Prva godina obiteljskog života. Savjeti za mladu ženu i mlađu mužu

Tako je vjenčanje bilo bučno, medeni mjesec pun radosti letio, a dani obiteljskog života došli. Parovi koji su dugo živjeli zajedno često se sjećaju ovog razdoblja ironičnom toplinom. Uostalom, prvi mjeseci braka bili su najzanimljiviji: prije mladih ljudi otvorio novi svijet, kako bi naučili što je zajedno tako fascinantno! I, čini se, to možete učiniti zauvijek. Međutim, za sada vrlo krhki obiteljski brod lako se može razbiti oko zamki iznenađenja ili se utrljati. I novi svijet će nestati, nikad se ne pojavljuje. Prva godina obiteljskog života – razdoblje kompleksa, puna kontradikcija. Prema statistikama, trećina mladenci nakon nekog vremena izražava potpuno nezadovoljstvo svojim brakom i ozbiljno razmišlja o razvodu. Kao rezultat toga, polovica njih nakon prve godine života još se rastavila. A to se najčešće događa zbog razloga koji se lako mogu ukloniti. Pokušajmo shvatiti što su ovi razlozi.

Život nakon braka. Metamorfoza romantike

Bez obzira na to koliko je poznavao dva prije vjenčanja, kao da nisu bili uvjereni da znaju jedni druge dovoljno dobro, i dalje zajednički život će predstaviti puno iznenađenja. Neki od njih su prilično ugodno – oženjen postoji neki osjećaj sigurnosti i trajnosti, želja da se izgradi vlastitu kuću, a radost iz činjenice da je gradnja se događa zajedno s voljenom osobom … dio isti se uzima uz velike poteškoće, ili čak i ne uzima uopće. U pravilu, jedan od najtežih trenutaka u ranoj fazi obiteljskog života je psihološki prijelaz oba supružnika na izoliranom „I” opći „mi”. Upravo je ta promjena u svijesti mladog muža i žene stvara mnogo problema, stvaranja kriza u prvoj godini bračnog života.

Prvi korak u ovoj krizi često je smanjenje vizualnom smislu i neke emocionalne krize, dolazi nakon vjenčanja i medeni mjesec. Takvo stanje može stvoriti sumnju u ispravnost izbora životnog partnera. Uostalom, prije braka s njim je uvijek bio vrlo dobar, a sada odjednom je postalo dosadno … Mladi, ne znajući što im se dogodilo, počinju sve više i više panike, se govori u pogrešnom izboru i postupno udaljava jedno od drugoga. I to se događa čak i podnijeti zahtjev za razvod mjesec dana nakon vjenčanja.

Zapravo, relativna unutarnja inercija muža i žene na samom početku obiteljskog života savršeno je normalna. Iza svakog uzbudljivog događaja neizbježno slijedi stanje prostiranja i očekivanje novih uzbudljivih događaja. To bi trebalo biti smireno tretirano, ne pridaju veliku važnost nedostatku bivšeg entuzijazma da ne komunicira sa svojom drugom polovicom. Odnosi između mladenaca idu na novu pozornicu, pribavljajući sjenu stabilnosti i afiniteta. Da bi se izbjegle negativne posljedice, ovo razdoblje može se osvijetliti nekom vrstom akvizicije ili proslave. Zajednička radost kupnje ili pripreme za odmor pomoći će smanjiti anksioznost koja prati fazu navikavanja i prilagodbe. A onda neće doći do značajne krize prve godine obiteljskog života. Prilagodba i prilagodba također se moraju odvijati u skladu s određenim pravilima.

Mladenci. Ovisnost i prilagodba

Svaka osoba uvijek ima svoje vlastite, individualne navike, pa čak i neobične, pomirenje s kojima ponekad nije tako lako. U obiteljskom životu, muž i žena neizbježno će se morati suočiti s prepoznatljivim osobinama jedni drugima. Ako ove značajke stvaraju značajne probleme u mladoj obitelji, moramo se pokušati riješiti njih. Pozicija: “Moja ljubav sa svim mojim minusima”, možda, i to je dobro, ali ne promiče obiteljsku sreću. Ako niti muž niti žena ne žele ništa priznati u bilo čemu, razvod nakon vjenčanja je neizbježan. Stoga, kako bi stvorili snažan brak, oboje moraju ne samo učiti kompromise, već i revidirati svoje vlastite navike. Uostalom, zapravo nitko nije dužan voljeti nas kao i mi.

