Изкуството на грим: науката по всяко време

грим изкуство

Съдържание:

 • История на козметиката. Очарователно пътешествие до миналото
 • Изкуството на грима в наши дни
 • Тайните на успешния грим

Изкуството на грима е наука, която човечеството е научило от древни времена. В края на краищата, козметиката, с помощта на която хората украсяват външния си вид, се появи в незапомнени времена. Разбира се, тогава имаше и няколко други функции, но все още се използва почти навсякъде. Много древни племена преди важни празници и религиозни ритуали рисуваха лицата си. Дори тогава, за да изучи изкуството на грима, беше чест, тази функция бе поверена на най-уважаваните и отговорни членове на обществото.

Не беше прекалено дълго и гримът започна да служи като символ на красотата и атрактивността. По всяко време жените искаха да харесват мъжете, а козметиката им помагаше да подчертаят достойнството на външния си вид и да скрият недостатъците си. Усъвършенствайки изкуството на грима, всяко момиче – красота, а не много – може напълно да се промени. Нанесете грима, така че се подчертае естествената красота на лицето си, и да не пускам на място “война боя” – наука, в която жените се учат от почти началото на времето.

История на козметиката. Очарователно пътешествие до миналото

Думата “cosmet” е от гръцки произход, в руски превод означава “изкуството на декориране”. И наистина украсява! Дори в дните на Древна Гърция космическите хора са работили (което е било първоначалното име на професията им), които използват различни козметични средства за премахване на недостатъците във външния вид на жените. Тези древни специалисти, “родоначалниците” на модерните художници на грим, налагат специални гримчета, маскират проблемни области и превръщат външния вид на справедливия секс. Cosmet предписва на своите клиенти специални кремове за поддържане на младостта, провежда различни подмладяващи процедури.

За съжаление, е доста трудно да се определи точно коя е родината на козметиката. По време на многобройни археологически и етнографски изследвания стана известно, че в древен Египет козметиката съществува вече две хиляди години преди раждането на Христос. След това египтяните практически универсално използваха различни козметични средства, като по всякакъв начин трансформираха външния си вид: изчервили бузи, боядисани устни, прилагали ароматни масла върху тялото, за да миришат приятно.

Жителите на древен Египет вярвали, че жените не излизат състои на улицата – най-добре за неуместност, така че всички от справедливата половина на човечеството, всяка сутрин започва с молбата си за членство грим на лицето. Изкуството на грима е преподавано буквално от детството, а мъжете от благородното семейство също не пренебрегват козметиката. Специално внимание е отделено на очите: много гъста черна течност със специална пръчка rentest контур и депозиран на клепачите специален прах зелено (меден карбонат). Като тонен означава, египтяните използват охра червени или жълти цветя.

Но през Средновековието, почти спря развитието на изкуството на грима: докато прилагането на боя върху лицето се счита за близко до магьосничество и сурово наказани Светата инквизиция. И само през шестнадесети век на нашата епоха жените отново получиха достъп до любимата козметика. Само момичета от бедни семейства биха могли да направят сами грима, а благородниците поканиха художници за тези цели: гримът се смяташе за много сериозен и труден бизнес.

След това дойде ерата на Луи XVI с любовта си към перуки, мухи и изобилие от руж. По това време гримът се смяташе за грамотен, ако беше толкова ярък, че собственикът му можеше да се види отдалече. И поради факта, че не беше приета да се измие тогава (правилата на благоприличието позволиха да се къпят не повече от два пъти или три пъти годишно), тогава боята върху лицето и тялото остана добре, много дълго!

И само френската буржоазна революция промени основно идеята за изкуството на грима в Европа. На мястото на крещящата, понякога нелепа оцветяване дойде модата за простота, естественост и елегантност. Тези критерии са най-близо до съвременните тенденции в модата, този стил се приканва да следва жените на всички настоящи стилисти и художници на грим.

грим

Изкуството на грима в наши дни

Днес е трудно да се намери поне една жена, която никога не използва козметика. Както преди стотици години, ние се научаваме да рисуваме устни и ресни почти от детството, а една жена в напреднала възраст с грижливо приложен грим в никакъв случай не е рядкост в наше време. И ако напоследък, вместо прах, младите жени използват бяло, а вместо очна линия – антимон, тогава козметичната индустрия на нашето време се движи далеч напред. Сега жените имат много различни и абсолютно безопасни средства за декориране на лицето и тялото.

Изкуството на грима е не само безупречен вкус, но и умело, компетентно изпълнение. В края на краищата, не поставяйте достатъчно грим – и желаният ефект няма да наложи допълнително – ефектът ще бъде, но не и най-приятен. Това, което се възхищаваше от съда на Луи – един килограм грим на лицето му – днес ще предизвика объркване и неприязън. Има цели академии на грим и стил, където се обучават хиляди специалисти в областта на красотата. Всяка година, фестивали и майсторски класове гримьори, има дори специална награда “гримьор на годината”, “Професионални награди» и т.н., където най-добрите професионалисти се състезават в областта да направи една жена, неустоим.

