Što učiniti ako vaše dijete laže

zašto djeca lažu

Svi roditelji žele da djeca odrastaju dobre, poštene ljude. Ali sve više i više ljudi suočavaju se s problemom dječjih laži. Shvaćajući da njihovo dijete govori laž, roditelji često padnu u očaj i počinju tražiti odgovore na pitanja – što ako dijete laže? I zašto je normalno, u dobroj obitelji, dijete počelo lagati? Gdje je to naučio i tko ga je naučio? Možda su njegovi prijatelji tako loši? I gdje tražiti krivnju, na primjer, ako, primjerice, maleno dijete laže, na primjer, tko ne hoda bez majke zbog svoje dobi? Je li moguće boriti se protiv dječjih laži i ako je moguće, kako?

Naravno, neugodno je shvatiti da je nešto pošlo po zlu u odgoju vašeg djeteta. Ali prvo, pokušajmo utvrditi koja je djeca laž. Poznati američki psiholog Paul Ekman je dao sljedeću definiciju: laž – namjerno odluku da zavede osobu kojoj je upućena informacije, bez upozorenja o svojoj namjeri da to učini.

Ako je vaše dijete još uvijek vrlo mala, malo je vjerojatno da je namjerno odlučio izobličiti informacije da vas zavede. Fantazira i vjeruje u svoje fantazije. Njegove maštarije – ništa više od istinske fantastike. Osvjetljavaju svoje misli iznutra s bajkovitim sjajom, jer mu se cijeli život čini bajkama. Iskreno vam može reći da ju je jučer posjetio živi tigar. Takva fantazija za djecu je prirodna, jer vjeruje u vile ili u Djeda Mraza. Na primjer, zapamtite priču “Fantaseri” dječjeg pisca Nikolaj Nosov. Heroji priče su dva dječaka koji međusobno govore o svojim avanturama. Jednostavno mogu plivati ​​preko mora, a znali su letjeti ranije, sada su samo zaboravili kako. Jedan od njih čak je letio na Mjesec – uopće nije teško! Drugo, kada je plivao preko oceana, muškarac mu je ugrizao glavu pa je plivao bez glave do obale i otišao kući. A njegova je glava tada rasla …

Ako se sve laži vašeg djeteta svede na stvaranje sličnih priča, onda se uopće ne brinete. Ovo nema nikakve veze s lažima. Vaše dijete ima vrlo bogatu maštu, to je sve. Možda ima kreativne sposobnosti i treba ih poticati i razvijati.

Prije nego što se pribjegnemo stvarnim djetinjastim lažima, kada se neistina kaže već namjerno, događa se da dijete laže, a da ga još ne shvaća. Otprilike do četverogodišnjeg beba laži nije apsolutno neophodno. Jednostavno nije potrebno. Samo radi sve što želi, i misli da je sve u redu. On jednostavno ne shvaća moralnu stranu pojmova laži i istine. U umu djeteta, svatko misli kao da radi. Mala djeca jednostavno ne znaju kako gledati sve događaje kroz oči odrasle osobe. Osim toga, još uvijek nisu razvili tzv. “Unutarnji govor”. Još uvijek ne znaju kako unaprijed, mentalno, shvaćajući vlastiti monolog. Stoga, odmah kažu, bez oklijevanja, sve što dolazi na pamet. Može se reći da djeca do tri ili četiri godine jednostavno ne znaju lagati.

Nakon četiri godine, s razvojem unutarnjeg govora, dijete ima sposobnost procijeniti u svom umu što je vrijedno reći i što nije. I nakon četiri godine dijete počinje razmišljati o pitanjima – za ono što je danas raslo ljutito? je li moguće izbjeći kaznu? ali za koji je danas hvaljen? Što učiniti da se ponovno ohrabri?

Razmišljajući o tome kako vaš život učiniti udobnijim kako bi izbjegli “bumps”, on iznenada shvati da postoji dobar izlaz – reći laži. A onda se mijenja psihologija dječjih laži. Sada dijete počinje ležati svjesno, jer je laganje sada služi kao sredstvo kojim olakšava život. Pogotovo kada od roditelja stalno čuje zabrane. Lažiranje postaje navika za dijete, njegovu zaštitu. I to samo ovisi o odraslima da zaustave ovu naviku u pupoljci. Da bismo razumjeli što da radimo ako dijete laže, prvo moramo razumjeti zašto to radi. Kakvu korist donosi od sebe kad laže? Koji je razlog zbog kojeg ga laže? Je li on ležao obrambeno, ili vas napada ovako? Možda mu je laž stereotip ponašanja, nešto što on stalno vidi u stvarnosti koja ga okružuje?

