Lungebetændelse hos børn. Symptomer og behandling

lungebetændelse behandling

Lungebetændelse – dette er en sygdom, der er bedre at kende kun teoretisk, såvel som om nogen anden. Især når det kommer til lungebetændelse i barndommen. Det er usandsynligt, at en af ​​forældrene ved præcis, hvad denne sygdom er. Men ifølge de skuffende statistikker havde tre ud af fem børn lungebetændelse mindst en gang i deres liv. Oftest lider denne sygdom i ventetiden på barnet i den dyreste alder – cirka to til tre år. Og lungebetændelse symptomer hos børn er lidt anderledes end hos voksne. Det handler om hende og vil blive diskuteret nedenfor. Så lungebetændelse: symptomer og behandling.

Tidlig diagnose af sygdommen og dens behandling er meget vigtig, da lungebetændelse truer ikke kun helbredet, men også barnets liv. Betændelse i lungerne i starten af ​​sygdommen kan forveksles med akut bronkitis. Men i virkeligheden er de radikalt forskellige. Ved lungebetændelse gennemgår vævene i de mindste dele af lungerne, alveolerne, en akut inflammatorisk proces.

Alveoli er små bobler, der befinder sig i de ender af bronchi. Det er i alveolerne, at luften trækker vejret. I alveolerne er der en stor proces – udveksling af kuldioxid og ilt, der er nødvendig for at sikre, at alle celler i kroppen er fuldt mættet med vital oxygen for dem og slippe af med carbondioxid.

Når lungebetændelse er den samme, eller som det hedder i folket, lungebetændelse, trænger sygdomsfremkaldende middel ind i alveolerne, hvorved den stærkeste inflammatoriske proces udvikler sig. I alveoli begynder at ophobes exudat – en væske, der forhindrer strømmen af ​​en normal gasudvekslingsproces.

I barnets krop reduceres iltforsyningen kraftigt. Som følge heraf udvikler barnet hypoxi (ilt sult) af alle vitale systemer og organer, hvilket kun kan have en negativ indvirkning på barnets helbred. Og det meste lider barnets kardiovaskulære system. Det er derfor, at hvis et barn har akut lungebetændelse, skal behandlingen påbegyndes straks.

Årsager til sygdommen med lungebetændelse

Årsagerne til udviklingen af ​​lungebetændelse hos børn og voksne er forskellige. Hos voksne udvikler lungebetændelse næsten altid som en helt uafhængig sygdom. Hos børn er 90% af alle tilfælde af lungebetændelse komplikationer af nyere infektioner, såsom akut respiratoriske infektioner eller influenza.

Som du ved, i en persons nasopharynx, både en voksen og et barn, er der hele tiden en patogen mikroflora. Mens det menneskelige immunsystem fungerer korrekt, manifesterer denne patogene flora på ingen måde sig selv og forårsager ikke nogen skade for kroppen. Men i tilfælde af at et barn bliver syg med akut respiratorisk infektion eller noget andet og endda lige under hypotermi, aktiveres denne patogene mikroflora kraftigt. Hvis derudover barnet modtager mikrober udefra, er situationen stærkt forværret, og som følge heraf udvikler de svage børn lungebetændelse.

Tilstanden af ​​barnets immunsystem påvirker i høj grad, om infektion vil udvikle sig til lungebetændelse eller ej. Derudover er den meget vigtige rolle, som babyens alder spiller. Jo yngre barnet er, desto højere er risikoen for at udvikle lungebetændelse, og selv sygdomsforløbet hos spædbørn er meget tungere end i ældre alder. Denne kendsgerning forklares ved, at jo yngre er et barn, jo stærkere er hans fysiologiske alder, hvilket gør risikoen for lungebetændelse betydeligt højere.

Specielt stærkt på sygdomsforløbet påvirkes en sådan faktor som udviklingen af ​​åndedrætssystemet. Barnet er født med et utilstrækkeligt dannet og modent åndedrætssystem. Lungevæv af krummer er ikke moden, og luftveje er smalere og tyndere. På grund af dette er processen med gasudveksling i barnets krop meget mindre intens. Og denne omstændighed bidrager til udviklingen af ​​alle former for lungeinfektioner, især lungebetændelse.