Но не е необходимо да бъдете професионален гримьор, за да можете да използвате козметика. Достатъчно е да знаете няколко златни правила за нанасяне на грим, за да изглеждате добре поддържани, красиви и свежи. Всяко лице поотделно и, когато започнете да учите, трябва да имате предвид такива “малки неща” като тена, формата, вида на кожата и т.н. И най-доброто ще бъде точно този грим, който на лицето е практически невидим и това е с ясна трансформация на външния вид към по-добро.

красив грим

Тайните на успешния грим

За да усъвършенствате изкуството на грима, не е необходимо да имате цял арсенал от скъпи буркани и тръби със съдържанието на всички цветове на дъгата. Доста добре подбрани цветове на козметиката, които ще създадат идеален образ за вас. Правилният избор на козметиката е половината от успехите в овладяването на изкуството на грима. Способността да го използвате – втората половина.

Тон и прах

Тонални средства и прах са кралиците на съвременния грим. Те могат да “отнемат” няколко години от собственика си, да изгладят признаците на умора, да прикрият неприятните пъпки и дори тонуса на кожата. Всяко момиче, умело използващо тези инструменти, е в състояние незабавно да се промени и да блести с красота и здраве. За съжаление, едни и същи чудодейни инструменти в нечисти ръце могат просто да доведат до катастрофа: намачкани жълти петна по лицето, ефект на маската. За да избегнете такива проблеми, помнете следните правила:

 • Внимателно изучавайте цвета на кожата си, не се опитвайте да избелите или обратно дайте блясък на естествения си облик с тонални средства. Това изглежда най-малко глупаво. Тонът на козметичния продукт трябва да бъде възможно най-близо до цвета на лицето ви. Когато избирате тонален лек, използвайте малък трик: поставете капчица на челото и размазване. Ако няма неестествено петно, то точно тонът, от който се нуждаете. Вземете, без колебание.
 • Пазете се от “ефекта на маската”. Понякога на момичетата може да видите очевиден преход от лицето, покрит с тонални средства и прах, до неестествено бялата кожа на шията. Въпреки че в този случай е на врата, кожата има естествен, здрав цвят, а всичко останало е друга грешка на грима. Вземете на борда още един съвет: нанесете грим в естествена светлина. Често това, което виждаме в светлината на електричеството, се различава от реалното състояние на ежедневието.
 • Бъдете умерени в използването на тонални лекарства. Дори ако наистина искате да скриете недостатъците на кожата си, трябва да го направите много внимателно – дебел слой грим на лицето не е украсил никого (с изключение на красотите в двора на слънцето крал, но вие не принадлежите към тях!). В допълнение, не забравяйте, че за възпалените участъци на кожата има отделна линия козметика.

руж

Blush просто трябва да бъде в грима на всяка жена, която се самоуважава! В края на краищата, с помощта на руж, гримът изглежда завършен, а лицето – свежо и цъфтящо. Единственото утежнение е, че много момичета прекалено буквално разбират думата “цъфтят” и прилагат червенина твърде много, забравяйки линиите на скулите на лицето си. Така че, основните правила за избор и прилагане на руж:

 • Blush е доста привлекателен грим, на цвят, те трябва да съответстват на тона на кожата, цвета на дрехите и дори по време на годината. Например светлите, светло розови нюанси се считат за лято, а розовите цветове са богати на зимни цветове.
 • Помислете за вида на кожата, когато избирате руж. Собствениците на мазна кожа ще бъдат матови, без блясък. За същите дами, които имат суха или нормална кожа, перфектно руж ще направи.
 • Има специална линия скули, на които се прилага руж. Ако сте на загуба, за да определите себе си, направете просто упражнение: начертайте бузите си и изчертайте умствена линия от най-високите точки на кръглата до ушите.
 • Не прекалявайте с руж, “червените момичета” вече не са на мода – момичета с естествен и естествен грим са добре дошли.

