Stablo mirta, ili stablo raja kushch

mirta

sadržaj:

  • Povijesna pozadina
  • Botanički podaci
  • Briga za mirta
  • Svojstva mirta

Ljudi su davno pripisivali čudotvornim svojstvima biljkama, obdarili ih čarobnim silama i čak ih obogatili. Danas su sve sasvim razumljive znanstveno potvrđene činjenice o doista neobičnim svojstvima flore, koja je u stanju oboje liječiti i ubiti. Međutim, floristički simbolizam i dalje je tajna. Tako duboko sve ide natrag do antike, da moderni istraživači mogu samo nagađati, ili bezuvjetno povjerenje legendi.

Ovdje, na primjer, stablo mirta. Zašto je ovaj zimzeleni grm smatra simbolom integriteta? Zašto je izabrao Adama, koji ga je doveo s Raja? Koja je to prekrasna biljka koja je postala popularni unutarnji cvijet? I kako je Edenov domorodak držao kod kuće pružajući mu kompetentnu skrb i ugodne uvjete? Pokušajmo to shvatiti.

Povijesna pozadina

Kao što kaže jedna od legendi (arapski), mirrt je došao ravno iz Raja. Egzilantirani Adam ga je doveo s njim na grešnu zemlju, kao svojevrstan suvenir koji mu dopušta da se sjeti bezbrižnih životnih i paradise kabina. Zato je mirta postala simbol ne samo rapske sreće nego i nade (da se vratimo u blagoslovljena vremena?).

Prema židovskoj legendi, Zachary, koji se pojavio u grmu mirta, najavio je obnovu kraljevstva Izraela. Zato je još jedan simbol mirta – amblema svijeta. U drevnim Grcima mirta se smatrao cvijetom Afrodita i simbolizirao ljepotu i mladost. I u Drevnom Egiptu mirta je bio povezan sa životom poslije smrti, ili po životu nakon smrti, kako prema jednoj od legendi odrasla iz tijela mlade ubijene žene. To jest, ponovno se rodilo u mirta. Usput, u davna vremena grobovi su bili ukrašeni granama mirta, gdje je vođena tradicija polaganja pogrebnih vijenci i zavjesa.

Sjećate li se legendi o jabuli neslaganja? Tako je Pariz, koji je Veneru dao jabuku (“kruna” kraljice ljepote), navodno nije bio privučen ljepotom Venere, već ljepotom čudesnog vijenca koji je ukrašavao glavu natjecatelja. I ista je glava ukrašena istom glavom boga braka Hymena. Pa, ljubav, brak, mirta i, kao posljedica, novi simbol (ljubav i brak). Međutim, simboli simboliziraju i rastu mirte u kućama, a ne zbog estetskih razloga, a ne kao talismane. Ovaj zimzeleni grm je tako lijep, kao da stvarno ukrašava Edenski vrt. A kako je to doista?

mirno stablo kako se brinuti

Botanički podaci

Myrtle je cijela obitelj zimzelenih drvenastih biljaka suptropske klime. Myrtle je izvanredan jer njegovi listovi sadrže eterična ulja i miris ne manje od cvjetova. I cvjetni mirrt nije samo lijep fenomen, već i mirisni fenomen. Možda je zbog toga mirta drveća povezana s nebeskim sjenicama. Eterična ulja od mirta drva su davno korišteni za izradu tamjana. No, pupoljci od stabla klinčića (jedna od sorti mirta) i dalje se koriste kao najpoznatiji začini – klinčići.

Prostran mirto stablo ili grm je mirta common ili mirta kompaktan. Više od jedne vrste mirta “pripitomljeno” čovjeku. Mrtvo tijelo je zimzeleni grm s drvenom stablom koja se može oblikovati i uzgajati u obliku malog stabla. Domaće mirto stablo ne raste više od dva metra, cvjeta i počinje plodom nakon treće godine života. Listovi mirta su jajoliki, tamnozeleni i sjajni, veličine oko pet centimetara. Cvjetovi su mali, sofi, bijeli ili ružičasti. Kompakt mirta sadrži minijaturne veličine i užeg lišća, kao i crne ukrasne bobice koje se pojavljuju na biljci nakon cvatnje.

Mirtrino stablo je biljna dugovječnost među zatvorenim cvjetovima, koji se do sada nije u potpunosti prilagodio življenju u zatvorenom prostoru. Zbog toga prostrani mirrt treba posebnu njegu. I iako se općenito mirta smatra nepretencioznom biljkom, suptilnosti njegovog uzgoja i dalje trebaju znati.

