Начини за готвене на ориз за суши

правилният ориз за суши

Съдържание:

 • Изчисляване и общи принципи за вземане на суши
 • Приготвяне на ориз в тенджера
 • Приготвяне на обелен ориз
 • Рецептата за пълнене на ориз

В древни времена оризът служи като средство за запазване на рибата. Нарежете на малки парчета риба, солта се излива в сол и се смесва с ориз. Оризът, изложен на естествена ферментация, осигурява продукта с дълъг срок на съхранение. Когато е необходимо, рибите са били взети и сервирани на масата, а оризът, който е бил почистен от рибата, бил просто изхвърлен или в него е била маринована нова част от рибата. През XVI век някой си помислил да изпробва продукт, след като го е уловел в риба и едва след това е бил използван за храна. Преди нас това ястие дойде под формата на суши.

В наше време, когато суши и ролки набира популярност сред населението, мнозина изразяват желанието да подготвят тези ястия сами. И заедно с други въпроси по този повод се появява основният въпрос: как да приготвяме правилно ориз за суши?

Трябва веднага да се изясни, че традиционният ориз за суши без определени продукти няма да бъде заварен.

В допълнение към подходяща оризова чиния, се нуждаете от оцет от оцет и от водорасли kombu или, както се наричат ​​по друг начин, нори, без които е невъзможно самите роли да бъдат направени. Можете да си купите необходимия оцет и водорасли днес в много големи вериги за търговия на дребно. Тъй като ролите и сушито се популяризират, необходимите съставки се улесняват.

Специален японски ориз за суши в Русия не може да бъде намерен (освен ако познатите го донесат от Земята на изгряващото слънце), това ястие използва ориз с кръгли зърна. И това е много подходящо за суши, което отдавна се изпитва на практика от много кулинарни специалисти.

добавяне на сосове към ориза
Връщане към съдържанието

Изчисляване и общи принципи за вземане на суши

Преди да започнете да приготвяте зърнени култури, е необходимо поне да изчислите необходимата сума. От 1 кг сух продукт се получават обикновено 16-18 порции ролки. За един човек, обикновено 2,5-3,5 порции са достатъчни. За двама ще са необходими 330 грама ориз в суха форма.

Рецептите за приготвяне на суши за суши съществуват в много интерпретации, както и при обичайната подготовка на ориз, но съществуват принципи, по които се ръководят всички рецепти:

 • гроздето трябва да се варе, докато се приготви;
 • захар, сол и оцет от оцет, които подготвят зареждането с гориво;
 • Завършената крупа се пълни с готовата смес в голям контейнер.

Райс, независимо какво е: специално или кръгли зърна – измива се в течаща вода, докато стане напълно прозрачна. Съгласно правилата на японците гроздовете трябва да бъдат премахнати, тъй като те се считат за лоши. Освен това тъмният ориз и всичко, което не е ориз, се отстраняват.

Ако спазвате всички изисквания на японските традиционни кулинарни изкуства, тогава зърното трябва да се измие по този начин. Правилното количество продукт се излива в голям контейнер, напълнен с голямо количество вода и бързо се размесва. Малката вода се слива и оризът се разтрива с длани и отново се измива с вода. Тази процедура се повтаря до чиста вода. След това измитият продукт се изхвърля обратно в колбата, за да се източи цялата вода и само след това отново да се накисва в студена вода в продължение на 20 минути или повече.

В оризова печка зърното за суши се приготвя, както следва: необходимото количество ориз се измерва със специална мерителна чаша, която се включва с всяка оризова печка. Промива се по начина, описан по-горе, след това се поставя в котлон за ориз, водата се излива върху марката, съответстваща на количеството ориз. Ако след измиването на ориза не се съхранява във водата, то трябва да се постави в тази форма в продължение на 20 минути и след това да се включи оризовата печка.

