Tejsav az izmokban. Honnan származik és hogyan kell kivenni?

tejsav az izmokban

Az elmúlt években egyre többen kezdenek egyre több figyelmet fordítani egészségükre. Beleértve, hogy nem a legutolsó hely a listán van elfoglalva a sport, és egyszerűen látogasson el az edzőteremben. Azonban néha az emberek, akik a lehető leggyorsabban kívánják elérni a kívánt eredményt, túlzottak. És végül ilyen problémával szembesülnek, mint a tejsav az izmokban.

És ez a tejsav több kellemetlen érzéshez vezethet, mint például:

  • Fájdalmas érzések a különböző izomcsoportokban, különösen azokban, ahol a terhelés különösen magas volt. És a fájdalom gyakran nagyon erős.
  • Az általános gyengeség és érzés a “megszakítás” – egy személy nem tudja, hogy a felesleges mozgás. És ez az állapot nagyon gyakran tarthat.
  • A testhőmérséklet emelése – valaki kissé felemelkedik, és valaki – azonnali lázcsillapítást igényelhet.

Ez a feltétel több órától néhány napig tarthat, néha, különösen súlyos esetekben és akár több hétig is. Természetesen abban az esetben, ha a fizikai terhelés nem volt túlságosan intenzív, és a tejsav nem fejlődött túlságosan, a kellemetlen érzések nem lennének nagyon jelentősek, és önmagukban, bármilyen gond nélkül eltűnnének.

Egy személy még nem is súlyosbítja a különleges figyelmet – ilyen állapot néha szinte minden embernél történik. És nem mindig jelenik meg a sport eredményeként – néha akár egy hosszú séta is okozhat ilyen állapotot. Rendszerint nagyon gyorsan halad, tehát ha nincs hőmérséklet és a fájdalomérzet nem okoz hatalmas kellemetlenséget, ne tegyen semmilyen intézkedést – hamarosan, általában 24 órán belül, a fájdalom nyom nélkül eltűnik.

Hol származik a tejsav?

Próbáljuk kitalálni, honnan származik ez a nagyon tejsav. Minden fizikai tevékenység során egy személy izmai vesznek részt. És ahhoz, hogy az izmok képesek legyenek megfelelően elvégezni a biomechanikai funkciókat, elegendő oxigént kell fogyasztaniuk.

Az oxigén felszívódása révén az izmok feltöltik energiatartalékaikat – frissítik az ATP-t. A testmozgás során az izomösszehúzódás időnként intenzívebb, mint pihentető. De annál intenzívebb az izom összehúzódása, annál több izom van oxigénnel.

De az emberi test sajátosságai olyanok, hogy az izomszövetek túl intenzív összehúzódása elkerülhetetlenül az oxigénellátás megakadályozásához vezet. Miért történik ez? Az izmok intenzív törzse alatt a lokális véráramlás lelassul, és ennek következtében oxigén lép be az izmokban. Kiderült egyfajta ördögi kör – az izmok megnövekedett oxigéntartalmat igényelnek, ugyanakkor korlátozzák a véráramlást, ezáltal csökkentve a vér áramlását, és ennek következtében az oxigént.

De az izmok terhelése az oxigénhiány ellenére is folytatódik. Tehát az izmok egyre több ATP-t igényelnek – az energiaforrás. A testnek nincs más dolga, mint az oxigénmentes ATP termelésének elindítása az úgynevezett anaerob rezsimben. Az izmok glikogénnek köszönhetően az izmok ATP-je továbbra is oxigén nélkül készül.

Azonban ennek eredményeként az izmok által termelt energia keletkezik, ilyen helyi csapadékokat állítanak elő, amelyeket tejsavnak neveznek. Ha eszébe jut, egy kicsit fölötte azt mondták, hogy nehéz terhelés alatt a véráramlás nagymértékben gátolt. És ez azt jelenti, hogy az izomszövetből származó tejsav kiáramlása is nagyon nehéz, ezért felhalmozódik az izmokban.

Maga a tejsav két fő összetevőből áll – a laktát és a hidrogén anionja. Ez a sav jelentősen csökkenti az izmok pH-értékét. Ennek eredményeként egy személy érezni kezd égető érzést és fájdalmat érezni az izmokban. És annak ellenére, hogy a tudósok a tejsavakat a lágy savak csoportjába sorolják, az érintett emberek nem valószínű, hogy olyan lágy tejsavnak nevezik.

hogyan lehet eltávolítani az izomot a tejsavból

Miért fáj az izmok?

