Характеристики на храносмилането при деца

функциите на храносмилателната система при децата

Всички млади родители се интересуват изключително от всичко, свързано с децата. Включва функциите на храносмилателната система при децата. Фактът, че храносмилателната система на трохите се различава от тази при възрастните, не е под съмнение. Но какви са тези различия? Това е, което ще се опитаме да разберем днес в тази статия.

И как започна всичко?

И да започнем да говорим за особеностите на храносмилателната система при децата още от самото начало, а именно от момента на имплантирането на яйцето в лигавицата на матката. В крайна сметка, и на този етап от развитието, храненето на плода е просто жизненоважно. След като ембрионът се имплантира в матката, тя започва да захранва тайната, която се получава от лигавицата на матката.

След около седмица ембрионът започва да се храни със съдържанието на жълтъчната торбичка. И още приблизително от средата на втория месец на бременността храната от трохи се превръща в хетеротрофна – т.е. плодът получава хранителни вещества от тялото на майката с помощта на плацентата.

Въпреки това, със собствен храносмилателната система на плода не остане встрани – това е пряко свързано с рециклирането на хранителни вещества като протеини, вода, глюкоза и други, той е получил от майката. Въпреки факта, че съзряването на храносмилателната система на плода е изключително бърз, за ​​да запалят дете е много важна физиологична незрялост на слюнчените жлези, панкреаса, черния дроб и други органи, които отговарят за правилното храносмилане.

За щастие природата е изключително мъдра. Тя предвижда и това са първите месеци след появата на трохи, единствената храна за него е кърмата. Млекото мляко не само се абсорбира лесно от незрялата храносмилателна система на трохи, но и напълно удовлетворява всички физиологични нужди. Между другото, всичко това важи за изкуствените смеси от мляко. Въпреки че, разбира се, ако можете да кърмите, е по-добре да дадете предпочитание на майчиното мляко.

Слюнчените жлези

Анатомичното образуване на слюнчените жлези завършва при раждането. Но секреторната функция на слюнчените жлези все още далеч не е идеална. И те ще започнат да функционират напълно само след 4 – 5 месеца. Между другото, активното производство на слюнка, което се случва при дете на тази възраст, често се приема от родителите за сигнала, че зъбите започват да се режат.

Всъщност силната слюнка в трохата се дължи на ясно изразената незрялост на механизмите, регулиращи слюноотделяне и поглъщане. Слюнката играе много важна роля в трохите от храносмилането – през първите няколко месеца от живота е необходимо да се запечата устата по време на смученето. Освен това с помощта на слюнката се образуват малки съсиреци казеин – вещество, съдържащо се в кърмата.

И дори когато първата храна е въведена в диетата на бебето, ролята на слюнката не може да бъде подчертана. Това е просто необходимо, за да се формира правилната храна. Ако това не се случи, е много вероятно бебето да развива различни проблеми с храносмилането.

Панкреас и черен дроб

Докато се появят трохи, панкреасът му все още е относително незрял. Въпреки че е много лесно да се справите с храносмилането на тези лесно асимилирани хранителни вещества, които се откриват в майчиното мляко или изкуствените млечни смеси. Между другото, ако бебето е на изкуствено хранене, панкреасът узрява много по-бързо. Във всички други трохи, които ядат молдово мляко, окончателното съзряване на панкреаса се случва в момент, когато те започват да въвеждат допълнителни храни в диетата си.

Той осигурява на панкреаса в дванадесетопръстника сок съдържа ензими като липаза, разгражда мазнините и трипсин, разгражда въглехидратите. И, разбира се, че панкреаса произвежда хормона инсулин, който играе огромна роля в регулирането на въглехидратната обмяна. В случай, че недостатъчно инсулин се произвежда в количество от много висока вероятност за развитие като неприятно заболяване като диабет.

Панкреаса секретира в дванадесетопръстника панкреатичен сок, който съдържа ензими: трипсин, разграждане на протеини, липаза разгражда мазнини, амилаза смила въглехидрати. В допълнение, панкреасът произвежда хормон инсулин, който е основният регулатор на въглехидратния метаболизъм. При недостатъчно производство на инсулин се развива сериозно заболяване – захарен диабет.

Черният дроб. Въпреки факта, че размерът на черния дроб на новородено дете е достатъчно голям, той все още е далеч от функционалната зрялост. Изолирането на тези жлъчни киселини, които са необходими за смилането на твърди храни, все още е твърде малко. Започва около същото време, когато се добавя допълнителна храна в дажбата на трохи.

