Hogyan viselkedjünk az anorexia, vagy mi veszélyes ez a betegség

hogyan juthat el az anorexia

Tartalom:

  • Az anorexia típusai és megnyilvánulási formái
  • Az anorexia tünetei: a betegség diagnózisa
  • Anorexia kezelése: függetlenül lehet-e vele konzultálni
  • Az anorexia hatása: mi éri az éhezést

Ahhoz, hogy vékony legyen, mint egy szelet, semmi ennivalót, hogy nullához ugorjon – sok nő azt akarja. A boldogsághoz mindössze húsz nap alatt hiányzik a “Hogyan juthatunk el az anorexia” című útmutatóhoz? Igaz, a fogyás hasonló előnyei hasonlóak a hasonló irodalomhoz.

Te mindezt nevetségesnek és hülyének tartod? Valójában ez a tendencia lehangoló. Sajnos minden nap az anorexia növekvő népszerűséget mutat mind a fiatal nymphetes, mind a jelentős korú nők körében. A modern lányok úgy vélik, hogy a dagadt bordák és a belekőztett daganatok divatosak. Minden egyes másodperc különféle diétákkal és fizikai gyakorlatokkal kipufogik, ami a testet a kimerültség befejezéséhez vezeti.

Valaki meg akarja változtatni a megjelenésüket, mint a kedvenc modellje, míg mások úgy döntenek egy ilyen kétségbeesett lépésről, hogy komplexük miatt. De tökéletességre törekedve ne felejtsd el a saját testét és szükségleteit. Azok, akik rendszeresen ülnek a diétákon, néha nem hagyhatják vissza a szokásos életmódra és étrendre való visszatérést. Ilyen rövid idő alatt a szervezet nem csak extra fontokat veszít ki, hanem hasznos anyagokat is. Ezért nagyon fontos tudni, hogy mi az anorexia és mennyire veszélyes.

Az anorexia típusai és megnyilvánulási formái

Az anorexia olyan tünetegyüttes, amelyet az étvágy hiánya vagy eszméletlen megtagadása jellemez. Ugyanakkor ha továbbra is fogy, a jövőben a gyomor egyszerűen nem emésztheti az ételt. Még egy kanál levest sem szív meg a szervezet.

Tehát számosféle anorexia létezik:

  • Elsődleges anorexia

Ez a betegség azzal a ténnyel kezdődik, hogy a lány egyszerűen nem érzi éheset. Ennek az állapotnak az okait hormonális rendellenességek, neurológiai kórképek vagy rosszindulatú daganatok fedezik. Ezért, ha hosszú ideje van, nincs étvágya, sürgősen orvosi vizsgálatnak kell alávetni.

  • Mentális anorexia

Ebben az esetben az éhség teljes elvesztése vagy szándékos megtagadása enni. Ez a mentális betegség miatt fellépő étvágycsökkentés következménye: depressziós, catatonikus állapotok stb. Sajnos, ezt ritkán észre kell venni időben. Egy nő egyszerűen nem érti, hogy nem akar enni.

  • Anorexia nervosa

Stressz, munkahelyi és családi problémák, erős pszichoemotikus terhek – mindezek a fentiek az anorexia megjelenéséhez vezethetnek. Ehhez szakképzett pszichológus beavatkozására van szükség, aki segít a helyzet megértésében.

  • Gyógyászati ​​anorexia

Bizonyos esetekben ez a feltétel különböző anorektikus anyagokhoz vezethet, amelyek elnyomják az éhséget. Gyakran elveszik az antidepresszánsokkal visszaélő lányok étvágya. Az ilyen típusú anorexia a leggyakoribb, és súlyos következményekhez vezethet.

hogyan lehet eljutni az anorexia tünetekhez

Az anorexia tünetei: a betegség diagnózisa

Az anorexia legnyilvánvalóbb tünete az erős súlyvesztés, amely észrevehetővé válik, amikor a beteg teste nagyon közel van a kimerültséghez. A patológiát korai stádiumban lehet felismerni, de ez sajnos nem mindig lehetséges. Figyelmeztetni kell, ha egy személy gyakran elutasítja az ételt, utalva arra, hogy nemrég ettek, vagy a hasa fáj. Ugyanakkor sokat beszélhet a különböző étrenddel és kalóriatartalmú ételekkel kapcsolatban. Gyakran előfordul, hogy a sűrű vacsora után a nők kifejezetten hányást okoznak.

Amikor a betegség előrehalad, az anorexia szenvedő személy folyamatosan megtapasztalja a kellemetlen érzést, gyorsan elfárad, és néha elveszíti a tudatot. Unalmas, törékeny haj, kék színű bőrszőr a karon és lábakon, elsüllyedt szemek – mindezek szintén betegség jelei.

