A hólyag gyulladásának megelőzése

a cystitis okozta

Tartalom:

 • Az immunitás és a megfelelő táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében
 • Az öngondoskodás fontos szempontjai
 • A személyi higiénia tiszteletben tartása
 • Fontos pontok a cystitis megelőzésében
 • A betegség gyógykezelési profilaxisa és általános ajánlások

A cystitis megelőzése – széles körben elterjedt nőivarú húgyúti rendszer – egy teljes szabályrendszer betartása, amely a fent említett rendszer funkcióinak helyreállítását és a betegség megismétlődésének megakadályozását célozza.

Ezek a szabályok nem bonyolultak, de ezek előnyei remekek.

Ha nem, akkor az esetek túlnyomó többségében a cystitis exacerbáció elleni küzdelem sikeresen lezárul.
Vissza a tartalomjegyzékhez

Az immunitás és a megfelelő táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében

A húgyhólyag gyulladása közvetlenül kapcsolódik a test védekezésének csökkenéséhez. A gyenge immunitással rendelkező szervezet fertőző betegségeknek van kitéve, ezért a gyakori hólyagos betegségek rossz állapotát igazolják. A cystitis megelőzését összefüggésbe kell hozni a tevékenységekkel. az immunrendszer javítására.

A rendszer állapota sok tényezőtől függhet: emberi tevékenység, táplálkozás, pszicho-érzelmi állapot. Annak érdekében, hogy növeljék a test védőerejét, meg kell enni, aktív életmódot kell vezetni, és meg kell szüntetni a stresszt.

A megfelelő táplálkozás fontos tényező mind a súlyosbodás, mind a betegség megelőzésében. A helyesen kiválasztott diéta hozzájárul a patogén baktériumok megszabadulásához és diuretikus fertőtlenítő hatással. A napi tápláléknak különféle ételeket kell tartalmaznia, nyomelemekben gazdag, vitaminokat, kis mennyiségű sót és fűszereket. Érdemes kizárni az éles, savas, füstölt, konzerv és sült ételeket.

Ezen kívül óvatosnak kell lenni az erős tea, kávé, szeszes italok használatában. Ha ivott ételt iszol, igyon sok vizet. Kedvezően befolyásolja a szervezeteket olyan termékek, mint: sárgarépa, cékla, zeller, áfonya, áfonya, petrezselyem, ribizli. Gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és görcsoldó hatásúak.

a hipotermia a cystitis egyik oka
Vissza a tartalomjegyzékhez

Az öngondoskodás fontos szempontjai

A hólyag időszerű kiürítésének fontossága és a hipotermia elkerülése

A cystitis súlyosbodásának elkerülése érdekében idővel ki kell üríteni a húgyhólyagot. Minél gyakrabban ürítik ki, annál gyorsabban lesz az ott található baktériumok elhelyezése. Ez az esemény célja a patogén növényzet reprodukciójának és aktív növekedésének megakadályozása a húgyhólyagban. Ezért nagyon fontos a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása. Fontos, hogy a hólyagot a nemi közösülés előtt és után ürítsük ki. A vizelettel egyidejűleg a mikroorganizmusok kimosódnak a húgyhólyagból és a húgycsőből.

Általános vagy részleges hipotermia cystitist okozhat. A perineum, karok, lábak hűtése negatív hatást gyakorol a hólyagra, és hajlamos a betegség kialakulásában. Ennek a tényezőnek a hatása alatt a húgyhólyag erek ereje görcs, ami a védőmechanizmusok gyulladásos megjelenésének kudarcához vezet.

A hideg évszakban el kell felejteni a rövid szoknyákat és a kapron harisnyát. Öltöztetés szükséges a szezonban és az időjárásban. Különösen fontos, hogy a lábad és derék a melegben tartsa. Nem ajánlott a jéghidegben úszni olyan személyeknek, akik már tapasztalták az akut cystitist, mivel ez új exacerbációt okozhat.

hogy elkerülje a cystitis megjelenését, válassza ki a megfelelő fehérneműt
Vissza a tartalomjegyzékhez

A személyi higiénia tiszteletben tartása

A húgycső fertőzésének elkerülése érdekében rendszeresen mossa le meleg vízzel. Ennek során meg kell győződnie arról, hogy a vízsugár elölről hátra irányul, így a baktériumok nem lépnek be a végbélbe a húgycsőbe. Jobb, ha a fürdőket zuhanyzóval helyettesítik, hogy megakadályozzák a vegyi anyagok belépését a nyálkahártyákba. Annak érdekében, hogy ne zavarja az intim szervek természetes mikroflóráját, nem szabad mosni gélekkel, samponokkal, szappanokkal. Ehhez jobb, ha speciális termékeket vásárolhat olyan intim higiéniai vagy baba szappanhoz, amely nem tartalmaz festéket és ízeket.

A hónap során ajánlott tamponokat használni, nem pedig tömítéseket, mivel elősegítik a baktériumok reprodukcióját. Ebben az esetben mindkét tampont és tömítést legalább 2 óránként meg kell változtatni, mivel a vér jó mikroorganizmus-növekedés.

Különös figyelmet kell fordítani a fehérnemű kiválasztására. A kutatás eredményei szerint az alsóneműk tüskék a húgyhólyag gyulladását okozhatják, mivel az anusból származó baktériumok könnyen átkerülhetnek a vizeletcsatorna területére. Előnyben kell részesíteni a pamut alsóneműt vagy legalább a pamut alátétet. A szintetikus szövetek megnövekedett páratartalmat hoznak létre a külső genitáliák területén, ami a baktériumok reprodukciójának kiváló eszköze.

