Kako dijete može poboljšati memoriju?

kako poboljšati dječju memoriju

sadržaj:

 • Sedam razloga za loše pamćenje
 • Vježbe za razvoj
 • Razvijanje ispravno memorije

Pametno, zdravo i uspješno dijete, poznavanje odgovora na bilo koje pitanje odraslih je san svake ljubavne majke. Ali što učiniti ako vaše dijete pohađa školu u jednoj od troje, i da nauče kvartine, imaš li s njim mnogo sati? Nemojte izazivati ​​paniku i kazniti učenika zbog nepažnje i propusta, potrebno je razviti njegovu sjećanju.

Sedam razloga za loše pamćenje

 • Eksternalni podražaji

U stvari, roditelji rijetko razmišljaju o uvjetima pod kojima njihova djeca obavljaju svoju zadaću. Računalo, svijetla igračka na stolu, televizor – sve to distracts i ne dopušta da se usredotočite na najvažnije – lekcije. Pokušajte pravilno organizirati radno mjesto vašeg djeteta: najmanje stvari, najviše prostora.

 • Glad ili prejedanje

Čim se učenik vrati kući, prvo ga hrani. Usput, ne možete prisiliti dijete da sjedne za lekcije neposredno nakon obroka, jer se umorno i potpuno tijelo mora odmoriti najmanje sat vremena. Također, nemojte gladovati dijete, čak ni ako je obitelj postila, ili ga pokušavate kazniti, oduzimajući mu ručak ili večeru. Uostalom, za razvoj i funkcioniranje mozga potrebne su korisne tvari, elementi u tragovima i vitamini, bez kojih se načelno ne može razvijati memorija.

Nemojte zaboraviti kontrolirati školske obroke, i svaki dan pitajte dijete što mu je hranjeno, koliko je jeli, bilo da mu se sviđa jela. U budućnosti, možete dati novac za kolače, napraviti sendviče, kupiti voće, čokoladu. Naravno, suho racije nisu baš korisne, ali je naivno vjerovati da će osmogodišnjak koji je već odrastao kupiti prvu, drugu i kompoticu. Obično se učenici srednjih škola ne osjećaju neugodanima da bi mogli naručiti punopravnu večeru, a vi vjerojatno nećete moći utjecati na tu situaciju.

Dječja prehrana treba biti kako slijedi: za doručak – kašu s salatom povrća, za ručak – boršč ili juhu, za večeru – pire krumpir ili tjesteninu s mesom. Svakih dva sata preporuča se davati jogurt, kefir, sir, voće, povrće, tako da želudac stalno radi i ne jede.

 • Boring posao

Čak se i odrasla osoba teško sjećati dosadnih, nezanimljivih informacija koje se ne mogu koristiti u praksi. U osnovnim razredima preporuča se podučavati lekcije s djetetom, a sve bi trebalo biti učinjeno u razigranom obliku. Ako ga posadite za stolom i odete na posao, najvjerojatnije ćete nakon dvadeset ili trideset minuta naći dijete koje će crtati u bilježnicu.

 • Pogrešan pristup

Da li vi vikate na njega kako bi stotinama puta napisao pravilo koje se ne može sjetiti? Možda vaše dijete ima fenomenalnu slušnu memoriju i trebali ste jednom pročitati one neugledne parove, tako da sve uči u zubima. Ali tvrdoglavo si prisiljen činiti stvari koje mu neće pomoći i biti ljut na njega.

Sljedeći put pokušajte eksperimentirati: zamolite da se ponovite za vas, a također recite mu da ne čita samo o sebi, nego i glasno. Usput, vrlo je korisno od samog početka reći dječje priče i staviti zapise sa zapisima. Na taj način razvijate maštovite misli, koje će u budućnosti biti korisne. No, da biste uključili televizor, tako da dijete ne ometa rad s kućnim poslovima, to ne vrijedi.

 • Nedostatak sna

Loše je ako se školarac uvijek na večernjim satima sjedi i odlazi u krevet nakon deset ili jedanaest sati. Uostalom, sjećanje na odrasle i djecu izravno ovisi o stanju u kojoj se nalaze. Sjeti se koliko vam je teško raditi ponedjeljkom nakon zabavnog vikenda. Ista stvar se događa s djetetovim tijelom.

U slučaju da vaše dijete spava vrlo uznemireno, stalno se okreće ili ne može dugo spavati, trebate se posavjetovati s liječnikom. Slučaj može biti povećana anksioznost, hiperaktivnost, a to se događa i zbog problema u školi i kod kuće. Usput, zato ne biste trebali jesti prije odlaska u krevet, čitati ili gledati užase, saznati odnos sa svojim mužem (čak i kod beba).

