Kako odabrati perilicu s vertikalnim opterećenjem

Kako odabrati perilicu s vertikalnim opterećenjem

sadržaj:

 • Značajke perilice s vertikalnim opterećenjem
 • kapacitet
 • Vrste i upravljačka ploča
 • Vrtanje i sušenje
 • Zaštita i samodijagnostika sustava
 • inovacije
 • zaključak

Naravno, položaj modernih domaćica u usporedbi s prethodnicima je više nego pobjeda. Takva količina kućanskih aparata našim baka i majkama čak nije ni sanjala! Da postoji količina! Još prije dvadesetak godina, perilice za kućanske kućanice bile su luksuz bez premca. Bilo sada! Međutim, nije sve tako jednostavno kao što se čini. Danas imamo još jedan problem – odabrati.

Ovdje, na primjer, isti čudotvorni stroj za pranje. Čini se da je mnogo lakše – došao je u trgovinu, usporedio cijene, odabrao perilicu rublja, kupio i zadovoljan odlazio kući kupnje. Ali ne. Morate odabrati ne samo među modelima i cijenama. Još uvijek moramo uzeti u obzir veličinu vlastitog stana, jer ne sve što se nalazi u trgovačkim paviljonima lako se može uklopiti u našu kuću. Ali vlasnici skromnih apartmana imaju mnogo izbora. I morate odabrati perilicu s vertikalnim opterećenjem. Što predstavlja takva perilica rublja i što treba tražiti pri odabiru? Shvatimo.

Značajke perilice s vertikalnim opterećenjem

Kao što ste shvatili, glavna značajka strojeva za pranje su vertikalna utovara raspored otvora. Ako prednji strojevi imaju otvor na prednjem dijelu kućišta, drugi se nalazi na gornjem poklopcu. To ga čini vrlo povoljno za male prostorije gdje jednostavno nema mjesta za ulazna vrata. Međutim, stroj za pranje s vertikalnim opterećenjem ne može se sakriti u ormaru, u ormaru ili ispod radne ploče. Stoga, primjerice, u kuhinji, vjerojatno niste uspjeli. Ali u maloj i uskoj kupaonici samo za takav stroj dovoljno prostora.

Prema broju načina pranja i predenja strojevi s vertikalnim opterećenjem u pravilu su inferiorni od strojeva za pranje s prednjim otvorom. Međutim, najnoviji modeli mogu se natjecati s prednjim perilicama za pranje. U svim ostalim aspektima, ti strojevi su isti. Svi se procesi provode u automatskom načinu rada: punjenje, odvod, grijanje, namakanje, pranje, ispiranje, predenje i sušenje odjeće. Jednostavno morate učitati prljavo rublje, sipati deterdžent, sipati sredstvo za ispiranje i započeti postupak pranja.

Ako oba ova tipa strojeva uzmemo u obzir na tehničkoj strani, glavna značajka strojeva za pranje su vertikalne opterećenja lokacija ležajeva u odnosu na spremnik. Za strojeve s prednjeg utovara nalaze se iza spremnika, a za strojeve s vertikalnim opterećenjem na njegovim stranama. Dakle, potonji nemaju čak ni jedan ležaj, već dva. I to je, prema nekim stručnjacima, čini ovu perilicu sigurnijom. Međutim, ova izjava je prilično kontroverzna.

Kako odabrati perilice s vertikalnim opterećenjem

kapacitet

Odmah ćemo razgovarati o kapacitetu stroja s vertikalnim opterećenjem u smislu njezinih dimenzija. Takav stroj može biti samo super kompaktan. Minimalna širina je samo četrdeset centimetara. Dubina takvih automobila je standardna i šezdeset centimetara (ponekad šezdeset dva). I visina varira od osamdeset pet do devedeset centimetara. Značajka dizajna (vertikalna opterećenja i male širine) omogućava premještanje takve perilice na zid ne samo sa stražnjom pločom nego i bočno.

Postoji i više dimenzionalnih modela strojeva za pranje s vertikalnim opterećenjem. Takvi strojevi su tipa aktivatora i namijenjeni su za velike prostorije. Dubina vertikalnih aktivatora doseže gotovo sedamdeset i širinu od sedamdeset i dva centimetra. Ali visina može biti prilično kompaktna i ne prelazi isti sedamdeset centimetara. Ali postoje modeli i visina od više od jednog metra.

