Kako se riješiti živčanih tika u djece?

nervozni tic

Kako se riješiti nervnog tika – ovo pitanje postaje vrlo popularno. S ovim fenomenom posljednjih godina sve je češće sve veći broj djece. Što je nervozna tik? Živčani tik je bolest neurološke prirode. Usput, nervozni tic ima vodeće mjesto među neurološkim poremećajima. Najčešće s nervoznim tikom, djeca od 6 do 10 godina starog lica. Transistor ili, kako se zovu, prijelazni živčani tikovi javljaju se u oko tri od deset djece. Statistike pokazuju da dječaci imaju pet puta veću vjerojatnost da će doživjeti ovaj fenomen nego djevojčice.

Mnogi roditelji su jako uplašeni kada se suočavaju s nervoznim tik. Da biste razumjeli kako se nositi s živčanim tikovima, morate znati točno što je to i što je prouzročeno. Liječnici daju sljedeću definiciju takvim fenomenima kao i živčani tic: to je nenamjerno nastajanje i opetovano tijekom kratkog vremenskog razdoblja ponovljeni pokret ili neki zvuk. Na primjer, trzanje obraza ili obrva, napetost mišića lica, stiskanje usnica. Glas tik se očituje ritmičkim mržnjom, vrištanjem, glasnim uzdasima ili plačima. Sve tike su podijeljene u određene podskupine:

 1. Motor tics. Motori se često nazivaju motoričkim tikvima, a manifestiraju ih spazmatični pokreti različitih mišićnih skupina.
 2. Zvukovi zvuka. Kao što je već spomenuto, oni se očituju oštrim zujem i krikovima, koji se javljaju protiv volje djeteta.

Osim toga, sve bez izuzetka živčani tikovi u djece podijeljeni su u jednostavne i složene. S jednostavnim oblicima krpelja sudjeluje samo jedna grupa mišića, na primjer, oponašanje ili gastrocnemija. I nervozni tik se može manifestirati ne samo jednostavnim trzajem obrazom ili obrvama, već i odskakanjem ili čučanjom. Svi živčani tikovi su prolazni, odnosno privremeni, traju ne više od jedne godine. Ali u slučaju da se tikovi pojavljuju redovito 12 ili više mjeseci – liječnici govore o kroničnim živčanim tikvama.

Živčani krpelj ili …?

Vrlo često roditelji zbunjuju živčani tic s takvim fenomenom kao opsesivni pokreti. Tako je, na primjer, često moguće čuti pritužbe roditelja da dijete, jedva se oslanjajući na naviku neprekidnog treptanja, počinje gnječiti nokte. Drugi se roditelji žale da im je dijete počelo neprestano uvijati bravu na prst ili deset puta za redom kako bi provjerili je li svjetlo isključeno ili je vrata zaključana.

Dakle – ove akcije nemaju nikakve veze s živčanim tikovima, nego se odnose na tzv. Opsesivne pokrete. Ovaj problem mora se riješiti zajedno s dječjim psiholozima. Međutim, ako imate bilo kakve sumnje, savjetovanje neurologa neće donijeti nikakvu štetu vašem djetetu.

Razlikovanje znakova živčanih tika kod djece

Živčani tik ima određene karakteristične osobine koje mogu pomoći roditeljima da promatraju prisutnost problema. Kao što se sjećate, živčani tik je posljedica nehotičnih kontrakcija određene skupine mišića. Ali, ipak, ako se pita dijete i on pokuša jako teško, onda se slaba krpelj može zaustaviti trudom volje i kontrolom mišića. Kao rezultat toga, dijete prestaje neprestano treptati, hrkati ili slegnuti ramenima.

Osim toga, živčani krpelj ima značajku migracije, mijenjajući njegov položaj. Tako, na primjer, beba može trzati jedno oko u jednom danu, a drugo – obraz, a treći dan – mišiće ramena. Mnogi roditelji pogrešno prihvaćaju svako novo mjesto nervnog tika za novonastalu nezavisnu bolest. Međutim, zapravo, to nije tako. Migracija je samo ponovljeni napad iste bolesti.

Ozbiljnost bolesti i uzroci koji ga uzrokuju

Koliko se snažna nervna tika izražava ovisi o mnogim čimbenicima, na primjer, u doba godine, doba dana, psihoemocionalnom stanju djeteta u vrijeme nastanka bolesti i drugih. Tako, na primjer, dijete koje je puno vremena provodilo igranje računalnih igara ili gledanje televizijskih emisija, psihoemocionalno stanje najčešće je nestabilno. I prirodno je da je rizik od živčanog tika mnogo veći, a stupanj njegovog izražavanja će biti svjetliji. Emocije kao što su bijes, ljutnja, neugodnost, pa čak i radost također povećavaju učestalost pojavljivanja živčanih tika i povećavaju njihov protok.