Miután megy a WC-hez, törölje magát elölről hátra. Lehetőség van az ízesített és színes toalettpapír elkerülésére.

nőgyógyász vizsgálata
Vissza a tartalomjegyzékhez

Fontos pontok a cystitis megelőzésében

A fentiek mellett a cystitis megelőzését a következő lényeges kérdésekkel lehet megkötni:

 1. Rendszeresen (hathavonta) meg kell vizsgálnia egy nőgyógyász, hogy kizárjon minden olyan betegséget, beleértve a szexuális úton terjedő betegségeket is. Ha szexuális fertőzést diagnosztizál, megfelelő kezelést kell végezni. A fertőzés megszüntetéséről az ellenőrző vizsgálatok negatív eredményeit jelentik.
 2. A nemi közösülés során tiszteletben kell tartani a higiéniát. A párosodás előtt és után alaposan mosson kezet és nemi szerveket. Ne keverje össze az anális és hüvelyi intimitást, váltakozva őket. Ezenkívül a közelben gondoskodni kell elegendő mennyiségű kenőanyagról. A kenőanyagok használata segít elkerülni a nyálkahártyák károsodását. Ha a kenőanyag nem elegendő, akkor érdemes lemondani az óvszerről és más típusú védelmet igénybe venni.
 3. Szisztematikusan tartózkodik az orális szomorúságtól olyan kórképekben, mint az angina, a szájgyulladás, a candidiasis és a szájüreg egyéb betegségei. Ez annak köszönhető, hogy a baktériumok bejuthatnak a nyálba a nemi szervekben és a húgycsőben. Az orális szex előtt és után, meg kell kefélni a fogakat és öblíteni a száját speciális öblítéssel.
 4. Fontos, hogy az életedből állandó stresszes helyzetek kerüljenek ki. Ha a munkahelyi vagy lakhatási körülményeket érinti, akkor bátran el kell kezdeni az izgalmas kérdéseket. A munkahelyen, akkor a nyaralás és menni nyaralni, a lakásban – javításokat. Ha az idegesség okát szomszédok, rokonok vagy barátok szolgálják fel, érdemes korlátozni a kapcsolatot a bosszantó személyekkel.
 5. Vegyen aktív életmódot. Kell barátkozni az edzőteremmel, és naponta csinálni. Ez különösen igaz az ülő munkával rendelkezők számára. Az aktív életmód azonban nemcsak fizikai gyakorlatokat, hanem aktív élethelyzetet is jelent. Ne félj magadat, ismerd meg a képességeidet, mert minden emberben rejtett potenciál van.
 6. Meg kell próbálnia elkerülni a WC-vel kapcsolatos problémákat. Fontos, hogy a széklet szabályos, székrekedés és hasmenés nélkül. Ellenkező esetben a bélben lévő opportunista kórokozók reprodukciójának kiváló helyszíne van, amelyből a baktériumok bejuthatnak a húgyhólyagba. A gyakori székrekedés esetén több zöldség napi táplálékát kell figyelembe venni, amely hozzájárul a jelenség okainak megszüntetéséhez.

Vissza a tartalomjegyzékhez

A betegség gyógykezelési profilaxisa és általános ajánlások

A cystitis megelőzése, különösen annak krónikus formája, tartalmazhat egy hosszú adag antibiotikumot. A gyógyszerek szedésének ajánlott adagja nem haladhatja meg a felnőttek napi 50-100 mg-ot. Az antibiotikumok megelőzésének folyamata akár több hónapig is eltarthat.

Előfordul, hogy a tünetek a nemi közösülés után jelentkeznek. Ilyen esetekben, az intimitás után néhány órával megelőzően antibiotikumokat kell alkalmazni.

A fent említett megelőző intézkedésekből kiindulva ajánlásokat tehet a hólyaggal kapcsolatos problémák megelőzésére:

 1. Próbálja meg elkerülni a hipotermiát.
 2. Magas szintű immunitás fenntartása.
 3. Tartsa be a megfelelő táplálkozás elveit.
 4. Különös figyelmet kell fordítani a személyi higiéniára és a fehérnemű napi változására.
 5. Naponta nagy mennyiségű vizet (legfeljebb 2 liter) igyon. Különösen hasznosak az áfonya és áfonya gyümölcsitalok, amelyek baktériumoknak káros anyagokat tartalmaznak.
 6. Időben ürítse ki a hólyagot.
 7. Különös figyelmet fordítsunk a higiéniára a kritikus napokon, gyakran cseréljük ki a tamponokat / párnákat.
 8. Ne viseljen olyan szűk ruhát, amely zavarja a normál vérkeringést a kismedencei szervekben és a szintetikus fehérneműben. Előnyben részesítik a pamut változatokat.
 9. Ürítse ki a hólyagot a nemi közösülés előtt és után.
 10.  A nemi szervek WC-jéhez használjon speciális termékeket semleges pH-értékű vagy baba szappannal. Az elmosódás elölről hátra mozog.
 11. Vigyázzon a szék szabályszerűségére. A székrekedés, enni több zöldséget.

Ezért, ha ezeket az egyszerű ajánlásokat és szabályokat megfigyelik, a cystitis megelőzhető.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 − 63 =