Uzroci djetinjstva lijeni

što učiniti ako dijete laže

Laganje djeteta je signal koji šalje svojim roditeljima. Uostalom, neće lažati ako je sve u redu u životu. Vrlo je važno razumjeti kakva je potreba iza njegovih laži. Nakon što je to shvatio, moguće je razumjeti uzroke djetinjastih laži. Uostalom, dijete laže ne zato što ne voli svoje roditelje niti ih ne poštuje. I ne zato što su njegove moralne vrijednosti slabe. Postoji mnogo različitih vanjskih uzroka koji guraju dijete da laže. Djetetove laži također imaju različite oblike. Pokušajmo razumjeti što je laž i kako se to može objasniti. Da bismo to učinili, potrebna nam je vrsta dijagnoze ležišća iz djetinjstva – jer samo znajući dijagnozu, možete liječiti bolest.

 • Laganje je fantazija, laganje je igra. Već smo razgovarali o tome. Ovo se ne može nazvati lažom. Djeca se samo zabavljaju i daju prostorima maštu.
 • Lažiranje je manipulacija. Ovo je laž, na što dijete odlazi na samoodređenje. Teško ga je razlikovati od lažnih igara. Na prvi pogled izgleda da nema razlike. Dijete također piše o sebi bajkama, pripisujući se izvanrednim sposobnostima. Ali laž – igra je potpuno nezainteresirana, kao i svaka igra. A njegova svrha je sama igra. Ali kad dijete govori laž kako bi se potvrdilo, slijedi sasvim drugačiji cilj: želi iznenađenje, diviti se, želi privući pozornost na sebe. To jest, on želi manipulirati osjećajima drugih za svoje dobro. Ovdje u tijeku može ići i ponosni na bogatstvo priče roditelja, o odnosu s slavna osoba, ili obratno, priče o tome kako je nepravedno nanesena nepravda, kako nitko ne voli itd Glavno je postati središte pažnje, čak i malo.
 • Laže zbog straha. Ovo je najčešća vrsta laži. Dijete diže, jer se boji da će biti kažnjen ili smanjen. Sram je jedno od najslabijih iskustava, a za dijete uzrok bolnog iskustva može biti čak i ono što se u očima odraslih može činiti sitničavim. Osim toga, dijete može ležati zbog straha od tugovanja, razočaranja roditelja ili možda zbog straha od odbijanja, bez roditeljske ljubavi. U svakom slučaju, ako je uzrok dijete leži u strahu, onda postoji kršenje međusobnog razumijevanja između roditelja i djeteta. Vrlo je važno razumjeti: gdje, kada je povjerenje i sigurnost u vezi izgubljeno? Nije li se dogodilo da su kažnjavanja i ograničenja nerazmjerni krivnji, a dijete je osuđeno tamo gdje čeka potporu? A moguće je da dijete treba povjerenje da njegovi problemi nisu ravnodušni prema drugima.
 • “I naše i tvoje.” Takve laži najčešće se nalaze u obiteljima u kojima se rođaci međusobno sukobljavaju. Na primjer, kad su moja majka i baka preuzeli poziciju sukoba. Baka rekla da je njezina kći nije u redu da se podići dijete, loša ekonomija vodi, ne može planirati na potrošnju … I njena kćer rekla – moja majka ne smatra svoje poglede na obrazovanje, previše pampered unuka, cijelo vrijeme ometa moj život. Sada razmislite o tome što je dijete? Uostalom, on stalno komunicira sa svojom baka, i sa svojom majkom. I on ih voli jednako. Istodobno dobro razumije da su baka i majka nezadovoljni jedni s drugima. Ali vrlo je važno za njega da bude voljen. Što je ostalo za njega? Uz baku da podrži njezino mišljenje o svojoj majci i mojoj majci – složiti se sa svime što kaže o baki.
 • Imitacija odraslih. Djeca često leže na odrasle osobe, ne primjećujući da ih djeca gledaju usko. A također se događa da odrasli sami pitaju dijete da laže. A ako danas dijete na zahtjev govori nekome na telefon da niste kod kuće, dok je kod kuće, a vi ste, nemojte se iznenaditi, da sutra on će govoriti istinu i ti. Uostalom, dijete počinje lagati jer vas oponaša, s obzirom na laž samo element komunikacije.
 • “Sveta laž je laž za spasenje.” Može li dijete lagati da bi pomogla nekome, a ponekad čak i da spasi? U kojoj će dobi to učiniti? Nemojte ni sumnjati – možda prilično rano. Sjećate se dječjih predstava ili nastupa u dječjem kazalištu. Uostalom, čak četverogodišnji gledatelji prijateljski viknu sivom vuku, da je zeko krenuo udesno, dok je eared – jedan je galopirao lijevo. Dakle, “laž za spas” ima vrlo nisku dobnu granicu, što dokazuju eksperimenti znanstvenika koji proučavaju psihologiju dječjih laži.
 • Lies osvete. Događa se da je dijete stalno u sukobu sa svojim roditeljima. Čini se da su njegovi roditelji potpuno prestali ljubiti njega, a možda i prije nisu voljeli. Tako ih je osvetio zbog nedostatka ljubavi uz pomoć laži.
 • Uzrok laži može biti i činjenica da se dijete čini da su roditelji prestali ljubiti njega. Osjećaj odbijen, očajnički pokušava privući pažnju na bilo koji način. Čak i ako se na kraju roditelji ljuti, pa čak i kažnjavaju, još uvijek će biti drago što su mu obratili pažnju. I nastavit će tražiti pozornost na isti način. A kako bi se malo poboljšalo njegovo samopoštovanje i malo se istaknulo među ostalima, ponovno će se pribjeći lažima.
 • Nemotivirana laž. Provođenje “dijagnoze dječjih laži” moram reći da je to najoštriji slučaj. Dijete dijeli nesvjesno i stalno kao diše. Za njega je to samo navika, svakodnevna rutina. Dijete stalno laže, ne razmišljajući o posljedicama prijevare. Obično se posljedice čak i ne smiju mučiti. Čak i nakon što je više puta osuđen za laži, on i dalje leži dalje. Ponašanje takvog djeteta u pravilu nije praktično podložno korekciji. Razlog za to leži, očito, u genetici, jer se događa tako da u istoj obitelji lažu nekoliko djece i roditelja prema djeci lažljivce imaju tendenciju da lažu previše.