Slimhinden, der virker i luftvejene, er meget øm og leveres rigeligt med mange blodkar. Ved angreb på patogen mikroflora svulmer slimhinderne øjeblikkeligt og dermed krænker normal ventilation af lungerne. Cilieret epitel, som linjer overfladen af ​​lungens slimhinde, er særligt påvirket. Formålet med det cilierede epitel er fjernelsen af ​​sputum som følge af sygdomme i lungerne. Og med lungebetændelse er denne evne helt tabt, og sputum stagnerer i lungerne. Dette forværrer signifikant sygdommens tilstand, hvilket gør sygdommen værre, da sputum er et fremragende næringsmedium, hvor den patogene mikroflora er perfekt og propagerer aktivt. Dette forværrer sygdomsforløbet.

Derudover er der en række sygdomme, der øger risikoen for at udvikle lungebetændelse og forværre dets forløb. Til sådanne sygdomme indbefatter læger:

 • Alle former for hypotrofi.
 • Jernmangel anæmi af enhver oprindelse.
 • Alle slags rickets.
 • Eventuelle sygdomme der påvirker centralnervesystemet.
 • Alle former for hjertefejl.
 • Enhver form for mangel på immunsystemet.

Typer af lungebetændelse hos børn

På trods af de almindelige årsager til lungerne og princippet om dets forløb skelner læger flere sygdomsarter. Afhængigt af hvilken del af lungen der er berørt, og skelne mellem lungebetændelsen. Vi vil ikke genere læseren med beskrivelsen af ​​lungens detaljerede anatomiske struktur. Generelt ser lungens struktur ud således: Hver lunge er opdelt i lige dele, og aktierne er opdelt i segmenter.

 • Fokal lungebetændelse hos børn.

Ved fokal lungebetændelse opstår der et lille område af lungens slimhinde, en diameter på ikke mere end et centimeter.

 • Segmental og polysergmental lungebetændelse.

Segmental refererer til lungebetændelse, der opstår som følge af nederlaget for den inflammatoriske proces i hele segmentet af lungerne. I henhold til polysegmental lungebetændelse påvirker inflammation straks flere segmenter af lungerne.

 • Croupøs lungebetændelse.

Med kronisk lungebetændelse lider en hel lungen af ​​lungen.

Det siger sig selv, at jo mere en del af lungen er involveret i den inflammatoriske proces, jo sværere sygdommen går, og jo mere barnet føles. Desuden er højre sidet og venstre sidet lungebetændelse opdelt. Her er alt det enkelt – afhængigt af hvilken side, med højre eller venstre udvikler den inflammatoriske proces, lungebetændelse er højre og venstre.

Atypisk lungebetændelse

For nylig hører forældre en sådan definition som atypisk lungebetændelse hos børn. Men hvad dette er, og hvordan denne sygdom adskiller sig fra en typisk lungebetændelse, ved ikke alle. Af den måde er atypisk lungebetændelse mere typisk for børn, men voksne er næsten ikke påvirket af denne sygdom.

Disse typer af lungebetændelse adskiller sig i første omgang af de patogener, der forårsager sygdomme. Afvigende, i forskellige aldersgrupper af børn, varierer patogenerne af lungebetændelse generelt meget. Så for eksempel hos børn i de første seks måneder, er den inflammatoriske proces i lungerne oftest forårsaget af sådanne patogener som E. coli, stafylokokker og pneumokokker.

Hos børn fra 6 måneder og op til ca. fem år kan udviklingen af ​​lungebetændelse ud over de ovennævnte patogener provokere mycoplasma og chlamydia. Det er den lungebetændelse, der er forårsaget af chlamydia og mycoplasmosis, og læger kalder det atypisk. Deres kursus og behandling foregår anderledes end i tilfælde af almindelig lungebetændelse.

Chlamydia og mycoplasmal lungebetændelse manifesterer sig som symptomer svarende til dem af en normal respiratorisk sygdom. Barnet har en rigelig rhinitis, en ondt i halsen, nysen. Og selv en typisk højtemperatur lungebetændelse er muligvis slet ikke, og alle blodprøveparametre forbliver uændrede.

