Mesterséges megtermékenyítés. Csak a komplexumról

mesterséges megtermékenyítés

Tartalom:

 • Az IVF indikációi
 • Az ECO feltételei
 • Mi az IVF?
 • Egyéb tények az IVF-ről

Előbb-utóbb a legtöbb ember arra a gondolatra jut, hogy gyermekeket akar. De sajnálatosnak tartom, hogy néha a pár nem szenved teherbe minden erőfeszítés és trükk ellenére. A kedvezőtlen statisztikák szerint a házaspárok mintegy 20% -a olyan probléma, mint a meddőség. Sajnos a modern emberek reproduktív funkciója egyre tökéletesebb és gyakran sikertelen. És ez az oka annak, hogy egy ilyen fogalom, mint a mesterséges megtermékenyítés, már nem fog meglepetést okozni. De értsük meg ezt a kényes dolgot.

Tudja, mikor kell beszélni a meddőségről? Nagyon gyakran a nők kezdik pánikot a második – a sikertelen kísérletek harmadik hónapja után. Az orvosok azonban azt mondják, hogy az igaz meddőséget csak egy év sikertelen terhességi kísérlet után diagnosztizálják. Bizonyos esetekben ez az időszak még nagyobb lehet.

Az IVF indikációi

Nagyon fontos, hogy orvoshoz forduljon, és fedezze fel a meddőség okait. A legtöbb esetben a meddőség sikeresen kezelhető kevésbé radikálisan, mint az IVF. A meddőség esetek mintegy 30% -ában azonban az alternatív terápiák hatástalanok, ha olyan problémák merülnek fel, mint például:

 • A petevezetékekkel kapcsolatos problémák

Abban az esetben, ha a ragasztási folyamatok nagyon erősek, a petevezetékek csonkjainak részleges vagy teljes eltömődése kialakulhat. Bizonyos esetekben – például a méhen kívüli terhesség esetén – a petevezetékek teljesen hiányozhatnak. Vigyázzon egy gyerek fiziológiai szempontból, nõ lehet, de teherbe eshet – nem.

 • Férfi meddőség

A probléma nemcsak a női testben rejthető el, hanem a férfias is. Az orvosok gyakran diagnosztizálják a spermatozoid mobilitásának csökkenését és számuk csökkenését, sőt néha teljes hiányát is.

 • endometriosis
 • A meddőség immunológiai tényezője

Ezekben az esetekben érdemes megemlíteni egy ilyen módszert, mint az in vitro megtermékenyítést. Bizonyos esetekben az ECO-nak ez lesz az egyetlen lehetősége arra, hogy a házastársak szülőkké váljanak.

mesterséges megtermékenyítés

Az ECO feltételei

In vitro trágyázás – az eljárás nagyon komoly, ezért annak végrehajtása érdekében számos kötelező feltételnek eleget kell tennie:

 • A házastársak hozzájárulása

Annak érdekében, hogy az orvosok in vitro megtermékenyítést végezzenek, mindkét házastárs beleegyezése szükséges.

 • Egészségügyi állapot

Ugyanilyen fontos a házastársak általános egészségi állapota. Az ECO idején sem az embernek, sem a nőnek nem szabad akut vagy krónikus betegsége a genitális traktusban, valamint a szervezet általános szisztémás betegségei, amelyek ellenjavallnak az IVF-ben.

 • A méh és petefészek állapota

Az ivóvíz idején a nőnek nem szabad patológiás változásokkal járnia a méh üregében és a petefészkekben – még jóindulatú – neoplazmákban is.

Ezért az IVF előtt a házaspárt haladéktalanul átfogó vizsgálaton kell átesni. Ne hagyja figyelmen kívül ezt a szükségletet, mert egyébként a sikeres terhesség esélye többszörösen alacsonyabb, de ennek ellenére mindenféle komplikáció kialakulásának veszélye növekszik.

A női vizsgálat általában magában foglalja:

 • A nőgyógyász szájon át történő konzultációja és nyomon követése.
 • Konzultáció endokrinológussal.
 • Terápiás konzultáció, és ha szükséges,
 • A belső szervek ultrahangvizsgálata, beleértve a kismedencei szerveket is.
 • Colposcopy – a méhnyak vizsgálata.
 • Számos vizsgálat: citomegalovírus, toxoplazmózis, hepatitis A és B, herpesz, gonorrhoea, szifilisz, klamidia. Ezenkívül a cervicalis csatorna nyálkahártyájának bakteriológiai vizsgálata, a hüvelyi tampon.
 • Hormonális vizsgálat.