Kad dijete odraste, roditelji počinju misliti da sada možete računati na njegovu svijest. Uostalom, fantazije i strahovi djetinjstva već su gotovi! Ali u adolescenciji postoje novi razlozi za laganje. Pa zašto djeca leže u 14 godina ne manje od 4 godine?
Lies u adolescenciji.

Kada dijete postane staro, treba više autonomije odraslih. Dijete počinje stvarati takav nepristupačan prostor za sve, gdje samo on može upravljati. Prvo, kao dijete, ovaj hobi za igranje “tajnica”, au adolescenciji, već postoje stvarne tajne koje tinejdžer može povjeriti samo odabranom krugu ljudi. Ponekad želja da budu neovisna dovodi tinejdžere na potpuno besmislenu laž. Dakle, on može reći da je trenirao, iako je zapravo otišao u knjižnicu. I to unatoč činjenici da roditelji ne bi smetali za bilo koju knjižnicu, niti za obuku. Samo je tinejdžer u procesu oblikovanja privatnog privatnog života. Ovo je samo znak odrastanja, a roditelji ne smiju biti uzrujani.

Želja za bijegom od kontrole je glavni razlog za tinejdžerske laži. Ovo je vrsta pobune protiv činjenice da pokušavate zatražiti detaljno izvješće od odraslog djeteta – gdje je bio s kim, što je učinio? Ako doista to učinite, onda nije iznenađenje da ste počinili osuditi svoje adolescentno dijete laganje, čak i ako vas nikad prije nije obmanuo.

