Какво да направите, ако детето ви лъже

защо децата лъжат

Всички родители искат децата им да растат добри, честни хора. Но все повече хора се сблъскват с проблема с детските лъжи. Осъзнавайки, че детето им казва лъжа, родителите често изпадат в отчаяние и започват да търсят отговори на въпроси – какво ще стане, ако детето лъже? И защо общо взето в нормално семейство детето започнало да лъже? Къде научи това и кой го научи на това? Може би приятелите му са толкова зле? И къде да търсим виновните, например, например, дали много малко дете е лъжец, например, кой не ходи без майка си заради възрастта си? Възможно ли е да се борим срещу лъжите на децата и, ако е възможно, как?

Разбира се, че е неприятно да осъзнаете, че нещо се е случило с възпитанието на вашето дете. Но първо, нека се опитаме да определим лъжата на детето. Известният американски психолог Пол Екман даде тази дефиниция: лъжата е умишлено решение за заблуда на човека, на когото се адресира информацията, без предупреждение за намерението му да направи това.

Ако детето ви все още е много малко, е малко вероятно той съзнателно да реши да наруши информацията, за да ви заблуди. Той фантазира, и той вярва в собствените си фантазии. Неговите фантазии – нищо повече от истинска фантастика. Те осветяват мислите му отвътре с приказка, защото целият му живот му се струва приказен. Той искрено може да ви каже, че вчера дойде жив тигър, който го посети. Такава фантазия за децата е естествена, защото вярва във феите или в Дядо Коледа. Например, запомнете историята “Fantasers” на детския писател Николай Носов. Героите на историята са две момчета, които се разказват един на друг за приключенията си. Те могат лесно да плуват в морето и знаеха как да летят по-рано, а сега просто забравиха как. Един от тях дори е отлетял до луната – изобщо не е трудно! И вторият, когато плуваше през океана, акулата му удари главата, така че той плуваше без глава до брега и се прибрал у дома. И тогава главата му стана нова …

Ако лъжите на цялото ви дете се свеждат до създаването на подобни истории, тогава изобщо не сте загрижени. Това няма нищо общо с лъжите. Вашето дете има много богато въображение, това е всичко. Може би има творчески способности и трябва да се насърчава и развива.

Преди да прибягваме до истински детски лъжи, когато несправедливостта се казва вече умишлено, това се случва, че детето лъжи, още не го осъзнава. Приблизително до четиригодишни бебета лъжите не е абсолютно необходима. Това просто не е необходимо. Той просто прави всичко, което иска, и той мисли, че е добре. Той просто не осъзнава моралната страна на понятията за лъжи и истина. В съзнанието на бебето всеки мисли, че го прави. Малките деца просто не знаят как да гледат на всички събития през очите на възрастен. В допълнение, те все още не са развили така наречената “вътрешна реч”. Те все още не знаят как да мислят предварително, като разбират собствения си монолог. Затова те незабавно, без колебание, казват всичко, което идва на ум. Можем да кажем, че до три или четири години децата просто не знаят как да лъжат.

След четири години, с развитието на вътрешната реч, детето има способността да прецени в съзнанието си какво си струва да каже и какво не. И след четири години детето започва да мисли за въпросите – за това, което се разгневи днес? възможно ли е да избягате от наказание? но за което той е бил похвален днес? Какво да направя, за да бъдат насърчени отново?

Като си помисляте как да направите живота си по-комфортен, за да избегнете “удари”, той изведнъж осъзнава, че има добър начин да излезе лъжа. И тогава психологията на лъжите на децата се променя. Сега детето започва да лъже съзнателно, защото лъжата сега му служи като средство, чрез което улеснява живота му. Особено, когато от родителите постоянно чува забрани. Лъжата става навик за дете, неговата защита. И това зависи само от възрастните, за да спрат този навик в пъпката. За да разберем какво да правим, ако детето лъже, първо трябва да разберем защо го прави. Каква полза носи той, когато лъже? Каква причина го кара да лъже? Дали той лежи отбранително или те атакува така? Може би лъжата му е стереотип на поведение, нещо, което постоянно вижда в действителността около него?