грим за мигли

Mascara за мигли – истинска пръчица, помощта на почти всяка съвременна жена. Достатъчно е да се вълнува няколко пъти с четка по релицата, а очите стават по-изразителни, по-секси. Но резултатът ще бъде сто пъти по-привлекателен, ако следвате абсолютно всички правила за прилагане на спирала:

 • Маскарата е най-новата фаза в грима за очите. Обикновено поръчката е както следва: сенки, очна линия, маскара. Ако се промени, вероятността от нежелани бучки върху клепачите е висока.
 • Преди да приложите спирала върху миглите, не забравяйте да ги срежете със специална четка. Ако нямате такъв, тогава обичайната четка за зъби ще направи. Ако желаете, можете да огънете ресничките със специално устройство и го направете само преди, а не след оцветяване.
 • Най-често момичетата болят мигли само “от дъното до върховете”, получават бучки и залепват мигли. За да избегнете това, трябва да редуцирате тази техника с “от дъното до върха и съветите”.
 • Вторият слой на кланичния труп се прилага не по-рано от няколко минути след първото: оставяне на труповете на клеумите сухи.
 • Обърнете четката за трупа вертикално и “вървете” през върховете на миглите: за да ги направите една и съща дебелина и дължина.
 • По-ниските мигли не се нуждаят от боядисване, но ако смятате, че това е необходимо, направете го на един слой. Ако след работа имате важна среща, която изисква детайлен грим на очите, не оцветявайте по-ниските мигли на сутринта – в противен случай вечерта ще се “подмазвате” със синини под очите. Правете това непосредствено преди срещата.

брилянтин

И какъв вид грим ще направи без този последен акорд: прилагане на червило? В края на краищата, с помощта й можете радикално да промените лицето – правете го експресивно и красиво. Има класически начин за нанасяне на червило:

 • Поставяме на устните малко хигиенично червило, което ще ги предпази от издухване и пресушаване.
 • Ние правим повърхността на устните дори – за това прилагаме червило под грима на устните, запълвайки най-малките пукнатини.
 • За да запазим червилото по-дълго, поставяме малко прах върху основата.
 • Сега трябва да загреете молив в ръцете си и да оформите контура на устните. Опитайте се да изберете цвета на молива в тон на червилото, разликите ще изглеждат неестествени. Можете да “засенчи” цялата повърхност на устните – така че границата “молив – червило” ще бъде почти невидима и устните ще изглеждат естествени и чисти.
 • Не нанасяйте червило директно от епруветката, за тази цел използвайте специално приготвена четка. Опитайте се да покриете всички бръчки по повърхността на устните.
 • Оцветете устните си не само отвън, но и малко “отвътре”. В противен случай, когато говорите или се смеете, границата от червилото до лигавицата ви ще бъде твърде забележима, често изглежда неприятна.

В допълнение към основните правила за нанасяне на червило, има малко трикове, които всяко момиче трябва да знае. Например, светлите цветове на червилото визуално увеличават устните. Е, тези момичета, които мечтаят за допълнителен обем за устните, можете да посъветвате да използвате контурен молив: приложете го върху кожата, леко отклонявайки се от естествената линия на устните. Не забравяйте, обаче, златното правило: отклонението не трябва да надвишава един или два милиметра, в противен случай ще изглеждате глупаво и мръсно.

Ако имате дебели устни, по-добре да забравите за контурния молив, да не предавате устните им. За да разрешите проблема, оставете ъглите на устните небоядисани – така че визуално правете устните по-тънки. Но ако искате да вдигнете спуснатите ъгли на устните, използвайте следното хитрост: долната устна е боядисана, без да достига до ъглите и контурът е повдигнат леко нагоре.

И накрая, няколко любопитни факта: ако долната устна е по-дебела от горната, тя леко ще скрие прекалено широкия нос или заобленото лице. И обратно, по-гъсто оцветената горна устна ще позволи на тесното лице да изглежда по-кръгло.

Това е кратък преглед на основните козметични продукти, които всяка модерна жена трябва да може да използва компетентно. Където и да живеем и колко години сме, а любовта към козметиката, страстта да прилагаме грима в нашата кръв. Вероятно няма такава жена в света, която да не бъде привлечена от стотици цветни бутилки и тръби на рафтовете в салони за красота. Ние сме готови да прекараме часове, гледайки средствата за грим, сънувайки да прилагаме най-новите, най-скъпите и вкусни миришещи “трикове”. Но крайният резултат – перфектният грим – не зависи толкова много от възможността да се купят най-добрите и най-скъпи, толкова от чувството за вкус и познанието за основите на компетентен грим.

Опитайте, експериментирайте, може би ще откриете своя собствен стил, а не образите около вас. Наистина, по-наскоро тезата, че блондинките са изключително розови тонове на червило и кафяво мастило, се смята за аксиома. И известната Мерилин Монро взе и наруши всички правила, възхищавайки фенове с устни с яркочервено червило и дълги мигли, покрити с черна маскара.

Знаейки основните правила на грима, опитайте се да избягате от тях и да намерите нещо ново, уникално само за вас. Може би това е тази находка, която ще ви направи уникални и уникални, за разлика от другите, но толкова привлекателни. Изкуството на грима в продължение на много стотици години, в историята на човечеството, вкусовете и възприятията за женска красота се променят многократно. И както всяко изкуство, гримът няма твърди граници и правила, но има възможност да се търсят интересни индивидуални решения.

Препоръчваме Ви да прочетете: проверете срока на годност на козметиката

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 + = 48