По време на появата на трохи, неговият черен дроб е около два пъти по-голям от този на възрастен. Разбира се, като процент от размера на тялото. Но, както вече бе споменато по-горе, черният дроб на бебето е все още много, много незрял. Въпреки че, въпреки това, черният дроб успешно се справя с много от функциите, които са му присвоени. Черният дроб е истински склад на много хранителни вещества, например мазнини, гликоген, протеини. И друга изключително важна функция на черния дроб е антитоксичният. Това е черният дроб, който е един от основните “филтри”, който премахва всички токсични вещества от човешкото тяло.

характеристики на храносмилането при деца

стомах

Въпреки факта, че обемът на стомаха в новородено дете се увеличава бързо, неговата секреторна функция е изключително слаба. Пълното му функциониране започва около 9-10 месеца от живота на детето. Да, и анатомичните и физиологичните особености на стомашните трохи са много странни. Дъното на стомаха е много слабо развито, подобно на целия мускулен слой. Но входа на стомаха на едно малко дете все още е достатъчно широк.

Комбинацията от тези три фактора води до факта, че малките деца често се повтарят. Да, и тяхното повръщане също е доста често явление. Въпреки, разбира се, допринася и поглъщане на троха въздух по време на смучене.

Лигавицата на стомаха на бебето е изключително нежна, пълна с кръвоносни съдове. Стомахът на детето има всички същите жлези, които съществуват при възрастни. И поради тази причина, и в стомашния сок съдържа почти всички на детето “за възрастни” компоненти, като сирище, пепсин, солна киселина, липаза и много – много други. Разбира се, обаче, в напълно различен процент, отколкото при възрастните.

Така например, ензимът на сирището е изключително важен за храносмилането на детето – той причинява свиване на млякото. Между другото, женското мляко се извива по-бавно от кравето мляко, на основата на което се прави по-голямата част от млечните храни. След изцеждане на млякото пепсинът влиза в калъфа, предназначен да разгражда протеините на млякото. Разделянето на мазнини става под влияние на липазата.

Орална кухина

Устната кухина на детето също има свои собствени характеристики, по един или друг начин, свързани със смученото мляко. Устната кухина на трохата все още е много малка – поради ниското небе, което все още няма трезора. Езикът на едно малко дете е широк и къс, с подчертани папили. В допълнение, детето е изключително добре развита дъвка мускули.

Благодарение на този цял комплекс от трохи можете да хванете здраво зърното на майчината гърда. В устата му създава отрицателно налягане, така че млякото влиза в устата на бебето. Ако трохата се роди пълна, всичките му смучещи и поглъщащи рефлекси са много добре развити.

Лигавицата на устата на детето е изключително богата на кръвоносни съдове, но е много суха. Помнете, че говорихме за факта, че слюнката при бебетата от първите месеци от живота все още не е напълно произведена. Цялата храна, консумирана от детето е течна, така че няма проблем.

Но тук си струва да напомним на родителите, че поради повишената сухота на устната кухина лигавицата е особено чувствителна. Ето защо е необходимо да се третира с повишено внимание и предпазливост. Обърнете внимание, че детето не вкарва в устата си груби пелени, играчки. В противен случай могат да се появят ожулвания и рани по повърхността на лигавицата на детето. Тези наранявания са изключително болезнени и могат да доведат до това, че детето не може да изсмуче необходимото количество мляко.

В слюнката на детето, както всъщност всяко друго лице, съдържа различни ензими, които започват да разграждат храната в устата. Разбира се, сега говорим за примамка, а не за мляко.

черва

Червата играе еднаква роля в храносмилането. При кърмачетата червата компенсира незрялостта на всички други органи на храносмилателната система. В края на краищата, червата на бебето са отговорни за храносмилането на мембраната, така че е актуално за трохи, майчиното мляко или млечна формула. В червата хранителните вещества се разделят незабавно на съставките им. И вече от червата тези много хранителни вещества се абсорбират в кръвта.

Тъй като храната, която попада в стомаха, се усвоява, под влиянието на перисталтиката на червата се премества в червата. Първият му етап е дванадесетопръстника, където под действието на ензими, произвеждани от панкреаса и черния дроб, се извършва допълнително храносмилане.

При напускане на дванадесетопръстника храната влиза в други части на тънките черва, където тя продължава да бъде усвоявана вече под въздействието на чревните сокове. Това е мястото, където процесът на храносмилането на храните завършва. Между другото, дължината на червата при дете е два пъти по-голяма от тази на възрастен – тя е шест пъти по-голяма от растежа на троха.

Червата на детето има много активна перисталтика – той прави два вида движения:

  • Шестообразни движения

С помощта на този тип движение, храната се движи през различни части на червата. Без тези движения нормалният процес на храносмилане е просто невъзможен.

