Znamenitosti Britanije: ovdje se oživljava povijest

Stonehenge

sadržaj:

  • Ponosna Engleska, London i drugi gradovi
  • Škotskoj, Walesu, Sjevernoj Irskoj

Otok, ponosno ograđen s kontinenta od strane engleskog kanala i Pas-de-Calais, mali je prostor. Ali ništa nije nazvano “Velika Britanija”: povijest otoka prepuna je veličine. Malo se zemalja mogu usporediti s Ujedinjenom Kraljevinom o utjecaju na razvoj europske civilizacije. Nije ni čudo da znamenitosti Britanije i spomenici povijesti i kulture koji se nalaze ovdje žele vidjeti milijune turista.

Teško je shvatiti neizmjernost. Da bi bio prožet duhom Britanije, ovdje mora živjeti.

No, čak i kratko upoznavanje s znamenitostima Velike Britanije pružit će znatiželjnom putniku puno nezaboravnih dojmova. Najvažnije je odabrati iz dugog popisa zanimljivih mjesta najatraktivnija i najcjenjenija ruta.

westminsterska opatija

Natrag na sadržaj

Ponosna Engleska, London i drugi gradovi

Engleska – najznačajnija u smislu područja Ujedinjenog Kraljevstva. Ovdje se nalazi glavni grad države: stanoviti London, prva Engleska znamenitosti. Turisti obožavaju lutanje ulicama povijesnog dijela grada, gdje svaki kamen diše antikvitet. Kraljevska tamnica, turobna kula, još se sjeća svojih okrunjenih zarobljenika. Pješačenje uz Tower Bridge, tako je lako zamisliti povijesne događaje koji su vam poznati iz školskih godina. U Buckinghamskoj palači i sada živi kraljevska obitelj. Turisti mogu vidjeti kako kraljevski psići hodaju u vrtu, kako su hrabri čuvari u poznatim štenama medvjeda zamijenjeni na stražarnici. I čujte kako će na veličanstvenoj kuli Big Ben, čuvajući zidine Westminsterske opatije, probiti drevni sat …

Turisti su sretni posjetiti nove četvrti Londona – Grad, gdje možete vidjeti prava remek-djela moderne arhitekture.

Popis atrakcija u Londonu uključuje:

  • Katedrala Sv. Pavla;
  • Trg Trafalgar;
  • Poznati ferris kotač, zvan London Eye;
  • Stadion Wembley.

Ljubitelji prirode i životinja uživat će u brojnim posjetima londonskom zoološkom vrtu, jednom od najboljih na svijetu. Značajni su vrtovi i parkovi u Londonu, stoljećima dovedeni do savršenstva rukama majstora krajolika.

Posebno se ističu muzeji u Londonu. Ovo su Nacionalna galerija i Britanski muzej, Muzej Sherlock Holmes na ulici Baker i Muzej voska Madame Tussaud. Prirodoslovni muzej, Muzej čaja i kave nudi najzanimljivije izlaganja.

I zaljubljenici u kupovinu moraju gledati u Harrodsov dućan, koji prema Londonersima ima gotovo sve. Ako će, naravno, izgled turista biti u skladu s strogim pravilima ove jedinstvene trgovinske institucije.

Izvan Londona, vrijedno je posjetiti dvorac Windsor sa svojim veličanstvenim parkovima – ljetnom rezidencijom kraljevske obitelji. Udaljenost od jednog i pol sata vlakom, nedaleko Salisburyja, stoji u tišini skupine paleolitskih megalita – svjetski poznatog Stonehengea. U Lincolnu, pažnju putnika privlači veličanstvena gotička katedrala, a na moru Brighton je nemoguće pobjeći od prekrasnog Kraljevskog pomorskog paviljona. U Stratfordu je vrijedan posjet Muzeju Shakespearea, au Oxfordu i Cambridgeu – sveučilišni kompleksi. U okrugu Nottinghamshire ugodno je lutati po putovima najpoznatijih šuma u Europi: Sherwood šumu. No, znamenitosti Engleske – ovo je samo dio kulturnih i prirodnih bogatstava Britanije.

Stadion Wembley
Natrag na sadržaj

Škotskoj, Walesu, Sjevernoj Irskoj

Zemlja ponosnih planinara i viski razlikuje se od prilično oštre klime. U Edinburghu, turisti su sretni da posjete Muzej viskija, zgrade drevnog sveučilišta, kraljevske rezidencije Holyroodhouse, lebdeći nad gradom Edinburgh Castle. U Glasgowu se zaslužuju katedrala gotička katedrala, Muzej prometa i veličanstveni botanički vrt. Ali ovo je mjesto gdje završavaju znamenitosti Velike Britanije.

U sjeveroistočnom dijelu Walesa, putnici se mogu diviti drevnom, aktivnom i još uvijek plovnom akvaduktu Pontkisilltea. Na području Sjeverne Irske vrijedi posjetiti nevjerojatan prirodni spomenik – kamenitu cestu divova, koja se nalazi na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. I ako nadvladate vodeni prostor Orkneyovim otocima, možete vidjeti drevnu i tajanstvenu grobnicu orlova, koju arheolozi nisu otkrili ne tako davno. Drevni ljudi živjeli su u ovoj neprijateljskoj zemlji, molili se svojim surovim bogovima i žrtvovali orlovi za njih. Takvi zaključci učinili su znanstvenici na temelju provedenih istraživanja. Na otoku Jerseyu djeluje prekrasan zoološki vrt, kojeg osniva poznati zoolog i pisac Gerald Darrel. Zoološki vrt, koji sadrži rijetke i ugrožene vrste životinja i ptica, s pravom se smatra jednim od najčudesnijih znamenitosti Britanije.

Velika Britanija je bogata zapanjujućom ljepotom s drevnim dvorcima i palačama koje čine većinu svojih znamenitosti. No, da biste ih vidjeli, obično morate malo odstupati od izgorjelih turističkih ruta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 + = 83