 • umor

Naravno, to je dobro kad je dan djeteta naslikan satom. U jutro – škola, na ručku – trening u krugu, u večernjim satima. Ali takav režim može dovesti do brzog umora učenika, pogotovo ako se takav teret odmah dade na nepripremljenom prvostupniku. Pokušajte ravnomjerno raspodijeliti sve, nemojte ga zapisivati ​​za ples, šah i košarku.

Neka beba odabere ono što najviše voli. Maksimalno – dva ili tri sata tjedno, a ne više. I poželjno je da su radili vikendom, jer će vikend dijete sigurno odmoriti.

 • Nedostatak raznolikosti

Još jedna točka je ista vrsta zadataka, koja su uskoro dosadna. Nije nužno prisiliti na prvo pisanje, a zatim i usmenu zadaću, pokušati razrijediti sve ovo. Čak i ako školarka ludo voli matematiku, neće mu biti zanimljiv nakon dvadeset ili trideset minuta. Stoga je važno poduzeti male prekide i izmijeniti izvršenje lekcija. Ali ne morate se za sve uhvatiti odjednom.

kako poboljšati dječju memoriju

Vježbe za razvoj

Zapravo, ne postoji konkretan način kako poboljšati dječju memoriju, jer sve ovisi o značajkama i sposobnostima vaše bebe. Ali ako se student neprestano angažira, obučava i zajedno provodi posebne vježbe, tada u budućnosti neće biti problema s pamćenjem pravila i brojke. I obrnuto, ako pustite da stvari prođu sami, čak će i dječji čudo s sklonostima genija u dvije ili tri godine postati obični prosječni srednjoškolac.

Zvučna memorija

 • Sjeti se riječi

Na listi napisati u stupcu deset potpuno nepovezanih riječi, ali tako da ih dijete ne vidi. Na primjer, kuću, konj, krilo, automobil, mačka, posao, trgovina, računalo, krevet, zrakoplov. Čitajte sve kako biste bili u polaganom i mirnom glasu kako bi se mogao sjetiti i zamoliti ga da ga ponovi. Od prvog će se puta moći sjetiti ne više od pet riječi.

Sada mu savjetujte o sebi da prijedloge ili sve povezujete sa okolnim objektima. U prvom slučaju, može doći do priče o činjenici da se konj stigao u kuću, koji je zgnječio krilo automobila. I tako dalje u istom duhu. Druga mogućnost je malo složenija, ali učinkovitija. Dakle, trebao bi malo maštati: mačka izgleda kao kip koji stoji na stolu, domaća zadaća još nije gotova, a trgovina je vidljiva iz prozora. Ova vježba će razviti asocijativnu memoriju, razmišljanje i maštu djeteta.

 • Memorirati zvukove

Zamolite dijete da zatvori oči i pokuca na stolu, promatrajući određeni ritam. Vaša beba treba ponoviti ono što je čuo. Glavna stvar je da takozvana melodija treba biti jednostavna i kratka. Usput, ako može reproducirati zvukove od prvog puta, tada nema lošeg uha i može napraviti glazbu. Ako želite, možete pokušati stvarati šum s različitim objektima (novinama, knjigama, kuglicama itd.), A učenik će morati raditi iste manipulacije na isti način.

Vizualna memorija

 • Dogovorimo igračke

Stavite ispred svog djeteta deset stavki (neka budu automobili, ako imate posla s sinom, ili lutke, ako s kćeri). Dajte minutu da dijete sjeti mjesta svake stavke, a zatim zamoli ga da napusti sobu. Promijenite neke stavke na mjestima, a zatim pitajte dijete da sve dogovori kao što je bilo. Kao u prethodnom slučaju, naučite ga povezati stvari s okolinom.

 • Tražite razlike

Sjećate li se kako ste tražili razlike u slikama u dječjim časopisima? Ona razvija ne samo memoriju, nego i logičko razmišljanje, pozornost na male detalje. Ispišite dvije fotografije na pisaču, dodavajući nekoliko predmeta na računalu pomoću posebnih programa. Pokažite najprije izvornik, tako da dijete sjetiti što i kako se nalazi na slici, a zatim mu dajte modificiranu verziju. Ako je potrebno, dopustite špijuniranje. I ako u početku treba vaše savjete, onda će u budućnosti savršeno upravljati bez vaše pomoći.

