Vérzés a korai terhességben. Ez veszély!

vérzés a korai terhességben

Tartalom:

 • A vérzés élettani okai
 • A kóros vérzés okai
 • Mindent a vetélésről
 • Ektopiás terhesség
 • következtetés

A terhesség nem csak a leginkább örömteli, hanem a legizgalmasabb időszak a szinte minden nő életében. Miért izgalmas, kérdezed? Igen, mert sok izgalom van az izgalomhoz. És az egyik ilyen oka a vérzés a terhesség korai szakaszában. Rendszerint az ilyen véres kibocsátás pánikot okoz a jövő anyáin, ami azonban nem meglepő.

Ez azonban nem így van. Nem minden vérzés, amely a terhesség korai szakaszában jelentkezik, jelzi a kóros folyamatok jelenlétét a jövő anyja testében, akik azonnali orvosi ellátást igényelnek. Bár természetesen a terhesség alatt a vérzés figyelmen kívül hagyása semmi esetre sem lehetetlen. Nézzük meg közelebbről a kérdést.

De a beszélgetés megkezdése előtt szeretnék különös figyelmet fordítani – minden információt kizárólag az INTRODUCTION számára adnak, és nem használható fel az önellenőrzésre. Mindenesetre a jövő édesanyja, véres kibocsátással, első alkalommal kell keresnie orvos segítségét.

A vérzés élettani okai

A várandós nő testének terhességének első néhány hetében egy nő egész testének globális átalakulása van – mind fizikai, mind hormonális. És ebben az időszakban a gyenge vérzés semmiképpen sem jelent patológiát. Továbbá – egyes esetekben jelentéktelen vérveszteség válik az első “harangjává”, amely bizonyítja a terhességet.

 • A magzati tojás beültetése

A méh nyálkahártyáján a magzati tojás rögzítése következtében véres foltosodás fordulhat elő. A nyálkahártya apró darabjai, amelyek elválnak a hüvelytől. Ezek a kibocsátások nagyon különböző színűek lehetnek – a fényes skarláttól barnáig és barnaig is. Általában ezek az elváltozások nem nagyon intenzívek, csak néhány napig tartanak. Ritka esetekben ezt a jelenséget görcsök kísérhetik – egy nő fájdalmat panaszkodik az alsó hasban. Emlékezz újra – ez a vérzés lehet a terhesség első jele.

Azonban ez a folyamat még a terhesség megállapítása előtt is előfordul. Végül is a magzati tojás csak a méh nyálkahártyájába kerül beültetésre. Leggyakrabban ez a folyamat egybeesik a menstruáció várható időtartamával. Mellesleg ez a jelenség olyan széles körben elterjedt vélemény kialakulásához vezetett, hogy a terhesség alatt a menstruáció nem minden nőnél megáll.

 • Hormonális háttér

Bizonyos esetekben a terhesség korai szakaszában a vérzés oka a hormonális “vihar”, amely egy jövőbeli anya testében lüktet. Az ilyen vérzés nagyon ritka, és csak néhány napig tart. Leggyakrabban ez a vérzés körülbelül 10 nappal az első nap után következik be, és nincs menstruáció. Nincs ilyen fenyegetés a gyermek egészségére, és az anya nem képvisel.

 • Nyaki lágyulás

Számos tényező hatására – beleértve a hormonális háttér változásait is – a méhnyakhoz vezető véráramlás nő. Emiatt a méhnyak enyhén lágyul és gyógyulni kezd. Az ilyen vérzés több napig tarthat egymás után.

 • Nyaki erózió

A méhnyak eróziója a leggyakoribb oka a véres “kenetek” megjelenésének a terhesség korai szakaszában. Egyébként az erózió ugyanazért az okból fejlődik ki, a méhnyak nagyobb véráramlása, ami gyulladáshoz és későbbi fekélyekhez vezethet.

A méhnyak eróziójának következtében fellépő vérzés közvetlenül a nemi közösülés után, és néha nyilvánvaló ok nélkül is előfordulhat. Az ilyen vérzés sohasem bőséges, a kibocsátás barnás színű. Csak egy-két napig, vagy akár több hétig is eltarthatnak. Rendszerint a terhesség alatt az orvos nem jelöl ki semmilyen méhnyakkeltő erózió kezelést – a “várakozás és látás” hozzáállása bekapcsolódik. Nincs olyan fájdalmas érzés, amelyhez az ilyen mentesítés kíséri, és a jövő anyjának nincs fizikai kényelmetlensége – kivéve a pszichológiai.

 • polipok

A méhnyak eróziója messze nem az egyetlen okból, ami vérzést okozhat a terhesség korai szakaszában. Gyakran a vérzés a méh polipok vagy a nyaki csatorna jelenléte miatt következik be. A polipok teljesen fájdalommentes daganatok, amelyek maga a méh üregében vagy a nyakában keletkeznek. Ebben az esetben a vérzés is nélkülözhetetlen és teljesen fájdalommentes.

