Orhidska soba: raznolikost vrsta i njihovih osobina

orhideja soba

sadržaj:

  • Phalaenopsis – najpopularnija orhideja
  • Sadržaj Phalenopsisa
  • Problemi s ukrasnim orhidejima koji se najčešće pojavljuju
  • Ostale vrste ukrasnih orhideja

Ormide su poznate čovječanstvu od pamtivijeka. Ali, čudno što se zvuče, ljudi su nekoć jeli neke vrste hrane kao neku vrstu čarobnog napitka. U Zlatnom hordu svaki je ratnik nosio suhe gomolj ove biljke. Zahvaljujući posebnom sastavu, mogli su istovremeno lako zamijeniti ručak i večeru, jer su bili moćni energetski alat. Ali prvi spomen orhideja otkriven je u Kini. Tamo je biljka već poznavala i voljela više od tri tisuće godina. To možete procijeniti drevnim crtežima, koji su prikazivali neke vrste orhideja. Europljani također cijene cijelu svoju raskoš i uživaju u ljepotama tih veličanstvenih cvjetova za samo dva stoljeća.

Mnogi ukrasi i tajanstvene tradicije povezani su s orhidejima. I to nije previše iznenađujuće, jer se biljka širi diljem svijeta, osim samo Antarktika. Postoje postojanja glasine da u džungli postoje posebne vrste orhideja koje se hrane velikim životinjama, pa čak i ljudima. Ali ovo je samo fantazija izvornih Aboridžina. Istraživači su zapravo otkrili grabežljivu biljku iz ove obitelji, ali jede samo insekte. U nekim je zemljama orhideja simbol strasti, au drugima, naprotiv, talisman integriteta.

Općenito, bez obzira iz kojeg strani pogledate cvijet je vrlo zanimljiv. I izuzetno lijepa. Troškovi i najčešći njegovih vrsta su prilično visoke. To je zato što su orhideje prodaju već u cvatu, a za tu svrhu potrebno je u roku od pet godina, u skladu sa svim pravilima zaštite, zalijevanje i stvoriti najpovoljnije uvjete za rast. Bilo je to nakon određenog vremenskog razdoblja, po prvi puta orhideja cvijet. Propagirati biljnih gomolja, korijen podjela, mladice i reznice. No, metoda sjeme odavno vodio znanstvenici zbunjen jer ne mogu upravljati rasti cvijet tako. Kao što se ispostavilo, sjemenke orhideja potrebni su mikroskopske gljive – da su postali karika koja nedostaje u cijelom procesu.

soba orhideja

Phalaenopsis – najpopularnija orhideja

Jedan od najpopularnijih članova ove obitelji je šarmantni cvijet phalaenopsis. Gotovo svaki Cvjećarna, i iskusni i početnik, ima kolekciju od nekoliko svojih varijacija u različitim nijansama. Zašto je ogromna ljubav prema ljudima je u tom razredu? Na ovo pitanje, mnogi stručnjaci će dati mnogo vrlo jednostavne odgovore. Kao prvo, ova orhideja ima vrlo lijep i vrlo velike cvjetove, a kao drugo, postoji velika raznolikost bilja i sami na nijanse skali, treće, phalaenopsis vrlo skroman u skrbi, četvrto, njegova vrijednost može se nazvati razumnim, i tako dalje. I svi ti argumenti su stvarno istina.

Ali to nije uvijek bilo jer je prije par desetljeća, orhideja se smatra vrlo hirovita biljka. To se objašnjava činjenicom da se u našoj zemlji uglavnom se uvozi cvijeće, uzgaja na otvorenom polju ili u staklenicima. Stoga, klima stanova i ureda postali za njih pravi test, orhideje ne prežive i brzo umro, a vlasnici su uznemireni i iznenađeni njihovom hirovitosti.

Tek smo sredinom devedesetih imali hibridne vrste tih biljaka, potpuno zamijenivši one koje su rasle u prirodnim uvjetima. I moram reći da se to nije dogodilo zbog potrebe prilagodbe orhideja na umjetno stanište za ćudove florista. Upravo je postojala hitna potreba za spašavanjem ugroženih vrsta zbog ogromne popularnosti biljke koja je zaprijetila potpunim nestankom.