Причините за детството лъжат

какво да правим, ако детето лежи

Излъчването на дете е сигнал, който той изпраща на родителите си. В края на краищата той няма да лъже, ако всичко е наред в живота му. Много е важно да разберете каква нужда е зад лъжите му. Като разбра това, е възможно да се разберат причините за детските лъжи. В края на краищата детето лъже не защото не обича родителите си или не ги уважава. И не защото моралните му ценности са слаби. Има много различни външни причини, които карат дете да лъже. Лъжите на детето също имат различни форми. Нека се опитаме да разберем какво е лъжата и как може да бъде обяснена. За да постигнем това, се нуждаем от някаква диагноза на детските лъжи – защото само знаейки диагнозата, можете да лекувате болестта.

 • Лъжата е фантазия, лъжата е игра. Вече говорихме за това. Това не може да се нарече лъжа. Децата просто се забавляват, като си въображението пространство.
 • Лъжата е манипулация. Това е лъжа, на която детето се спира за самоутвърждаване. Трудно е да се разграничи от лъжи-игри. На пръв поглед изглежда, че няма разлика. Детето също пише за себе си басни, като му придава изключителни способности. Но една лъжа – играта е напълно незаинтересована, като всяка игра. И целта му е самата игра. Но когато детето разкрива лъжа, за да се утвърди, той преследва напълно различна цел: иска да изненада, да се възхищава, да иска да привлече вниманието към себе си. Това означава, че той иска да манипулира чувствата на другите за свое добро. Тук в курса могат да се гледат и горди разкази за богатството на родителите, за родството с знаменитост или обратното, истории за това как той несправедливо се обидил, как никой не го харесва и т.н. Основното е да се превърне в център на вниманието, дори и за известно време.
 • Лъжи от страх. Това е най-често срещаната лъжа. Детето лъже, защото се страхува, че ще бъде наказан или намален. Срамът е едно от най-болезнените преживявания, а за дете причината за болезнено преживяване може да бъде дори онова, което в очите на възрастните може да изглежда малко. В допълнение, детето може да лъже от страх от скръб, да разочарова родителите си или може би от страх да не бъде отхвърлено, лишено от родителска любов. Във всеки случай, ако причината за детето се крие в страх, тогава има нарушение на взаимното разбирателство между родителите и детето. Много е важно да се разбере: къде, кога, когато доверието и сигурността в отношенията бяха загубени? Не стана ли, че наказанията и ограниченията са непропорционални на вината и детето е осъдено, когато чака подкрепа? И е възможно детето да се нуждае от увереност, че неговите проблеми не са безразлични към другите.
 • – Както нашата, така и на твоята. Такива лъжи най-често се срещат в семейства, в които роднините се противопоставят помежду си. Например, когато майка ми и баба ми заеха позицията на конфронтация. Бабата каза, че дъщеря й е погрешно да се отгледа дете, лошо икономика води, не могат да планират разходите си … И дъщеря й каза – майка ми не се счита за моите възгледи за образованието, твърде поглезете внук, през цялото време се намесва в живота ми. Сега помислете какво е детето? В края на краищата непрекъснато комуникира с баба си и с майка си. И той ги обича поравно. В същото време разбира, че баба и майката са недоволни един от друг. Но е много важно той да бъде обичан. Какво остана за него? С бабата да подкрепя мнението й за майка ми и за майка ми – да се съглася с всичко, което тя казва за баба.
 • Имитация на възрастни. Доста често възрастните лъжат децата, като не забелязват, че са внимателно наблюдавани от очите на децата. И също така се случва, че самите възрастни искат детето да лъже. И ако днес детето по ваше желание разказва на някого по телефона, че не сте вкъщи, докато сте вкъщи, не се учудвайте, че утре той ще ви каже лъжи. В края на краищата, детето започва да лъже, защото ви подражава, като се има предвид лъжата просто елемент на комуникация.
 • “Святата лъжа е лъжа за спасение”. Може ли дете да лежи, за да помогне на някого, а понякога дори да спаси? На каква възраст може да го направи? Даже не се съмнявайте – може би на съвсем ранна възраст. Просто си спомняте детски представления или представления в детски театър. В края на краищата, дори четиригодишните зрители извикаха приятелски на сивия вълк, че зайчето се затича надясно, а ушите – за един галоп вляво. Така че “лъжата да спаси” има много ниска възрастова граница, което се доказва от експериментите на учените, изследващи психологията на лъжите на децата.
 • Лъжи отмъщение. Това се случва, че детето постоянно е в конфликт с родителите си. На него му се струва, че родителите му напълно престанаха да го обичат и може би дори не го харесваха. Така че той им отмъщава заради липсата на любов с помощта на лъжи.
 • Причината за лъжата може да бъде и фактът, че детето изглежда, че родителите го спират да го обича. Чувствайки се отхвърлен, той отчаяно се опитва да привлече вниманието по някакъв начин. Дори ако в крайна сметка родителите се ядосват и дори го наказват, той все пак ще се радва, че са му обърнали внимание. И ще продължи да търси внимание по същия начин. И за да подобри самочувствието си малко и да се открои малко сред останалите, той отново ще прибягва до лъжи.
 • Немотивирана лъжа. Като правим “диагностицирането на лъжите на децата”, трябва да кажа, че това е най-безнадеждният случай. Детето лежи като несъзнателно и постоянно, както диша. За него това е просто навик, ежедневие. Детето постоянно лъже, без да мисли за последиците от измамата. Обикновено последствията дори не го притесняват. Дори и след като многократно е осъждан за лъжи, той продължава да лежи по-нататък. По принцип поведението на такова дете практически не подлежи на корекция. Причината за такава лъжа, очевидно, е в генетиката, в края на краищата се случва, че няколко семейства лежат в едно семейство наведнъж, а лъжите родители, деца, по правило също лъжат.

