Миртарско дърво или Дърво на рая куш

миртарско дърво

Съдържание:

  • Исторически контекст
  • Ботаническа информация
  • Грижа за мирта
  • Свойства на миртарското дърво

Хората отдавна отдават чудотворни свойства на растенията, им даряват магически сили и дори ги обожествяват. Днес всичко е съвсем разбираемо научно потвърдени факти за наистина необичайни свойства на флората, която може да лекува и убива. Флористичната символика обаче все още е загадка. Толкова дълбоко всичко се връща към древността, че съвременните изследователи могат само да спекулират или безусловно да се доверят на легендите.

Тук например мирта. Защо този вечнозелен храст се смята за символ на почтеността? Защо избра Адам, който го е довел от Рая? Какво е това прекрасно растение, което се е превърнало в популярно закрито цвете? И как се държи този дом на Еден у дома, като му предоставя компетентни грижи и удобни условия? Нека се опитаме да го разберем.

Исторически контекст

Както казва една от легендите (арабски), Миртъл дойде при нас от Рая. Изгнаникът Адам го докара с него в грях, като нещо като сувенир, който ще му позволи да си спомни безгрижния живот и райските колиби. Затова Миртъл се е превърнал в символ не само на радостното щастие, но и на надеждата (да се върнем в благословените времена?).

Според еврейската легенда, Закари, който се яви в мирния храст, обяви възстановяването на Израелското царство. Следователно друг символ на мирта – емблемата на света. В древните гърци миртата се смята за цвете на Афродита и символизира красотата и младостта. И в древния Египет миртата е била свързана с отвъдния живот или живота след смъртта, тъй като според една от легендите той е израснал от тялото на млада убита жена. Тоест, тя се е преродила в мирта. Между другото, в древни времена гробовете са украсени с митрални клони, където се води традицията по погребални венци и гирлянди.

Спомняте ли си легендата за ябълката на раздора? Така Париж, който даде Венера ябълката ( “корона” кралица на красотата), твърди, че е увлякло не най-красивата Венера, и красотата на мирта венец, украсени състезатели на главата. И същата глава беше украсена със същата глава на бога на брака Hymen. Е, любов, брак, мирта и вследствие на това нов символ (любов и брак). Символите обаче символизират и растат миртави дървета в къщи, а по естетически причини, а не като талисмани. Този вечнозелен храст е толкова красив, сякаш наистина украсява Едемската градина. И как беше наистина?

Смир дърво как да се грижи

Ботаническа информация

Миртъл е цяла фамилия от вечнозелени дървесни растения от субтропичния климат. Мирта е забележителна, защото листата й съдържат етерични масла и миришат не по-малко от цветя. И цъфтящата мирта е не само красив феномен, но и ароматно явление. Може би затова мирлевите горички са свързани с небесни скини. Етеричните масла от мирта дърво отдавна са използвани за кадиране. Но пъпки от карамел (един от сортовете мирта) все още се използват като най-известните подправки – карамфил.

Едно просторно миртно дърво или храст е митра, обикновена или митрална. Повече от един вид от мирта е бил “опитомен” за човека. Вътрешната мирта е вечнозелен храст с дървесен стъбъл, който може да бъде оформен и отгледан под формата на малко дърво. Домашното миртално дърво никога не израства над два метра, и цъфти и започва да дава плодове след третата година от живота си. Листата на мирта са яйцевидни, тъмнозелени и лъскави, с размери около пет сантиметра. Цветовете са малки, пухкави, бели или розови. Компактната митра има миниатюрни размери и по-тесни листа, както и черни декоративни плодове, които се появяват на растението след цъфтежа.

Миртавицата е растителна дълголетие сред закритите цветя, които досега не са напълно приспособени да живеят в затворено пространство. Поради това, една просторна мирта трябва да се погрижи специално. И въпреки че като цяло миртата се счита за непретенциозно растение, тънкостите на нейното култивиране все още трябва да знаят.

Грижа за мирта

Така че, вие ще имате мирта дърво – как да се грижи за него, така че той страда не само лесно преместване, но и продължава да расте в дома си, за да бъдат пощадени болести и неприятели не са измъчвани? Специалната грижа се обяснява с произхода на това растение. Тъй като миртата идва от субтропичните гори на Средиземно море, за успешния си живот в една стая е необходимо да се създаде подобен микроклимат. Основното нещо е, че се нуждае от myrtu – висока влажност. Следователно, дървото трябва не само да бъде редовно и добре напоявано, но периодично да се поръсва. Водите на мирта бира само с мека, добре поддържана вода.