приготвяне на ориз в тенджера
Връщане към съдържанието

Приготвяне на ориз в тенджера

При отсъствието на оризова печка оризът може да се приготви по следните начини:

 • Рецептата е първата. Измитият ориз трябва да се постави в тиган с дебело дъно. За всеки 200 грама ориз трябва да се добавят 250 грама вода. За вкус в зърното трябва да поставите квадрат от водорасли, който задължително се отстранява преди вряла вода. След това е по-добре да не се отварят тиган, докато оризът не е готов. Тавата трябва да бъде оразмерена така, че да е пълна с ориз и вода с една трета. С капака затворен, оризът се довежда до врязване при средна температура. Тогава огънят се отстранява до минималната стойност и в този режим оризът се приготвя за 10-15 минути. Когато зърното абсорбира напълно водата, съдът се отстранява от плочата и още 10-15 минути капакът трябва да остане на място;
 • Втората рецепта. Измитото зърно се поставя в тиган, водата се добавя в съотношение 1 част ориз и 2 части вода. Всичко това остава за половин час и само след това се поставят на силен огън преди да се вари. След това, при минимална топлина, гответе за 10 минути. Огънят се отстранява, но оризът остава под капака за още 20 минути;
 • Рецептата е третата. Пропорции, както при втория метод, но зърното се излива във вряща вода, покрита с капак. Пожарът се отстранява до минимум и продуктът изсъхва, докато абсорбира напълно течността;
 • Рецептата е четвъртата. Оризът се измива добре и се изсушава на хартиена кърпа, след това се излива в студено състояние в еднакъв обем (1: 1) и се оставя за 20 минути. След това тиганът, покрит с капак, се поставя на бавен огън, но непосредствено преди варенето, огънят трябва да се прибави към леко кипене. Тогава огънят отново намалява до много слаб и в тази форма остава за 20 минути, докато цялата вода се погълне. Преди да изключите пожара, добавете 10 секунди и го изключете. На открит тиган поставете хартиена кърпа и покрийте. След още 20 минути оризът ще бъде готов за обработка с оцетна смес.

Връщане към съдържанието

Приготвяне на обелен ориз

Също така има рецепта за готвене остър ориз с оцет слим, за това имате нужда:

 • 700 г обелен ориз;
 • 700 g студена вода;
 • 1 чаена лъжичка сол;
 • 70 грама сливов оцет;
 • 3 супени лъжици мирин.

Внимателно измитият и изсушен ориз се поставя в тенджера, напълнен с вода и осолен. След това се варят както обикновено, леко се охлаждат и се смесват с мирин и сливов оцет. След това готовият продукт се утаява за 15 минути и се прехвърля в голяма купа, за предпочитане, ако е дървена. Оризът се излива с оцетна традиционна смес за суши и бързо, но леко се смесва с плоска дървена шпатула, така че оризът да не се раздробява. Ако сместа е равномерно разпределена върху ориза, струва си да се хванете с дланта, за да охладите продукта по-бързо. След това оризът е готов за суши.

ориз за суши
Връщане към съдържанието

Рецептата за пълнене на ориз

Специален дресинг за ориз, приготвен за суши, е направен от захар, оцет и сол. За 450 грама варен ориз имате нужда от 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжичка сол и захар. Солта и захарта се поставят в ориз от оцет и всичко това се поставя на средна температура и се разбърква до пълно разтваряне.
Можете да добавите оцет и водорасли, ако не са добавени към ориза, когато са готвени.

Преди да се добави към крайния продукт и превръзката, а самият ориз се охлажда леко, но се смесва в гореща форма. Според японските традиции, подправеното зърно трябва да се охлажда с вентилатор, тъй като се смята, че дава ориз перла блясък.

Ако оризът се приготвя предварително, то облеклото не трябва да се съхранява в хладилника. То трябва да бъде поставено в голяма полиетиленова торбичка и разделено на няколко парчета, които няма да се допират един до друг. Една голяма купчина ориз вътре е пренаситена с влага и няма да е подходяща за ролки. Съхранявайте ориза в тази форма, която просто се нуждаете на масата или перваза на прозореца в прохладния сезон. И в тази форма тя може да се съхранява в продължение на два дни. Преди да го използвате, малките порции трябва да се загреят в микровълнова фурна.

Ако искате да изненадате гостите, тогава ако искате бял полиран ориз да бъде подготвен и боядисан в различни цветове, за да придаде на ястието празничен облик.

Например, ако вместо оцет оцет в сместа използвайте червен сливов оцет, а след това ориз се получава с мек розов оттенък. Когато се добави към водата с ориз, преди да бъде варено, една чаена лъжичка ориз от куркума ще бъде ярко жълта. И ако в готовия ориз да се смесват две супени лъжици водорасли, оризът ще бъде леко зелен. Ако желаете, в една подготовка можете да получите рула от различни нюанси.

Но независимо от цветовете, които получавате, с правилното спазване на технологията за готвене на ориз, сос и качествени морски дарове, те не само ще изглеждат красиви, но и ще имат чудесни вкусови качества.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 2 =