No, u vrijeme kada se beba bavi nekim uzbudljivim posao koji mu zahtijeva do maksimalne koncentracije, kao što je za vrijeme utakmice ili čitajući zanimljivu knjigu, tikova uvelike može smanjiti intenzitet simptoma živčanog tikovi, do njihove ukupne nestanka , Međutim, vrijedi djetetu da dovrši svoju fascinantnu okupaciju, jer se krpelj odmah vraća u normalu.

Naravno, roditelji djece oboljele napadaje živčani tic, prvo pitajte svog liječnika – neurologa pitanje što je uzrok živčani tic. Međutim, čak i moderna medicina ne može dati jednoznačan odgovor na ovo pitanje. Ipak, liječnici još uvijek identificiraju nekoliko čimbenika u kojima su djeca izložena riziku od razvoja nervnog tika. O njima se raspravlja u nastavku.

Dakle, nervozni tic – razlozi:

 • Genetski faktor.

Važnu ulogu ima genetska predispozicija u razvoju živčanih tika u djeteta. Tako, na primjer, ako su majka ili otac djeteta u djetinjstvu patili od napada živčanog tika, njihovo dijete ima vrlo velike šanse da pada u zamku nervoznog tika.

 • Poremećaji središnjeg živčanog sustava.

Često se s nervoznim tikom suočavaju djeca koja pate od sindroma hiperaktivnosti, deficita pažnje, minimalne disfunkcije mozga. Liječnici – neurolozi su svjesni slične osobine ove skupine djece i znaju kako pomoći takvom djetetu.

 • Stresno stanje djeteta.

U slučaju da je dijete doživjelo živčani šok, ili je u stanju kroničnog stresa, rizik od živčanog tika je oko 80%. Stresno okruženje može biti uzrokovano različitim okolnostima – nepovoljnom mikroklima u obitelji, bolesti ili smrti rodbine, nastanku novih članova obitelji i još mnogo toga.

 • Početak škole.

U dječjim neurolozima postoji takva stvar “označiti 1. rujna”. Ovaj živčani tic uzrokovan je onim naprezanjima koja neizbježno dovode do prilagodbe školskim uvjetima, posebno među prvima. Strogo govoreći, ova vrsta živčanih tika također je krpelj koji je uzrokovan stresnim stanjem djeteta.

 • Konjunktivitis.

Najčešće, djeca neuroloških liječnika čuju od svojih roditelja pritužbe na ovu vrstu bolesti, poput živčanog oka u djece. Međutim, najčešće treptaj nije nervozan. To se javlja kao posljedica konjunktivitisa djeteta, ili čak njezine posljedice. Dijete doživljava neugodne osjete u očima i stalno nehotice trepće, pokušavajući ih eliminirati.

 • Utjecaj vanjskih čimbenika.

Ponekad uzrok nastanka živčanih tika postaje neočekivan. Na primjer, grudnjak s uskim vratom može postati krivac motornih vrsta nervnog tika. Dijete, pokušavajući se osloboditi osjećaja pritiska na vrat, stalno će okretati glavu. Čak i nakon uklanjanja grudnjaka, krpelj će neko vrijeme progoniti mrvicu.

tic oka

Percepcija živčanog tica djece

Ne treba ni spomenuti reakciju same djece na takvu bolest kao nervoznu tic. U pravilu velika većina djece savršeno koegzistira sa svojim nervoznim tikama, ne razmišljajući o tome zašto se oni pojavljuju i bez davanja ove činjenice bilo kakvog značaja, za razliku od previše stidljivih roditelja. Da, i okolna beba s živčanom krpeljom, djeca, u pravilu, ne plaćaju apsolutno nikakvu pozornost na ovu značajku svog drugoga.

Usput, vrlo često oni roditelji čija se djeca suočavaju s nervoznim tikom optužuju se za to. Previše majki i očeva za dugo vremena uznemirava sumnje i sebi predbacuje: ako nisam kritizirao, ako nisam neuspjeh da sam kupio, i tako dalje i tako dalje. Naravno, stresno iskustvo i živčani šokovi pridonijeti pokretanju živčanog Tic mehanizam i njegov daljnji razvoj, i mnogi drugi problemi mogu dobro pokretati – tako da ne bi trebalo ponovno raniti djeteta nezreo živčani sustav. Međutim, i sami krivi za činjenicu da je beba razvila živčani tic, a ne isplati – jer bez predispozicija za bolesti tic i dalje pojavljuje.

Kako se roditelji trebaju ponašati?

Što trebaju imati na umu roditelji te djece s kojima se suočava takav problem kao nervozni tik? Liječnici – neurolozi i dječji psiholozi roditeljima daju niz konkretnih preporuka:

 • Nemojte se usredotočiti na postojeći problem.

