Terhesség és HIV-fertőzés

HIV és terhesség

Sajnos az utóbbi években a HIV-fertőzés nagyon elterjedt. Azonban annak ellenére, hogy a HIV-fertőzés kezelése még mindig csak részben érzékeny, a betegek élettartama meglehetősen magas – akár 15-20 évig is. Ezért nem meglepő, hogy sok HIV-fertőzött nőnek van vágya arra, hogy baba legyen, különösen, ha még mindig nincsenek gyermekei.

Valaki elítéli a beteg nők ilyen vágyát, valaki támogatja. Azonban a tény továbbra is fennáll, függetlenül attól, hogy mások hogyan kezelik – egy gyermek születése egy olyan nő választása, aki nyomot akar hagyni. És ez a választása igaza van neki, mert csak egy nő vehet felelősséget gyermekének életéért és egészségéért. Azonban sok HIV-fertőzött nő nem hagyja abba ezt – a HIV és a terhesség kéz a kézben nem olyan ritka, mint amilyennek első pillantásra tűnhet. Néhány esetben egy nő úgy dönt, hogy HIV-fertőzött emberről szül.

A várandós anyának azonban soha nem szabad elfelejtenie, hogy a HIV-fertőzés jelenlétében a terhesség radikálisan más, mint mindenki más. Az egészséges gyermek születése meglehetősen reális, de ennek a jövőbeli anyának sok erőfeszítést kell tennie. De mit fog tenni az anya gyermeke egészségének kedvéért? Pontosan ezt fogjuk megvitatni.

HIV-pozitív páciens fogantatása

A gyermek egészségének tiszteletben kell tartania a kezdetektől fogva – a fogantatástól kezdve. A megfelelő kialakulás jelentősen csökkentheti a baba fertőzésének kockázatát. Mindazok ismerik a tényt, hogy a gyermek fertőződik a HIV-vel a terhesség, a szülés vagy a szoptatás idején. De kevesen tudják, hogy lehetetlen fertőzött gyermeket az apa, aki HIV-fertőzés, mivel a vírus nem lép be a sperma. És a petesejt és a spermium teljesen steril – nem tartalmaz mást, mint a szükséges tápanyagokat az az embrió fejlődése, valamint a genetikai szülők információkat.

De ez csak az érme egyik oldala. Mint ismeretes, a spermiumok biológiai folyadékban vannak – a szemináriumban, amelyben az immunhiányos vírus koncentrációja a legmagasabb. És ez azt jelenti, hogy egy fertőzött ember nagyon nagy valószínűséggel továbbítja a vírust az egészséges nőnek. És még ha a nő nem is félek, emlékeznie kell arra, hogy ő viszont megfertőzi a jövő morzsait.

És még ha mindkét partner fertőzött, a nem védett szex a terhesség számára is rendkívül veszélyes. Az emberi szervezetben az immunhiány vírusa mutálódik. A nem védett közösüléssel a partnerek többször egymásnak fertőződnek egymással, mindegyik saját vírusváltozattal rendelkezik. Emellett egy ilyen helyzetben a vírus anyától a gyermekig történő továbbításának kockázata, így még mindig nem érdemes a kockázatot.

A komplikációk elkerülése érdekében a modern orvostudomány többféle alternatív fogamzásgátló alternatívát kínál olyan párok számára, ahol a HIV egyik vagy mindkét partnere fertőzött. Ilyen módszerek a következők:

 • Egy pár, amelyben egy nő fertőzött

Ebben az esetben, ha egy HIV-fertőzött nő a pár, a legoptimálisabb és legbiztonságosabb megoldás a mesterséges megtermékenyítés (nem tévesztendő össze a mesterséges megtermékenyítés). Az ovuláció ideje – mintegy 13 – 14 napos menstruációs ciklus, amikor egy érett petesejt a petefészekből, a nő hüvelyébe, az orvos beépül egy női hüvely előszerelt sperma.

