Najuspješniji recepti za palačinke na mineralnoj vodi

ukusne palačinke

sadržaj:

  • Na tradicionalan način
  • Pojednostavljeni recept
  • Recept za palačinke

Palačinke – tradicionalno slavensko jelo, koje je svakako povezano s karnevalom. Postoji mišljenje da palačinka simbolizira sunce, bogatu žetvu, plodnost i bogatstvo. Međutim, mnogi etnografi skloni su misliti da su palačinke više memorijalni obrok. Ovaj tretman je korišten u mnogim pogrebnim ritualima i ritualima. Na primjer, bilo je nemoguće jesti prvu palačinka, jer je namijenjena mrtvim precima. Vjerovalo se da su duše koje su došle na zemlju sudjelovale u njegovoj pripremi. Rečeno je da ako bi živa osoba jede takav palačinka, postao bi mu grlo u grlu. Ovo je mjesto gdje dolazi poslovica “prvi palačinka” i vrlo je daleko od suvremene interpretacije.

Mnogi zanimljivi običaji u slavenskoj kulturi povezani su s ovim tradicionalnim jelom. Usput, dugujemo im stranu slavu ruske kuhinje ovih dana. Tko ne zna poznate palačinke s crnim kavijarom? Ne bih trebao reći da ovo jelo naglašava naš nacionalni karakter. U izgledu, “jednostavno kao palačinka”, ali s tako bogatim unutarnjim svijetom!

Danas palačinke su zauzele težak mjesto u našoj dnevnoj prehrani. Mi ih pripremamo ne samo za Shrovetide ili neki drugi poseban dan, eksperimentiramo s punjenjem, a ni ne razmišljamo o nekom čarobnom odredištu. Ali naši preci nisu mogli priuštiti ovo jelo svaki dan. Uostalom, palačinke su bile pripremljene samo u posebnim danima, kada su došle duše svih pokojnika. Vjeruje se da je kršenje ovog pravila ispunjeno strašnim posljedicama – mogli biste zauvijek otići u svijet mrtvih. Samo su vještice i čarobnjaci mogli prekršiti tu zabranu kako bi se stupili u kontakt s njihovim precima.

Ova naizgled jednostavna jelo ima svoju povijest, ona je povezana s puno uvjerenja i legendi. Ne postoji jedan recept za palačinke. Postoji mnogo načina pripremanja tijesta i punjenja. Ali to nije sve. Svaka gospodarica ima svoju tajnu tajnu, tajni element, što omogućuje da obično jelo pretvori u pravo čudo. Jedan od takvih tajnih elemenata je mineralna voda.

Palačinke, u čijem se receptu nalazi mineralna voda, razlikuju lakoću, nježnost i mogu se pohvaliti rubovima “čipke”.

Postoji mnogo recepata za palačinke na mineralnoj vodi. Ispod su neke od najuspješnijih. Imajte na umu: svi recepti pretpostavljaju da je mineralna voda gazirana.

tradicionalni recept za palačinke
Natrag na sadržaj

Na tradicionalan način

Sastojci: 200 ml mlijeka, 200 ml mineralne vode, 200-250 ml brašna, 2 jaja, 2 žlice. l. biljno ulje, sol i šećer – okus.

Postupak pripreme:

Ulijte brašno u duboki spremnik, postupno miješajući, dodajte mlijeko i mineralnu vodu. Zatim dodajte ostatak sastojaka. Namjestite tijesto dok ne postane glatka. Konzistencija tijesta treba biti tekućina, ako je previše gusta, možete dodati malo tekućeg mlijeka ili mineralne vode.

Kuhanje palačinki u tavi na obje strane, koristeći biljno ulje.
Natrag na sadržaj

Pojednostavljeni recept

Sastojci: 500 ml mineralne vode, 3 jaja, 2 žličice. šećer, 2 žlice. l. biljno ulje, 250-300 ml brašna, sol – okus.

Postupak pripreme:

U dubokom spremniku, izliti mineralnu vodu, otopiti sol i šećer u njoj, dodati biljno ulje i voziti u jajašcima. Zatim lagano šišite postupno dodajte brašno. Beat tijesto do glatke i dosljednosti, to bi trebalo biti tekućina (kao tekući kiselo vrhnje). Kuhanje palačinki u tavi na obje strane, koristeći biljno ulje.

palačinke s punilima
Natrag na sadržaj

Recept za palačinke

Ovaj recept je pogodan za one koji strogo promatraju post ili slijede kalorijski sadržaj hrane.

Sastojci: 500 ml mineralne vode, 2 tbsp. biljno ulje, 3 žlice šećera, 1 tsp. sol, 250-300 ml brašna.

Postupak pripreme:

U dubokom spremniku, pomiješajte mineralnu vodu, šećer, sol i biljno ulje. Zatim lagano šišite postupno dodajte brašno. Tijesto mora biti homogeno, bez grudica i dovoljno tekućina. Kuhanje palačinki u tavi na obje strane, koristeći biljno ulje.

Tijekom kuhanja, palačinke se moraju slagati – tako da će se ohladiti sporije. Koji god se recept odabere, po želji možete masirati svaki palačinak maslacem. Možete ga poslužiti kiselim vrhnjem, pekmezom, medom ili šećerom. Bon appetit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 28 = 31