De az orvosi vizsgálatot nem csak a nő, hanem az ember is elvégzi. Számára a felmérés a következő:

 • Konzultáció és az andrológus teljes vizsgálata.
 • A belső szervek ultrahangvizsgálata.
 • Hormonális vizsgálat.
 • Fertőző betegségekre vonatkozó elemzések, beleértve a nemi úton terjedő betegségeket is.
 • Kiterjesztett spermogram.
 • A spermiumok bakteriológiai és biokémiai vizsgálata.

Általában egy ilyen felmérés nem túl kevés időt vesz igénybe, ezért ne késlekedjen később, hanem időben továbbítsa.

Mi az IVF?

Tehát mi az in vitro megtermékenyítés? Az emberekben ezt az eljárást mesterséges megtermékenyítésnek nevezik. Ahogy a névből kitalálhatjuk, a tojás megtermékenyítése az anya testén kívül történik. És csak néhány nap elteltével a megtermékenyített petesejt átkerül a méh üregébe. Vegyük azonban fontolóra az IVF-eljárás részleteit. Végül is, bármilyen mesterséges megtermékenyítési módszert választasz, az akciók algoritmusa minden esetben megegyezik.

 • Az ovuláció stimulálása

Rendszerint a menstruációs ciklus alatt csak egy tojás érik meg. És hogy sikeres IVF-et folytasson, az egyik nem elég. Ezért néhány tojás érleléséhez, a ciklus harmadik napján, egy nő elkezd egy különleges hormonális gyógyszert szedni, amely stimulálja ezt a nagyon érettséget.

A tojás érésének folyamatát alaposan ellenőrzi ultrahangvizsgálat – a méreteit nyomon követik. Emellett a progeszteron, az ösztrogén, a luteinizáló hormon szintje folyamatosan ellenőrzés alatt áll. Ellenőrzi a nyaki csatorna által kiváltott nyálka állapotát.

Szabályként, ahhoz, hogy a petesejt elérje a szükséges méreteket, körülbelül 10 napig tart. És csak ezt követően egy nő kap egy hormont, amit korionikus gonadotropinnak hívnak. A tojások végső érleléséhez szükséges.

 • Tojáskivonás

Tehát a tojások érleltek – azonnal ki kell venni egy nő testéről. Ezt az alábbiak szerint végezzük el: speciális ultrahang-érzékelővel ellátott tűspecifikus tű van, ez az egész szerkezet gondosan be van illesztve a nő hüvelyébe. A lyukasztó tüske a legnagyobb méretű tüszőket átszúrja, ahonnan az érett tojásokat kitermelik.

Nagyon sok nő szándékozik IVF-t igénybe venni, hogy segítsen félni a lehetséges fájdalomtól. Tény, hogy ebben az eljárásban egy nő enyhe érzéstelenítés alatt áll. Ez az érzéstelenítés az idegrendszerre csak felületesen hat, és nem okoz semmilyen kárt a nő egészségére.

 • Spermiát

Mi szükséges a tojás megtermékenyítéséhez? Természetesen életképes spermium. Ejakulátumként és közvetlenül az epididimizmustól vagy a heréktől kaphatók, ha a spermium ejakulátum túl kicsi. És a spermiumok felhasználhatók közvetlenül a fogadás után, és nagyon hosszú ideig. Ehhez a spermiumok különös módon befagyasztottak. A kiolvasztás után megmarad a spermiumok megtermékenyítésének képessége – tíz év elteltével megtermékenyíthetik a tojást.

 • A biológiai anyag kiválasztása

Az extrakorporális műtrágyázás sikeres megvalósításához csak a teljesen érett ovulák és életképes spermiumok szükségesek – mikroszkóp alatt készítik őket. Nagyon érdekes a spermiumok tesztelése – folyékony közegbe kerülnek. A legéletképesebb spermiumok azonnal “lebegnek”, az inaktívak és a gyengék pedig a helyükön maradnak.

 • A tojás megtermékenyítése

Annak érdekében, hogy a termékenyítés megtörténjen, a tojást és a spermát össze kell kötni. Ez általában egy tesztcsőben történik. Ez a következőképpen történik: a tojásokat speciális tápanyagtartalmú csészékben előzetesen az inkubátorban 5-6 órán át helyezzük. Ezután előkészített spermiumokat helyeznek a csészébe, amely megtermékenyíti a tojást.