Taktilna memorija

Sljedeća faza je razvoj taktilne memorije koja, na žalost, u školama, u dječjim vrtićima i kućama, iz nekog razloga u našoj zemlji sve zaboravlja. Zapravo, pomaže se naviknuti na svijet, oblikovati lik i stav prema drugima. Uostalom, tek nakon što dodirnemo vruću posudu, počinjemo shvaćati da sljedeći put posude s ploče trebaju biti uzete samo uz pomoć ljepljenja. Isto se događa i kod djece koja rijetko shvaćaju zašto roditelji kažu ne.

 • Što je u kutiji

Izrežite dva različita kvadrata iz tkanine, različita u teksturi. Najbolje od svega, ako su izrađeni od krzna, kože, svile, lanova, što je potpuno drugačije od dodira. Prvo, ljepite na karton i potpišite ime, stavite drugu u kutiju, u koju želite napraviti utor za ruke. Zamolite svoje dijete da dodirne, na primjer, mahr krpu i dajte joj priliku da se osjeća na uzorku. U početku će bebu teško pronaći točno isti komad bez da je vidi, ali u budućnosti, kad razvijete taktilnu memoriju, on će se nositi sa zadatkom u dvije točke.

 • tipke

Stavite u kutiju različite tipke veličine i oblika, a zatim pitajte svog djeteta da izađe tamo, na primjer, onaj koji je na tanku stabljiku ili s četiri, a ne dvije rupe. Dječak ne mora to gledati, njegov zadatak je oslanjati se na njegove osjećaje.

Osjetljiva memorija

Unatoč činjenici da je olfaktorska memorija apsolutno nepotrebna za školskog učenika, ona bi također trebala biti razvijena u osnovnim razredima, budući da će u budućnosti biti korisno za odrasle i formirane osobe. Osim toga, prvoklasnik će rado igrati na tako fascinantnim igrama u kojima su uključeni svi članovi vaše obitelji.

 • Čiji miris

Dakle, stavite ispred djeteta sve flacons u kući s duhovima, a zatim pitati da odredite koji vam pripada, a koji – na oca, djed, baka i druge rodbine. Da bi beba mogla proliti sadržaj, držite mjehuriće rukama.

 • Što je povrće i voće

Upravo ste se vratili kući iz trgovine u kojoj kupili hranu za cijeli mjesec? Izvrsno, vrijeme je za igru ​​s djetetom! Pitaj ga da zatvori oči i neka se pretvoriti u miris jabuke, naranče, krastavci i ostale namirnice s jakim mirisom. U budućnosti, možete premjestiti na manje mirisne trešnje, marelice, kupus i slično povrće i voće.

kako poboljšati memoriju u djeteta

Razvijanje ispravno memorije

Ako u prvim razredima razvijanje memorije i pažnje treba biti u obliku igre, onda će starija djeca jednostavno biti zainteresirana. Zato se od ranog doba djeca trebaju privlačiti ozbiljnijim i složenijim hobijima, što će im u budućnosti biti korisni. Na primjer, svakako poučite svoje dijete da igra šahove i dame. Ako nijedan od vaših članova obitelji nije zainteresiran za ovo, odnesite dijete u krug gdje će ga naučiti.

Nije loše, ako od tri do četiri godine počnete naučiti jednostavne rime. Oni se najbolje sjećaju ako ih ponovite kada se vratite kući zajedno. Započnite s četiri retka, svaki put dodavanjem nove mjere razvija se pozornost vrlo brzo. U prvim razredima možete početi proučavati Puškin, Lermontov, u starijima – Yesenin. Usput, sovjetske škole često su prakticirale proučavanje bijelih stihova ili čak izvatke iz knjiga.

Ali što je najvažnije, nemojte zaboraviti da učite nešto novo, uvijek morate ponavljati staru. Inače se nepotrebne informacije jednostavno zaboravljaju. Ali čak i svi odrasli neće moći sjećati se slučajnim redoslijedom tablice množenja ili pravilo naučenog u prvom razredu.

Što vaše dijete više zna, to će mu biti lakše učiti materijal u budućnosti. No budite oprezni i nemojte prevariti učenikov mozak, jer će mu previše informacija biti teško za razumijevanje. Ako mislite da ima problema s pamćenjem i pažnja je razbacana – uvijek se posavjetujte s učiteljicom. Uostalom, roditelji nisu uvijek svjesni kako se djeca manifestiraju u nepoznatom okruženju. Možda, dobivena dva nisu znak lošeg pamćenja, ali samo je dijete oklijevala odgovoriti pred razred. U ovom slučaju, problem će morati biti riješen na potpuno drugačije načine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2