Barnet lider af en tør, svækkende hoste, mere typisk for akut bronkitis, og ikke for lungebetændelse, hvilket ofte gør det meget svært at diagnosticere sygdommen. Og karakteren af ​​hvæsen i lungerne er ikke typisk for traditionel lungebetændelse. Behandling af sådan atypisk lungebetændelse har også sine egne egenskaber. Sygdomsfremkaldende midler reagerer ikke på alt, men strengt til visse antibiotika. For at bestemme følsomheden over for antibiotika er en særlig sputumundersøgelse nødvendig. Kun i dette tilfælde vil behandlingen af ​​lungebetændelse med antibiotika blive vellykket.

Symptomer på SARS hos børn

Før jeg fortæller dig om symptomerne på lungebetændelse, vil jeg gerne minde vores læsere om, at de varierer alt efter hvad patogenet var og på barnets alder. Så hos børn i det første år af livet manifesterer symptomer på den stærkeste forgiftning af en organisme sig stærkt:

 • En signifikant stigning i kropstemperaturen – op til ca. 39,5 grader.

Særlige lungebetændelse er, at alle forsøg på at sænke temperaturen enten medfører et meget korttidsresultat eller er helt ubrugelige. Selvom lungebetændelse hos børn uden temperatur også sker.

 • Ændring af appetit.

Ved lungebetændelse nægter næsten alle babyer at spise. Barnet kan ofte bede om bryst, men det er usandsynligt, at han vil spise, han har kun brug for brystet som et middel til komfort. Mangel på appetit blandt de yngste børn bør være et signal for min mor at have alvorlige helbredsproblemer og en grund til straks at søge lægehjælp.

 • Krænkelse af centralnervesystemet.

Opførsel af et barn, der har kontraheret lungebetændelse ændrer sig meget. Barnet kan blive trægt, sove meget mere end normalt. Men kan tværtimod blive meget spændt, meget grædende og lunefuldt.

Men typiske symptomer på betændelse i lungerne, såsom hoste og brystsmerter, er næsten fuldstændig fraværende hos små børn. Derudover – selv den mest erfarne læge – en pulmonologist i de første 48 timer af sygdommen hører man simpelthen ikke hvæsen i barnets lunger, og udførelsen af ​​en røntgenundersøgelse vil heller ikke afsløre fokuset på betændelse. På grund af dette er tidlig diagnose af sygdommen ikke mulig, hvilket efterfølgende påvirker sygdomsforløbet og komplicerer i høj grad behandlingen af ​​barnet.

På trods af alt dette er det dog stadig muligt at mistanke om lungebetændelse i små smuler. En omhyggelig mor vil se ændringer i hendes barns tilstand. Hvis dit barn opfører sig usædvanligt – sover hele tiden, eller tværtimod er han vildt, hans temperatur er steget uden tilsyneladende grund, du skal være opmærksom.

Tegn på lungebetændelse hos et lille barn:

 1. Et barns ånde. En stigning i antallet af åndedrætsbevægelser eller, mere enkelt, åndenød hos unge børn er et af hovedtegnene for tilstedeværelsen af ​​inflammatoriske processer i lungerne. Der er visse vejrtrækninger, hvis overskud kan indikere, at barnet har lungebetændelse: Hos børn under to måneder – 60 eller flere vejrtrækninger pr. Minut. Børn mellem to måneder og et år har 50 eller flere vejrtrækninger pr. Minut. Børn ældre end et år – 40 eller flere vejrtrækninger pr. Minut.
 2. Hypertermi af kroppen. Vi har allerede nævnt ovenfor, at stigningen i kropstemperatur forårsaget af lungebetændelse er meget vanskelig at eliminere selv ved farmakologiske stoffer. Enhver medicin sænker kun temperaturen i meget kort tid, hvorefter den stiger igen. Med hypertermi forårsaget af en almindelig akut respiratorisk sygdom eller endog et influenza, er dette fænomen ikke observeret, temperaturen kan vælges ganske enkelt.
 3. Cyanose af den nasolabiale trekant. Meget ofte hos små børn, der er blevet syge med lungebetændelse, kan du observere blå hud mellem næse og læber – nasolabial trekant. Særligt udtalt blå i det øjeblik, hvor barnet sutter brystet.
 4. Hud trækkraft. Dette symptom er næsten en absolut indikator for det faktum, at krummerne inflammatoriske proces i lungerne. For at afgøre, om dine krummer symptom på huden tilbagetrækning i mellemrummene mellem ribbenene, bånd krummer og nøje observere ham, mens han puster og ændringer, om lindring af huden mellem ribbenene.

