Как да готвя истински вкусен пилаф

как да готвя вкусен пилаф със свинско месо

Съдържание:

  • Където първият плат
  • Как да изберем ориз за пилаф
  • Начини за приготвяне на ориз за пилаф
  • Изборът на свинско месо за пилаф
  • Как да готвя истински пилаф?

Известно е, че една от “царските” ястия от ориенталска кухня е пилаф. Това ястие е обичано от огромното мнозинство от хора от всяка националност. Разновидностите на пилаф са много. В Таджикската кухня, например, има повече от дузина от нейните видове.

За да направите свинското месо от свинско месо станало рохкаво и вкусно, има някои правила, които трябва да се спазват, за да се постигне най-добрият резултат.
Връщане към съдържанието

Където първият плат

Plov е такова древно ястие, което за първи път се споменава в епичните и народни приказки на Централна Азия. Известният лекар от древността Абу Али ибн Сина препоръчва това ястие с болести и някои незначителни заболявания. По това време пилафът се считаше за скъпо ястие и на масата на бедните се появи доста рядко. И богатите хора гордо ги третират пред гостите си. В Узбекистан това ястие от ориз и месо се нарича “palov osh”. Лингвистите смятат, че тази фраза се отнася до гръцкия език, в който има думата “poluv”, т.е. разнообразна композиция. Трудно е да се каже колко вярна е тази хипотеза, но срещу нея е фактът, че в националната гръцка кухня такова ястие като пилаф не беше.

Всяко любимо ястие или напитка има легенда за тяхното появяване. Тази съдба и пилаф не минаха. Най-красивата история на външния му вид принадлежи на узбекския народ и датира от времето на бухара ханате. Разказва за нещастната любов на сина на владетеля на Бухара към дъщерята на беден занаят. От мъката принцът спря да яде и да спи. За да разбере причината за това състояние на сина си, владетелят нарече Ибн Сина. Той бързо разбра какво е тук и каза на човека, който добре познаваше града, да изброи имената на квартирите му. Самият лечител винаги наблюдаваше пулса на принца. Когато районът, в който живееше любимия му, младият мъж стана възбуден и пулсът му стана по-честит. По същия начин беше открит занаятчия. За да възстанови силата си преди сватбата, Ибн Сина заповядал на принца да има “палов ош”. Така че известният узбекски пилау започна своя марш през страната.

как да готвя вкусен пилаф със свинско месо
Връщане към съдържанието

Как да изберем ориз за пилаф

Оризът е основната съставка на всеки пилаф. Месото за това ястие, което можете да изберете, включително и пиле, можете също да експериментирате с ориз. Компетентната домакиня разбира, че ако не разбирате сортовете ориз, то вместо пилаф можете да готвите овесена каша. Но ако иска да направи парченце вкусно пилау от свинско месо, тогава е най-добре да изберете дългозърнест ориз. Най-често се използва в узбекска кухня. Много добре в пилаф такива сортове като хан и пакистани. Ястието, в което е поставен обикновеният закръглено ориз, ще бъде по-лепкава, но не по-малко вкусна.

Когато избирате ориз, трябва внимателно да проверите опаковката за наличието на трохи и прах в нея. Трябва да знаете, че крехките сортове на тази зърнена култура не са подходящи за пилаф. Би било хубаво да се запознаете с надписите върху опаковката. Това ще ви помогне да избегнете грешки и да не купувате оризован ориз. Ястието с него ще бъде свежо и безвкусно. Ако гроздовете се обработват с пара, Parboiled ще ви разкаже за това. В източните страни се смята, че оптималният избор ще бъде жълтеникав, леко прозрачен едрозърнест ориз.
Връщане към съдържанието

Начини за приготвяне на ориз за пилаф

За приготвянето на пилау от свинско, оризът е необходим или в сурова форма, или в клапа. Несъмнено при някоя от опциите гърбът трябва да се докосва и да се изплаква добре, като многократно променя водата. С полагането на суров ориз, никой няма да изпитва трудности, но с панти всичко е малко по-сложно. Факт е, че при някои видове пилаф (най-често когато се готви у дома), оризът се приготвя предварително, докато не се приготви наполовина. За да направите това, кората се изсипва с много солена вряла вода и се приготвя за кратък огън само за 10 минути. Можете да готвите в смес от вода и мляко в съотношение 50:50. В някои случаи необходимото масло се добавя към врящата вода. Този метод е подходящ за крехки пилаф.