В топлия сезон на света за комфортно съществуване е необходимо да се осигури температурен режим в границите от 18-23 градуса. По това време основната грижа се свежда до запазване на температурата и светлинните условия, така че дървото в този период се нуждае от ярко осветление. Ако можете да се премести саксията с малко дърво на чист въздух, а след това да го предоставя на балкона или дори се премества в лятото в градината – но на открито мирта дърво оживява и се чувства страхотно. Миртъл лесно понася директната слънчева светлина, но се нуждае от засенчване при особено горещо време.

За да се напои мирта, е необходимо, така че земята в гърне винаги да е леко влажна. В същото време, във всеки случай, човек не трябва да позволява стагнация на водата, което ще предизвика разпад на корените и смъртта на растението. Освен това, в почвите на влажните зони вредителите лесно се засаждат и умножават (утайки и бели мухи). Ето защо, поливането на миртарско дърво е по-често и редовно, но не изобилно. И е още по-добре да се организира дренаж от порести камъчета в съда тава.

През зимата е желателно да се прехвърли растението на хладно място. Ако температурата в помещението е твърде висока, дървото ще започне да изхвърля листата. Опитните производители на цветя обаче твърдят, че с настъпването на пролетната мирта бързо влиза във форма, нокаутира нови пъпки и възстановява короната. Така че поддържането на правилната температура, редовното напояване и пръскането са основната грижа за това растение. Но само това не може да бъде избегнато.

Подобно на всички отдавна живеещи растения, миртата се нуждае от периодична трансплантация. Направете го най-добре веднъж годишно с настъпването на пролетта, като изберете дървесина в почвата с неутрална киселинност. По-честата трансплантация (два до три пъти годишно) може да е необходима само в началния период на развитие на дървото. Ако формирате короната на едно дърво, тогава е желателно да извършите подрязване през този период. Въпреки това, допълнителна прическа по време на лятната митра няма да навреди. Подрязването не само ще даде желаната форма на короната, но и ще я направи по-дебел.

Размножаване на мирта в дома – процесът е буквално елементарен. Тя може да бъде разпространена чрез обичайните резници, като се използват зелени резници като посадъчен материал. Особено удобно е да се направи това след подрязване, като се избират най-силните и здрави екземпляри. Филизи, поставени в чаша вода или поставени в мокър пясък. Редовете са корени много лесно, но за дълго време – за два три месеца.

Грешната грижа за мирта – свръхпочистете или пресушете почвата, както и твърде често торене. Оплоди това растение не трябва да бъде повече от два пъти годишно. Първият препарат е желателно да се направи през пролетта с началото на активен растеж на издънки, а вторият път да се хранят с мирта е необходимо при поникване. Но листната превръзка на листа (пръскане) мирта няма да навреди. Така че използвайте всеки сложен тор, за да направите това, пръскайки се веднъж на всеки десет дни.

как да се грижи за миртарско дърво

Свойства на миртарското дърво

Миртъл оставя секретни етерични масла през цялата година и затова винаги запазва лечебната си сила. И какви са качествата на миртарското дърво?

  • Първо, мирта е в състояние да дезинфекцира въздуха в стаята, като унищожи вредните микроорганизми. Това е основното бактерицидно свойство на миртарското дърво.
  • На второ място, етеричните масла от мирта имат подмладяващ ефект и имат благоприятен ефект върху нервната система на човека и върху работата на сърцето.
  • Трето, това растение е в състояние да подобри настроението и да стабилизира емоционалния фон.
  • И миртата се счита за един вид показател за семейните отношения. Те казват, че в къща, която често се скара, това растение не се разпада.

От листата на мирта може да се подготви лечебна тинктура и да се вземе за инфекции и възпаления, както и да се използва вместо зелен и йод. Цветята и листата на мирта могат да се добавят към чая и просто да вдишате аромата на това невероятно дърво на дома е много полезно и приятно. Това е едно необикновено и легендарно растение: мирта е дърво на райски рай.

Съветваме ви да прочетете: Грижа за дърво за пари

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 + = 31