lungebetændelse hos børn

Behandling af lungebetændelse hos børn

Læger har standarder for behandling af lungebetændelse. Behandling af lungebetændelse hos børn har følgende mål: fuldstændig eliminering af inflammationsfokus og eliminering af alle symptomer på lungebetændelse, den såkaldte symptomatiske behandling. Det handler om behandling af lungebetændelse og vil blive diskuteret nedenfor. Husk dog, at al information kun er generel karakter og under ingen omstændigheder bør være forældrenes vejledning.

Al behandling bør kun ordineres af dit barns behandlende læge – han ved jo jo præcis, hvordan man behandler lungebetændelse hos børn. Og endnu mere er det ikke tilladt at anvende populære opskrifter til behandling af lungebetændelse. Dette forklares ved, at behandlingen af ​​lungebetændelse med folkemæssige retsmidler ikke vil have nogen virkning, men den dyrebare tid kan uigenkaldeligt tabes.

For at eliminere fokuset på betændelse bruger læger et kursus af antibiotika. Selvfølgelig vil meget få forældre være glade for at høre, at barnet skal gennemgå antibiotikabehandling. Men i tilfælde af lungebetændelse er det simpelthen umuligt at dispensere med antibiotika. Hvad er der nøjagtigt antibiotika, der er nødvendige for lungebetændelse hos børn, og i hvilken dosis vil den behandlende læge nøjagtigt bestemme for dit barn.

Symptomatisk behandling, der tager sigte på at fjerne symptomerne på sygdommen og lindre sundhedsstilstanden hos det syge barn, er også meget vigtigt. Som farmakologiske midler til symptomatisk behandling ordinerer lægen barnet mukalticheskie midler til at lette sputumets afgang samt antipyretiske lægemidler.

Apropos temperatur, vil vi gerne endnu en gang minde forældre gamle floskel – det er ikke nødvendigt at skyde ned temperaturen af ​​den time, så snart kviksølvet overskredet mærket af 37 grader. Forhøjet temperatur er en måde at bekæmpe organismen med en patogen mikroflora på og slå den ned, du reducerer de beskyttende kræfter og derved hjælper med at reproducere patogene bakterier. Barnets temperatur må kun slås ned, hvis den overstiger 39 grader. En undtagelse fra denne regel er kun meget små børn under en år gammel, såvel som de børn, der tidligere havde subfebrile anfald.

Formålet med at ordinere slimlægemidler til et barn er at lette udskillelsen af ​​sputum fra bronchi. Derudover øger meget moderne slemhindepræparater effekten og aktiviteten af ​​antibiotika anvendt til behandling af lungebetændelse. Vi vil ikke give navnet på de anvendte mukoliske lægemidler, da de også også bør ordineres af dit barns behandlende læge. På trods af sådanne lægemidler tilsyneladende harmløse, kan deres misbrug føre til de mest uforudsigelige konsekvenser.

På hospitalet eller hjemme?

Efter at have hørt, at barnet har lungebetændelse, den første tanke at besøge forældre – “Er hospitalet?” Ved afgørelsen, barn som kræver hospitalsindlæggelse eller mulig behandling for lungebetændelse i hjemmet, lægen tager højde flere vigtige faktorer:

 • Det syge barns alder.