To se odnosi ne samo na osobne odnose, već i na ponašanje u društvu. Svaki od najmlađih prije vjenčanja imao je prijatelje i prijatelje koji bi u svom obiteljskom životu trebali formirati zajednički krug poznanika. I dobro je ako svi poznanici mladog muža vole svoju ženu i obrnuto. Ako ne, morat ćete se susresti s njima što je rijetko moguće. Inače će skandali u obitelji postati redoviti.

Vrlo često razvod u prvoj godini obiteljskog života proizlazi iz nemogućnosti supružnika da podijele odgovornosti i ograniče područja djelovanja. Najčešća pogreška mladih u ovom slučaju je slijepo slijediti obrazac ponašanja svojih roditelja. Potrebno je riješiti takve stereotipe i izgraditi svoju obitelj, na temelju vlastitih sklonosti i razumijevanja. Na primjer, majka koja obavlja sve kućanske poslove daje savjete mladom mužu da ne pomaže svojoj ženi ni pod kojim okolnostima. S njezine točke gledišta to ga ponižava kao čovjeka. Međutim, suvremene žene drukčije misle, a ako muškarac pere podove ili posuđe, ni na koji način ne pada u oči. Osim toga, zajedničko čišćenje je vrlo blizu i donosi puno radosti, ako to učinite uz obostranu suglasnost.

Također se događa da majka, čija je obitelj u potpunosti pod uvjetom da otac daje savjet mladoj ženi da zahtijeva da njegova polovica potpune materijalne potpore. I, sasvim je moguće da ta “polovica” uopće nije protiv ovog postulat, ali zasad nije u stanju dati svoje drage skupe stvari. U ovom slučaju, voljeni bi mu mogli pomoći da ustane na noge, usprkos kategorijskom “ne” majke. Uostalom, ono što se stvara zajedno cijenom je nekoliko puta skuplje.

Odnosi s roditeljima, općenito, postaju veliki test za mladu obitelj. Često, moj otac i majka, svesrdno želeći dobro svojoj već odrasloj djeci, kontroliraju mladenci, pokušavajući prilagoditi svaki njihov korak. Takva intervencija u životima mladih ljudi, čak i uz najuglednije motive, treba svesti na minimum. Nova obitelj mora braniti svoju financijsku i psihološku neovisnost. Inače, vjerojatnost da će bračna unija biti izvediva, a razvod nakon vjenčanja bit će samo pitanje vremena. Roditelji, shvativši da je mlada obitelj nezavisna, prihvatit će ga više povoljnije i prijateljskije.

I na kraju, još jedan veliki klopka često promiče brzi razvod nakon njihova braka – nemogućnost saznati stavove mladih i uspješno rješavati sukobe i nevažno. ne bi trebalo započeti neki ozbiljan razgovor, biti umorni ili u stanju razdraženosti i bijesa. To će samo pogoršati situaciju. Za bilo pojašnjenje odnosa bolje početi, umiriti i dobro promislio svaku riječ. Njeguju i spasiti svoje nezadovoljstvo, naravno, ne bi trebalo biti. Neizgovoreno, oni će se početi gomilati na svaki drugi, i, kao rezultat toga, steći zastrašujuće razmjere. Međutim, i požurite do svog glasa ne može u svakom slučaju – u toplinu, možete reći puno toga, što bi nakon toga su se požaliti. Dakle, ako je ljutnja i bijes zasjeniti razloga, najbolje je da se pribrati, raditi neki posao ili samo u šetnju, a zatim početi govoriti.

Postoji neobičan način koji pomaže ne samo preživljavanju krize prve godine obiteljskog života, već i uskraćivanja konfliktnih situacija u budućnosti. Sastoji se od sljedećeg: na jednoj strani listova nedostaci muža ili žene detaljno su zapisani, s druge strane, dostojanstva. Tada polovica liste s nesavršenostima izlazi i spaljuje se. Druga polovica postaje vrijednost dopisa za ženu, – o zaslugama svoga muža, za muža, – o vrlinama njegove supruge. Ako ga ponovo čitate, mnogi sukobi u nastajanju, postajući smiješni i beznačajni, rasprsat će se poput mjehurića za sapun.

Jednom riječju, obiteljski način bi trebao biti odrastao zajedno. I postupati s tim postupkom vrlo pažljivo, strpljivo i sa strahopoštovanjem. Obiteljski brod na početku bračnog života je još uvijek vrlo ranjiv, i da ide na dno može čak i od manje oluje. Brod mora biti pretvoren u snažan ledolomac, koji se ne boji oluje. A onda će obitelj postati ono što bi trebalo biti i trebalo biti – zaštita, sklonište i zid koji štiti od svih oluja života.

Savjetujemo vam da pročitate: kriza odnosa 1 godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 − = 33