S pojavom hibridnih sorti za ljubitelje zatvorenih orhideja, vrijeme je za milost. Uostalom, znanstvenici su napravili niz značajnih promjena u kvalitativnoj slici razvoja i rasta umjetno uzgojenih biljaka. Uzgajivači su dugo vremena procvjetali i uspjeli prilagoditi orhideje na neprirodne uvjete za njih. Ali to ne znači da sada vaša luksuzna ljepota može živjeti poput Spartana. Nemojte misliti da nepravilno zalijevanje ili nedostatak dodatne oplodnje ne utječe na njen izgled na bilo koji način.

Važno je zapamtiti da je svaki cvijet ili biljka u posudi za cvijeće na vašem prozorskom džepu živi organizam, za čije je normalno postojanje potreban pojedini kompleks povoljnih čimbenika. Stoga, soba orhideja trebaju stvoriti pogodne uvjete za njih. Budući da je phalaenopsis vrlo popularan kod nas u usporedbi s drugima, želio bih posvetiti posebnu pozornost pitanjima u smislu njegovog sadržaja.

Najprikladnije mjesto za postavljanje takvog zelenog gosta bit će prag zapadnog ili istočnog prozora. Lonac možete staviti izravno u sobu, ali u tom slučaju, vodite računa o pravilnoj rasvjeti s fluorescentnim ili fitilampom. Stručnjaci kažu da ove vrste orhideja sobe zahtijevaju svjetlo četrnaest sati dnevno. Stoga je osobito važno brinuti se za dodatne izvore osvjetljenja zimi i jeseni, kada postaje tamna rano i zimi kasni.

Cvjetovi će se osjećati dobro ako je temperatura u sobi u ljetnim mjesecima + 20-25 ° C, a zimi – + 16-18 ° C. Usput, pod takvim uvjetima, ne samo biljka, ali vi, njezina ljubavnica, dugo vremena, zadržite zdravo i mladenački izgled. Ako želite da unutarnja orhideja cvjetaju češće, trebali biste osigurati da ima laganu temperaturnu razliku tijekom dana i noću (tri do pet stupnjeva). No, u slučaju phalaenopsisa, to nije nužno: oni se mogu savršeno prilagoditi svim više ili manje prihvatljivim uvjetima koje osoba može pružiti.

Većina biljaka pate od nedostatka potrebne vlage u sobi. Ni jedna iznimka nije bilo kakva soba orhideja. Stoga, nastojte redovito prskati biljku vodom na sobnoj temperaturi, prethodno fiksiranom. Učinite to ne manje od tri do pet puta dnevno. Vrlo pažljivo promatrajte ovo pravilo treba biti zimi, kada uključeno grijanje još uvijek osuši zrak u stanu ili kući. Pažljivo prskajte i pokušajte pasti samo na lišće, jer kapljice vode plijenom cvijećem, ostavljajući im ružne smeđe mrlje. Zbog toga, oni brzo blijede i pada.

cvijeće kuća orhideja

Sadržaj Phalenopsisa

Zalijevanje phalaenopsis, kao i svaka druga orhidna soba, preporučuje se na dva načina. U razdoblju kad cvjetovi cvjetaju na njoj, bolje je koristiti posudu za navodnjavanje da ne jednom prenesu biljku. U drugim slučajevima bolje je uranjati posudu u spremnik vode nekoliko minuta. Zatim pričekajte da se višak vlage isprazni i vratite zelenu ljepotu na izvorno mjesto. Važno je znati da zalijevanje orhideja nije potrebno više od jednom tjedno, jer je potrebno ostaviti korijenje da se osuši. Stalno zadržavanje u mokroj okolini može uzrokovati truljenje i brzo uništavanje podloge.

Voda bi trebala biti na sobnoj temperaturi ili ga premašiti tri do četiri stupnja. Maksimalna vrijednost za zalijevanje je + 28 ° С. Topla voda jednostavno će zapaliti korijenje biljke. Često se događa da kvalitetna skrb za orhideju ne može biti predviđena za jedan vrlo čest razlog. To je u vodi s prekomjernim vapnenačkim solima. Glavni pokazatelj takve kakvoće je prisutnost na listovima biljke bijelih razvoda, koji se pojavljuju nakon prskanja. Ako ne pomognete svakodnevno održavanje prije zalijevanja, upotrijebite ove preporuke:

  • izvući vruću vodu iz slavine (već je mekša od hladnoće) i kuhati je najmanje dvadeset minuta;
  • zamrznu vodu za zalijevanje u plastičnoj bocci, zatim odrežite dno i ispustite ostatke s solima;
  • Dodati vodu malo oksalne kiseline i pustiti da stoji dok se vrijeme na dnu soli ostataka bijelog, to će potrajati dva do četiri dana.