Когато детето расте, родителите започват да чувстват, че сега човек може да разчита на съзнанието си. В края на краищата детските фантазии и страхове вече са приключили! Но в юношеството има нови причини за лъжата. Защо децата лежат на 14 години не по-малко от 4 години?
Лежи в юношеството.

Когато детето остарява, той се нуждае от повече автономия от възрастните. Детето започва да създава такова недостъпно място за всички, където само той може да се справи. Първо, като дете, това хоби за “секретари” и в юношеството вече има истински тайни, които един тийнейджър може да повери само на избран кръг от хора. Понякога желанието да бъдеш независим води тинейджърите до напълно безсмислена лъжа. Така че, той може да каже, че е в тренировка, въпреки че всъщност е отишъл в библиотеката. И това въпреки факта, че родителите няма да бъдат склонни към библиотека, нито за обучение. Това е просто, че един тийнейджър е в процес на формиране на личния си, личен живот. Това е само знак за отглеждане и родителите не трябва да бъдат разстроени.

Желанието да избягаме от контрол е основната причина за тийнейджърските лъжи. Това е вид бунт срещу факта, че се опитвате да поискате подробен доклад от пълнолетно дете – къде е той с кого, какво е направил той? Ако наистина направите това, не е изненада, че сте започнали да осъждате детето си от лъжливостта, дори и да не ви е измамило преди.

Лъжата за спасение по време на юношеството също се използва доста често. Тъй като в тази възраст приятелството е със специално значение, благородно дело, според тийнейджър, е лъжата, за да спаси приятелите си в остри моменти. Съвсем искрено той ще мисли, че не прави нищо лошо, като използва за спасяването на връстници лъжа под каквато и да е форма – тишина, отричане на очевидните и други подобни.

