на очите при деца в ранна и предучилищна възраст. Оказа се, че синьо-очите мъжки деца са по-предпазливи от момчетата с кафяви очи. При момичетата разликата не беше толкова изразена.

Ако отидете по-далеч в науката …

Най-новите изследвания показват, че ген Pax6 е вероятно да играе голяма роля в отношенията между пигментация на ириса и личност тип. Този ген е включен в развитието на очите, както и предния дял на мозъка, или по-скоро, че част от него, която, както експерти смятат, отразява личностните характеристики на такива като съпричастност и самоконтрол. Може ли това в този случай да обясни връзката между цвета на очите и характера на човека? Експертите са сигурни, че такава връзка съществува.

Сега изследванията в тази област не са много активни. В същото време откриването на евентуална връзка между цвета на ириса и личните характеристики показа нови възможни начини за изучаване на този въпрос. Би било интересно за всички нас, нали?

естеството и цвета на очите

Цвят на очите и личностни черти

Разбира се, данните, дадени по-долу, не могат да се нарекат научно доказани и ние не се ангажираме да твърдим, че всички хора със същия цвят на очите ще имат същите навици и поведения. Ние просто ще споделим с вас наблюденията и ще дадем най-типичните характеристики на хората с този или онзи цвят на ириса.

Сини очи

Синът обикновено се нарича най-красив цвят на очите, а техните собственици обикновено изглеждат много привлекателни. И жените, които имат сини очи, трябва особено да бъдат доволни от факта, че цветът на очите им често се свързва с младостта. Сините очи имат най-дълъг романтичен облик. Те са доста мирни, любезни и интелигентни.

Това са хора, които са много духовни, а една от най-важните нужди на живота им е желанието да се щастят всички хора. Хората със сини очи са склонни да бъдат твърди, но в същото време те са прости и весели. Те не обичат монотонността. И все пак – имат остра забележка. Сините очи са често сантиментални. Те винаги са спокойни, но понякога те все още могат да имат силно чувство на гняв, след което често се депресират. Но подобни сериозни промени в настроението им не са чести.

Черни очи

Черното е рядък цвят на очите, а хората с черни очи често се възприемат от другите като много надеждни и отговорни хора. Те не обичат да разказват на някого за себе си и за живота си, затова всеки си мисли, че са потайни. Те обаче са изключително страстни и оживени, както и чувствени хора. Те не оставят приятелите си, когато имат нужда от тяхната помощ.

Хората с черни очи са оптимисти. Те няма да почиват, докато не покажат своите способности, ако се изисква нещо от тях. Тези хора знаят как да докажат своята стойност на другите. В същото време черните очи са упорити и упорити. Трудностите и кризисните ситуации ги правят особено раздразнителни. Те са по-импулсивни и енергични от другите хора. Ако са лидери, те могат да бъдат безмилостни за своите служители, дори и за най-маловажните грешки. Тези хора са развили интуиция и са в състояние бързо да вземат решения дори в най-трудните ситуации.

Кафяви очи

Хората с кафяви очи се смятат за привлекателни и самоуверени. Това са смели хора, способни да предизвикат трудности. Те обичат разнообразието и не се колебайте, когато имат възможност да опитат нещо ново. Това са много общи хора; те искат да направят все повече и повече нови приятели. Учтив с другите и грижа към близките си. Повечето от кафявите очи са весели и спонтанни хора. Те могат да забавляват другите и да ги накарат да се смеят.

Друга важна особеност на тези хора е, че те са много упорити. Те са хора със силно вътрешно ядро ​​и от тях излизат добри водачи. Хората с кафяви очи обичат природата. Те имат способността да се лекуват; все още такива хора показват чувствителност и съчувствие към други хора. Лицата с кафяви очи, по правило, са красиви. Тези хора се стремят към извънредни отношения, които те могат да поддържат само за кратко време.

Хората с кафяви очи са твърде независими. Но те са много достоверни и ще направят всичко възможно за онези, които имат нещо в живота си. Несъмнено това са хора, надарени с доброта и способност да подкрепят и насърчават онези, които са близки до тях.

Зелени очи

Хората със зелени очи се смята, че съчетават всички най-добри качества. Те са стабилни и в същото време са надарени с развито въображение. Много решително, но винаги трезво оценява своите способности. Тези хора могат да намерят решение във всяка ситуация и са в състояние да запазят всичко под техен контрол. Те се считат за много строги, но справедливи. Те са добри слушатели и събеседници.

Зелените очи често изглеждат изпълнени с някаква мистерия и са свързани с магьосничество. Хората със зелени очи са по природа любопитни и интелигентни. Това са страстни природи. Те имат невероятен вкус към живота и се стремят към съществуване. Те също така имат значителен недостатък – ревността често се отбелязва като отрицателна характеристика на тяхната личност.

Хората, които имат зелени очи, много ярки личности и творчески природа. Те са състрадателни към другите. Обикновено те имат дълги взаимоотношения и може би са способни да изграждат тези взаимоотношения само с любов. Най-често зелените очи имат изключителна външна красота.

Сиви очи

Забелязва се от мнозина, че хората със сиви очи обикновено са мъдри и по-малко агресивни от други. Те са известни със своята чувствителност и гъвкав подход към различни хора и ситуации. Навън това обикновено са доста жени, чиито лица изглеждат особено привлекателни и нежни поради красивия цвят на кожата. Обикновено сивите очи момичета са много сериозни за изграждането на взаимоотношения, предпочитайки дългосрочно партньорство, основано на дълбока любов.

Тези хора притежават аналитично мислене и винаги мислят ясно и рационално. Хората, които имат сиви очи обикновено въплъщават дълбока вътрешна сила, която никога няма да зависи от външен натиск. Те са в състояние да манипулират себе си в съответствие с околната среда. Те са решаващи личности, но в някои ситуации, които не изискват интелектуална дейност, те могат да се объркат и да се чувстват безпомощни.

цвят на очите и характера на човек

Невероятно разнообразие от цветове на очите

Знаете ли, че на целия свят няма двама души, които имат точно същия цвят на очите? Това е невероятно, но е вярно! Знаете ли, че всички хора със сини очи имат един и същ общ прародител? Всички сини очи имат много специфична разлика в ДНК, която говори за общите им отношения.

Много от нас знаят, че повечето деца при раждането имат мъгляво сини очи, а след това придобиват различен цвят, който става постоянен цвят на очите на бебето. Причината за това е, че в очите на новороденото почти няма меланин, въпреки че ситуацията се променя много бързо. И знаете ли, че цветът на очите ви може да се промени с течение на времето? Тъй като пигментът не се произвежда постоянно на същото ниво, очите ви могат да станат по-тъмни или по-леки.

Да, очите ни могат да кажат толкова много за нас, че би било целесъобразно да се замислим два пъти, преди да поставим цветни контактни лещи. Независимо от цвета на очите – черно, кафяво, сиво, синьо или зелено – можете да се гордеете с тях, знаейки, че цветът ви може да разкаже много добре за вас и вашето родословие!

Препоръчваме ви да прочетете: Природата и цвета на косата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − = 30