A technológia szerint körülbelül 100 000 spermiumra van szükség tojásonként. Szó szerint ragaszkodnak a tojáshoz, és elkezdenek egy speciális enzimet előállítani, amely segít behatolni a spermiumba. Természetesen minden kivétel nélkül spermatozoa, de ez csak egy. Amint behatol a tojásba, a többiekhez való hozzáférés zárva van.

Így, amint a spermium és a petesejt egyesült, az ECO megtörtént. A trágyázás azonban csak egy harmadik része a sikernek. A sejtek azonnal elkezdenek osztódni – körülbelül 72 óra elteltével az embrió eléri a kívánt mérett, ezért át kell adni a jövő anyjának a szervezetébe.

Az embriók átvitele.
Az embrióknak a méh üregébe történő átviteléhez speciális katétert használnak. Az eljárás teljesen fájdalommentes, ezért egy nőnek nem szabad félnie tőle. Rendszerint az IVF sikeres kimenetelének növelése érdekében az orvos egyszerre több embriót helyez el a méh üregébe.

Az embriók átvitelét követõen a nõk olyan speciális gyógyszereket írnak elõ, amelyek hozzájárulnak a terhesség megõrzéséhez és az embrió megfelelõ fejlõdéséhez. A magzati tojásnak a méhbe történő átvitelét követő 14 nap múlva a korionos gonadotropin hormonszintjét ellenőrizni kell a vérben, ha szükség esetén javítják a korrekciós terápiát. Három hét elteltével a magzati tojás vizsgálható az ultrahang során.

in vitro megtermékenyítés

Egyéb tények az IVF-ről

Tehát általános fogalma van arról, hogy mesterséges megtermékenyítésről van szó. De emlékezned kell néhány egyéb tényre az IVF-et illetően.

 • Az embriók megőrzése

Abban az esetben, ha a méh üregébe történő átvitel után bizonyos számú embrió marad, a modern orvosláshoz rendelkezésre álló fagyasztási módok lehetővé teszik a megőrzésüket mindaddig, amíg szülei számára szükséges. Első pillantásra úgy tűnhet, hogy ez az eljárás felesleges, de nem így van. Sajnos, nem minden terhesség IVF után kapható először. És itt, ha szüksége van egy második IVF-re, a fagyasztott embrióknak köszönhetően a nőnek nem kell ismétlődő hormonterápiája és a petefészkek áttörése.

 • Az IVF hatékonysága

Általános szabály, hogy az egyik első kérdés, hogy a jövőbeli szülők felkéri az orvost, az a kérdés, hogy mi az IVF-et követően a terhesség valószínűsége. Jellemzően nagymértékben függ a női test egyéni jellemzőitől – átlagosan 20-40%. Első pillantásra ezek a számok nagyon alacsonynak tűnhetnek.

De ne felejtsük el, hogy a mesterséges megtermékenyítés eredményeként létrejövő terhességnek számos sajátossága van. Például nagyon gyakran a hormonális hátterű problémák nem teszik lehetővé a női test számára, hogy egyedül viselje a gyermeket. Természetesen az orvosok minden esetben különleges hormonterápiát írnak elő a nő számára, amely a terhesség fenntartására irányul. A spontán abortusz megnövekedett kockázata azonban továbbra is fennáll.

 • Többszörös terhesség

Ne felejtsük el, hogy mesterséges megtermékenyítés után gyakrabban fordul elő többszörös terhesség. Ez akkor történik, ha a méhbe helyezett összes embri megszokik. Természetesen a két vagy akár három gyerek megjelenése öröme hatalmas lesz. Mindazonáltal bármilyen többszörös terhességet mindig a spontán abortusz és / vagy a koraszülés növekedése okoz.

Ezért egy terhes nőnek különös figyelmet kell fordítania egészségére. Először látogasson el a nőgyógyászra időben és szigorúan kövesse az utasításait és ajánlásait. Másodszor, készülj fel arra a tényre, hogy szükség lehet a kórházi ápolásra – soha ne hagyja abba.

Természetesen az IVF nem ad 100% -os garanciát az egészséges gyermek születésére. De a valószínűsége, hogy boldog szülőkké válsz, időnként megnő. Ezért mindenképpen ne hagyja ki az alkalmat arra, hogy hallja a régóta várt szavakat: “Anya” és “Apa”!

Javasoljuk, hogy olvassa el: Depresszió terhesség alatt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 4 =