I det tilfælde, at et barn, der ikke er fyldt tre år, bliver syg med lungebetændelse, tilbyder lægen morbehandling på hospitalet. Dette forklares meget enkelt – i en så ømfuld alder kan komplikationerne af lungebetændelse være den mest uforudsigelige, op til standsning af vejrtrækning. For at forhindre dette skal barnet være døgnet rundt lægehjælp indtil en fuldstændig opsving. Lungebetændelse hos spædbørn er en alvorlig trussel mod krummernes liv.

 • Barnets generelle sundhed.

I tilfælde af at et barn i en ældre alder bliver syg med lungebetændelse, tager lægen hensyn til barnets generelle tilstand ved afgørelsen af ​​behovet for indlæggelse. Hvis han lider af kroniske sygdomme, eller hvis hans immunsystem simpelthen svækkes, kan lægen også foretrække lungebetændelse på hospitalet, på trods af sin ældre alder.

 • Sværhedsgraden af ​​sygdomsforløbet og typen af ​​lungebetændelse.

Ikke mindre vigtig rolle ved valget af et behandlingssted er den type lungebetændelse. Således er behandling af fokal lungebetændelse i hjemmet f.eks. Ikke særlig vanskeligt, men at behandle hjemmeproblemer i hjemmet er simpelthen farlig. Også, vil lægen vurdere den generelle tilstand af det syge barn, som alle børn er forskellige – nogen lobær lungebetændelse opstår ganske let, men nogen og enkel omdrejningspunkt lungebetændelse er en yderst alvorlig tilstand. Om behandling af lungebetændelse hos nyfødte t kan ikke tale – bare en øjeblikkelig indlæggelse.

Børnepasning derhjemme

Oftest får barnet den nødvendige behandling derhjemme. Men i tillæg til de lægemidler, der er nødvendige for at behandle lungebetændelse, skal barnet også modtage den rigtige pleje, ernæring og drikbehandling, som han har brug for, så han kan komme sig. Alle disse foranstaltninger hjælper barnet til at komme på foden så hurtigt som muligt. Dette er præcis det, der vil blive diskuteret nedenfor.

 • Kost af et syg barn.

På trods af at et sygt barn skal have lette fødevarer, der ikke indeholder svær at fordøje produkter, skal det stadig være fuld og højt kalorieindhold. Det er tilrådeligt at inkludere i kosten af ​​et sygt barn magert kød, for eksempel kylling eller oksekød, en række frugter og grøntsager.

 • Drikkebehandling af et sygt barn.

Det rigtige drikregime er meget vigtigt for et barn med lungebetændelse. For det første, på grund af den høje temperatur, er dehydrering meget sandsynligt at udvikle sig, hvilket vil forværre forværringen af ​​barnets tilstand og gøre sygdomsforløbet meget vanskeligere. Og for det andet øger en stor mængde væske i kroppen udskillelsen af ​​slim og letter dens tilbagetrækning.

Et barn over tre år, der har lungebetændelse, skal drikke mindst 3 liter væske om dagen. Som en drink er alle former for frugtsaft, alkalisk mineralvand og almindelig mælk meget nyttige for barnet. Bemærk dog, at mineralvand beregnet til små børn skal være ikke-kulsyreholdigt, ellers er risikoen for tarmkolikudvikling meget høj.

 • Fodring af spædbørn med lungebetændelse.

Det faktum, at et barn, der har lungebetændelse, bør drikke så meget som muligt, er også retfærdigt i forhold til babyer. Børn under 1 år skal drikke mindst 150 ml væske pr. Dag for hvert kilo af barnets vægt. Selv om det i retfærdighed er nødvendigt at sige, at kun mødre af børn, der er på kunstig fodring, kan spore mængden af ​​væske, de drikker.

Mor, amme, det er næsten umuligt at spore den mængde mælk, som hendes barn drikker. Den eneste måde kan være at styre vejning, men det er usandsynligt, at en syg crumb, hvis velvære efterlader noget at ønske, vil lide konstant at genplave på skalaerne.

