Топ 5 известни бизнес дами

В тази статия ви представяме първите 5 успешни, известни и богати жени в бизнеса. И навсякъде по света. И така, ще започнем ли?

1. Коко Шанел: никога не е обръщала внимание на традицията

Габриел (Коко) Шанел е отгледан в приют. Сега нейната къща “Шанел” е наистина модел на лукс и елегантност. Коко знаеше как да създава мода, без да обръща внимание на някаква традиция. Тя почина на 71 метра и не остави наследници. Но Карл Лагерфелд не само успя да “съживи марката”, но и да я вдигне на ново и качествено ниво.

2. Ruth Handler: Барбият свят

Един обикновен американец на име Рут Хендлер започва да работи, когато е само на 10. По-късно през 1945 г. тя успя да организира фирма, която произвежда рамки за снимки и играчки за мебели. Това мебели, направено от Рут от остатъците от дърво. И по-късно – и кукли Барби, които са основното изобретение на тази жена. В момента фирмата й е международен лидер в пазара на играчки и семейни стоки.

3. Опра Уинфри: всички ще говорят

Тази жена се смята за едно от най-влиятелните знаменитости в света. Какво да кажа, “Oprah Show”, публикувана в САЩ, продължи до 1986 г. до 2011 г. Сега в своята собственост – цял канал и продуцентска компания, която има свое собствено филмово студио, списание, радио мрежа и съответния интернет ресурс. В този момент държавата на Уинфри се оценява на около 3 млрд. Долара.

4. Индра Нуи: Пепси и сари

Тя е генерален директор на PepsiCo и е родена в Индия. По едно време Индра отишъл в САЩ, за да учи в Училището по мениджмънт на Йейл. Талантлива жена беше забелязана. Досега ръководителят на “PepsiCo” е на 10-то място в класацията на най-влиятелните жени на планетата. Само благодарение на нея “Pepsi” бързо разшири обхвата и започна да произвежда снаксове, като в резултат на това приходите на компанията достигат до 13 милиарда долара. Да, Нуи все още често идва да работи в сари.

5. Елена Батурина: Интеко диктува развитието на пазара

Бившата първа дама на руската столица Елена Батурина оценява състоянието си в повече от 1 милиард рубли. По едно време тя успя да създаде нова компания – Inteko, която още през 2000-те години формира пазара, диктувайки нейното развитие. Нека забележем, че Елена е започнала да изгражда кариерата още преди среща с бившия кмет на столицата. И след уволнението на съпруга си от поста на кмета на Москва, Батурина продължи да развива бизнеса си в международен мащаб. Сега тя се занимава с инвестиции в недвижими имоти и хотелски бизнес.

Материалът е подготвен с подкрепата на бизнес списание ZHAZHDA.BIZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 − = 62