Tehát itt az ideje, hogy a legfontosabb dologról beszéljünk – miért fáj az izmok? Miután érezte a fájdalmat edzés után vagy más fizikai erőfeszítés után, egy személy azonnal megpróbálja megtanulni, hogyan lehet eltávolítani a tejsav az izmokról. Ez azonban nem feltétlen kérdés a kérdésben.

A gyakorlat során előállított tejsav legnagyobb részét az izomrostok nagyon gyorsan eltávolítják – legfeljebb két nappal a gyártás után. A tejsav hosszú ideje nem hajlik az emberi testben. Ezért az izomfájdalom, amelyet egy személy három nap múlva vagy annál is jobban érzi, semmi köze a tejsavhoz.

Mindazonáltal nagyon óvatosnak kell lennünk az Ön egészségi állapotával kapcsolatban – annak ellenére, hogy három nap múlva az izomzat teljesen elhagyja az izomrostokat, károsíthatja őket. Ennek eredményeképpen a személy érezni fogja a legerősebb izomfájdalmat, amíg az izmok teljesen fel nem térnek.

És ezeket a koncepciókat szigorúan körvonalazni kell – a tejsav nem okozhat izomfájdalmat néhány nap múlva. Ugyanakkor izomkárosodást okozhat tejsav, amely miatt egy személy fájdalmat érez.

És ne feledje, hogy az égő érzés megjelenése a fizikai erőfeszítés alatt, vagy közvetlenül utána, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ember néhány napon belül szükségszerűen fájdalmat érez. Annak ellenére, hogy meghallgathatja az érzéseit, még mindig megéri – abban az esetben, ha az égő érzés túl erős, feltételezhetjük, hogy a tejsavat nagyon nagy mennyiségben termelték. És ez azt jelenti, hogy az izomrostok károsodásának kockázata időnként megnő.

Ezért van abban az esetben, ha gyanítod, hogy túl sok tejsav keletkezett a testedben a testmozgás során, megpróbálhatod megszabadulni tőle. Hogyan lehet önállóan elvégezni, egy kicsit alacsonyabb lesz. Időközben meg kell mondania egy kicsit arról, hogy mi lehet az izomrostok fájdalmának kialakulásához.

Mi a késleltetett izomfájdalom szindróma? Ez a fajta fájdalomérzés azért kapta a nevét, mert nem jelent meg közvetlenül a képzés után, hanem egy idő után – egy nap vagy akár kettő. Nagyon sok ember kifogásolhatja – az izmok szinte azonnal elkezdenek fájni, és nem hagyják abba egy hosszú ideig, akár egy hétig.

Azonban ez a szokatlan, első pillantásra a tény egyszerűen magyarázható: az első órákban és napokban egy személy fájdalmas érzést tapasztal, mivel a tejsav túlzott hatást gyakorol az izomrostokra. Rövid idő elteltével a tejsav lebontja a májat, és eltávolítja a szervezetből.

Azonban ez idő alatt más típusú fájdalomérzés is ismert – traumás fájdalom. Erős fizikai terhelés következtében keletkezik, ami az izomrostok deformációját és károsodását eredményezi – például túlzott expozíció. Ilyen fájdalmak gyakran felmerülnek az izmok nyújtására, a lépcsőn és hasonlókon végzett gyakorlatok után. Az ilyen fizikai fájdalom körülbelül egy hétig tart, de nagyon súlyos esetekben a károsult kénytelen segítséget kérni egy traumatikus orvostól. Szerencsére ez a jelenség nagyon ritka – gyakran a hivatásos sportolókban.

A késleltetett fájdalom szindrómájának kialakulásával járó másik ok, az izomrostok által előidézett gyulladásos folyamat kialakulása. A fentiekben már említettük, hogy a tejsav túlzott mennyisége az izomrostok feszültségével együtt gyakran a mikrotraumatikus izmok kialakulásához vezet.

Természetesen az emberi test elkerülhetetlenül reagál a sérülésekre, még akkor is, ha kicsi – van gyulladásos folyamat. A károsodott izomrostoknál az immunsejtek, amelyek szükségesek az izomszövet regeneráció folyamatának megkezdéséhez, nagyon intenzíven folynak. Ennek hiányában az izomrostok helyreállítása egyszerűen lehetetlen. És fájdalmas érzések merülnek fel éppen a nagyon folyamatban lévő gyulladásos folyamatok miatt.

És ne feledje, hogy a gyulladásos folyamatot nem mindig követi az izomzat kiterjedt károsodása, például a nyújtás – néha elég károsodás csak néhány sejt számára. Az izomrostok trauma szükségszerűen elég erős intramuszkuláris gyulladásos folyamatokkal jár.

Hogyan lehet gyorsan eltávolítani a tejsav az izom

Hogyan lehet megszabadulni a tejsavtól?