Što se tiče kapaciteta punjenja takvih perilica, onda je u pravilu standard. Ovaj stroj će podnijeti šest do sedam kilograma rublja za jedno opterećenje. Manje od kapaciteta je dizajniran za manji iznos – četiri do pet kilograma. No, aktivatorski strojevi vertikalnog punjenja mogu prati više od deset kilograma vaših stvari.

Vrste i upravljačka ploča

Prije nego što odaberete model koji vam se sviđa, saznajte kakvu vrstu kontrole ova perilica posjeduje. Vrsta kontrole perilice s vertikalnim opterećenjem može biti elektronička, mehanička i kombinirana.

 1. Elektronički tip kontrole. Ova vrsta stroja ima elektronički programator (elektronska upravljačka ploča). Odabir moda pranja i postavljanje programa, a sve ostalo – faze pranja, temperatura vode, trajanje svakog ciklusa – se automatski podešavaju.
 2. Mehanički tip kontrole. Strojevi s mehaničkim tipom kontrole zahtijevaju ručno postavljanje svih parametara pranja. Upravlja se prekidačima koji kontroliraju način pranja, temperaturu vode i brzinu vrtnje.
 3. Elektroničko-mehanička kontrola kombinira prethodne vrste. Takvi strojevi opremljeni su elektroničkim pločama i ključevima odgovornim za dodatne parametre pranja.

Upravljačka ploča u vertikalnim strojevima za pranje je kompaktnija i nalazi se iza poklopca na malom uzvisini (korak). Zbog nagiba koraka, ploča je jasno vidljiva. Međutim, neki modeli opremljeni su kontrolnom pločom koja se nalazi ispred otvora. Često, potrošači su zbunjeni malom veličinom upravljačke ploče u vertikalnim strojevima za pranje. Međutim, mala ploča uopće ne znači ograničavanje načina pranja i dodatnih funkcija. Najčešće su strojevi s takvim panelima koji predstavljaju elektronički mehanički tip s dodatnim programiranjem.

Vertikalni strojevi za pranje su obično opremljeni standardnim programom pranja: pamuk, vuna, sintetika, tanke tkanine. Osim toga, u tim strojevima često se osiguravaju i dodatni programi: nježni i pranje ruku, natapanje, dodatno ispiranje, predprema, lagano glačanje. Općenito, skup programa pranja i dodatnih funkcija vertikalnih strojeva ni na koji način niži od popularnih strojeva za pranje prednjeg utovara. Upravljačka ploča izgleda drugačije.

Kako odabrati perilicu s pravilnim učitavanjem

Vrtanje i sušenje

Da biste odabrali pravu perilicu, trebate pitati ne samo načine pranja, već i maksimalnu brzinu vrtnje, kao i funkciju sušenja rublja. Imajte na umu da ako odaberete strojeve bez ove funkcije, morate se točno usmjeriti pri brzini centrifuge. Uostalom, ako se rublje ne može izravno sušiti u perilici, treba ga stisnuti najbolje što je moguće.

Dizajn vertikalnih strojeva za pranje je takav da se predenje u njima mnogo lakše u usporedbi s prednjim strojevima za pranje. Međutim, nema takvih visokih centrifugalnih brzina. 1800 i 2000 okretaja – općenito nedostižna brzina za vertikalu. Najveća brzina vrtnje strojeva dostupnih za prodaju je 1400 okretaja. Ali, kao što pokazuje praksa, za kućnu perilicu, čak i takva brzina vrtnje je više nego dovoljna. U pravilu kućanice vole odstranjivati ​​rublje brzinom od 600 do 1000 okretaja. I budite spremni za činjenicu da je u vertikalnim strojevima za pranje korak promjene brzine jednak 100 okretaja, dok je za prednja ona 200 okretaja.

Funkcija sušenja odjeće u vertikalnim strojevima iznimno je rijetka, a samo dvije tvrtke proizvode takve strojeve: Brandt i Blomberg. Ovi modeli ravnomjerno suše rublje, a teret sušenja ne prelazi dva i pol kilograma. Istina, a postoje takve vertikale gotovo dvostruko skuplje.