Neće biti neophodno podsjetiti da ova lijepa biljka treba redovito hraniti, što pridonosi njegovom pravilnom rastu. U tom slučaju, cvjetovi postaju veći, listovi izgledaju glatko i imaju bogatu zelenu nijansu, cijeli orhideja zrači svježinom i zdravljem. Da bi se postigao ovaj rezultat, redovito ćete koristiti posebne vrste gnojiva s natpisom “Za orhideje”.

Kada je vaša biljka u fazi cvatnje, hranite ga dva ili tri puta mjesečno. Ali samo u jesen i zimi ne smijete previše koncentrirane šminke, tako da količina gnojiva treba smanjiti za pola od onog navedenog na naljepnici. U razdoblju odmora, tj. U nedostatku cvjetova, biljka ne treba mnogo gnojiva, stoga ga ne oploditi više od jednom mjesečno.

Orhideje koje su dizajnirane da žive u prostorijama, reproduciranje vegetativno bolje, to jest, bočne procese. Ovi izbojci mogu rasti i na stabljici s cvjetovima i listovima u podnožju. Da biste dobili iz procesa na kraju se ispostavilo izvediv biljka, pričekajte da on ima barem jedan vlastiti korijen, a tek onda ga staviti u posebnoj posudi.

Potrebno je transplantirati orhideju svake tri do četiri godine u novu posebnu podlogu. Učinite to bolje u proljeće, kada biljka doživljava aktivno razdoblje rasta. Uklonite transplantaciju, ako već postoje cvijeće, inače će im se ljepota moći diviti dosta. Sjetite se da su optimalni kapaciteti za orhideje prozirne cvjetne posude. To je zbog činjenice da se proces fotosinteze u phalaenopsisu javlja ne samo u lišću nego iu korijenima. Stoga je važno dati im svjetlo. Nemojte se preplašiti ako nakon transplantacije vaš orhideja ne cvjetaju dugo vremena. Obično to traje od jedne i pol do dva mjeseca, jer biljka doživljava određeni stres.

Problemi s ukrasnim orhidejima koji se najčešće pojavljuju

Početnici-cvjećari i njihove iskusnije kolege ponekad se suočavaju s nizom problema u održavanju orhideja. Dogodilo se da biljke okreću žuto lišće, ne cvjetaju, izgleda slabo i tako dalje. Većina tih problema izravno su povezana s pogreškama koje su napravljene prilikom brige o orhideji. No, tu je i prirodni ciklus biljnog života. Stoga, žućkaste i umirujuće donje lišće phalaenopsisa ili drugih vrsta orhideja savršeno su normalne. No, ako je takva promjena je predmet gornji dio njih, vjerojatno je hipotermija ili isušivanje supstrata, kao i utjecaj oštrog hladnoće na samom ili njegove korijenski sustav biljke.

Ako ste zabrinuti zbog dugog odsustva cvijeća u orhideje, ton nije previše vruće u sobi, ako to dobiva dovoljno svjetla, ako je potrebno, u nacrtu, bilo je gore opisano za vodu za navodnjavanje potrebne uvjete. Pogledajte stanje pedikula u mirnom razdoblju. Ako je žuto, pričekajte da se potpuno osuši i sigurno ga ukloniti. Novi se formira nakon prilično dugog vremena, ponekad traje godinu i pol.

Ako stablo cvijeća koje je izgubilo cvijeće ostaje zeleno dva do tri tjedna, ne dodirujte ga. U mjesec dana, nastavit će se aktivnost ili će na njemu nastati vegetativni proces za naknadnu transplantaciju. Pažljivo pregledajte svoju biljku i ne odgađajte s liječenjem ukoliko ga utječe pauk ili rupica. Različite vrste korijena korijena uklanjaju se ako se orhide pravilno zalijevaju.