Tehát minden esetben, az izomzat tejsavának túlzott termelésével, a lehető leggyorsabban meg kell próbálni, hogy kiválassza a szervezetből. Így jelentősen csökkentheti a késleltetett fájdalom szindróma kialakulásának kockázatát, és az égő érzés eltűnik, ami szintén nem lesz szükségtelen.

Ezért van ideje megtanulni, hogyan lehet gyorsan eltávolítani a tejsav az izomzatból. Igaz, az igazságosság kedvéért meg kell jegyezni, hogy az a tény, hogy a szkeptikus orvosok azt mondják, hogy szinte lehetetlen ezt megtenni, amíg a test önállóan nem szakad, és nem vonja vissza.

Azonban a második csoport az orvosok továbbra is bátorító, és azt állítják, hogy lehetséges, hogy távolítsa el a tejsav a szervezet, bár ez nem olyan egyszerű. Milyen utak? Pontosan az alábbiakban tárgyaljuk:

  • Látogatás a szaunában

Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy tejsavat kapjunk ki az izmokból, látogassuk el a szaunát. A magas hőmérséklet hatására az izomrostok és az erek széles körben bővülnek, a véráram sokkal intenzívebbé válik. Ez azt jelenti, hogy a tejsav is sokkal intenzívebb lesz az izmokból.

Ne menj szélsőséges helyzetbe, és próbáld túl sok időt tölteni a szaunában, megszakítás nélkül. Ellenkező esetben a kívánt hatás nem érhető el. A gőzkabin látogatásának rendszere megközelítőleg a következő: az első megközelítésnek kb. 10 percet kell tartania, utána öt percig el kell hagynia a standot. A második megközelítés körülbelül 10 percre növelhető, és a standon kívüli tartózkodási idő kb. Három percre csökkenthető. Az egy napot a szaunában legfeljebb egy órán át szabad kiadni. Az eljárást célszerűen hideg zuhanyzóval végezzük.

Mindenképpen vegye figyelembe az általános egészségi állapotát – mindenképpen ne látogasson el a szaunába abban az esetben, ha bizonyos betegségei vannak, amelyek jelenléte ellenjavallt a szaunában vagy a fürdőben. Például ilyen betegségek közé tartozik a magas vérnyomás, diabetes mellitus és mások. Ha nem biztos benne – mielőtt meglátogatná a szaunát, mindenképpen konzultáljon orvosával.

  • Forró kád

Nem mindig lehet egy személy szaunával vagy szaunával ellátogatni. Ebben az esetben azonban megpróbálhat megszabadulni a felesleges tejsavtól. Ezt szokásos forró fürdő segítségével lehet megtenni. Gyűjts össze egy forró fürdőt annyira, ahogy a bőred elvisel. A fürdőszobának legalább 10 percnek kell lennie, de győződjön meg róla, hogy a víz nem takarja le a bőr szívét.

Körülbelül tíz perc múlva hideg vizet és egy kicsit a fürdőszobán kívül kell kezelni. Ez alatt az idő alatt, ha a víz lehűlt, forró víz hozzáadásával ismételje meg az eljárást. Legalább öt ilyen ciklusnak kell lennie. Az eljárás után alaposan dörzsölje az izmokat törülközővel, amíg a bőr pirosra nem fordul.

Azon a napon, akkor nem költenek többet, mint három ilyen fürdés. És ne feledkezzünk meg az a tény, hogy az ilyen fürdők ellenjavallt terhes nők, az emberek a magas vérnyomás, a nők a menstruáció alatt.

  • Sok folyadékot fogyasztok

A fokozott fizikai megterhelést követő első napon a tejsav feleslegének eltávolítása érdekében a lehető legnagyobb mennyiséget inni kell. A legalkalmasabb a zöld tea, amely kiváló antioxidáns. De légy óvatos – annak ellenére, hogy széles körben úgy gondolják, hogy a zöld tea nem növeli a vérnyomást, ez nem így van.

Ezért abban az esetben, ha a vérnyomás emelkedésére hajlamos, fel kell adni a zöld teát. Mindazonáltal az ivásnak mindenképpen azonosnak kell lennie, ezért előnyben kell részesítenie a tiszta, még mindig ivóvizet. Egy napnak legalább öt liter folyadékot kell innia.

És próbálj meg tanulni ebben az esetben a megfelelő lecke – szigorúan adagolja a terhelést, hogy megakadályozza a helyzet megismétlődését. És már nem kell gondolkodnod, hogyan lehet megszabadulni az izmok fájdalmától. Talán érdemes használni egy professzionális edző szolgáltatásait?

Javasoljuk, hogy olvassa: a sajtó leghatékonyabb gyakorlatait

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 63 = 73