Derfor, med hensyn til babyer, er et andet princip for at bestemme om en væske er tilstrækkelig en anden. Hvis barnet aktivt suger, har han ikke åndenød, og vandladning er normal, så babyen får nok mælk. Hvis barnet er trægt, apatisk, ikke ønsker at sutte, betyder det, at moderen skal have en lille smule fra skeen. Men da disse små børn behandles på et hospital, vil lægen nøje overvåge barnets tilstand, og hvis nødvendigt vil væsken blive injiceret ved intravenøs infusion.

Også for vellykket behandling er det meget vigtigt, at barnet i hele sygdomsperioden overholder sengeluften. Selvfølgelig er det ikke så let at holde et barn i sengen, men du bør forsøge at gøre det. Derudover skal du sørge for renheden af ​​både sengetøj og undertøj – efter at alt det syge barn sveder meget. Sørg også for, at rumtemperaturen er behagelig nok til barnet – ca. 20 grader. Ventilér regelmæssigt det rum, hvor det syge barn er, men undgå udkast.

Terapeutiske øvelser med lungebetændelse

Under sygdom lungebetændelse, en meget positiv effekt på barnets tilstand er i stand til at yde respiratorisk gymnastik. Det fremskynder ikke kun barnets opsving, men undgår også de mange komplikationer, der ofte fører til lungebetændelse. Med denne gymnastik kan du klare børnene fra omkring tre år.

Terapeutisk gymnastik begynder med det enkleste – med svinget af et syg barn i sengen. De skal startes allerede fra de første timer efter sygdommens begyndelse. I de fleste tilfælde lungebetændelse ledsaget af intens smerte i brystet, på den side, der er ramt af en inflammatorisk proces let. Og børn foretrækker intuitivt at lyve hele tiden på den modsatte side for at reducere smertenes intensitet. Denne liggende på den ene side er imidlertid fyldt med udviklingen af ​​adhæsioner og som et resultat dannelsen af ​​pleurale adhæsioner. Det er nødvendigt at hele tiden vende barnet fra den ene side til den anden, og også med jævne mellemrum lægge på bagsiden. Stol ikke på barnet i denne sag, selvom han allerede er teenager – prøv selv at kontrollere processen.

Ca. den tredje dag efter sygdomsbegyndelsen er det nødvendigt at starte anden fase af gymnastik – åndedræt. Barnet skal lægge håndtagene på maven og tage dybe vejrtrækninger. Gentag øvelsen skal være mindst femten sammenhængende gange.

Når barnet begynder at komme sig ud af sygdommen og stå op, skal du begynde at gøre følgende øvelse. Barnet skal tage et dybt åndedræt, langsomt hæve hænderne, droppe armene, barnet skal trække vejret ud. Du skal gentage denne øvelse mindst ti gange.

Varighed af behandling af lungebetændelse. outlook

Så hvad vil være varigheden af ​​behandlingen af ​​lungebetændelse afhænger af mange individuelle karakteristika af barnets krop, herunder alder, type og sværhedsgraden af ​​lungebetændelse sygdom. Som regel fortsætter antibiotika i gennemsnit 7 til 10 dage i ukomplicerede tilfælde af lungebetændelse.

Hvis lungebetændelse forekommer i alvorlige form, ledsaget af forskellige komplikationer, eller taler om SARS, kan behandlingen tage temmelig lang tid. Dette kan være to uger, og endda en måned – behandlingens varighed kan kun bestemmes af en læge, der behandler dit barn.

Med rettidig behandling for medicinsk hjælp, ukompliceret forløb af sygdommen og korrekt behandling af lungebetændelse prognose generelt gunstige. Komplet opsving sker normalt i en måned. Men i tilfælde af, at lægehjælp ikke gives i rette tid, kan konsekvenserne af lungebetændelse hos børn være ret alvorlige.

Opsummering samtalen, er det nødvendigt at minde forældrene om de grundlæggende regler: forældre bør søge lægehjælp ved det første tegn på selv de almindelige luftvejsinfektioner, især hvis vi taler om meget små børn, der ikke har opnået en alder af tre. Men selv ældre børn skal få lægehjælp så hurtigt som muligt. Men vi håber, at al den information, du lærer i dag, aldrig kommer til nytte i praksis.

Vi råder dig til at læse: giardiasis i børnebehandling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3