  • Махащи движения

С помощта на движенията на махалото се осъществява процесът на храносмилането на храната, както и последващото му усвояване в кръвта на човек – в този случай дете.

Обикновено перисталтиката на червата при възрастен се появява под въздействието на храната, която се е вливала в нея. Въпреки това, при децата перисталтиката може да възникне и да се увеличи не само поради механичните ефекти на храната, но и под влияние на няколко други фактора: продължителен плач на детето, прегряване, прекомерна физическа активност.

Лигавицата на червата на детето е изключително нежна и чувствителна, а стените му притежават изключително висока пропускливост. Ето защо чревните инфекции и токсините представляват особена опасност за едно малко дете. Те много бързо проникват през чревната стена в кръвоносната система, като по този начин провокират развитието на интоксикации, понякога много силни. При малките деца най-често срещаното хранително отравяне може да доведе до такива тежки последици като сърдечна недостатъчност, менингит и други.

функциите на храносмилателната система при децата

Герми на стомашно-чревния тракт

По време на вътрематочното развитие, червата на трохата са абсолютно стерилни. Въпреки това, само няколко часа след раждането, червата на бебето колонизират голям брой много разнообразни бактерии. Те изчезват в тялото на детето през носа, устата, ануса. Приблизително на втория ден след раждането в екскременти на трохи е възможно да се намери огромно количество от най-различни бактерии. И в стомаха или в горната част на червата няма практически бактерии. По принцип те се локализират в дебелото черво и долната част на тънките черва.

Какво точно преобладават микробите в червата на дете зависи единствено от естеството на храненето на бебето. В случай, че детето е хранено с майчино мляко, което е изключително богато на въглехидрати, бактериите в червата на бебето ще бъдат предимно тези, необходими за ферментацията на въглехидратите. Тази микрофлора е физиологична за детето.

В същия случай, ако детето получава изкуствени смеси от мляко, произведени на базата на краве мляко, червата му е доминирано от Е. coli. За съжаление тази интестинална микрофлора за дете вече не е физиологична. Поради това, под влияние на неблагоприятни фактори, те могат да провокират развитието на различни чревни заболявания. Ето защо най-често чревни нарушения засягат децата, които са на изкуствено хранене.

Детски стол

Не можете да пренебрегвате въпроса за председателя на детето. В крайна сметка, в ранна детска възраст, дефекациите на бъбреците могат да разкажат много за здравето му. В рамките на физиологичната норма, през първите 24 часа след раждането, първоначалният камекониум трябва да се екскретира в детето. Мекониумът има вискозна мазна консистенция и тъмно зелена светлина.

Мекониумът няма мирис и е стерилен. Той се образува в червата на бебето по време на вътрематочно развитие – от храносмилателни сокове, погълната амниотична течност и чревен епител. На третия ден се появяват нормални движения на червата. Те се състоят главно от остатъците от неразградено мляко, храносмилателни сокове, соли и бактерии.

При децата от първите месеци на живота, столът обикновено е два или три пъти на ден. Много често обаче столът през първите четири-пет седмици от живота е много по-често – 8 – 9 пъти на ден, понякога дори има течна консистенция. Разбира се, почти всички майки са много уплашени, вярвайки, че бебето е много болно. Въпреки това, в случай, че общото благосъстояние на детето не страда по никакъв начин, бебето се храни добре и добавя тежест като част от нормата, този честен стол не трябва да се лекува с повишено безпокойство.

Разбира се, какво да кажа за този лекар – педиатър, все още е необходимо. В повечето случаи обаче лекарите свързват това явление с недостатъчно бързото адаптиране на трохи към все още новите условия на живот извън тялото на майката за него. Особено често това се случва при деца, които бързат да се раждат или са родени отслабени и с малко телесно тегло.

Съществува обаче и обратна ситуация, при която децата, които ядат същото майчино мляко, столът е само веднъж на всеки два-три дни. И това се обяснява много просто – майчиното мляко се смила много добре. И се абсорбира почти напълно, което означава, че няма почти никакви отпадъци.

Между другото, тези деца, които се хранят с изкуствени смеси, направени на базата на краве мляко, изпражненията имат по-тъмен цвят, гъста консистенция и по-неприятна миризма. Тъй като детето расте, изпражненията стават все по-рядко срещани. Разбира се, пълната зрялост на храносмилането все още е много далече. Пълното съзряване на храносмилателния тракт завършва само с 15-16 години. Дотогава родителите ще трябва непрекъснато да отчитат особеностите на храносмилането при децата, като съставят менюто си.

Препоръчваме Ви да прочетете: хранително отравяне

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 + = 53