Laž za spasenje tijekom adolescencije također se često koristi. Budući da je u ovom dobu prijateljstvo dano posebno značenje, plemenita je čin, po mišljenju tinejdžera, da leži kako bi spasio svoje prijatelje u akutnim trenucima. Iskreno, on će misliti da ne čini ništa loše, koristi se za spašavanje vršnjaka u bilo kojem obliku – tišini, poricanju očitih i slično.

Još jedan razlog zbog kojeg djeca i 14 godina leže, poput malih, opet privlače pozornost na sebe. To se događa u onim slučajevima kada tinejdžer nije siguran da još uvijek voli roditelje ili nije zainteresiran za svoje vršnjake. Možda dijete vjeruje da uz pomoć laži može prevladati prepreku između sebe i ljudi čije mišljenje o sebi vrijedi. Istodobno ne shvaća da konačno može izgubiti povjerenje. Roditelji trebaju upozoriti svoje dijete o tome. I trebaju razmišljati o tome da li njihovo dijete ne osjeća lišeno? Dajte li mu dovoljno pozornosti u obitelji? Je li moguće sa sigurnošću reći da dijete osjeća da nije samo voljen, nego i cijenjen, s obzirom na njegovo mišljenje?

Znači da dijete laže

dijete leži što da učini

Ako dijete stalno leži, to možete odrediti za neke vrlo očite znakove. Budite oprezni ako, dok razgovarate s vama, vaše dijete radi sljedeće:

 • pokušava gledati dalje, ne gleda u oči;
 • kada nešto kaže, iznenada stavlja ruke na usta. Djeca čine ovu gestu jasnije, u starijoj djeci, gesta postaje manje izražajna, iako je i dalje vidljiva;
 • dijete često coughs tijekom razgovora;
 • dodiruje nos, ne shvaćajući;
 • trlja oči, brada ili hram;
 • dodiruje vrat ili vuče ovratnik;
 • Uzima ušnu školjku.

Ako, dok razgovarate s vama, dijete drži svoje ruke u džepovima, a najvjerojatnije želi sakriti nešto od vas.

To, naravno, samo su neki od znakova. Pažljivi roditelji primjećuju svaku promjenu u ponašanju svoje djece. A ako se dijete laže, što učiniti s njom – da je potrebno, bez žurbe i bez oslanjanja na emocijama. Uostalom, ako dijete laže, to znači da je u vašem odnosu bilo kriza povjerenja. I ovo je tvoja krivica. Dakle, kažnjavanje djeteta za laganje je, naravno, vrlo jednostavno, ali nepošteno. Vi ste stariji i iskusniji, a vi odlučite kako izaći iz krize. Razgovarajte s djetetom ravnopravno, prijateljski, pokušajte ga ne osuditi, ne generalizirati sve svoje zločine – samo razgovarajte o konkretnom slučaju. A ako niste potpuno izgubili povjerenje, dijete će ići s vama na takav razgovor.

Kako odvratiti dijete da laže

Dakle, otkrio si da vaše dijete laže, ali što učiniti s njom – ne znate? Kada vam dijete lage, onda se hrani signalizacijom da sve nije u redu u svom svijetu. Vrlo često djetetova laža omogućava pažljivim i mudrim roditeljima da shvate što se događa u djetetovoj duši, što ga muči, izaziva anksioznost, pa čak i strah. U takvim je situacijama laž za dijete poput melema za duhovne rane. Stoga, ne biste trebali žuriti s kažnjavanjem i pokazati svoju ozbiljnost, ljutitost i razdražljivost “odustati od parova”. Potrebno je pokušati shvatiti što točno vaše dijete leži i pokušati mu pomoći.

Ne postoji jednostavan recept kako odvući dijete da laže. U svakoj situaciji – vlastitim načinima rješavanja problema. A ako smo već spomenuli kazne, onda ćemo početi s njima. Pokušajte analizirati, nemate li prevelike zahtjeve za djetetom? Možda ne odgovaraju svojim mogućnostima. Nemojte se usuditi stalnim učenjima, zapisima? Možda je dijete stalno pod jarmom straha – strah od poniženja, straha od kazne? Nije li laž samo obrana, štit protiv tog straha? U tom slučaju, morate pregledati svoje metode utjecaja na dijete.