 • Egy pár, amelyben az ember fertőzött

Abban az esetben, ha egy férfi fertőzött egy párral, az orvosok számos lehetőséget kínálnak. A legkevésbé használt szexuális érintkezés, amelyet nem óvszer véd. Ehhez a párhoz az orvosok segítségével gondosan meg kell tervezni az ovuláció idejét – amikor a tojás kialudt a petefészekből és megtermékenyítésre kész. A napot pontosan meg kell határozni annak érdekében, hogy maximalizálják a trágyázási esélyeket, mivel minden ismétlődő, nem védett szexuális kapcsolat néha növeli a nő fertőzésének kockázatát.

Az ilyen megtermékenyítési módszert megelőzően a szexuális partnereket alaposan meg kell vizsgálni bizonyos betegségek jelenlétére, és szükség esetén kezelni kell őket. Ezenkívül az orvosok speciális terápiát fognak folytatni, ami többszörösen csökkenti a nők fertőzésének kockázatát – ez nagyon fontos előkészület a fogantatáshoz.

A második módja ennek a helyzetnek a megfogalmazása, hogy megtisztítsa a spermát és a menstruációs ciklus egy bizonyos napján a hüvelybe való közvetlen beillesztést, amikor a tojás megtermékenyítésre kész. Ez a trágyázási módszer az egyik legbiztonságosabb egy nő és egy jövőbeli gyermek számára, ezért az orvosok olyan párokat ajánlanak, akikben a férj HIV-fertőzött, ez a fogantatás módja.

A terhesség kezdete

Tehát a pár megkapta, és a nő terhes. Ezután kezdődik a kevésbé fontos idő a jövőbeli baba egészségére – magára a terhességre. A jövő anyja a lehető leghamarabb keresse meg a legközelebbi AIDS központot. Ennek a központnak a szakemberei kinevezik a jövő anyát a szükséges vizsgálatoknak, felveszi a nőt a nyilvántartásba, és számos farmakológiai hatóanyagot ad ki, amelyek segítenek csökkenteni a HIV-fertőzés kockázatát anyáról a gyermekre.

Az AIDS központban végzett ellenőrzés mellett a várandós anyának a lehető leghamarabb regisztrálnia kell a terhességet. Természetesen az első látogatás során meg kell mondania orvosának – nőgyógyásznak a betegségéről, de ne felejtse el, hogy az orvos a legfontosabb szövetségese a gyermek egészségi küzdelmében. Ezért próbáljon jó kapcsolatot kialakítani orvosával. Ne vegyen ellenséges kérdéseket vagy tanácsokat orvosától – érts egyet: senki sem fogja elítélni, és minden kérdést, amit az orvos csak arra kéri, hogy segítsen Önnek és gyermekeinek.

Rendszerint az orvos irányítja a várandós anyát számos hagyományos terhességi tesztre. Ezek közé tartozik a vér és a vizelet általános elemzése, a vércukor meghatározása, ultrahang. Azonban a HIV-fertőzött jövő anyjának ezen felmérése mellett általában vérképzést kell végezni, amely meghatározza a várandós nő vírusterhelését és immunállapotát. Ezek a tanulmányok létfontosságúak – ezek alapján az orvos képes lesz arra, hogy ne csak a vírus viselkedését és az immunállapot állapotát értékelje, hanem annak megértését is, hogy mi a jövő anyja organizmusának általános állapota. Ezen adatok alapján az orvos meghatározhatja az antiretrovirális terápia további taktikáját.

Ezen felül, ha a terhesség nem tervezett, és a nő nem ment át teljes körű vizsgálatot a test a fogantatás előtt, az ő orvos írja elő vizsgálatokat, hogy megmutatja, hogy van jövője anya a betegség, szexuális úton terjedő betegségek, a vérvizsgálat a hepatitis. Ezen kívül az orvos kenetet fog készíteni a hüvely mikroflórájának meghatározására.

Egy nőnek semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynia a nőgyógyász rendszeres látogatását, és minden követelményének szigorú betartását. Ellenkező esetben fennáll a korai születés veszélye. Az idő előtti születés pedig jelentősen megnöveli a HIV fertőzés valószínűségét.

terhesség és HIV

Orvosi eljárások a terhesség alatt

A legtöbb orvos – nőgyógyászok és virológusokat joggal hihette, hogy a HIV-fertőzött terhes nők lehetővé kell tenni, hogy megvédje különböző orvosi eljárások. Természetesen beszélünk ezeket az eljárásokat, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a épségének megsértése a bőr és a nyálkahártyák, és különösen az invázió a méhnyálkahártya. Mindezek a tevékenységek nagymértékben növelik a HIV-fertőzés anya és gyermek közötti átvitelének kockázatát.