Az orvos minden esetben meghatározza a polipok kezelésének taktikáját. Leggyakrabban a polip eltűnik teljesen függetlenül, bármilyen külső interferencia nélkül. Ha azonban a polip túl nagy vagy túl sok vérzik, az orvos dönthet úgy, hogy eltávolítja a polipot.

Ne féljen ez az eljárás – teljesen fájdalommentes, és nem veszélyezteti sem a csecsemőt, sem a jövendő anyát, mivel nincs szükség a méh üregének curettage-jára. Természetesen, ezzel párhuzamosan az orvosok a terhesség fenntartására irányuló nőterápiát írnak elő.

vérzés a terhesség alatt a korai stádiumban

A kóros vérzés okai

Azonban, amint már említettük, a terhesség korai szakaszában nem minden vérzés olyan ártalmatlan. Bizonyos esetekben a vérzés súlyos veszélyt jelent a nő testére és a normális terhességi szakaszra. Nézzük ezeket az eseteket részletesebben:

 • A méhnyak patológiái

Már beszéltünk a méhnyak eróziójáról. Ez azonban a legegyszerűbb szabálysértés. A méhnyak számos súlyos patológiája létezik. Beleértve a rosszindulatú változásokat, amelyek vérzést okozhatnak a terhesség korai szakaszában.

 • Varicose vénák

És tudtad, hogy a hasfájás nemcsak a lábakat, hanem a nemi szerveket is érinti? És ha ezek a leggyógyultabb erek kitörnek, akkor lehet véres kisülés. Ebben az esetben fényes piros színűek és jellegüknél fogva periodikusak.

 • A méhlepény eltávolítása

A méhlepény eltávolítása nemcsak hosszú, terhességi időszakokban figyelhető meg, mint a legtöbb ember gondolkodásra. Ez a korai szakaszban is előfordul. És vérzéshez vezethet. A legtöbb ilyen esetben, megfelelő kezeléssel, a terhesség fenntartható.

Mindent a vetélésről

A vérzés egyik legveszélyesebb oka a spontán abortusz, vagy egyszerűbb a vetélés. A spontán abortusz a legtöbb esetben pontosan az első három hónapban fordul elő. És az egyik legfontosabb jel a vérzés.

Elkezdődik ez a folyamat szinte mindig standard – a vérzés nagyon csekély, és gyakorlatilag nincs fájdalmas érzés. Az ilyen vérzés azonban nem fordul elő a recesszióban, éppen ellenkezőleg, ez erősödik. És ahogy a vérzés intenzitása nő, fájdalmas érzések növekednek. Az orvosok megkülönböztetik a vetélés több szakaszát, amelyek különböznek a vérveszteség és a kényelmetlenség mértékétől:

 • Félő vetélés

Az első szakasz fenyegető vetélés. A véres kisülés nagyon ritka, és a fájdalom teljesen hiányzik. És ha fájdalomérzetek merülnek fel, zajosak és lokalizáltak az alsó hasban és / vagy a hát alsó részén.

Ebben a stádiumban a méhben és a nyakában még nem jelentkeznek kóros elváltozások. És aktív, megfelelő terápiával a terhességet a legtöbb esetben nagyon meg lehet tartani. By the way, az összes olyan nők körülbelül 30% -a, akik sikeresen születtek egészséges csecsemők számára, átmegyek erre.

 • A vetélés megkezdése

Az elkezdett vetélkedés szakaszában a vérzés nő, és a fájdalom megszorul. A méh külső igája kissé kinyílik, maga a méhnyak lassul. A nő általános állapota még kielégítő. És ebben a szakaszban, a megfelelő és időben történő kezelés megkezdésekor a terhesség fenntartásának valószínűsége elég magas – körülbelül 80%.

 • Abortusz a tanfolyamon

Ha a pillanat elvész, az abortusz elkezdődik, szinte lehetetlen a terhesség megtartása. A vérzés nagyon bőséges lesz, és a fájdalomérzések rendkívül intenzívek. Ez az állapot komoly veszélyt jelent egy nő egészségére és azonnali kórházi kezelésre szorul. Attól függően, hogy a nő milyen állapotban van, megkapja a szükséges segítséget.

Abban az esetben, ha a vetélés nem teljes, a véres kisülések különösen erősek, sötétvörös színűek, nagyszámú vérrögvel. Az ilyen vérzést súlyos görcsös fájdalom kísérte. Ebben az esetben a nőnek a következő orvosi ellátásban kell részesülnie.