Ако е избрано ястие за хан или пакистански ориз, за ​​него има специален начин за подготовка. Най-напред трябва да се измие добре и да се почисти. След това трябва да вземете тиган и да поставите на дъното 2-3 супени лъжици сол, увити в парче плат. Не трябва да има компоненти за вили и оцветяване. След това, над тази конволюция, подготвената крупа се излива и се пълни със студена вода. Всичко това се настоява за поне 8-10 часа. След това оризът се отстранява и се измива добре. Сега той е готов да запише пилаф, който ще се окаже много вкусен.

Най-вкусният ориз, както се казва на изток, се получава по следния начин: гроздовете се преместват, измиват и 20 минути се накисват в студена вода. Тогава оризът трябва да се остави да изсъхне, за което се изхвърля обратно в гевгира. След това трябва да се смесва с червеното горещо масло в карфиола и да се запържва, докато зърната имат известна прозрачност. След това, когато крупът се охлажда, трябва да се излива със солена вряла вода или месо, също вряща. Необходимо е да се спазва пропорция от 1: 1,5, като последната цифра показва количеството вода. След това, за няколко минути, котлона трябва да се готви на висока температура, след като преди това натоварването на капака. След това пожарът намалява и оризът се варе, докато цялата течност се изпари. В Централна Азия се смята, че такъв пилау ще бъде истински.

пилаф от свинско месо с хрупкав ориз
Връщане към съдържанието

Изборът на свинско месо за пилаф

За да направите истински пилаф у дома, трябва да знаете каква част от трупа е най-подходяща за тази цел. Най-добрият вариант е да се избере целулоза, в която малко живо и мазнини. Пилаф със свинско месо на кокал има особен вкус и аромат. Перфектно за това ястие е врата или шията. Някои земеделци предпочитат да правят пилаф на свински ребра. Накратко, всяко парче месо, което няма твърде много мазнини, е подходящо. Прясното свинско е розово. Ако месото изглежда малко изсушено и има тънка кора, това не означава, че не е подходящо за храна. Трябва обаче да обърнете внимание на факта, че няма места с различен цвят. Ако прикрепите ръка към прясно свинско месо, тя трябва да остане почти суха. В случай, че тинята е забележима, тогава е по-добре да не купуваш такова месо. Трябва да обърнете внимание и на нейната миризма.

За да може месото да запази всичките си вкусови качества, то трябва да бъде размразено само при стайна температура, а не под топла течаща вода. Свинското месо често е доста мазно, така че всички мазнини и филми трябва да бъдат отрязани. Ако има вени, те също се отстраняват. След това нарязайте филетата на малки парченца. Ако ребрата са избрани, те трябва да бъдат нарязани и изплакнати, така че малки парченца кости да не идват в пилаф. Преди полагането месото трябва да се измие и да се изхвърли в гевгир, тъй като влагата при пържене на свинско с подправки ще бъде излишна.
Връщане към съдържанието

Как да готвя истински пилаф?

За да готвите плод със свинско, ще ви е необходим котел или тиган с дебели дъна и стени. Подходящ и дълбоко дебел стенен тиган и фреза с незалепващо покритие. Много успешен пилау със свинско месо се получава в многообразна форма. Всяка домакиня знае, че това ястие може да се подготви по много начини. Как да направите вкусно пилаф със свинско правилно, няма едно единствено решение. Има много рецепти за много прилични ястия.
Връщане към съдържанието

Подправки и подправки за пилаф

Видовете подправки и подправки, които трябва да използвате, зависят от рецептата на пилаф. В узбекска кухня, зира и бербери са много уважавани. Не ястие, в което има ориз и месо, не може да направи без тях. Ако разгледате рецепти на европейската ориентация, но не и ориенталска, тогава често има черен черен пипер и грах, червен пипер, кориандър, дафинов лист. Много хора обичат да правят пилау от свинско с добавяне на сушени плодове. В този случай той има много необичаен вкус и отличен вкус. Подправките и подправките, които се продават в стъклени съдове, са с по-високо качество, така че те са малко по-скъпи. Можете да купите готови смеси от подправки за пилаф, но те не отговарят на всяка домакиня и не отговарят на всички рецепти. Готово ястие често се поръсва с билки: кориандър, манджар, босилек.