Rendszerint a terhes nőkre vonatkozó összes ilyen eljárást rendszerint bizonyos magzati rendellenességek és genetikai betegségek diagnosztizálására írják fel. És ha a normális terhesség esetében az ilyen vizsgálatok szinte teljesen biztonságosak mind az anya, mind a jövőbeli baba esetében, a HIV-fertőzött nő nagyon veszélyeztetett ilyen eljárások során. Ezért, ha egy nőnek bármilyen aggodalma van, akkor a terhesség előtt konzultálnia kell egy genetikussal.

Azonban, ha a HIV-pozitív terhes nők kijelöl ilyen eljárások, minden joga megvan, hogy kérdezze meg orvosát, hogy magyarázza, mi okozta ezt kell helyettesíteni ezeket az eljárásokat más kutatási módszerek lehet például, ultrahang, ami nem igényel behatolást az anyaméhben.

Ugyanebben az esetben, ha nincs módja egy terhes nő kell gondoskodniuk arról, hogy az orvos előtt kötelező intervenciós kijelölt vírusterheléssel-teszt, amelynek segítségével határozza meg szintű vírus a vérben, bármilyen okból, hogy hagyjon fel az ilyen eljárásokat. Ezenkívül további antiretrovirális terápiára van szükség, amely segít a gyermek fertőzésének valószínűségének jelentős csökkentésében.

Mit kereshetek?

Több fő szempont van, hogy a HIV-fertőzött nőnek különös figyelmet kell fordítania. A főbb pontok az opportunista fertőzések.

A HIV fertőzéssel járó terhes nők esetében a betegség súlyos veszélyt jelent. A legkívánatosabb azonban az úgynevezett opportunista fertőzések, amelyek az immunhiányos állapotra jellemzőek, és nem más, mint a betegség progressziójának indikátora. Az ilyen fertőzések megelőzésének módját az alábbiakban ismertetjük:

 • Háziállatok megengedettek

Nagyon sok háziállat gyakran fertőzésforrás. Még akkor is, ha az állat egészségesnek tűnik, bizonyos patogén baktériumok és vírusok hordozói lehetnek. Ezért ha a jövőben HIV-fertőzött anyának van háziállata, akkor utasítsa családtagjait, hogy gondoskodjanak róluk, és rendszeresen vizsgálják meg az állatot az állatorvosnál.

 • A jövő anyja környezetének és táplálkozásának

A jövendő anyának nagyon óvatosnak kell lennie a vízzel. Először is, semmiképpen sem megengedhető a nyers víz fogyasztása – csak főzve vagy palackozott. Másodszor, a terhesség alatt elkerülni kell a természetes víztestekben való úszást, mivel elegendő számú mikrobák lehetnek.

Ugyanilyen fontos, hogy kizárják a terhes nő érintését a talajjal, és ne érintkezzenek a mezőgazdasági állatokkal, például tehenekkel, juhokkal és kecskékkel. Ugyanilyen fontos a nyers tejtermékek és a tojás feladásának elengedése. Az összes terméket csak speciálisan kijelölt helyeken kell megvásárolni, elkerülve a spontán piacokat.

 • Rendszeres orvosi látogatás

Nagyon fontos, hogy a HIV-fertőzött jövő anyát időben és rendszeresen megfigyeljük minden szükséges szakemberrel. Milyen szakemberek – minden egyedi esetben egyedileg megoldódnak, attól függően, hogy melyek a rendelkezésre álló egyidejű betegségek. De az AIDS központ és a nőgyógyász szakemberei ezen a listán szigorúan kötelezőek. Rendszerint a nõ elsõ felében a terhesség normál állapotában havonta kétszer meglátogathatja a fenti szakembereket, majd olyan gyakran, amennyit az orvosok szükségesnek ítélnek.