Treba napomenuti da phalaenopsis ne zahtijeva previše složene mjere u svom sadržaju. Ali zanemarivanje glavnih njih može dovesti i do smrti biljke, a ne samo zbog odsutnosti cvijeća na njemu. Stoga, napominjemo da se izraz “nekako upravlja” ne odnosi na orhideje, kao i na druge vrste biljnih biljaka. Neće to učiniti ako ne pružite normalne uvjete za život phalaenopsisa i ostalih cimera.

zatvorene orhideje

Ostale vrste ukrasnih orhideja

Osim popularne phalaenopsis, postoji niz predstavnika slavne obitelji orhideja, od kojih će svaki postati pravi ukras svakog stana. Ukratko bih želio istaknuti neke od najsjajnijih i najljepših od njih. Prije svega vrijedno je spomenuti cembra. Ima vrlo lijepe i svijetle cvjetove, nešto podsjeća na phalaenopsis. Ova je sorta rezultat uspješnih križeva nekoliko vrsta biljaka. Cumbrija također nije osobito hirovita – vole sjeverne i istočne prozore i dobru vlažnost. Stoga nemojte biti lijeni da redovito raspršite biljku i pazite da njena podloga nije suha.

Posebnost orhideja cattleya je njezina arome, koja je prožeta prilično velikim i svijetlim cvjetovima. Mogu doći do trideset centimetara promjera. Nove vrste ove biljke neprekidno cvjetaju nekoliko tjedana za redom. Takve vrste orhideja vole sunčevu svjetlost, pa je bolje da ih izvadite u ljeto do vrta. Biljka ne podnosi pad temperature, i iako treba vlagu, ali se boji viška vode. Stoga, navodnjavanje osigurava uranjanje u spremnik vode ne više od jednom svaka dva do tri tjedna. Cattleya treba staviti na paletu gdje se izlijeva mokra glina.

Vrlo neobičan oblik je cvijeće orhideja-papiopediluma. Oni nalikuju malenim papučama i traju nekoliko tjedana, ugodno oči svih domaćih. Da bi pafiopedilum cvjetao što je češće moguće, mora se poticati. Ljeti se treba obaviti jednom tjedno, a zimi – jednom mjesečno. Ova biljka voli sjenu i osjeća se dobro ako je temperatura u sobi u rasponu od + 15 do 20 ° C.

O istim uvjetima, a drugi predstavnik orkide rod – oncidia, voli. Ima duge i cvjetne cvjetove, koje su jednostavno razbacane s mnogo malih cvjetova. Njihove su sjene vrlo raznolike, budući da su mnoge vrste orhideja korištene u uzgoju. Oncidia također voli puno sunčeve svjetlosti u ljeto i zahtijeva hladnoću u zimskoj sezoni.

Vrlo lijep izgled orhideja-vanda. Njezine vrste soba su visoke osamdeset centimetara. Na jednom pediku ne može se pojaviti niti jedan cvijet, već nekoliko izjeda. Wanda voli svjetlost i toplinu – njihov nedostatak odmah odražava na biljku, usporava njegov razvoj i narušava životni ciklus. Potrebno je uvijek pratiti stanje podloge ove orhideje – ona mora biti vlažna, ali bez viška vode.

Osim sorti ove prekrasne biljke opisane gore, još uvijek postoji cijela ogromna i mnogobrojna vojska njegovih šarmantnih predstavnika. Orhideje se međusobno razlikuju u veličini stabljike, obliku lišća, veličini i nijansama cvijeća i niz drugih svojstava. Svaka od tih biljaka lijepa je na svoj način. Dobiva se dojam da je priroda posebno stvorila takav nježni i istodobno luksuzni cvijet da bi nam pružio estetski užitak sa svojim doista savršenim izgledom.

Teško je zamisliti barem jedan tematski dućan, salon ili vrtni centar, gdje ne bi postojale orhideje. Iz njih je nemoguće skinuti oči, žele se neprestano diviti, pa su same biljke već postale sastavni dio svakog modnog interijera. No, važno je uvijek zapamtiti da kada kupujete orhideja, ne samo da dobivamo moderan ukras za kuću, nego također uzmemo veliku odgovornost. Uostalom, svaka biljka ili životinja treba brigu i pažnju. Samo ako se zadovolje ova dva uvjeta, oni kojima smo se pitali stvarno će nam dati radost.

Savjetujemo čitanje: Monstera i brigu o njoj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

21 − 16 =