Zaštita i samodijagnostika sustava

Danas je skoro nemoguće odabrati stroj bez sustava zaštite od propuštanja. Tako se iz takve pogreške osiguravate osiguranje. Ali još uvijek morate saznati kakav je to sustav i kako funkcionira. Strojevi s vertikalnim opterećenjem opremljeni su sustavom zaštite od propuštanja koji odgovara robnoj marki. To jest, vertikalna i frontalna perilica rublja iste marke imat će isti sustav zaštite. Ali sam sustav može biti drugačiji. Najčešće strojevi za pranje s vertikalnim opterećenjem imaju zaštitu na kućištu. Ovo je djelomična zaštita, izvedena pomoću dvostrukih crijeva s automatskim zatvaranjem ili plovkom u paleti koja zatvara kontakte ispusne crpke. U strojevima s punom zaštitom postoje i ove komponente, senzori za nadzor vode i senzori za punjenje ventila.

Neki strojevi za pranje su opremljeni sustavom za samodijagnostiku koji pomaže razumjeti uzrok kvarova stroja. Takav sustav služi samo za strojeve s prikazom, koji prikazuju informacije o uzrocima neispravnosti. Ti se podaci izdaju u obliku koda koji se može dešifrirati prema tablici u priloženoj uputi. Međutim, nema toliko vertikalnih strojeva s sustavom samodijagnostičnosti.

inovacije

Unatoč očitoj jednostavnosti, moderne vertikalne perilice su proizvedene uzimajući u obzir inovativne tehnologije. Možda ćete odabrati takav poboljšani model. Što su zanimljivi i korisni mogu imati strojevi za pranje rublja?

 1. Inverter motora bez četkica. Djeluje puno mirnije, omogućuje vam opremanje stroja s točnim programima pranja, traje mnogo dulje.
 2. Indukcijski motor. Strukturno jednostavnije od svojih prethodnika, ima zvučne ploče koje smanjuju razinu buke, odlikuje se povećanom pouzdanosti.
 3. Motor s izravnim pogonom. Ima kompaktne dimenzije, niske vibracije i buku, djeluje učinkovitije i troši manje električne energije.
 4. Generator pare. Pruža tretman rublja s parom, ravnanje vlakana tkanine i olakšavanje brige stvari nakon sušenja.
 5. Raspršivač za deterdžent. Određuje količinu proizvoda, ovisno o težini napunjenog rublja.

Među ostalim inovativnim značajkama vertikalnih strojeva za pranje može se spomenuti, na primjer, kompletna potrošnja praška za deterdžente, sustava od dodatnih šest za ispiranje i bubanj sa saće. Ukratko, svaki proizvođač pokušava držati korak s vremenom i koristiti najnovija tehnološka dostignuća.

zaključak

Prilikom odabira perilice s vertikalnim opterećenjem usredotočite se prvenstveno na vlastite potrebe i temeljite na dimenzijama i izgledu modela. Usput, većina modela predstavljenih u našim trgovinama proizvedena je u Europi. I to, kao što znate, govori o kvaliteti ovih strojeva za pranje rublja. Među njima nećete naći agregate iz azijskih i turskih tvrtki (za razliku od perilice za pranje suđa).

I nakon određivanja veličine, obratite pozornost na vrstu kontrole, broj režima pranja, brzinu vrtnje i dodatne funkcije. Imajte na umu da većina kupaca preferira prosječni model stroja za pranje s vertikalnim opterećenjem. I ovaj model izgleda ovako:

 • bijela boja,
 • standardne dimenzije,
 • punjenje do pet kilograma,
 • elektronička kontrola,
 • vrti 800 revolucija,
 • djelomična zaštita od propuštanja,
 • potrošnja vode 52 litre,
 • cijena je od 12 do 22 tisuće.

Vjerujte mi, lako je napraviti izbor, ako znate što točno i što trebate odabrati. Sretno s vašim izborom i ugodnim shoppingom!

Preporučamo čitanje: Kako odabrati perilicu rublja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − 92 =