Na primjer, vaše dijete je donijelo lošu evaluaciju iz škole. Hoće li ta dva nestati iz činjenice da ćete kazniti svoje potomke? Ne, naravno. Ali nakon kazne, povjerenje između vas i vašeg djeteta će nestati. Kako nastaviti? Vi ne bi trebali biti kažnjeni, jer kazna samo će potvrditi djeteta strah, i on će lagati i dalje, tvrdeći: ovo nije sretan i uhvati me, ali sljedeći put ću nositi i neće biti ništa! Više prikladan za potporu djetetu pravo uzorak ponašanja: raditi zajedno s njim raditi na bugova, pomoći riješiti zbunjujuću temu za njega, da ga hvale za svoje napore, radujte se s njima u budućem revidirana procjena o. I podržavajte ga ako sljedeći put kažete istinu o lošoj procjeni koju je primio.

Nikad ne pokušavajte iz svog djeteta dati izvor samo pozitivnih emocija. Dijete također ima pravo na negativne emocije. Ako ne iscrpi sa svojom pomoći, ne može spriječiti stres, osloboditi se duhovne “šljake”. Stoga, s razumijevanjem, razmotrite moguće manifestacije lošeg raspoloženja, dajući djetetu pravo na različite emocije, a onda se neće zbuniti s uobičajenom lažom.

Što učiniti ako je vaše dijete još uvijek mali, ali to je već počeo da laže, jer sam učinio nešto krivo i sad se boji da ako roditelji znaju istinu, onda će prestati da ga volim? Ako vidite da je dijete laže, a zatim sjesti sa svojim djetetom, tako da će postati, kao što su na istoj visini s njime i pogled na djetetovu razinu očiju i mirno mu reći da se pitate da govore istinu i kazniti ga za to ti nećete. Obavezno naglasite da ga volite i pouzdate u njega. I drži svoju riječ – ne grditi dijete, da ga ne bi vam reći, i pomoći mu nositi sa situacijom, podržati ga, i naučiti kako to učiniti pravu stvar. Onda će vaše dijete i dalje vjerovati te će izgubiti potrebu za lažima.

Ako je dijete starije i već naučili kako imati koristi od njihovih laži, potrebno je vrlo jasno objasniti lažac da će biti kažnjen na prvom mjestu upravo zbog laži, a ne za njegovo djelo. Pokaži mu da je potkopao vaše pouzdanje u njega. Recimo, na primjer, ovako: “Kako biste mi mogli lagati? Uvijek sam te povjerovao! Danas vam zabranjujem šetati (ili gledati televiziju, igrati na računalu …) jer ste lažljivac! “

Ako tinejdžer laže, a uzrok njegovih laži pokušaj privlačenja pažnje, pokušajte više vremena posvetiti djetetovim poslovima, njegovim interesima, njegovim snovima. Zainteresirani za njegove uspjehe, pohvalite ga i divite se. Pitajte ga o svemu što se događa u školi, o svojim prijateljima. U turniru soje, recite mu kako je otišao vaš dan, o svom poslu. Ako je uzrok laži bio pokušaj da izađete iz svoje kontrole, bilo bi najbolje uključiti tinejdžera u raspravu i rješavanje domaćih problema kako bi dijete moglo vidjeti da se njegovo mišljenje uzima u obzir i razmatra s njim. Nemojte zaboraviti što je moguće češće reći vašem djetetu da odrastate da ga još uvijek jako volite. Ako zna o ovome, bit će mu teško lagati. Sjeti se da je dijete iskreno sa svojim roditeljima ako:

 • ne boji se njihova gnjeva, ne bojeći se da ih odbace;
 • Siguran sam da bez obzira na to što će se dogoditi, odrasli ga neće ponižavati;
 • zna da će biti podržan u teškoj situaciji, pomoći će mu savjet;
 • zna da će se u kontroverznoj situaciji uzeti njegova strana;
 • čvrsto zna da li je to i bit će kažnjeni, kazna je pravedna i razumna;
 • postoji povjerenje između roditelja i djece.

Naša djeca su ponavljanje samih sebe. I nikad ne smijete zaboraviti – koliko ste iskreni i iskreni i koliko će povjerenje veze između vas i djece ovisiti o tome koliko je vaše dijete istinito s vama. Ako se ovo sjećate, nikada nećete morati slagati kako odvesti dijete da laže.

Savjetujemo vam da pročitate: je li moguće da dijete gleda televiziju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − 74 =