Briga za mirta

Dakle, imate mirrtno drvo – kako se brinuti za njega, tako da on ne samo da može lako prebaciti preseljenje, nego i dalje rasti u vašoj kući, tako da je bio izbjegnut bolesti, a ne da muče štetnici? Posebna se pažnja objašnjava podrijetlom ove biljke. Budući da mirte potječe iz suptropskih šuma Mediterana, za uspješno življenje u sobi potrebno je stvoriti sličnu mikroklimu. Glavna stvar je da treba mirrtu – visoku vlagu. Stoga, stablo ne bi trebalo biti redovito i dobro zalijepljeno, već povremeno posipano. Vodu miris mirisa samo s mekom, dobro održava vode.

U toploj sezoni svijeta radi ugodnog postojanja nužno je osigurati temperaturni režim unutar granica od 18 do 23 stupnja. U ovom trenutku glavna pažnja se smanjuje kako bi se održala temperatura i svjetlosni uvjeti pa stablo u tom razdoblju treba sjajno osvjetljenje. Ako je moguće premjestiti lonac s stabla na svježi zrak, staviti je na balkon ili ga čak premjestiti na ljeto u vrtu – ali na otvorenom mrtvo stablo doslovno dolazi živ i osjeća se sjajno. Myrtle lako podnosi izravnu sunčevu svjetlost, ali treba sjenčanje u posebno vrućem vremenu.

Za vodu mirta stablo je potrebno, tako da zemlja u lonac uvijek ostao malo vlažan. Istodobno, u svakom slučaju, ne smije se dopustiti stagnacija vode koja će prouzročiti propadanje korijenja i smrt biljke. Osim toga, u močvarnim tlima štetoči se lako zasađuju i množe (šljive i perle). Dakle, zalijevanje mirta bolje je i redovito, ali ne obilato. I još je bolje organizirati drenažu od poroznih šljunaka u loncu.

Zimi je poželjno prenijeti biljku na hladnom mjestu. Ako je temperatura prostorije previsoka, stablo će početi odbacivati ​​lišće. Međutim, iskusni uzgajivači cvijeća tvrde da se s početkom proljeće mirta brzo dolazi u formu, izbacujući nove pupoljke i obnavljajući krunu. Dakle, održavanje ispravne temperature, redovno navodnjavanje i prskanje su glavna briga za ovu biljku. Ali to se ne može izbjeći.

Kao i kod dugotrajnih biljaka, mirte traže periodičnu transplantaciju. Učinite to najbolje jednom godišnje s početkom proljeća, odabirom drva u tlu neutralnom kiselinom. Češća transplantacija (dva do tri puta godišnje) može biti potrebna samo u početnom razdoblju razvoja stabla. Ako formirate krunu stabla, tada je poželjno izvesti obrezivanje tijekom tog razdoblja. Međutim, dodatna frizura tijekom ljetnog mirta neće naštetiti. Obrezivanje ne samo da daje željeni oblik kruni, već i čini ga gušćim.

Propagiranje mirta kod kuće – proces je doslovno elementaran. Može se propagirati uobičajenim reznicama, koristeći zelene reznice kao sadni materijal. To je posebno pogodno to učiniti nakon obrezivanja, odabirom najsnažnijih i zdravih uzoraka. Reznice stavite u čašu vode ili stavite u mokri pijesak. Reznice su ukorijenjene vrlo lako, ali dugo – za dva tri mjeseca.

Pogrešna briga za mirrt – preopterećenje ili preplitanje tla, kao i prevelika gnojidba. Fertilizacija ove biljke ne bi trebala biti više od dva puta godišnje. Po prvi put, poželjno je da se u proljeće započinje aktivni rast mladica, a drugi put za hranidbu mirta je potrebno tijekom pada. No, lisnato gornje odijelo (prskanje) mirta neće ozlijediti. Zato upotrijebite sva složena gnojiva da biste to učinili, prskajući otprilike jednom svakih deset dana.

kako se brinuti o mirta

Svojstva mirta

Myrtle ostavlja lužna eterična ulja tijekom cijele godine i stoga uvijek zadržavaju svoju iscjeliteljsku moć. A koje su svojstva mirta drva?

  • Prvo, mirte mogu dezinficirati zrak u sobi, uništavajući štetne mikroorganizme. Ovo je glavno baktericidno svojstvo mirta.
  • Drugo, eterična ulja mirta imaju učinak pomlađivanja i imaju blagotvoran učinak na živčani sustav čovjeka i na rad srca.
  • Treće, ova biljka može poboljšati raspoloženje i stabilizirati emocionalnu pozadinu.
  • I mirrt se smatra nekom vrstom pokazatelja obiteljskih odnosa. Kažu da u kući koja se često svađa, ova biljka ne ukorijenjuje.

Od lišća mirta može se pripremiti ljekovita tinktura i uzeti ga za infekcije i upale, kao i korištenje umjesto zelenog i joda. Cvijeće i lišće mirte mogu se dodati u čaj, a jednostavno udisati miris ovog nevjerojatnog stabla kuće je vrlo korisno i ugodno. Ovo je izuzetna i legendarna biljka: mirta je stablo rajskih skriva.

Savjetujemo vam da pročitate: Briga za stablo novca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 + = 76