Проста рецепта plov със свинско месо

В това ястие е само плътта свинско, без кости. Трябва да се почисти от филма и да се отрежат прекалено меките и тънки тъкани. Тези гарнитури ще бъдат полезни по-късно. След това свинското месо трябва да бъде измито, изсушено и нарязано на малки кубчета. За да спестите време, първо трябва да направите ориз. Краката се измиват и се изсипват с преварена вода при стайна температура в продължение на 40 минути. Водата е толкова голяма, че да изпъква леко над ориза. Докато той се подува, ние сме ангажирани със зеленчуци и месо. За 1 кг свинско трябва да вземете 350 грама ориз, 0,5 кг моркови и лук, чесън, 2 домати и 3 супени лъжици доматено пюре. Тъй като тази рецепта за пиано е много проста, подправките и подправките са взети тук, които са на вкуса на домакинята и нейния дом.

Лукът се нарязва на големи, полутвърди, моркови – сламки. Много хора го търкат на ренде, но това не е приемливо за plov. С остър нож от домати, отстранете кутикула и внимателно ги нарязайте на кубчета със среден размер. Чесънът трябва да се почисти и да остави зъбите цял. В тази рецепта има малък трик: нарязаните лук и морковите трябва да бъдат смесени. След това се вземат ястия, в които се решава да се готви пилафът, на дъното му се изсипва растително масло, за предпочитане маслинено. Това ще отнеме 250-300 грама. Хрупкаца лук и моркови се внасят в кипяща мазнина, пържена. Във време, когато зеленчуците започват да се кафя, трябва да изрежете месото в тигана. Тук те трябва да бъдат много добре пържени. След това маслото е напълно освободено от всички съставки, които просто са изхвърлени.

Това беше обратът на свинското месо, което се пържи за 20 минути със същата сила, при постоянно разбъркване. След това оставете останалия лук и моркови. Покрийте капака на тигана с капак и оставете месото със зеленчукова яхния за 7-9 минути. След това се прибавят домати, смесват се и сместа от продукти отново се задушава под капака в продължение на 5 минути. Сега в тигана трябва да излеете толкова много варена вода, така че да изпъква върху продуктите с дебелината на малкия пръст. След като водата кипи, разстила се доматена паста, сол и черен пипер. Тази цяла смес от продукти трябва да се готви за 10-15 минути. През това време трябва да подготвите избраните подправки и след необходимото време да ги добавите към тигана заедно със скилидките чесън. След 5 минути погасяване изложени ориз, които трябва да бъдат изравнени. Сега трябва да направите най-слабия огън и да готвите пилаф в продължение на 20-25 минути.

рецепта за пилаф у дома

Сложна рецепта с свинско месо

По този начин от ценителите на ориенталска кухня. Тя умишлено не показва теглото на съставките, но обяснява моделите, познанието за което ще помогне у дома да направи чуплива истинска ориенталска пилау от свинско месо. Месото, морковите и лука трябва да вземат същото количество, а оризът може да се приема два пъти повече от свинското месо. В това ястие трябва да присъстват черна жира, сушени бръшлянки, червен пипер, куркума и сол. Подправките в точното количество са предварително смесени.

Както и в предходната рецепта, оризът трябва да се накисва в студена преварена вода за най-малко 40 минути. В котела трябва да излеете маслото, като вземете предвид съдържанието на мазнини в месото. Ако е постно, тогава се нуждаете от много повече петрол. Трябва да се нагрее, но да не се прегрява. Определете готовността на маслото да бъде направено по този начин: трябва да поставите в него половината малка крушка и да изчакате, докато се изчерви. Веднага щом това се случи, премахваме лука със шум. И ние слагаме свинско нарязано на парчета.

Докато месото е пържено, морковите се нарязват на ленти, а луковицата са наполовина. Свинското месо трябва да се смесва периодично. След 10 минути печено лук се прибавя към месото и се приготвя, докато се получи златист цвят. Сега трябва да изложите морковите и да ги запържете с лук и месо в продължение на 5 минути, като постоянно се разбърква. След това сместа от продукти се изсипва с варена вода по такъв начин, че да ги покрива не по-малко от 1 см. Това, което сега е в котела се нарича zirvak – сос за пилаф. Трябва да го заври, да добавите подправките и да ориз. Казан е покрит с капак, огънят е намален и след 20 минути грозният пилаф е готов. На масата се сервира на голямо отворено ястие. Сега знаете как да готвите пилаф от свинско месо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =