Масаж на врата и гърба: полезно блаженство

гърба и гърба масаж

Съдържание:

 • Каква е терапевтичната полза от масажа?
 • Класически масаж на шията, който можете да направите сами
 • Как да направите масаж на шията на друг човек?
 • Ефективен масаж на гърба от умора

Масаж – една много важна обща здравна процедура, която има благотворен ефект върху цялото човешко тяло. Помага за подобряване на кръвообращението, лимфния поток и метаболизма, както и за увеличаване на цялостния тонус на тялото. Ефективен масаж и в борбата срещу затлъстяването, целулита и солените отлагания. Използва се за лечение на много заболявания, ускоряване на процесите на възстановяване и подобряване на състоянието на кожата.

В допълнение към физическото въздействие, психологическият ефект също е важен. Положително влияние върху настроението и състоянието на човек, увеличаване на ефективността, “зареждане” с допълнителна енергия, … Въпреки това, масажът може да има не само тонизиращ ефект. Тя напълно отпуска и успокоява както мускулите на тялото, така и ума: облекчава напрежението и умората, помага за преодоляване на безсънието, нормализира съня.

След масаж, мнозина се чувстват прероден. И това не е изненадващо, защото почти всякакъв вид има няколко въздействия на различни нива. Така че ефектът върху кожата е да се изчисти от кератинизирани частици и други замърсители, да се увеличи тонуса и еластичността, да се подобри обмяната на веществата и кръвния поток, насищането с кислород. Кожата става гладка, цветът й се нормализира.

Каква е терапевтичната полза от масажа?

Действието върху мускулно-скелетната система се състои в увеличаване на еластичността на мускулите, подобряване на кръвоснабдяването и насищане на тъканите на тялото с кислород, облекчаване на умората и връщане към работоспособността. Масажът подобрява кръвоснабдяването на ставите и облекчава болката след травмата.

Много голяма и полезна за периферната нервна система. Подобрява проводимостта и повишава чувствителността на нервните окончания. Това укрепва връзката между мозъка и мускулите, органите и кръвоносната система.

Има голям брой видове и техники, които се използват както за превантивни цели, така и за терапевтични цели в различни области на медицината. Днес масажът се използва активно и за козметични цели.

масаж на гърба и шията

Класически масаж на шията, който можете да направите сами

Първо, нека да разгледаме масаж на такава важна зона на тялото като врата. Тази област изпитва много натоварвания по време на работния ден, така че най-често вечер се чувствате неудобно. Това е особено вярно за онези от нас, които водят най-вече заседнал начин на живот и прекарват по-голямата част от времето на компютъра. Вратът е едно от любимите места за остеохондроза. Следователно, нейният масаж не само помага за облекчаване на умората и напрежението. Той е ефективен и при главоболие, световъртеж и мигрена. И освен това, това лекарство има положителен ефект върху състоянието на кожата, което я прави по-еластична и удължава младостта.

За да изпълните процедурата, често се нуждае от асистент, но ако не е така, можете сами да се справите с масаж на шията. За да улесните процеса и да подобрите ефекта, ще помогнете на специални кремове или масла, които имат ефект на затопляне и омекотяване на кожата.

Има пет основни типа движения за масаж на шията: потушаване, триене, месене, вибрации и изтичане.

 1. Най-често срещаното движение е потупването. С него започва и той завършва всеки масаж. Той подпомага притока на кръв към кожата и мускулите.
 2. Третирането е по-активно движение, чиято цел е разширяването на кръвоносните съдове.
 3. Месене се стиска кожата с върховете на пръстите за подобряване на циркулацията на лимфата и кръвта.
 4. Една от най-активните техники е effleurage, който се произвежда от върха на пръстите и насърчава затоплянето на тъканите. Това движение има благоприятен ефект върху общия мускулен тонус и нервната система.
 5. Най-силното движение е вибрацията. Бързо осцилаторни движения с пръсти или ръб на дланта. Тя е много активна върху тъканите, така че се използва в края на сесията.

Преди началото на масаж на една чиста коса врат, че те не се разбърква, и да седят по-удобно. Леко свалете брадичката си, хванете врата си с ръцете си и започнете да ходите от линията на растеж на косата до раменете. След като кожата се затопли, можете да продължите към следващото упражнение. Натискайте подложките на пръстите на гърлото, докато правите ротационни движения. Алтернативни удари с удари, които могат да се направят по-интензивно. След това леко стиснете кожата по гръбнака. Преместете се в областта на ларинкса, повдигнете малко брадичката и го потупвайте. Провеждайте с лявата си ръка от дясната страна на ларинкса и с дясната си ръка – от лявата страна.

Обхващайте шията под лявата и дясната част на ларинкса с големи и индексирани пръсти. Напред от клавишите до брадичката, като правите кръгови движения с пръстите си. След това се върнете надолу. Леко повдигайте врата и повторете процедурата. Направете това за 5-10 минути.

Масажът на шията може да се направи със специална четка. Смажете областта на шията и деколтето със сметана и започнете с четкане на кръгови движения от областта на деколтето, като постепенно се движите нагоре по шията. Постепенно се преместете на предната повърхност на шията и след това масажирайте задната повърхност, слизайки почти до раменните остриета. Продължителността на тази процедура е 5-10 минути.

Как да направите масаж на шията на друг човек?

Сега нека да разгледаме няколко техники, които трябва да изпълните с партньор. Ние описваме действията на човек, който извършва масаж.

 1. Обърни главата си надясно и я сложи на дланта си. С лявата си ръка масажирайте гърба на врата си, включително областта на рамото и рамото.
 2. Ощипвайте горните части на рамото с щипките отпред и отзад, като обърнете специално внимание на основата на шията отзад. Това е важна област, тъй като тук тук се натрупва мускулна умора.
 3. Не затягайте здраво ръцете си в юмруци и масажирайте горните мускули на раменете си с кокалчетата си, като правите кръгови движения. Преместете се от раменната става към шията.
 4. Изтеглете дланта си под врата си и с кръгови движения на всичките си пръсти масажирайте лявата й страна. Повторете същото за дясната страна.
 5. Прикрепете гърба на ръката към рамото и прекарайте пръст нагоре по шията. Направете 5-10 удара от всяка страна.
 6. Вземете главата масажирана в дланта на ръката си и я вдигнете, след това се върнете в първоначалното си положение. Сега повдигнете отново, като леко се издърпате на себе си, така че брадичката да се притисне към гърдите. Това упражнение много добре тренира гърба мускулите на врата.

приятен масаж на врата и гърба

Ефективен масаж на гърба от умора

Сега нека да се преместим от врата на гърба, което се уморява през деня не по-малко. Той е в него натрупва стрес от физическо натоварване, което може да причини болка. Масажът на гърба ви позволява да облекчите напрежението и да възстановите усещане за лекота. Той води мускулите в тонус и образува мускулен корсет, който е отговорен за правилната поза.

Не забравяйте, че обратно масаж трябва да специалисти. Ако обаче нямате време или пари, за да отидете на масажист, има няколко техники, които можете да използвате у дома. За да направите това, ще ви е необходима помощта на някой от роднини или приятели. Не забравяйте, че трябва да започнете масажирането с удари, като постепенно се движите в по-интензивни движения. Не можете да упражнявате силен натиск върху бъбреците. Край на сесията се препоръчва и при леки движения. Препоръчително е да използвате крем или масло за масаж.

 1. Поставете ръцете си на гърба: едната на долната част на гърба, другата между раменете. Поставяйки дланите на ръцете си, започнете внимателно да разклащате цялото тяло с минимална сила.
 2. Поставете двете си ръце на талията отляво и отдясно на гръбнака. Започнете да правите леки кръгови движения, издигащи се по гърба. Огънете лопатките и се върнете в талията. Разверете и намалете ръцете няколко пъти. Това движение ще спомогне за разпределянето на крема или маслото на гърба и загряването на мускулите.
 3. Започнете триене на гърба си с широки кръгови движения. Започнете от кръста и отидете до врата си. Следвайте тази процедура последователно с лявата и дясната си ръка, като постепенно сграбчвате все по-голяма площ. Достигайки до раменете, се върнете обратно, потупвайки по страните на тялото.
 4. Поставете дясната си ръка на гръбнака на нивото на талията, така че пръстите ви да гледат към врата. Поставете лявата си ръка надясно и направете движения, леко натискане с ръце. Продължете напред по гръбнака нагоре.
 5. Поставете средния и показалеца на дясната ръка от двете страни на гръбнака. “Пресичане” с пръсти, сякаш стъпва, слизайте до кръста и после отново се изкачете.
 6. Поставете ръцете си по тялото си отстрани в областта на талията. Масаж на страната с натиск, преместване на горната част на гърба. Масажирайте областта на рамото и по същия начин слизайте. Повторете тази процедура от другата страна.
 7. Поставете ръцете си върху долната част на гърба и леко повдигнете пръстите си. С бързи плъзгащи движения, вървете от едната страна на гърба си и също слизайте и другата. В този случай дланите трябва да се движат в противоположни посоки един към друг. Повторете няколко пъти.
 8. Смачкайте областта на скапалата. Поставете ръцете си върху острието и направете кръгови движения с палец, леко натискане. Силата на натиска трябва да се коригира в зависимост от усещанията. Най-често в тази област възникват болезнени усещания по време на масаж поради натрупания стрес и умора.
 9.  Поставете ръцете си затворени от китката към лакътя по гърба, леко натиснете и разпънете ръцете си настрани. Повторете същото упражнение, като поставите ръцете си диагонално.
 10. Натиснете ръцете си до талията и контра-ход. Усилието трябва да бъде забележимо, за да се появят бръчки по кожата. Направете няколко такива движения, ходете нагоре и надолу по гърба.
 11. Поставете ръцете си върху раменете си и с палеца си преместете раменете и шийните мускули.
 12. Стискайте юмруците си и леко докосвайте мускулите на целия си гръб.
 13. Ребрата на ръцете правят малки потупвания назад назад и надолу по гръбначния стълб.
 14. Завършете с масажни удари. Релаксираха ръцете по гърба, правейки светлинни движения.

Не забравяйте, че всички процедури се извършват в удобно положение, мускулите трябва да бъдат отпуснати, а тялото – не изпитват дискомфорт. Никакво действие или движение не трябва да причинява болка. Всеки, дори и най-лекият масаж, е достатъчно мощен помощник за отопление. Следователно, след завършване на процедурата се препоръчва да останете топло.

Izdrevna е известно, че шията и гърба масаж е един от правилните начини за лечение на остеохондроза. Той помага за подобряване на метаболитните процеси и премахване на болката. В наше време, когато един заседнал начин на живот осакатва организмите на стотици хиляди хора, масажът е пръчката, която ще помогне за възстановяване на силата и здравето. Опитайте този инструмент на себе си. Ще забележите ефекта след първата сесия. Бъдете здрави и красиви!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 7 =