Abban az esetben, ha a terhesség normális, kórházba helyezze a várandó anyát az anyasági kórházban kb. Két héttel a kiszállítás várható időpontja előtt. Ugyanabban az esetben, ha bármilyen terhességi rendellenesség fennáll, a kórházi kezelés bármikor elvégezhető, ha az orvos szükségesnek tartja. A kórházi kezeléstől való megtagadás minden esetben elfogadhatatlan – valójában HIV-fertőzés jelenlétében a különböző szövődmények kialakulásának kockázata idővel nő.

terhesség és HIV-fertőzés

A HIV terhességének a terhesség hatásának jellemzői

Régóta tudományosan bebizonyosodott, hogy a terhesség ideje alatt mindig jelentősen csökken az immunrendszer működése – ez azért szükséges, hogy a nő teste ne utasítsa el a gyümölcsöt. És csak természetes, hogy egy HIV-fertőzött nő megtapasztalja, hogy a terhesség hatással lesz a már gyengült immunrendszerére. Sokan úgy vélik, hogy ez a természetes változás az immunrendszerben felgyorsíthatja a HIV-fertőzés kialakulását és rontaná a betegség lefolyását.

Azonban a HIV-fertőzött terhes nőknél a betegség terjedésének számos és hosszú távú megfigyelése azt jelzi, hogy a terhesség idején a betegség nem fejlődik. Ráadásul – megmagyarázhatatlan, de az a tény, hogy az immunrendszer női állapotának több mint a fele többször javult a terhesség után. Természetesen csak azzal a feltétellel, hogy a jövő anyája megkapja a szükséges kezelést.

Nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a kényes kérdést, mint a gyermek fertőzésének módját és valószínűségét. Abban az esetben, ha a terhes asszony nem tesz megelõzõ intézkedéseket, a gyermek fertõzõdésének valószínűsége körülbelül 40-50%. Többféle módon lehet átadni a HIV-et anyáról gyermekre – terhesség, szülés, sőt a szoptatás alatt.

 • Terhesség alatt történő fertőzés

Bizonyos esetekben a vírus az anya vérkeringésébe a méhlepényen keresztül a magzat képes áthatolni. Normális esetben, a méhlepény meg kell védenie a morzsákat különböző anyák a vérben levő kórokozók, beleértve a HIV. Azonban, ha valamilyen – bármilyen okból placenta sérült, vagy részt vesz a gyulladásos folyamat, a védelmi szerepet csökken nagy mértékben, és képes behatolni a HIV az anyából a magzatba.

 • Fertőzés a szülés alatt

A gyermek szülés közben kétféle módon fertőzheti meg a gyermeket. Először is, a gyermek a szülés folyamán képes megszerezni a vírust abban az esetben, ha a bőrén vagy a nyálkahártyáján kisebb kopások vagy sebek jelentkeznek. Vagy a gyermek el tudja nyelni a hüvelyi titkot és a fertőzött anya vérét a szállítás során. A gyomor és a belek nyálkahártyáján keresztül a HIV bejuthat a gyermek vérébe.

 • Fertőzés a szoptatás ideje alatt

Szoptatás esetén a gyermek közvetlenül az anyatejjel és a véren keresztül köthet szerződést abban az esetben, ha az anya a mellbimbókon repedéseket okoz. A szoptatás alatt a gyermek fertőzésének kockázata körülbelül 40%. Ezért gyakran az orvosok azt javasolják, közvetlenül a születés után, hogy a gyermeket mesterséges táplálékba szállítsák. Ez sokkal biztonságosabb, mint a szoptatás ebben az esetben.

Kockázati tényezők a baba fertőzésére

Az orvosok olyan tényezőket osztanak meg, amelyek jelentősen befolyásolják a gyermekek HIV-fertőzésének kockázatát, három fő csoportba sorolva:

 • Anyai tényezők

Az egyik legfontosabb tényező az anya testének vírusterhelése. Minél magasabb a nő vírusaktivitása, annál nagyobb az emberi immunhiányos vírussal való fertőzés veszélye. Egy másik fontos tényező egy nő immunválasztása. Minél kisebb a vér mennyisége a terhes nők immunsejtjeiben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermek fertőzött is.

Ezen kívül jelentős szerepe van az életmód, a HIV-fertőzött terhes nők. Például az összes rossz szokások, mint a dohányzás, alkohol tartalmú italokat, főként rontja az immunrendszert, ami azt jelenti, hogy a humán immundeficiencia vírus gyermekre történő átvitel is jelentősen nőtt. Továbbá azt is hátrányosan érinti az a körülmény a női nemi szervek különböző fertőzések. Annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázatot a HIV átvitelének anyáról gyermekre, az orvosok egy speciális antiretrovirális terápia.

 • Szülészeti és nőgyógyászati ​​tényezők

Vannak bizonyos nőgyógyászati ​​tényezők is. Az egyik ilyen tényező az amniotikus folyadék idő előtti kisülése. Abban az esetben, ha a vízmentes periódus több mint három óra, akkor a humán immunhiányos vírus által okozott fertőzés kockázata körülbelül 40% -kal nő. Ezután a vízmentes periódusok minden további órája növeli a vírus tíz százalékkal történő átvitelének kockázatát.

 • Fetális tényezők

Az élettani jellemzői a gyermek is függ átvitelének kockázatát a HIV. Például fontos szerepet játszik az újszülött súlya – kisebb súlyú baba a test, annál nagyobb az esélye annak, hogy a vírus képes behatolni a szervezetben a gyermek. Ez nem meglepő – az esetben, ha a gyermek kis súly (kevesebb, mint 2500 g), ő nem fejlettek immunrendszert, és a védő reakció a nyálkahártyát és a bőrt, és még mindig nagyon gyenge. Mindezen tényezők együttes és növekedéséhez vezet a gyermek fertőzés veszélye immundeficiencia vírus.

Ugyanez igaz a koraszülött munkavégzésre – a korábbi születések is előfordultak, annál gyengébb az immunrendszer fejlődése a gyermekben. Ezenkívül az orvosok megjegyzik, hogy a HIV-fertőzött nőnek két csecsemője van. Az első morzsában sokkal nagyobb a vírussal való fertőzés kockázata. Ezt azzal magyarázza, hogy a gyermek, aki először elhalad a szülőcsatornán, hosszabb kapcsolatban áll az anya biológiai folyadékaival – vérrel és hüvelyváladékokkal.

A legtöbb esetben, ha egy terhes nő HIV-fertőzött, az orvos dönt egy császármetszést. Ez a módszer körülbelül 45% -kal csökkenti a HIV fertőzés veszélyét. Magától értetődik, hogy ebben az esetben csak a tervezett császármetszésről beszélhetünk, amelyet a jövő édesanyja előzetesen és szisztematikusan készít elő. Ha helyesen történik, a vírus továbbításának kockázata nem több, mint 3%, ami nagyon jó indikátor.

Így az olvasóink maguk is láthatják, hogy az immunhiányos vírussal fertőzött nők egészséges gyermekének születése meglehetősen reális. Ennek érdekében az anyáknak a későbbi anyáknak szorosan együtt kell működniük az orvosokkal – nőgyógyászokkal és AIDS-központokkal foglalkozó szakemberekkel. Az orvosok segítenek Önnek kiválasztani az antiretrovirális terápiát az Ön anyjának, valamint az újszülött számára szükséges megelőző tanfolyamot.

Annak érdekében, hogy minden intézkedés megakadályozza az immunhiányos vírus anyáról-gyermekre való átvitelét, a szülők nagyon gondosan követik az orvosok összes ajánlását. Különösen akut a farmakológiai gyógyszerek alkalmazása – egyértelmű és pontos kezelési séma nagyon fontos a kívánt pozitív eredmény eléréséhez. Abban az esetben, ha a jövő anyja nemcsak hiányozni fog bizonyos gyógyszerek bevitelét, hanem csak megszakítja az időintervallumokat, a kezelés hatékonysága időnként csökken.

A terhesség és a HIV-fertőzés azonban még mindig nem zárja ki egymást. Tehát ne feledje, ha tényleg valamit akarsz, akkor igaz lesz. És a gyermeke még sok éve örülni fog neked. Végtére is, aligha találhat valami drágább, mint egy gyerek mosolya és nevetés!

Javasoljuk, hogy olvassa el: a vetélést a tünetek korai szakaszában

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 25 = 32