Először is, a méh üregének tisztítása szükséges a magzati tojás eltávolításához. Ellenkező esetben nem lehet leállítani a vérzést. Másodszor, a vérveszteség kompenzálódik, attól függően, hogy a nő milyen állapotban van. Harmadszor, antibakteriális terápiát fognak végrehajtani a méh nyálkahártya gyulladásos folyamatának kialakulásáért.

Nos, ha a vetélés befejeződött – vagyis a magzati tojás elhagyta a méh üregét – a vérzés fokozatosan csökken, valamint fájdalmas érzések. De ebben az esetben figyelmen kívül hagyja az orvost semmi esetre sem lehetetlen – egyébként az akut endometritis majdnem garantált Önnek. Az egyetlen dolog, amit az orvos fog tenni ebben az esetben az, hogy tisztítsa meg a méh üregét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs darabja a tojás és a héj maradt ott.

Ektopiás terhesség

A terhesség korai szakaszában a vérzés másik nagyon szomorú oka lehet a méhen kívüli terhesség. Emlékezzünk arra, hogy ez a kifejezés. A normális terhesség alatt a magzati tojást a méh nyálkahártyájába rögzítik. Sajnos azonban ez a folyamat bizonyos esetekben nem sikerül. És a magzati tojást beültetik a méhnyakba vagy a petevezetékekbe. Egy ilyen jelenség rendkívül veszélyes, és komoly veszélyt jelent nemcsak az egészségre, hanem egy nő életére is.

Az ektopiás terhesség egyik első jele a nemi szervek vérzése. Rendszerint az elosztás meglehetősen csekély, barna színű. A normális terhesség valamennyi jele általában jelen van – ez a toxikus hatás, az emlőmirigyek ingerlése és pozitív terhességi teszt. Bár egyes esetekben az ektópiás terhesség vérzése is megkezdődhet, és nagyon korai időszakban, amikor egy nő még nem ismeri “érdekes” helyzetét.

kellemetlen vérzés a terhesség alatt a korai szakaszban

következtetés

Mindenesetre, bármi legyen is a vérzés, a lehető legrövidebb időn belül szükség van egy nőgyógyász segítségére. Még akkor is, ha a vérzés nem veszélyezteti a terhességet, mindig fennáll a veszélye annak, hogy más szövődmények kialakulnak. Például a gesztációs anémia nagyon kellemetlen jelenség. És hosszú távú vérzéssel járó fejlődése nagyon valószínű.

Az orvos gondosan megvizsgálja a terhes nőt, írja elő a vizsgálatokat, végezzen ultrahangos vizsgálatot, amely segít meghatározni, hogy fennáll-e a spontán abortusz veszélye. Az összes kapott adat alapján az orvos objektíven értékeli a nő állapotát, és előírja a szükséges kezelést.

Nagyon gyakran, a jövőbeli anyák nem mennek az orvoshoz, a kórházi kezeléstől való félelem miatt. Ez azonban nagyon meggondolatlan. Ha az orvos kórházi kezelést ajánl, semmiképpen sem utasíthatja el. Még ha Ön vagy rokonai is tudják, hogyan kell injekciózni, akkor nem lesz képes kórházi otthon létrehozására.

Végtére is, szinte minden vérzéses esetben a sikeres kezelés fő feltétele a pihentetés. És nem valószínű, hogy otthon is megfigyelnék – akkor a reggeli, majd a vacsora, akkor az idősebb gyermek vagy a figyelem másik fele megköveteli. És ne vegye be a kórházba, mint egyfajta szülést.

Próbáld megtalálni a pozitív oldalt ebben a helyzetben. Különösen azért, mert nem olyan nehéz. Megfelelően nyugodhat, aludhat, elolvashatja a kedvenc könyvet, amelyhez nincs “nincs kezed”, hogy megtudd, hogyan kell a keresztet hímezni a végén! És ne feledje a legfontosabb dolog – nagyon gyakran a fekvőbetegség segít megmenteni a baba életét!

Összefoglalva szeretném ismét emlékeztetni a terhes nők cselekvési algoritmájára, amikor a terhesség korai szakaszában véres kibocsátás következett be:

 • Próbálj meg nyugodni minél hamarabb – addig, amíg sürgősségi eset nem fordul elő!
 • Ha van ilyen lehetőség, azonnal feküdjön le, és hívjon valakit, ha otthon egyedül vagy.
 • Azonnal értesítse az orvost. Ha az eset hétvégén vagy éjszaka történik, azonnal hívja a mentőcsapatot. Függetlenül senki sem mehet!
 • Szigorúan kövesse az orvos utasításait és előírásait.

Az orvos-nőgyógyászhoz való időben történő hozzáférés és az illetékes kezelés nemcsak a terhesség megmentését teszi lehetővé, hanem a különböző szövődmények kialakulásának elkerülését is. Boldog terhesség és enyhe szállítás!

Javasoljuk olvasni: A terhesség megszakítása a korai szakaszban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 + = 76