Nemojte stalno podsjećati dijete svoje bolesti, čak slučajno, u razgovoru s odraslima. Liječnici su dokazali da što više pričate o živčanom tricu u prisustvu djeteta, to će češće doživjeti napadaj i što će biti izraženije.

 • Ne stavljajte pritisak na dijete.

Mnogi roditelji čine istu, vrlo raširenu, pogrešku. Pitaju i čak naređuju dijete: “Nemoj se piti”, “ne trzati”, “ne treptaj”. Međutim, takva mjera ne samo da neće donijeti bilo kakvu korist, nego uvelike pogoršati situaciju, imajući suprotan učinak – povećao šmrkanje i treptanje. A dijete to uopće ne uznemiruje svoje roditelje, samo stalni krikovi i povlačenja izazivaju mrvicu nesvjesno, nesvjesno da se zaglavi na nervoznu tik. Kao rezultat toga čak i blago izražen nervozni tik može poprimiti prilično teški tijek, koji će zahtijevati ozbiljno i produljeno liječenje.

 • Dobro vrijeme potražite liječničku pomoć.

Neophodno je kod prvog simptoma pojavljivanja nervnog tika, roditelji trebaju bez odgode potražiti liječničku pomoć. Međutim, nažalost, mnogi roditelji to ne čine jer smatraju da je nervozna tika neovisna bolest, već samo loša navika, inače dijete ne bi znalo zaustaviti živčani tic.

Najvjerojatnije, roditelji dolaze do ovog zaključka na temelju toga što će dječak silom volje neko vrijeme moći obuzdati napad nervnog tika. Kao rezultat toga, dijete dobiva potrebnu medicinsku pomoć samo onda kada bolest počne već započinjati fazu. I u stvari, ako je živčana tic u djece, liječenje treba početi što je ranije moguće kako ne bi započeo bolest.

 • Stvorite udobno psihološko okruženje za dijete.

Naravno, to je daleko od najboljeg načina da o svemu ide o djetetu i prepusti se svim njegovim hirovima. Međutim, roditelji su jednostavno dužni stvoriti povoljnu psihološku klimu za dijete – nema potrebe raspravljati o ozbiljnim problemima za dijete, jer često dijete mnogo više razumije nego što odrasli misle. Nemojte negativno govoriti o svojim prijateljima, a još više kako biste saznali odnos s djetetom, čak i ako to učinite u sasvim mirnom tonu i ledenom miru.

 • Ograničite vrijeme gledanja televizije i rada na računalu.

Kako bi se smanjio psiho-emocionalni stres i istodobno zaštitili djetetovu viziju, pokušajte maksimalno ograničiti vrijeme gledanja televizije i rada s računalom. Mnogo je razumnije organizirati režim djetetovog dana na takav način da dijete provede što više vremena na otvorenom, a ne u zagušljivoj sobi.

Liječenje živčanih tika

Zato smo došli do posljednjeg pitanja: nervozni tic – kako postupati? U vrlo velikom broju slučajeva, prolazne (privremene) živčane tikine u djece nestaju sami, bez ikakve ozbiljne intervencije neurologa. Međutim, iako je dovoljno rijetko, liječnici se suočavaju s slučajevima kada privremeni TIC glatko teče u kronični, udarajući sve više i više različitih mišićnih skupina. Liječnici nazivaju slične tikove generalizirane.

Najčešće nije potrebna posebna terapija za dječje tikove. Roditelji bi trebali slijediti samo ona jednostavna pravila i preporuke koje su već spomenute. U pravilu, pravilna organizacija dnevnog režima djeteta i okolne mikroklime vrlo brzo pomažu zaboraviti na takav problem kao živčani tik.

Međutim, u posebno teškim slučajevima, kada “malo krvi” da se riješe živčanog tic u djeteta iz nekog razloga ne radi, liječnici su prisiljeni pribjeći liječenju. Uzimajući u obzir dob, težinu djeteta, obilježja tijeka bolesti, liječnik će odabrati odgovarajući lijek za živčani tic. Roditelji ga ne bi trebali kategorizirati, jer ako dijete ima kompliciranu nervozu, liječenje bi trebalo biti ozbiljno. Tablete od živčanog tika neće dovesti djetetovo tijelo na bilo kakvu štetu.

Ponekad iz živčanog tika vrlo brzo nema tragova, samo dva ili tri tjedna – a dijete potpuno zaboravlja na takav problem kao živčani tik. Međutim, nažalost, ponekad liječnici moraju promatrati sasvim suprotnu sliku – liječenje se kreće dovoljno polako i zahtijeva stalnu pažnju i kontrolu od majke. I ovdje dolazi do izražaja Carlsonovu omiljenu izjavu: “Mirno, samo mirno!” Inače, dijete neće izgubiti bolest, a roditelji sami riskiraju dobivanje nervozne tikove!

Savjetujemo vam da pročitate: Kako se riješite napada kašlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 5