Друга причина, поради която децата и на 14-годишна възраст са като малките – отново привлича вниманието към себе си. Това се случва в случаите, когато тийнейджърът не е сигурен, че все още обича родителите си или не се интересува от своите връстници. Може би детето вярва, че с помощта на лъжи той може да преодолее преградата между себе си и хората, чието мнение за себе си той цени. В същото време той не разбира, че най-накрая може да загуби доверието си. Родителите трябва да предупреждават детето си за това. И те трябва да помислят дали детето им не се чувства лишено от лишения? Обръща ли му достатъчно внимание в семейството? Възможно ли е да се каже със сигурност, че детето чувства, че не само е обичан, но и оценява, с мнението си?

Знаци, че детето лъже

детето лъже какво да прави

Ако детето лежи постоянно, тогава можете да го определите за някои съвсем очевидни признаци. Трябва да сте нащрек, ако, докато говорите с вас, вашето дете прави следното:

 • се опитва да гледа настрани, не гледа в очите ви;
 • когато нещо каже, изведнъж слага ръце на устата си. Бебетата правят този жест по-ясно, при по-големите деца жестовете стават по-малко изразителни, въпреки че остават забележими;
 • детето често кашля по време на разговор;
 • докосва носа, не го осъзнава;
 • потрива окото, брадичката или храма;
 • докосва врата или дърпа яката;
 • Поема ушната тел.

Ако, докато говорите с вас, детето държи ръцете си в джобовете си, а най-вероятно той иска да скрие нещо от вас.

Тези, разбира се, са само някои от знаците. Внимателните родители отбелязват всяка промяна в поведението на децата си. И ако детето лъже, какво да правим с него – е необходимо да се реши без бързане и без да се разчита на емоции. В края на краищата, ако детето лежи, това означава, че във вашата връзка имаше криза на доверието. И това е ваша вина. Ето защо, наказването на дете за лъжа е, разбира се, много проста, но несправедливо. Вие сте по-възрастни и по-опитни и решавате как да излезете от кризата. Говорете равнопоставено с детето, приятелски, опитайте се да не го осъдите, не обобщавайте всичките му злоупотреби – просто говорете за конкретен случай. И ако не сте загубили напълно доверието си, детето ще отиде с вас за такъв разговор.

Как да разсеем детето да лъже

Така че, открихте, че детето ви лъже, но какво да направите – не знаете? Когато детето ви е лъжа, то се храни със сигнализиране, че всичко не е наред в света. Много често лъжата на дете позволява на внимателните и мъдри родители да разберат какво се случва в душата на детето, което го мъчи, предизвиква безпокойство и дори страх. В такива ситуации лъжата за дете е като балсам за духовни рани. Ето защо не трябва да бързате с наказания и да показвате своята строгост, възмутено и раздразнително “отдалечавайки двойката”. Необходимо е да се опитате да разберете какво точно прави детето ви да лъже и да се опитате да му помогнете.

Няма проста рецепта как да отбиете дете да лъже. Във всяка ситуация – техните собствени начини за решаване на проблема. И ако вече сме споменавали наказанията, ще започнем с тях. Опитайте се да анализирате, нямате ли твърде високи изисквания към детето? Може би те не отговарят на неговите възможности. Не прибягвате до постоянни учения, нотации? Може би детето постоянно е под игото на страха – страх от унижение, страх от наказание? Не е лъжа само защита, щит срещу този страх? В този случай трябва да прегледате методите на въздействие върху детето.