A páciens mindig hideg, mert a szervezetnek nincs energiája ahhoz, hogy meleg legyen. A kezeket, a hátat, a gyomrot egy réteg finom hajjal borítja, amellyel a test megpróbálja megtartani a hőt. Ezen túlmenően nagyon gyakran kialakul az oszteoporózis, az emésztési folyamat megszakad, a központi idegrendszeri működési zavarok lehetnek.

Rendszerint az anorexia betegek folyamatosan tapasztalják a súlygyarapodással kapcsolatos félelem érzését. Ezzel teljesen lefedi az érzéseket és érzelmeket, és nem hagyja el az embert, még akkor sem, ha a kimerültség miatt egy lépéssel elhalálozik. Főleg az anorexia okai az alacsony önbecsülés, ami szintén a súlyos betegség egyik fő tünete. Az anorexia áldozata úgy véli, hogy testtömege és alakja paraméterei szoros kapcsolatban állnak az önismerettel és a személyes státuszukkal. A betegek gyakran tagadják a saját állapotuk veszélyét, és valójában nem tudják felmérni súlyukat.

Anorexia kezelése: Lehetséges-e ezzel egyedül megbirkózni?

Az elhanyagolt anorexia-formák kezelése néha évekig tart. Átlagosan a gyógyulási idő 5 év. Ebben az esetben a betegnek szüksége van arra, és meg kell küzdenie a betegségtől. Ellenkező esetben a kórház elhagyása után a lány ismét elkezd éhezni. Az anorexia kezelést elkezdõ betegek mintegy 60% -a visszatér a korábbi teljes életre. Több mint 20% szinte teljesen felépül. Az esetleges szövődmények elkerülése végett azonban rendszeres vizsgálatra és további kezelésre van szükség.

A terápia első szakasza a beteg fizikai állapotának helyreállítása. Bizonyos esetekben a betegeket különösen súlyos állapotban kórházba szállítják. És nemcsak a parenterális táplálékra van szükségük, amely magában foglalja a rendszer telepítését (droppers), hanem az anorexia következményeinek kezelését is, amelyek gyakran nagyon veszélyesek. Miután a beteg állapota stabilizálódott, segít a normális testsúly visszatérésében, fokozatosan hozzászokva az étkezéshez.

Ezután kezdődik a pszichoterápiás kezelés, mely során a beteg és egy tapasztalt szakorvos megvizsgálja a betegség okait és a megoldás módját. A kognitív-magatartási pszichoterápiát használják a páciensnek a test torz képének megszabadítására. Így például egy poliklinikában a lányok kénytelenek voltak állandóan a tükörbe nézni, hogy megszokhassák az alakjukat. Ebben az esetben az intézet összes divatújsága tilos.

Néha antidepresszánsokat írhatnak fel, amelyek segítenek leküzdeni a félelmet és más problémákat. Hosszú távú alkalmazása azonban nem kívánatos. Ez szélsőséges esetekben történik, amikor egy nő hajlandó elismerni, hogy problémái vannak.

hogyan lehet eljutni az anorexia fajokhoz

Az anorexia hatása: mi éri az éhezést

Ma az anorexia valamilyen járványgá vált. Ez általában a 14-18 éves fiatal lányokra vonatkozik. Ők szándékosan használják ezt a kínzást, hogy úgy néznek ki, mint a bálványaik. És sok nő nem tartja az anorexia betegséget. Számukra az élelmiszerek feladásának egyik módja a fogyás. De nem minden olyan egyszerű, amilyennek első pillantásra tűnik.

Mi a veszélyes a hosszú távú böjt? Anorexia esetén az ember vérnyomáscsökkenést és lassulást szenved. Ezenkívül a szívizom gyengülése – a szívizom, ami kardiovaszkuláris kudarc kialakulásához vezet. Nagyon gyakran a betegséget a kálium, a magnézium és a nátrium – ásványi anyagok szintjének csökkenése kísérte, amelyek a testünk normális működéséhez szükségesek.

Idővel tartós és súlyos dehidráció lép fel, és vérszegénység is kialakul. A nőknél a menstruációs ciklus zavara és a hormonszint csökkenése van a vérben. Ha ezt az anomáliát nem találja meg időben, és nem végzi el a megfelelő kezelést, akkor az anorexia szenvedő személy nagyfokú kimerültséget érhet el – a cachexia, ami gyakran halálhoz vezet.

Honnan tudja, ha súlyproblémái vannak? Találja meg ideális súlyát egy egyszerű képlet segítségével.

Normál súlya = Magassága 100 cm.

Ideális súlya = normál súlya 10%.

Például 175 cm magasak.

Normális súlya 175 cm – 100 cm = 75 kg.

Ideális súlya 75 kg – 10% = 67,5 kg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 + = 31