Например, детето ви донесе лоша оценка от училище. Ще изчезнат ли двамата от това, че ще накажеш потомството си? Не, разбира се. Но след наказанието доверието между теб и детето ти ще изчезне. Как да продължа? Вие не трябва да бъдат наказани, защото наказанието ще потвърди само страх на детето, и той ще лежи, и по-нататък, като се аргументира: това не е щастлив и ме хвана, но следващия път ще носи и ще бъде нищо! По-подходящ за подкрепа на детето правилния модел на поведение: да направим заедно с него да се работи върху буболечките, за да помогне оправи объркващо темата за него, за да го хвалят за усилията си, радвайте се с тях в бъдеще ревизирана оценка. И подкрепете го, ако следващия път ще разкаже истината за лошата оценка, която получи.

Никога не се опитвайте да направите от детето си източник само на положителни емоции. Детето също има право на отрицателни емоции. Ако той не се освободи с тяхна помощ, той не може да предотврати стрес, да бъде освободен от духовна “шлака”. Ето защо, с разбиране, разгледайте възможните прояви на лошо настроение, като давате на детето право на различни емоции, и тогава той няма да ви натрапи с обичайната лъжа.

Какво да правите, ако детето ви е все още малък, но тя вече е започнала да лъже, защото аз направих нещо не е наред и сега се страхува, че ако родителите знаят истината, а след това те ще престанат да го обичаш? Ако видите, че детето е в легнало, а след това седна с детето си, така че можете да станете, така да се каже на една и съща височина с него и очите си върху нивото на очите на детето и спокойно му каже, че ви се иска да се говори истината и да накаже него за това ви няма да го направите. Не забравяйте да подчертаете, че го обичате и му се доверявате. И пази думата си – не злоупотребявайте с бебето, какво няма да ви е казал, но му помогнете да разбере ситуацията, да го подкрепя, да го научи как да го прави. Тогава детето ви ще продължи да ви се доверява и той ще загуби нуждата от лъжи.

Ако детето е по-стар и вече се научих как да се възползват от техните лъжи, че е необходимо да се обясни много ясно лъжецът, че той ще бъде наказан, на първо място именно заради лъжите, а не за неговото престъпление. Покажи му, че той подкопа вашето доверие в него. Кажете например: “Как можехте да ме лъжете? Винаги съм ви вярвал! Днес забранявам ви да се разхождате (или да гледате телевизия, да играете на компютъра си …), защото сте лъжец! “

Ако тийнейджърът лежи и причината за лъжите му е опит да привлече вниманието, опитайте се да отделите повече време на делата на детето си, неговите интереси, мечтите му. Интересувайте се от успехите, хвалете и се възхищавайте. Попитай го за всичко, което се случва в училището, за приятелите му. В соевия завой, разкажете му за деня ви, за работата ви. Ако причината за лъжата беше опит да се измъкнеш от контрола си, най-добре би било да включиш тийнейджъра в обсъждането и решаването на вътрешни проблеми, така че детето да може да види, че неговото мнение е било взето под внимание и обсъдено с него. Не забравяйте да кажете на вашето растящо дете колкото е възможно по-често, че все още го обичате много. Ако той знае за това, за него ще бъде трудно да ви лъже. Не забравяйте, че едно дете е честно с родителите си, ако:

 • без да се страхуват от гнева си, без да се страхуват да бъдат отхвърлени от тях;
 • Сигурен съм, че независимо какво се случва, възрастните няма да го унижат;
 • знае, че ще бъде подкрепян в трудна ситуация, ще бъде подпомогнат от съвети;
 • знае, че в противоречива ситуация ще вземете неговата страна;
 • твърдо знае, че ако бъде наказан, тогава наказанието ще бъде справедливо и разумно;
 • има доверие между родителите и децата.

Децата ни са повторение на себе си. И никога не бива да забравяте – от колко честни и искрени сте, и как доверието в отношенията между вас и децата ще зависи от това колко вашето дете е истинно с вас. Ако си спомняте това, никога няма да се налага да се замисляте как да отбиете дете да лъже.

Препоръчваме Ви да прочетете: Възможно ли е дете да гледа телевизия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − = 19